Πώς οι τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν το σκύλο σας

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Οι αλλεργίες δεν είναι αστείο πράγμα για κανέναν, και ιδιαίτερα για το σκύλο σας, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να σας εξηγήσει το πρόβλημα. Οι τροφικές αλλεργίες και οι τροφικές δυσανεξίες αποτελούν πραγματικό βάσανο για εσάς και τον σκύλο σας ενώ η ακριβής διάγνωση και αντιμετώπισή τους είναι δύσκολη. Η αλλεργία αυτή ονομάζεται συνήθως ανεπιθύμητη αντίδραση στα τρόφιμα και είναι μια μη φυσιολογική αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο συστατικό ενός τροφίμου. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ανεπιθύμητων αντιδράσεων στα τρόφιμα: οι αλλεργίες οι οποίες οφείλονται στο ανοσοποιητικό σύστημα και οι δυσανεξίες οι οποίες δεν συνδέονται με την ανοσολογική λειτουργία. Οι αλλεργίες εκδηλώνονται συνήθως ως αντίδραση σε πρωτεϊνικά συστατικά του τροφίμου, όπως το μοσχάρι ή το κοτόπουλο, ενώ οι δυσανεξίες ως αντίδραση σε άλλα συστατικά, όπως τα πρόσθετα.

Τι προκαλεί ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τρόφιμα, όπως αλλεργίες;

Οι πιο συχνές αιτίες τροφικής αλλεργίας/δυσανεξίας στους σκύλους είναι οι πηγές πρωτεΐνης, όπως το μοσχάρι και το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το σιτάρι. Μπορεί να περάσουν μήνες ή και χρόνια μέχρι ο σκύλος σας αναπτύξει αλλεργική αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο. Ωστόσο, άπαξ και αυτό συμβεί, θα συνεχίσει να εκδηλώνει σχεδόν πάντα αρνητική αντίδραση σε αυτό το τρόφιμο.

Οι τροφικές αλλεργίες/δυσανεξίες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να κρατήσουν μια ολόκληρη ζωή. Ορισμένες φυλές σκύλων έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξία, όπως τα Γουέστ Χάιλαντ Γουάιτ Τεριέ, τα Κόκερ Σπάνιελ και τα Ιρλανδικά Σέττερ.

Έχει ο σκύλος μου ευαισθησία σε συγκεκριμένη τροφή;

Η ακριβής διάγνωση των τροφικών αλλεργιών στο σκύλο είναι δύσκολη. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας/δυσανεξίας περιλαμβάνουν πεπτικές διαταραχές, ερεθισμό του δέρματος ή συνδυασμό των δύο. Οι δερματικές βλάβες στους σκύλους εντοπίζονται συχνά στο πρόσωπο, τα πόδια και τα αυτιά.

Οι τροφικές αλλεργίες συχνά μιμούνται άλλες δερματικές παθήσεις ενώ πολλοί σκύλοι εμφανίζουν ταυτόχρονα και άλλες αλλεργίες, όπως ευαισθησία στο τσίμπημα του ψύλλου και ατοπία. Οι σκύλοι με χρόνιες ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις στην εξωτερική περιοχή του αυτιού θα πρέπει επίσης να εξετάζονται για τροφικές αλλεργίες.

Αν ο σκύλος σας παρουσιάσει ανεπιθύμητη αντίδραση σε τροφή, ενδεχομένως να παρατηρήσετε κάποια από τα ακόλουθα σημάδια:

 • Εμετό ή διάρροια
 • Κακή κατάσταση του τριχώματος
 • Φούσκωμα
 • Συχνό ξύσιμο ή τριχόπτωση
 • Κόκκινο, ερεθισμένο δέρμα
 • Χρόνια προβλήματα στο αυτί
 • Ανεπαρκή ανάπτυξη σε νεαρούς σκύλους

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Ορισμένα συμπτώματα που συνδέονται με τροφική αλλεργία/δυσανεξία είναι παρόμοια με εκείνα άλλων σοβαρών παθήσεων, επομένως συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια.

