Τυπικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι σκύλοι μικρόσωμης φυλής

Δημοσιεύθηκε από Erin Ollila
λεπτά λεπτά

Συγχαρητήρια! Η οικογένειά σας πρόκειται να υιοθετήσει έναν μικρόσωμο σκύλο. Έχετε ψάξει τα πάντα, από τα καλύτερα παιχνίδια για μικρόσωμα κουτάβια μέχρι συμβουλές για διακοπές με το σκύλο σας. Θα πρέπει όμως να ενημερωθείτε και για ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι μικρόσωμοι σκύλοι.

Φυσικά, το γεγονός ότι ορισμένα προβλήματα υγείας είναι κοινά στους μικρόσωμους σκύλους, δεν σημαίνει ότι το νέο μέλος της οικογένειάς σας θα νοσήσει σίγουρα. Ως κηδεμόνας κατοικιδίου, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι τόσο για τις όμορφες στιγμές γεμάτες παιχνίδι και χαρά, αλλά και για τυχόν δυσκολίες που ενδεχομένως προκύψουν στην πορεία. Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε ποια είναι τα πέντε συνηθέστερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι μικρόσωμοι σκύλοι.

1. Κατάρρευση τραχείας

Η τραχεία αποτελείται από μικρούς δακτυλίους χόνδρου με μια λεπτή μεμβράνη ιστού που σχηματίζει την άνω επιφάνεια. Η κατάρρευση τραχείας είναι μια χρόνια, προοδευτική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από την εξασθένηση των χόνδρινων δακτυλίων και τη χαλάρωση της επιφανειακής μεμβράνης. Η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.

Οι περισσότεροι σκύλοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραχείας είναι μέσης ηλικίας ή μεγαλύτεροι, αν και ενίοτε προσβάλλει και σκύλους μικρότερης ηλικίας. Το πιο συνηθισμένο σημάδι αυτής της πάθησης είναι ο ξηρός, τραχύς βήχας που μερικές φορές αποκαλείται «βήχας του κυνοκομείου». Συνήθως επιδεινώνεται τη νύχτα λόγω της υπερδιέγερσης ή του κολάρου που σφίγγει το λαιμό τους. Αν ο σκύλος σας βήχει, πρέπει οπωσδήποτε να τον πάτε στον κτηνίατρο για να διαπιστώσετε αν ο βήχας οφείλεται σε κατάρρευση της τραχείας. Εκείνος θα σας δώσει τις απαραίτητες συστάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

2. Εξάρθρωση επιγονατίδας

Η εξάρθρωση (μετατόπιση) της επιγονατίδας είναι μια γενετική πάθηση που μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε φυλή σκύλου. Σύμφωνα όμως με την Animal Trust οι σκύλοι μικρόσωμης ή νανόσωμης φυλής, όπως τα κανίς, τα τσιουάουα, τα Γιορκσάιρ τεριέ και τα πομεράνιαν, προσβάλλονται συχνότερα.

Οι σκύλοι που πάσχουν από αυτή την ασθένεια δεν εμφανίζουν πάντοτε εμφανή συμπτώματα, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις το πόδι τους τρέμει ή κουτσαίνει για λίγο, και ύστερα συνεχίζουν να περπατάνε κανονικά πάλι. Η συχνότητα συνήθως αυξάνεται καθώς η πάθηση εξελίσσεται ενώ ενδέχεται να αναπτυχθεί αρθρίτιδα. Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας κουτσαίνει ή δυσκολεύεται να περπατήσει, ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να τον εξετάσει ώστε να αξιολογήσει την κατάστασή του και να σας συμβουλεύσει σχετικά με τις επιλογές για τη διαχείριση του προβλήματος.

