Οφέλη της στείρωσης

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Η στείρωση των θηλυκών και των αρσενικών είναι μια χειρουργική επέμβαση που καθιστά την γάτα σας ανίκανη προς αναπαραγωγή. Η στείρωση των θηλυκών περιλαμβάνει την αφαίρεση των ωοθηκών και η στείρωση των αρσενικών την αφαίρεση των όρχεων. Η στείρωση αναφέρεται και στις δύο επεμβάσεις.

Αν έχετε μια γάτα εξωτερικού χώρου ή πολλές γάτες εσωτερικού χώρου θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τη στείρωση. Ο κόσμος είναι γεμάτος από αδέσποτες γάτες. Οι περισσότερες από αυτές καταλήγουν σε καταφύγια ή στο δρόμο κι εάν δεν υιοθετηθούν, είτε υφίστανται ευθανασία είτε πεθαίνουν από τραυματισμούς ή ασιτία.

Αν δεν σχεδιάζετε να ζευγαρώσετε τη γάτα σας και δεν είστε σίγουροι ότι θα βρείτε σπίτι για όλα τα γατάκια (μια θηλυκή γάτα γεννάει 15-20 γατάκια κάθε χρόνο) το πιο υπεύθυνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι η στείρωσή της.

Οφέλη της στείρωσης

Ακόμα κι αν η γάτα σας μένει μέσα στο σπίτι, η στείρωση εξακολουθεί να είναι μια καλή ιδέα. Αν έχετε θηλυκή γάτα, η στείρωση καθιστά αδύνατο τον ωοθηκικό καρκίνο και μειώνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Επίσης, θα εξαλείψει έναν αριθμό ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Ένα θηλυκό που δεν έχει στειρωθεί θα βρίσκεται σε οίστρο τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος μπορεί να νιαουρίζει συνέχεια ή να προσπαθεί να βγει από το σπίτι.

Όταν μια θηλυκή γάτα βρίσκεται σε οίστρο πολλές φορές χωρίς να ζευγαρώσει, μπορεί να αναπτύξει προβλήματα όπως κατάθλιψη, ανορεξία, διάρροια και εμετό. Η στείρωση θα αποκλείσει όλες αυτές τις συμπεριφορές.

Αρσενικά

Οι αρσενικές γάτες επίσης επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τη στείρωσή τους. Εξαλείφεται ο κίνδυνος καρκίνου των όρχεων και αποτρέπεται ένας αριθμό συμπεριφορών που καθιστούν δύσκολη την κατοχή μιας αρσενικής γάτας.

Οι στειρωμένες αρσενικές γάτες είναι λιγότερο εδαφικές, σπανίως θα χρησιμοποιήσουν ούρα για να σημαδέψουν την περιοχή τους, και τα ούρα τους δε θα μυρίζουν τόσο έντονα. Αν έχετε δύο αρσενικές γάτες, η στείρωσή τους θα μειώσει σημαντικά τους τσακωμούς τους. Στην πραγματικότητα, οι στειρωμένες γάτες είναι πολύ πιο υπάκουες και ευκολότερες στην διαχείριση.

Η εγχείρηση

Η προετοιμασία για την επέμβαση είναι η ίδια για κάθε φύλο. Δεν πρέπει να ταΐσετε τη γάτα σας για 12 ώρες πριν την επέμβαση.

Η γάτα τίθεται υπό ολική αναισθησία και συνδέεται σε εξοπλισμό παρακολούθησης για να μην υπάρχουν επιπλοκές. Έπειτα πραγματοποιείται μια τομή κι απομακρύνονται οι ωοθήκες κι ορισμένες φορές η μήτρα ή αντίστοιχα οι όρχεις. Η τομή στη συνέχεια κλείνει με ράμματα που μπορεί να είναι εσωτερικά.

Επειδή απαιτείται μεγαλύτερη τομή για μια θηλυκή γάτα, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στην κλινική για μία ή δύο ημέρες ενώ οι αρσενικές γάτες γενικά επιστρέφουν σπίτι την ίδια ημέρα.

Μετέπειτα

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να βάλει στην γάτα σας ένα χωνί για να μην μασήσει τα ράμματα. Θα χρειαστεί να προσέχετε τη γάτα για να είστε βέβαιοι ότι η πληγή δεν έχει σημάδια πρηξίματος, σκισίματος, αιμορραγίας ή εκκρίματος.

Αν εμφανιστεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ενημερώστε τον κτηνίατρό σας άμεσα. Συνήθως μια γάτα αναρρώνει πλήρως από μια επέμβαση στείρωσης, κι εντός μιας εβδομάδας ή δύο ο κτηνίατρος θα απομακρύνει τα ράμματα.

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής της, βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετό νερό, καθαρό κρεβάτι κι ότι μπορεί να χαλαρώσει σε ένα ήρεμο περιβάλλον.

Υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την κατάλληλη στιγμή για τη στείρωση μιας γάτας. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συστήνουν τη στείρωση στους έξι με οχτώ μήνες, πριν η γάτα φτάσει σε σεξουαλική ωρίμανση. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας τι προτείνει για τη γάτα σας.

Παρενέργειες

Μετά τη στείρωση, η ορμονική ισορροπία μιας γάτας αλλάζει, επιβραδύνοντας το μεταβολισμό, και το γεγονός αυτό οδηγεί στην τάση για πρόσληψη βάρους. Η Hill's™ Science Plan™ NeuteredCat™ περιέχει ακριβώς τη σωστή ποσότητα θερμίδων για στειρωμένες γάτες. Επιπλέον, οι στειρωμένες γάτες συσσωρεύουν περισσότερο λίπος και λιγότερη μυϊκή μάζα σε σχέση με τις μη-στειρωμένες γάτες. Επομένως, η Hill's™ Science Plan™ NeuteredCat™ έχει σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας τη μοναδική μας Φόρμουλα Διαχείρισης Βάρους (WMF) με λυσίνη και L-καρνιτίνη οι οποίες βοηθούν στην καύση λίπους και το χτίσιμο μυών.

Τα προβλήματα στο ουροποιητικό είναι συχνά σε όλες τις γάτες και περισσότερο μετά τη στείρωση. Η Science Plan™ NeuteredCat™ της Hill's έχει σχηματιστεί με ελεγχόμενα επίπεδα μετάλλων και παράγει το κατάλληλο επίπεδο pH για να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στην ουροδόχο κύστη και να διατηρήσει την υγεία του ουροποιητικού.

Η Hill's™ Science Plan™ NeuteredCat™ είναι διαθέσιμη στο κτηνιατρείο σας.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>
 • Hill's™ Science Plan™ Adult Optimal Care™ τροφή για γάτες με Τόνο

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Αρνί

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)