Γιατί οι Σκύλοι Κάνουν Εμετό Μετά το Φαγητό τους

Published by
min read

Κάνει ο σκύλος σας εμετό αφού φάει; Αν ο σκύλος σας κάνει εμετό φαγητό που έφαγε μόλις πριν λίγο, έχετε δίκιο να ανησυχείτε, αλλά υπάρχουν λίγα πράγματα που θα μπορούσαν να πειράζουν το στομάχι του.

Πρώτα καλύψτε τα βασικά: Κάνατε πρόσφατα αλλαγές στη διατροφή του σκύλου σας; Ανταγωνίζεται με άλλα κατοικίδια για την τροφή του; Έφαγε πρόσφατα χορτάρια; Όλοι αυτοί είναι πιθανοί λόγοι, που τον πειράζει το στομάχι του μετά το φαγητό. Δείτε παρακάτω γιατί αυτοί οι λόγοι προκαλούν ναυτία στο σκύλο σας, και πότε θα πρέπει να τον πάτε στον κτηνίατρο.

Μετάβαση σε νέα τροφή για σκύλους

Οι απότομες αλλαγές τροφής του σκύλου σας μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα, και γι' αυτό η πολύ γρήγορη αλλαγή τροφής του σκύλου (είτε παραλλαγής είτε μάρκας) μπορεί να αναστατώσει το στομάχι του. Πάνω απ' όλα είναι σημαντικό η μετάβαση σε νέα τροφή για σκύλους να γίνεται αργά, τυπικά σε διάστημα 7-10 ημερών. Πριν πάρετε την απόφαση να αλλάξετε τροφή στο σκύλο σας, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας. Αν συνεχίσετε να βλέπετε σημάδια στομαχικών προβλημάτων, ή αν ο σκύλος σας κάνει συνεχώς εμετό, θα πρέπει να τον δει κτηνίατρος το συντομότερο. Μπορεί να έχει κάποια αλλεργία ή τροφική δυσανεξία, ή ένα πιο σοβαρό πρόβλημα (ξένο σώμα στο στομάχι του, συστημική νόσο κλπ.).

Αν αρχίσατε πρόσφατα τη μετάβαση σε μια τροφή της μάρκας Hill's®, βεβαιωθείτε να ξεκινήσετε με μικρό ποσοστό της νέας τροφής και να αυξάνετε το ποσοστό έως ότου αντικατασταθεί πλήρως η παλιά τροφή.


Γρήγορο Φαγητό λόγω ΆγχουςThree dogs eat wet dog food off white plates on the patio of a beach villa.

Παρόλο που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιδίων υποθέτουν ότι αν ένας σκύλος κάνει εμετό μετά το φαγητό, αυτό οφείλεται σε μια ευαισθησία στην τροφή του, αυτό δεν ισχύει πάντα. Το άγχος ή ο φόβος μπορεί να είναι η βαθύτερη αιτία που ο σκύλος σας κάνει εμετό μετά το φαγητό. Μήπως στο σπίτι ο σκύλος σας ανταγωνίζεται με άλλους σκύλους για την τροφή του; Αυτή η αίσθηση αγώνα για την κυριαρχία μπορεί να τον κάνει να τρώει γρηγορότερα, κάτι που μπορεί να υπερφορτώσει το στομάχι του και να μειώσει την ποσότητα σάλιου που κανονικά καταπίνει μαζί με την τροφή και που λειτουργεί προστατευτικά. Και όπως και στους ανθρώπους, η νευρικότητα και το στρες μπορούν να κάνουν το σκύλο σας να ανακατεύεται και να αυξήσουν τα οξέα στο στομάχι του.

Όταν οι σκύλοι τρώνε υπερβολικά γρήγορα, δεν έχουν το χρόνο να μασήσουν τα μεγαλύτερα κομμάτια από τις κροκέτες. Επίσης καταπίνουν μεγάλη ποσότητα αέρα, οπότε και τα δύο αυτά μπορούν να τα ξαναφέρει πάνω με αναγούλα ή εμετό. Αν είναι εφικτό, ταΐζετε τον αγχωμένο σκύλο σας σε μια μεμονωμένη περιοχή, χωρίς άλλα ζώα γύρω του. Ξεκινήστε με μικρά γεύματα και σταδιακά φθάστε σε ένα πλήρους μεγέθους δείπνο όταν δείτε ότι ηρεμεί όλο και περισσότερο σε κάθε γεύμα.