Θεραπεία: Η σημασία της διατροφής

Ο κύριος στόχος της διαχείρισης των αλλεργιών ή της δυσανεξίας σε τρόφιμα είναι ο εντοπισμός και η αποφυγή του υπεύθυνου συστατικού. Η πιο πρακτική και ακριβής μέθοδος είναι αυτή της διαιτητικής δοκιμής εξάλειψης, κατά την οποία καταργείται ένα ύποπτο συστατικό από την τροφή που λαμβάνει ο σκύλος σας ώστε να διαπιστωθεί αν τα συμπτώματά του βελτιωθούν. Φροντίστε να αποκλείσετε την πρόσβαση σε όλες τις άλλες σκυλοτροφές, επιτραπέζιες τροφές, λιχουδιές, σνακ και παιχνίδια για μάσημα, κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής.

Εάν ο σκύλος σας πάσχει από τροφικές αλλεργίες, τότε είναι ακόμη πιο σημαντικό να του δίνετε την κατάλληλη τροφή. Η τροφή πρέπει να είναι πλήρης και ισορροπημένη και να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερα πρωτεϊνούχα συστατικά και πρόσθετα.

Εάν ο σκύλος σας εμφανίζει αλλεργική αντίδραση σε μια συγκεκριμένη πηγή πρωτεΐνης, ο κτηνίατρός σας θα σας συστήσει μια τροφή με ειδικά επεξεργασμένες πρωτεΐνες οι οποίες έχουν διασπαστεί με ειδικό τρόπο. Οι υδρολυμένες πρωτεΐνες, όπως ονομάζονται, είναι πολύ μικρές για να μπορέσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να τις εντοπίσει. Περνάνε κάτω από τη μύτη του με άλλα λόγια! Μια άλλη προσέγγιση την οποία ενδεχομένως να σας συστήσει ο κτηνίατρός σας είναι να επιλέξετε μια τροφή η οποία να περιέχει μια πηγή πρωτεΐνης που είναι καινούργια για το σκύλο σας, όπως αυγό, πάπια, σολομός, αρνί, ελάφι ή λευκόψαρο, ανάλογα με το ιστορικό σίτισής του.

Για ακριβή διάγνωση και επιλογές θεραπείας, να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας και να του ζητάτε να σας υποδείξει την καταλληλότερη τροφή ανάλογα με τις ευαισθησίες του σκύλου σας. Μην προσπαθείτε ποτέ να αφαιρέσετε συστατικά από τη διατροφή του σκύλου σας από μόνοι σας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε υποσιτισμό.

Ερωτήσεις προς τον κτηνίατρό σας:

 1. Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγω να δίνω στο σκύλο μου για τις αλλεργίες του;
  • Ρωτήστε ποιος είναι ο αντίκτυπος της κατανάλωσης ανθρώπινης τροφής στην υγεία του σκύλου σας.
 2. Θα συνιστούσατε μια συγκεκριμένη τροφή για τις αλλεργίες του σκύλου μου;
  • Ρωτήστε για τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας.
  • Ποια είναι η ποσότητα και ποια η συχνότητα με την οποία θα πρέπει να ταΐζετε τη συνιστώμενη τροφή στο σκύλο σας.
  • Ρωτήστε ποιες λιχουδιές μπορείτε να δίνετε στο σκύλο σας μαζί με τη συνιστώμενη τροφή.
 3. Πόσο γρήγορα μπορώ να περιμένω να δω σημάδια βελτίωσης της κατάστασης του σκύλου μου;
 4. Μπορείτε να μου δώσετε γραπτές οδηγίες ή ένα φυλλάδιο σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες/δυσανεξίες του σκύλου μου;
 5. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο/τηλέφωνο) για να επικοινωνήσω μαζί σας ή με την κλινική σας σε περίπτωση που έχω ερωτήσεις;
  • Ρωτήστε αν θα χρειαστεί να κλείσετε ραντεβού παρακολούθησης.
  • Ρωτήστε αν θα λάβετε ηλεκτρονικό μήνυμα υπενθύμισης ή ειδοποίηση.

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Emma Milne BVSc FRCVS