Οφέλη της στείρωσης

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Η στείρωση των θηλυκών και των αρσενικών είναι μια χειρουργική επέμβαση που καθιστά την γάτα σας ανίκανη προς αναπαραγωγή. Η στείρωση των θηλυκών περιλαμβάνει την αφαίρεση των ωοθηκών και η στείρωση των αρσενικών την αφαίρεση των όρχεων. Η στείρωση αναφέρεται και στις δύο επεμβάσεις.

Αν έχετε μια γάτα εξωτερικού χώρου ή πολλές γάτες εσωτερικού χώρου θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τη στείρωση. Ο κόσμος είναι γεμάτος από αδέσποτες γάτες. Οι περισσότερες από αυτές καταλήγουν σε καταφύγια ή στο δρόμο κι εάν δεν υιοθετηθούν, είτε υφίστανται ευθανασία είτε πεθαίνουν από τραυματισμούς ή ασιτία.

Αν δεν σχεδιάζετε να ζευγαρώσετε τη γάτα σας και δεν είστε σίγουροι ότι θα βρείτε σπίτι για όλα τα γατάκια (μια θηλυκή γάτα γεννάει 15-20 γατάκια κάθε χρόνο) το πιο υπεύθυνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι η στείρωσή της.

Οφέλη της στείρωσης

Ακόμα κι αν η γάτα σας μένει μέσα στο σπίτι, η στείρωση εξακολουθεί να είναι μια καλή ιδέα. Αν έχετε θηλυκή γάτα, η στείρωση καθιστά αδύνατο τον ωοθηκικό καρκίνο και μειώνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Επίσης, θα εξαλείψει έναν αριθμό ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Ένα θηλυκό που δεν έχει στειρωθεί θα βρίσκεται σε οίστρο τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος μπορεί να νιαουρίζει συνέχεια ή να προσπαθεί να βγει από το σπίτι.

Όταν μια θηλυκή γάτα βρίσκεται σε οίστρο πολλές φορές χωρίς να ζευγαρώσει, μπορεί να αναπτύξει προβλήματα όπως κατάθλιψη, ανορεξία, διάρροια και εμετό. Η στείρωση θα αποκλείσει όλες αυτές τις συμπεριφορές.

Αρσενικά

Οι αρσενικές γάτες επίσης επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τη στείρωσή τους. Εξαλείφεται ο κίνδυνος καρκίνου των όρχεων και αποτρέπεται ένας αριθμό συμπεριφορών που καθιστούν δύσκολη την κατοχή μιας αρσενικής γάτας.

Οι στειρωμένες αρσενικές γάτες είναι λιγότερο εδαφικές, σπανίως θα χρησιμοποιήσουν ούρα για να σημαδέψουν την περιοχή τους, και τα ούρα τους δε θα μυρίζουν τόσο έντονα. Αν έχετε δύο αρσενικές γάτες, η στείρωσή τους θα μειώσει σημαντικά τους τσακωμούς τους. Στην πραγματικότητα, οι στειρωμένες γάτες είναι πολύ πιο υπάκουες και ευκολότερες στην διαχείριση.

Η εγχείρηση

Η προετοιμασία για την επέμβαση είναι η ίδια για κάθε φύλο. Δεν πρέπει να ταΐσετε τη γάτα σας για 12 ώρες πριν την επέμβαση.

Η γάτα τίθεται υπό ολική αναισθησία και συνδέεται σε εξοπλισμό παρακολούθησης για να μην υπάρχουν επιπλοκές. Έπειτα πραγματοποιείται μια τομή κι απομακρύνονται οι ωοθήκες κι ορισμένες φορές η μήτρα ή αντίστοιχα οι όρχεις. Η τομή στη συνέχεια κλείνει με ράμματα που μπορεί να είναι εσωτερικά.

Επειδή απαιτείται μεγαλύτερη τομή για μια θηλυκή γάτα, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στην κλινική για μία ή δύο ημέρες ενώ οι αρσενικές γάτες γενικά επιστρέφουν σπίτι την ίδια ημέρα.

Μετέπειτα

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να βάλει στην γάτα σας ένα χωνί για να μην μασήσει τα ράμματα. Θα χρειαστεί να προσέχετε τη γάτα για να είστε βέβαιοι ότι η πληγή δεν έχει σημάδια πρηξίματος, σκισίματος, αιμορραγίας ή εκκρίματος.