Woman holding a dog in a red collar.

Μπορεί να υπάρχουν άλλα υποκείμενα προβλήματα σχετικά με το άγχος ενός σκύλου που μπορούν να επηρεάζουν την ικανότητά του να κρατά το φαγητό του στο στομάχι του. Υπήρξαν στο σπίτι αλλαγές που μπορεί να διατάραξαν τις συνήθειές του; Μετακομίσατε πρόσφατα ή αλλάξατε το ωράριο εργασίας σας; Αλλαγές αυτού του είδους μπορεί να κάνουν τον σκύλο σας νευρικό, και αυτό να επηρεάσει το πεπτικό του σύστημα. Αν υποψιάζεστε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλεί τους εμετούς του σκύλου σας μετά το φαγητό του, συνεχίστε να του δείχνετε πως τον αγαπάτε. Επαινέστε τον, χαϊδέψτε τον και παίξτε μαζί του, καθησυχάζοντάς τον ότι όλα είναι εντάξει. Σιγά-σιγά θα προσαρμοστεί στις αλλαγές και θα επανέλθει στον παλιό του εαυτό. Ακόμα, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις διατροφικές του συνήθειες για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα–αν το πρόβλημα εμφανίζεται πιο συχνά από μία φορά κάθε λίγες εβδομάδες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Ο εμετός λόγω άλλων προβλημάτων υγείας είναι πιο συχνός παρά λόγω του άγχους.

Λατρεύει τη Γεύση

Παρόμοια με το αγχώδες φαγητό, ο σκύλος σας μπορεί να τρώει λαίμαργα αν λατρεύει τη γεύση της τροφής του. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να απολαμβάνει ένα γεύμα, αλλά εσείς από τη μεριά σας θέλετε να βεβαιώνεστε ότι ο σκύλος λαμβάνει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται, χωρίς να βγάζει την τροφή του.

Ένας τρόπος για να μειώσετε αυτήν την τάση που έχει είναι να τον ταΐζετε μικρές ποσότητες, έως ότου προσέξετε ότι με φυσικό τρόπο ο ρυθμός πρόσληψης της τροφής του επιβραδύνεται. Μια άλλη επιλογή που έχετε είναι να του δίνετε τα γεύματά του απλωμένα σε ένα μεγάλο επίπεδο πιάτο ή σε ένα ρηχό ταψί. Αυτό τον κάνει να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τρώει και να υποβάλλει σε πέψη το κάθε κομμάτι, μειώνοντας τις πιθανότητες εμετού μετά το φαγητό. Υπάρχουν επίσης ειδικά παιχνίδια-γρίφοι για το φαγητό σκύλων, ώστε να χρειάζεται να προσπαθεί περισσότερο για να αποκτά την τροφή του. Αυτό μπορεί και να είναι καλή άσκηση για τον σκύλο σας, αλλά και να τον αναγκάζει να τρώει πιο αργά. Απλά να βεβαιώνεστε ότι εξακολουθεί να τρώει όλη την ποσότητα της τροφής του, και ότι δεν απογοητεύεται από το νέο τρόπο σερβιρίσματος των γευμάτων του.