Ξανθό μείγμα Πομεράνιαν την ώρα του καλλωπισμού

3. Νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας που προσβάλλει τους μικρόσωμους σκύλους αφορά την καρδιά. Όσο περνάνε τα χρόνια και ο σκύλος γερνάει, οι βαλβίδες της καρδιάς μπορεί να αρχίσουν να «φθείρονται» και να εμφανίζουν διαρροές, με αποτέλεσμα η καρδιακή λειτουργία να επιβαρύνεται. Η διαρροή στη μιτροειδή βαλβίδα, μία από τις κύριες βαλβίδες στην αριστερή πλευρά της καρδιάς, ονομάζεται ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας ή ανεπάρκεια της μιτροειδούς. 

Δεν εμφανίζουν όλα οι σκύλοι με νόσο της μιτροειδούς βαλβίδας συμπτώματα, σύμφωνα όμως με την PDSA, τα πιο κοινά είναι τα ακόλουθα: έλλειψη ενέργειας, απώλεια βάρους, δύσπνοια, λαχάνιασμα, απώλεια βάρους και κατάρρευση. Ο βήχας είναι άλλο ένα κοινό σύμπτωμα που επιδεινώνεται τη νύχτα, ή μετά τον ύπνο ή την ανάπαυση.

Οι σκύλοι με σοβαρά προβλήματα της μιτροειδούς βαλβίδας διατρέχουν κίνδυνο συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, γι' αυτό θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό αν ο σκύλος σας εμφανίσει συμπτώματα. Ο κτηνίατρός σας θα τον εξετάσει για τυχόν φύσημα χρησιμοποιώντας ένα στηθοσκόπιο, ενώ ενδέχεται να θελήσει να πραγματοποιήσει και άλλες εξετάσεις, όπως υπερήχους, ακτίνες Χ ή ΗΚΓ (για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού του).

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποφύγετε αυτή την πάθηση. Ωστόσο, με τακτικές εξετάσεις, ο κτηνίατρός σας έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει τέτοιου είδους προβλήματα όσο είναι ακόμη νωρίς και να σας ετοιμάσει ένα σχέδιο παρακολούθησης και φροντίδας.

4. Οδοντικές παθήσεις

Η καλή οδοντική φροντίδα έχει σημασία για όλους τους σκύλους. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου αριθμού των δοντιών τους, οι σκύλοι μικρόσωμης φυλής εμφανίζουν συχνότερα οδοντικά προβλήματα. Το πρώτο σημάδι οδοντικών προβλημάτων είναι συνήθως η κακοσμία του στόματος, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρήσετε συσσώρευση πέτρας στα δόντια και ερυθρότητα στα ούλα. Καθώς η οδοντική νόσος εξελίσσεται, μπορεί να προκαλέσει πόνο, χαλάρωση των δοντιών και δυσκολία στην πρόσληψη τροφής. 

Φροντίστε να διατηρείτε μια σωστή ρουτίνα στοματικής περιποίησης ώστε να διατηρείτε τα δόντια του σκύλου σας καθαρά. Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι ο χρυσός κανόνας. Η συνήθεια αυτή θα πρέπει να αποκτηθεί από την αρχή, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να καθιερωθεί όταν ο σκύλος έχει πια μεγαλώσει. Υπάρχουν διάφορες τροφές, λιχουδιές και οδοντόκρεμες για σκύλους που μπορούν να σας βοηθήσουν. Φροντίστε να επιλέγετε συσκευασίες με τη σφραγίδα της Veterinary Oral Health Council (VOHC) για να διασφαλίσετε ότι το προϊόν είναι κατάλληλο. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει συγκεκριμένα προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν το σκύλο σας ενώ θα σας ενημερώσει για το πόσο συχνά χρειάζεται πλήρη οδοντικό καθαρισμό.

5. Παχυσαρκία

Παρόλο που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να δώσετε στον μικρόσωμο σκύλο σας πολλές λιχουδιές, θα πρέπει να προσέχετε καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Αν δεν μπορείτε να αισθανθείτε εύκολα τα πλευρά του ή να ξεχωρίσετε τη μέση του; Πρόκειται για σημάδια που ίσως να δείχνουν ότι ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος. Οι υπέρβαροι σκύλοι ενδέχεται επίσης να δυσκολεύονται να μετακινηθούν και να κινδυνεύουν από άλλες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η αρθρίτιδα.

