Αντιμετωπίζοντας τους ψύλλους

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Λίγα πράγματα μπορούν να είναι τόσο εκνευριστικά για έναν ιδιοκτήτη όσο οι ψύλλοι. Προκαλούν επίπονα δαγκώματα και σε κάποιες περιπτώσεις μεταδίδουν ασθένειες. Η μόλυνση από ψύλλους είναι ενοχλητική αλλά διαχειρίσιμη και με λίγη δουλειά μπορούν να θεραπευθούν και να προληφθούν.

Τι είναι αυτοί;

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των ψύλλων είναι να κατανοήσετε τη βιολογία και τον κύκλο ζωής τους. Οι ψύλλοι είναι μικρά έντομα, που δεν πετάνε, και επιβιώνουν πίνοντας αίμα. Θα πρέπει να είναι ορατοί με γυμνό οφθαλμό αλλά εάν ο σκύλος σας έχει σκούρο τρίχωμα μπορεί να είναι ευκολότερο να τους δείτε έναντι του δέρματος. Διαφορετικά θα πρέπει να ψάξετε για να τους βρείτε.

Ένας ερεθιστικός παράγοντας σε κάθε στάδιο

Ένας ψύλλος διέρχεται από τέσσερα στάδια στον κύκλο ζωής του: αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο άτομο. Τα ενήλικα θηλυκά αποθέτουν τα αυγά τους σε ομάδες των 20. Αυτά αποτίθενται στον ξενιστή αλλά συνήθως πέφτουν γρήγορα στο έδαφος. Τα αυγά είναι πολύ μικρά, ωοειδή και χρώματος γκρίζου ή άσπρου.

Όταν εκκολαφθούν τα αυγά, βγαίνουν οι προνύμφες που τρέφονται κυρίως με υπολείμματα, όπως κόπρανα, νεκρά έντομα ή φυτικό υλικό. Μέσα σε μία με δύο εβδομάδες, οι προνύμφες θα φτιάξουν το κουκούλι τους στο οποίο θα παραμείνουν για άλλη μία με δύο εβδομάδες. Οι ενήλικοι ψύλλοι που βγαίνουν από το κουκούλι θα πρέπει να βρουν άμεσα έναν ξενιστή ως πηγή αίματος.

Οι ψύλλοι τείνουν να ειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο είδος ξενιστή. Ο τύπος που θα βρείτε στο σκύλο σας δεν θα τρέφεται φυσιολογικά από ανθρώπους αλλά υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις.

Πρόληψη

Είναι πολύ καλύτερο το να προλάβετε μια προσβολή από ψύλλους από το να προσπαθήσετε να την εξαλείψετε αργότερα. Εάν δεν είχατε ποτέ πριν ψύλλους στο σπίτι σας, ο πιο πιθανός τρόπος για να μπουν μέσα είναι να μεταφερθούν από το σκύλο σας.

Το προσεκτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, με ιδιαίτερη προσοχή σε γωνίες, χαραμάδες και ταπετσαρίες επίπλων, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στο να απαλλαγείτε από αυγά, προνύμφες και κουκούλια.

Αν δεν είχατε ποτέ ψύλλους στο σπίτι σας, ο πιο πιθανός τρόπος για να εμφανιστούν είναι να τους μετέφερε ο σκύλος σας απ' έξω.

Εάν γνωρίζετε ότι προσβλήθηκε μετά από μια βόλτα σε ένα συγκεκριμένο μέρος (το σπίτι ενός φίλου, για παράδειγμα) τότε θα πρέπει να τον κάνετε μπάνιο και να τον χτενίζεται κάθε φορά που θα επιστρέφει σπίτι από το συγκεκριμένο μέρος. Χρησιμοποιείστε μια χτένα με λεπτά δόντια, και έχετε πρόχειρο νερό με σαπούνι για να πνίξετε τους ψύλλους.

Εάν η εξωτερική πηγή είναι το γρασίδι μπροστά από το σπίτι σας, τότε δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα πέρα από το να παίρνετε επιπλέον προφυλάξεις κατά την εποχή των ψύλλων.

Εντοπισμός των σημείων

Μπορείτε να δείτε αν ο σκύλος σας έχει ψύλλους αν ξύνεται ή δαγκώνεται σε υπερβολικό βαθμό ή αναπτύσσει εξάνθημα στο δέρμα του, Αυγά ή βρωμιά ψύλλων (σκούροι, σκληροί σβώλοι αίματος που έχει υποστεί πέψη) είτε στη γούνα του είτε στα κλινοσκεπάσματά του αποτελούν επίσης έναν καλό δείκτη.

Αντιμετώπιση

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει αρκετές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των ψύλλων και των αυγών τους. Αυτές συνήθως σκοτώνουν τους ενήλικους ψύλλους (και μετατρέπουν το κατοικίδιό σας σε κινούμενη θανατηφόρο παγίδα ψύλλων!) ή εξασθενούν τις προνύμφες.

Επειδή η θεραπεία συνήθως επηρεάζει τους ψύλλους σε ένα από τα στάδια ζωής τους, είναι σημαντικό να συμπληρώσετε την όποια αγωγή με καλό καθαρισμό των σκεπασμάτων του σκύλου σας.

Να είστε προσεκτικοί με προϊόντα για την αντιμετώπιση των ψύλλων που δεν σας τα έχει δώσει ο κτηνίατρός σας. Όπως πάντα, είναι καλό το να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος θεραπείας στο ζώο σας.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 6+ Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult 5 Active Longevity™ Large Breed με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για τη διατήρηση της κινητικότητας, της καλής μυϊκής μάζας και της υγείας των οργάνων σε μεγαλόσωμους σκύλους. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και L-καρνιτίνη.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Medium Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  <P>Η <span class='nowrap'>Science Plan</span><SUP>TM </SUP>Canine Mature Adult 7 Active Longevity<SUP>TM</SUP> Medium με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την κινητικότητα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη από φυσικές πηγές.</P> <P>