Έφαγε Πρόσφατα Χορτάρια

Μπορεί οι σκύλοι να τρώνε χορτάρια για διάφορους λόγους, χωρίς αυτό να τους πειράζει, αλλά οι σκύλοι που δεν αισθάνονται καλά για άλλους λόγους μπορεί να τρώνε χορτάρια και μετά να κάνουν εμετό αδειάζοντας το στομάχι τους και ενδεχομένως απομακρύνοντας έτσι αυτό που τους έκανε να αισθάνονται τη ναυτία. Μόλις ο σκύλος σας κάνει εμετό το γρασίδι και την τροφή που κατανάλωσε, κανονικά θα πρέπει να αισθάνεται καλύτερα και να μη χρειάζεται επιπλέον ιατρική φροντίδα, αν απλά είχε κάποια στομαχική αδιαθεσία. Απλά να θυμάστε να διατηρείτε τον σκύλο σας ενυδατωμένο και να τον παρακολουθείτε στενά για να διασφαλίζετε ότι οι εμετοί δεν επιμένουν, και δεν έχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Αν ο σκύλος σας απλά δεν μπορεί να σταματήσει να κάνει εμετό αφού φάει φαγητό και χορτάρια, φέρτε τον το συντομότερο στον κτηνίατρο ή σε μια κλινική ζώων έκτακτης ανάγκης. Θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Θα μπορούσε να έχει μια μολυσματική ή συστημική νόσο, ένα ξένο σώμα στο στομάχι του ή ακόμα και συστροφή στομάχου. Σε κάθε περίπτωση, η γρήγορη ιατρική προσοχή θα τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Η Έριν Ολλάιλα είναι λάτρης των κατοικιδίων και πιστεύει στη δύναμη των λέξεων και στο πώς ένα μήνυμα μπορεί να πληροφορεί– αλλά και ακόμα να μετασχηματίζει το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Τα γραπτά έργα της μπορείτε να τα βρείτε παντού στο διαδίκτυο και σε έντυπη μορφή. Επικοινωνήστε μαζί της στο Twitter @ReinventingErin ή μάθετε περισσότερα για αυτήν στον ιστότοπο http://erinollila.com.

 

Σχετικά Άρθρα

 • Εξογκώματα στον Σκύλο σας: Κοινοί Τύποι & Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

  Μάθετε ποια είναι τα συνηθισμένα εξογκώματα & γρομπαλάκια που μπορεί να προσέξετε στον σκύλο σας, πρακτικές συμβουλές για να παρακολουθείτε πως εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και για το πότε θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία για την υγεία του.
 • "Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα" και Άλλες ερωτήσεις για το Γαστρεντερικό

  "Πώς ορίζεται η δυσκοιλιότητα;" και "Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα;", αυτές είναι οι ερωτήσεις που κάνουν πιο συχνά οι κηδεμόνες κατοικιδίων. Στο αντίθετο άκρο του γαστρεντερικού (ΓΕ) φάσματος βρίσκεται η διάρροια, που μπορεί επίσης να προκαλεί σύγχυση επειδή μπορεί να οφείλεται σε πολλές υποκείμενες αιτίες. Και τα δύο αυτά ΓΕ προβλήματα σε σκύλους μπορεί να προκαλέσουν λήθαργο, τυμπανισμό και ακραία δυσφορία. Παρόλο που αν παρέχετε στο σκύλο σας διατροφικά ισορροπημένη τροφή και αποφεύγει διατροφικές ατασθαλίες (όπως το να τρώει τροφές από το δρόμο, να καταπίνει παιχνίδια και να μασουλάει από τα αποφάγια των ανθρώπων) μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η ΓΕ αναστάτωση, η δυσκοιλιότητα κι η διάρροια είναι συνηθισμένες παθήσεις και οι κηδεμόνες κατοικιδίων πρέπει να γνωρίζουν πώς να τις διαχειρίζονται.
 • Η στεγνή μύτη σημαίνει άρρωστο σκύλο

  Πώς θα αντιδράσει η γάτα σας σε μια νέα άφιξη στο σπίτι και πως θα διασφαλίσετε ότι το μωρό και η γάτα θα τα πάνε καλά; Η κτηνίατρος και συμπεριφοριολόγος Francesca Riccomini προσφέρει συμβουλές σχετικά με το πως να προετοιμάσετε την γάτα σας για μια νέα προσθήκη στην οικογένεια.
 • Διάρροια Σκύλων, Ασθένεια – Είναι Επείγουσα Κατάσταση | Hill's Pet

  Το να κατανοείτε το πότε είναι άρρωστος ο σκύλος σας και βιώνει σημεία ασθένειας είναι ζωτικής σημασίας για να προσδιορίσετε την καλύτερη οδό θεραπείας και σχέδιο δράσης έτσι ώστε να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας.

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • Ideal Balance™ Canine Adult Large Breed with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> </p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Canine Adult Large Breed είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων μεγαλόσωμων φυλών σκύλων. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία του σκύλου σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Canine Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Canine Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων σκύλων. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία του σκύλου σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p>