Φροντίστε να ταΐζετε το σκύλο σας με τη σωστή ποσότητα τροφής, να του προσφέρετε ελάχιστες λιχουδιές και να του προσφέρετε αρκετές ευκαιρίες για άσκηση καθημερινά - ακόμη και αν πρόκειται για απλό παιχνίδι στο σπίτι ή στον κήπο.

Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το ιδανικό βάρος για το κουτάβι σας και να το βάλει σε ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα αδυνατίσματος.

Όταν γωρίζετε ποια είναι τα συνηθισμένα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει ο νέος σας σκύλος, είστε σε θέση να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τον διατηρήσετε υγιή. Αλλά να θυμάστε - το γεγονός ότι το μέγεθος του σκύλου σας τον καθιστά πιθανό υποψήφιο για κάποια από αυτά τα προβλήματα υγείας, δεν σημαίνει ότι θα τα εμφανίσει σίγουρα. Αν προσέχετε και έχετε τον νου σας, θα είστε σε θέση να ζητήσετε έγκαιρη θεραπεία από τον κτηνίατρό σας σε περίπτωση που χρειαστεί, ή ακόμα και να αποφύγετε τελείως ορισμένα προβλήματα.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Erin Ollila

Η Erin Ollila πιστεύει στη δύναμη των λέξεων και στη δυνατότητα που έχει ένα μήνυμα να πληροφορήσει, ακόμη και να μεταμορφώσει, το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Μπορείτε να βρείτε τα γραπτά της παντού στο Διαδίκτυο αλλά και σε έντυπη μορφή, μεταξύ άλλων σε συνεντεύξεις, ανώνυμη συγγραφή, αναρτήσεις σε ιστολόγια και δημιουργική μη μυθοπλαστική γραφή. Η Erin είναι λάτρης του SEO και των social media. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Fairfield με μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή. Επικοινωνήστε μαζί της μέσω Twitter, @ReinventingErin, ή μάθετε περισσότερα γι' αυτήν στο http://erinollila.com.

Ελέγχθηκε από τον Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

 

Σχετικά άρθρα

 • Παρακολούθηση του βάρους του κουταβιού σας

  Γνωρίζατε ότι η παχυσαρκία ενός κατοικιδίου ορίζεται ως σωματικό βάρος που ξεπερνά κατά 15% ή και περισσότερο το φυσιολογικό; Αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 330 γραμμάρια για έναν μικροσκοπικό σκύλο όπως το τσιουάουα, αλλά πάνω από 7,5 κιλά για ένα ροτβάιλερ.
 • Η στεγνή μύτη σημαίνει άρρωστο σκύλο

  Πώς θα αντιδράσει η γάτα σας σε μια νέα άφιξη στο σπίτι και πως θα διασφαλίσετε ότι το μωρό και η γάτα θα τα πάνε καλά; Η κτηνίατρος και συμπεριφοριολόγος Francesca Riccomini προσφέρει συμβουλές σχετικά με το πως να προετοιμάσετε την γάτα σας για μια νέα προσθήκη στην οικογένεια.
 • Κυοφορία στους σκύλους

  Αν δεν έχετε σκοπό να ζευγαρώσετε τη σκύλα σας τότε το καλύτερο είναι να την στειρώσετε.
 • Εμβολιασμός του κουταβιού σας έναντι νόσων

  Πληροφορίες για τον εμβολιασμό των κουταβιών από την Hill's Pet

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Medium Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  <P>Η <span class='nowrap'>Science Plan</span><SUP>TM </SUP>Canine Mature Adult 7 Active Longevity<SUP>TM</SUP> Medium με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την κινητικότητα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη από φυσικές πηγές.</P> <P>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..