Αν εμφανιστεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ενημερώστε τον κτηνίατρό σας άμεσα. Συνήθως μια γάτα αναρρώνει πλήρως από μια επέμβαση στείρωσης, κι εντός μιας εβδομάδας ή δύο ο κτηνίατρος θα απομακρύνει τα ράμματα.

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής της, βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετό νερό, καθαρό κρεβάτι κι ότι μπορεί να χαλαρώσει σε ένα ήρεμο περιβάλλον.

Υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την κατάλληλη στιγμή για τη στείρωση μιας γάτας. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συστήνουν τη στείρωση στους έξι με οχτώ μήνες, πριν η γάτα φτάσει σε σεξουαλική ωρίμανση. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας τι προτείνει για τη γάτα σας.

Παρενέργειες

Μετά τη στείρωση, η ορμονική ισορροπία μιας γάτας αλλάζει, επιβραδύνοντας το μεταβολισμό, και το γεγονός αυτό οδηγεί στην τάση για πρόσληψη βάρους. Η Hill's™ Science Plan™ NeuteredCat™ περιέχει ακριβώς τη σωστή ποσότητα θερμίδων για στειρωμένες γάτες. Επιπλέον, οι στειρωμένες γάτες συσσωρεύουν περισσότερο λίπος και λιγότερη μυϊκή μάζα σε σχέση με τις μη-στειρωμένες γάτες. Επομένως, η Hill's™ Science Plan™ NeuteredCat™ έχει σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας τη μοναδική μας Φόρμουλα Διαχείρισης Βάρους (WMF) με λυσίνη και L-καρνιτίνη οι οποίες βοηθούν στην καύση λίπους και το χτίσιμο μυών.

Τα προβλήματα στο ουροποιητικό είναι συχνά σε όλες τις γάτες και περισσότερο μετά τη στείρωση. Η Science Plan™ NeuteredCat™ της Hill's έχει σχηματιστεί με ελεγχόμενα επίπεδα μετάλλων και παράγει το κατάλληλο επίπεδο pH για να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στην ουροδόχο κύστη και να διατηρήσει την υγεία του ουροποιητικού.

Η Hill's™ Science Plan™ NeuteredCat™ είναι διαθέσιμη στο κτηνιατρείο σας.

Σχετικά Άρθρα

 • Τέσσερα συνήθη προβλήματα στις γάτες: Τι να κάνετε

  Portrait of funny cat yawning Τα πεπτικά προβλήματα σε γάτες είναι τόσο συνηθισμένα, ώστε πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων να νομίζουν ότι είναι φυσιολογικά. Αν όμως η γάτα σας κάνει συχνά εμετό (μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο) ή αν τα κόπρανά της είναι υδαρή, τότε κάτι δεν πάει καλά στο σύστημά της. Ίσως είναι ώρα να αλλάξετε την τροφή της ή το περιβάλλον της, και είναι σίγουρα ώρα να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας. Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές επίλυσης των πιο συνηθισμένων πεπτικών προβλημάτων στις γάτες.
 • Πώς θα αντιμετωπίσετε την εξάντληση λόγω ζέστης στις γάτες

  Έχετε κατοικίδιο και ζείτε σε περιοχή όπου έχει ζέστη το καλοκαίρι; Αν δεν έχετε κλιματιστικό, μπορεί να ανησυχείτε ότι η γάτα σας θα υποφέρει από θερμική εξάντληση.
 • Επικίνδυνα εορταστικά φυτά που πρέπει να αποφεύγετε για τη γάτα σας

  The Christmas Kitten Η διακόσμηση του σπιτιού σας τις γιορτές βάζει όλη την οικογένειά σας στο εορταστικό πνεύμα, αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ποια φυτά είναι δηλητηριώδη για τις γάτες.
 • Αντιμετωπίζοντας τις τριχόμπαλες

  Σχεδόν όλοι οι κηδεμόνες γατών έχουν δει μια τριχόμπαλα ή έχουν ακούσει τον ενοχλητικό θόρυβο που κάνει μια γάτα όταν προσπαθεί να βήξει για να τη βγάλει.

Σχετικά Προϊόντα

 • Ideal Balance™ Feline Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span>  Feline Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων γατών . Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>
 • Hill's™ Science Plan™ Adult Light τροφή για γάτες με Τόνο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Light Κοτόπουλο βοηθά στη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Σχεδιασμένη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και υψηλά επίπεδα L-καρνιτίνης που βοηθά στη μετατροπή λίπους σε ενέργεια. Κατάλληλες για καθημερινή χορήγηση.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>