Αντιμετωπίζοντας τους ψύλλους

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Λίγα πράγματα μπορούν να είναι τόσο εκνευριστικά για έναν ιδιοκτήτη όσο οι ψύλλοι. Προκαλούν επίπονα δαγκώματα και σε κάποιες περιπτώσεις μεταδίδουν ασθένειες. Η μόλυνση από ψύλλους είναι ενοχλητική αλλά διαχειρίσιμη και με λίγη δουλειά μπορούν να θεραπευθούν και να προληφθούν.

Τι είναι αυτοί;

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των ψύλλων είναι να κατανοήσετε τη βιολογία και τον κύκλο ζωής τους. Οι ψύλλοι είναι μικρά έντομα, που δεν πετάνε, και επιβιώνουν πίνοντας αίμα. Θα πρέπει να είναι ορατοί με γυμνό οφθαλμό αλλά εάν ο σκύλος σας έχει σκούρο τρίχωμα μπορεί να είναι ευκολότερο να τους δείτε έναντι του δέρματος. Διαφορετικά θα πρέπει να ψάξετε για να τους βρείτε.

Ένας ερεθιστικός παράγοντας σε κάθε στάδιο

Ένας ψύλλος διέρχεται από τέσσερα στάδια στον κύκλο ζωής του: αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο άτομο. Τα ενήλικα θηλυκά αποθέτουν τα αυγά τους σε ομάδες των 20. Αυτά αποτίθενται στον ξενιστή αλλά συνήθως πέφτουν γρήγορα στο έδαφος. Τα αυγά είναι πολύ μικρά, ωοειδή και χρώματος γκρίζου ή άσπρου.

Όταν εκκολαφθούν τα αυγά, βγαίνουν οι προνύμφες που τρέφονται κυρίως με υπολείμματα, όπως κόπρανα, νεκρά έντομα ή φυτικό υλικό. Μέσα σε μία με δύο εβδομάδες, οι προνύμφες θα φτιάξουν το κουκούλι τους στο οποίο θα παραμείνουν για άλλη μία με δύο εβδομάδες. Οι ενήλικοι ψύλλοι που βγαίνουν από το κουκούλι θα πρέπει να βρουν άμεσα έναν ξενιστή ως πηγή αίματος.

Οι ψύλλοι τείνουν να ειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο είδος ξενιστή. Ο τύπος που θα βρείτε στο σκύλο σας δεν θα τρέφεται φυσιολογικά από ανθρώπους αλλά υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις.

Πρόληψη

Είναι πολύ καλύτερο το να προλάβετε μια προσβολή από ψύλλους από το να προσπαθήσετε να την εξαλείψετε αργότερα. Εάν δεν είχατε ποτέ πριν ψύλλους στο σπίτι σας, ο πιο πιθανός τρόπος για να μπουν μέσα είναι να μεταφερθούν από το σκύλο σας.

Το προσεκτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, με ιδιαίτερη προσοχή σε γωνίες, χαραμάδες και ταπετσαρίες επίπλων, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στο να απαλλαγείτε από αυγά, προνύμφες και κουκούλια.

Αν δεν είχατε ποτέ ψύλλους στο σπίτι σας, ο πιο πιθανός τρόπος για να εμφανιστούν είναι να τους μετέφερε ο σκύλος σας απ' έξω.

Εάν γνωρίζετε ότι προσβλήθηκε μετά από μια βόλτα σε ένα συγκεκριμένο μέρος (το σπίτι ενός φίλου, για παράδειγμα) τότε θα πρέπει να τον κάνετε μπάνιο και να τον χτενίζεται κάθε φορά που θα επιστρέφει σπίτι από το συγκεκριμένο μέρος. Χρησιμοποιείστε μια χτένα με λεπτά δόντια, και έχετε πρόχειρο νερό με σαπούνι για να πνίξετε τους ψύλλους.

Εάν η εξωτερική πηγή είναι το γρασίδι μπροστά από το σπίτι σας, τότε δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα πέρα από το να παίρνετε επιπλέον προφυλάξεις κατά την εποχή των ψύλλων.

Εντοπισμός των σημείων

Μπορείτε να δείτε αν ο σκύλος σας έχει ψύλλους αν ξύνεται ή δαγκώνεται σε υπερβολικό βαθμό ή αναπτύσσει εξάνθημα στο δέρμα του, Αυγά ή βρωμιά ψύλλων (σκούροι, σκληροί σβώλοι αίματος που έχει υποστεί πέψη) είτε στη γούνα του είτε στα κλινοσκεπάσματά του αποτελούν επίσης έναν καλό δείκτη.

Αντιμετώπιση

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει αρκετές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των ψύλλων και των αυγών τους. Αυτές συνήθως σκοτώνουν τους ενήλικους ψύλλους (και μετατρέπουν το κατοικίδιό σας σε κινούμενη θανατηφόρο παγίδα ψύλλων!) ή εξασθενούν τις προνύμφες.

Επειδή η θεραπεία συνήθως επηρεάζει τους ψύλλους σε ένα από τα στάδια ζωής τους, είναι σημαντικό να συμπληρώσετε την όποια αγωγή με καλό καθαρισμό των σκεπασμάτων του σκύλου σας.

Να είστε προσεκτικοί με προϊόντα για την αντιμετώπιση των ψύλλων που δεν σας τα έχει δώσει ο κτηνίατρός σας. Όπως πάντα, είναι καλό το να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος θεραπείας στο ζώο σας.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Lamb & Rice

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλή μυϊκή μάζα. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα εύπεπτο αρνί.
 • Science Plan™ Canine Adult Oral Care

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Oral Care Κοτόπουλο είναι κλινικά αποδεδειγμένη ότι μειώνει την πλάκα και τη τρυγία. Με αντιοξειδωτικά και προηγμένη τεχνολογία στοματικής υγείας.
 • Science Plan™ Canine Adult Performance Chicken

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Performance Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την ικανοποίηση των πρόσθετων ενεργειακών αναγκών των δραστήριων σκύλων, καθώς και των σκύλων εργασίας και κυνηγετικών. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και κροκέτες υψηλής ενεργειακής πυκνότητας...
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  <ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Sensitive Skin με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να συμβάλλει στην αποφυγή της ξηροδερμίας και του κνησμού. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ω-3 & ω-6.</li></ul>