Οδοντιατρική φροντίδα για σκύλους

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Πλάκα και Πέτρα

Σίελο. Πρωτεΐνες, βακτήρια και σωματίδια τροφής συνδυάζονται δημιουργώντας πλάκα, η οποία σταδιακά επιδεινώνεται εάν αφεθεί στα δόντια. Τα μεταλλικά στοιχεία στο σάλιο του σκύλου θα μετατρέψουν στη συνέχεια την πλάκα σε πέτρα, μια σκληρή κιτρινωπή απόθεση, που αθροίζεται στη γραμμή των ούλων. Η πέτρα μπορεί να ερεθίσει τα ούλα και να οδηγήσει σε ουλίτιδα, που αποτελεί την απαρχή της περιοδοντικής νόσου.Monty the dog smiling

 

Ένα παλαιό πρόβλημα

Αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ζήτημα καθώς ο σκύλος γερνάει. Βακτήρια και τοξίνες επιτίθενται στο δόντι, το οστό, τα ούλα και το συνδετικό ιστό γύρω από το δόντι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή λοίμωξη και την πτώση του δοντιού.

Τα βακτήρια που προκαλούν λοίμωξη μπορούν επίσης να εξαπλωθούν στους πνεύμονες, το ήπαρ, τους νεφρούς και την καρδιά εάν περάσουν στο αίμα.

Οπότε, το να περιποιείστε τα δόντια του σκύλου σας δεν οδηγεί μόνο σε ένα πιο υγιές κατοικίδιο αλλά βοηθάει και στην αποφυγή ενός ακριβού λογαριασμού από τον οδοντίατρο.

Σημάδια ουράς

Ο κτηνίατρός σας θα μπορεί να εντοπίσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν στη διάρκεια της ετήσιας εξέτασης του σκύλου σας, αλλά έως τότε να κάποια πράγματα για τα οποία θα πρέπει να έχετε το νου σας:

 • Κίτρινες και καφέ αποθέσεις πέτρας στη γραμμή των ούλων
 • Δυσκολία σίτισης
 • Πρησμένα και ματωμένα ούλα
 • Δυσάρεστη αναπνοή

Να θυμάστε, οι σκύλοι μπορεί να έχουν άσχημη αναπνοή εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων υγείας, οπότε μην παραβλέπετε μια άσχημη μυρουδιά ως απλά άσχημη σκυλίσια αναπνοή.

Μια καλή βούρτσα

Οπότε, πως να περιποιηθείτε τα δόντια του σκύλου σας; Λοιπόν, περίπου με τον ίδιο τρόπο που περιποιείστε τα δικά σας δόντια· τακτικό βούρτσισμα, μια καλή δίαιτα και περιστασιακός έλεγχος. Το βούρτσισμα θα είναι ευκολότερο εάν ξεκινήσετε ενώ είναι ακόμα μικρός, αν και τελικά, ο σκύλος σας θα το συνηθίσει σε όποια ηλικία και να βρίσκεται.

Μην χρησιμοποιείται οδοντόκρεμα που είναι σχεδιασμένη για ανθρώπους· οι σκύλοι δυσφορούν με τον αφρό, ενώ μπορεί να τους προκαλέσει στομαχική διαταραχή. Υπάρχουν κρέμες ειδικά σχεδιασμένες για κατοικίδια, που είναι ασφαλέστερες ενώ η γεύση τους θα τους αρέσει πολύ περισσότερο.

Ανάλογα με το μέγεθος των δοντιών και του στόματος του σκύλου σας μπορεί να είστε σε θέση να χρησιμοποιείσετε μια κανονική οδοντόβουρτσα. Υπάρχουν ωστόσο, ειδικά σχεδιασμένες βούρτσες που ταιριάζουν στο δάκτυλό σας για να διευκολύνεται το βούρτσισμα. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας τι συστήνει.

Εύκολο να το κάνει

Για να συνηθίσει ο σκύλος σας στο βούρτσισμα των δοντιών του· ξεκινήστε καθησυχάζοντάς τον αρκετά ώστε να ηρεμήσει. Αφήστε τον να δοκιμάσει λίγο την οδοντόκρεμα και στη συνέχεια τρίψτε απαλά τα δόντια του για να συνηθίσει στην αίσθηση.

Μπορεί να μην του αρέσει στην αρχή, αλλά να έχετε υπομονή, θα τα καταφέρετε στο τέλος.

Βουρτσίστε με μια κυκλική κίνηση, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία που το δόντι συναντά τα ούλα. Όταν έχετε σχεδόν τελειώσει, βουρτσίστε κάθετα προς το εσωτερικό του στόματος για να απομακρύνετε την πλάκα που έχετε αποσπάσει.

Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, αλλά το μια φορά την ημέρα είναι καλύτερο.

Εναλλακτικά του βουρτσίσματος

Υπάρχουν ειδικά κατασκευασμένες τροφές και λιχουδιές για σκύλους που μπορούν να μειώσουν την πέτρα και να προλάβουν την εκδήλωση της περιοδοντικής νόσου.

Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπο για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας "βουρτσίζει" τα δόντια του με κάποιο τρόπο κάθε μέρα.

Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να δείτε εάν έχουν κάποια ειδική τροφή ή μέθοδο που προτιμούν. Να θυμάστε πάντως, ότι το να διατηρείτε τα δόντια του σκύλου σας σε καλή κατάσταση είναι θεμελιώδες για τη συνολική υγεία του

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b>