Πηγαίνοντας την γάτα σας στον κτηνίατρο

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Tips for better feline vet visitΣε κάποιο σημείο στη ζωή της, η γάτα σας θα επισκεφθεί τον κτηνίατρο. Ενώ αυτό είναι συνήθως αγχωτικό, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να γίνει ευκολότερο και για τους δυο σας.

Όταν μεταφέρετε τη γάτα σας οπουδήποτε εκτός του σπιτιού, χρησιμοποιήστε έναν κλουβί μεταφοράς γατών, ακόμα κι αν συνήθως της αρέσει να την κρατάτε. Η γάτα σας θα φοβηθεί εύκολα όταν βρεθεί σε ένα μη οικείο χώρο ή όταν περιστοιχίζεται από μη οικεία πρόσωπα. Ακόμα και μια φιλική γάτα μπορεί να δαγκώσει, να γρατζουνίσει ή να προσπαθήσει να διαφύγει.

Η γάτα σας μπορεί επίσης να ουρήσει ή να αφοδεύσει όταν φοβηθεί. Ένα κλουβί μεταφοράς θα διασφαλίσει ότι αυτό δε θα συμβεί πάνω σας ή στο πάτωμα της αίθουσας αναμονής. Βάλτε μέσα στο κλουβί μεταφοράς οικεία και άνετα κλινοσκεπάσματα – χρησιμοποιήστε αυτά στα οποία κοιμάται συνήθως ή ένα παλιό ρούχο με τη μυρωδιά σας. Η κάλυψη του κλουβιού μεταφοράς με μια κουβέρτα ή πετσέτα μπορεί να βοηθήσει επίσης να μείνει η γάτα σας χαλαρή. Στις γάτες αρέσει να κρύβονται όταν φοβούνται ή όταν είναι αβέβαιες και η σκοτεινιά και η κάλυψη που παρέχονται από την κουβέρτα θα την κάνουν να νιώσει ασφαλής.

Εξοικειωθείτε

Στις γάτες δεν αρέσουν οι επισκέψεις στον κτηνίατρο, όπου εξετάζονται και περιστοιχίζονται από παράξενες όψεις, μυρωδιές, άτομα και ζώα. Αν η πρώτη φορά που δει η γάτα σας έναν κλουβί μεταφοράς είναι αμέσως πριν τον χρησιμοποιήσετε για να την μεταφέρετε στον κτηνίατρο, είναι κατανοητό ότι θα αναπτύξει μεγάλη απέχθεια προς αυτόν.

Μπορεί να κρύβεται κάθε φορά που εμφανίζεται το κλουβί μεταφοράς ή να παλεύει με νύχια και με δόντια να μην μπει μέσα. Μπορείτε να βοηθήσετε στην αποφυγή αυτής της συμπεριφοράς αφήνοντας το κλουβί μεταφοράς συνέχεια έξω. Σιγουρευτείτε ότι αποτελεί ένα οικείο μέρος του περιβάλλοντος της γάτας σας. Μπορεί να θέλετε να δίνετε που και που λιχουδιές στη γάτα σας μέσα στο κλουβί μεταφοράς για να πιστεύει ότι βρίσκεται σε ένα «καλό μέρος».

Αν η γάτα σας έχει αναπτύξει ισχυρή απέχθεια προς το κλουβί μεταφοράς, μπορεί να είναι δύσκολο να την καλοπιάσετε για να μπει μέσα. Δοκιμάστε να την πείσετε να μπει μέσα στο κλουβί μεταφοράς με λιχουδιές ή να ζητήσετε από κάποιον να κρατήσει όρθιο το κλουβί μεταφοράς ενώ προσπαθείτε να την τοποθετήσετε μέσα σε αυτό. Αν η γάτα είναι αποφασισμένη να μην μπει, μην την πιέσετε, απλά απομακρύνετε το κλουβί μεταφοράς. Αφήστε τη γάτα σας να χαλαρώσει για λίγο, στη συνέχεια τυλίξτε την με μια κουβέρτα ή πετσέτα και τοποθετήστε την γρήγορα μέσα στο κλουβί μεταφοράς.

Μόλις φθάσετε στην κτηνιατρική κλινική, να έχετε καλυμμένο το κλουβί μεταφοράς. Αυτό θα συνεχίσει να διατηρεί τη γάτα σας ασφαλή. Αν δε μπορείτε να αποφύγετε την παρουσία σας κοντά σε άλλα ζώα, τότε τουλάχιστον προσπαθήστε να μείνετε μακριά από το θόρυβο ή από τα θορυβώδη ζώα.

Ζητήστε βοήθεια

Όταν φθάσει η ώρα για τη συμβουλή, ρωτήστε τον κτηνίατρο αν μπορεί να σας βοηθήσει να την κρατήσετε. Θυμηθείτε όμως, ότι ο κτηνίατρος και οι νοσοκόμες θα είναι πολύ έμπειρες στο κράτημα ανήσυχων ή φοβισμένων ζώων και γνωρίζουν πως να μην τραυματιστούν ή να τραυματίσουν τη γάτα σας.

Επομένως μην ανησυχείτε, η γάτα σας είναι σε καλά χέρια. Ο κτηνίατρος μπορεί να καλύψει το κεφάλι της γάτας σας με μια πετσέτα, για να της δώσει την εντύπωση ότι κρύβεται.

Οι κτηνιατρικές κλινικές μπορεί να είναι πολύ θορυβώδεις. Αν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας, σχεδιάστε το από πριν. Κλείστε ένα πιο μεγάλο ραντεβού αν μπορείτε ή μην πηγαίνετε σε ώρες αιχμής. Οι κτηνιατρικές κλινικές συνήθως είναι πιο απασχολημένες νωρίς το πρωί ή το απόγευμα όταν οι άνθρωποι δε δουλεύουν.

Να πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο τακτικά. Αυτό όχι μόνο θα της επιτρέψει να συνηθίσει την εμπειρία, αλλά θα δώσει επίσης την ευκαιρία στον κτηνίατρο να συνηθίσει τη γάτα σας! Όσο περισσότερο βλέπει ένας κτηνίατρος τη γάτα σας τόσο καλύτερα θα μπορέσει να παρέχει οδηγίες για τις ανάγκες της.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα