Καλλωπισμός του κουταβιού σας

$authorText
Χρόνος διαβάσματος: λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ο καλλωπισμός του κουταβιού σας ενισχύει τη μεταξύ σας σχέση

Όλα τα κουτάβια πρέπει να καλλωπίζονται καθημερινά, και όχι μόνο για λόγους βελτίωσης της κατάστασης του δέρματος και του τριχώματος. Η φροντίδα συμβάλλει στο να συνηθίσει το κουτάβι σας να το αγγίζουν και σας επιτρέπει να γνωρίσετε καλύτερα το σώμα του. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική συνήθεια αφού σας επιτρέπει να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα υγείας κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του κουταβιού σας. Ο καθημερινός καλλωπισμός θα σας επιτρέψει να εντοπίσετε άμεσα δερματικά προβλήματα, όπως εξανθήματα ή έκζεμα, και την παρουσία παρασίτων, όπως ακάρεα, τσιμπούρια και ψύλλους. Και τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, πρόκειται επίσης για μια υπέροχη ευκαιρία για να ενισχύσετε το δεσμό μεταξύ σας.

Καλλωπισμός: πρώτα βήματα

Ο καλλωπισμός του κουταβιού σας θα πρέπει να γίνεται καθημερινά, ανεξάρτητα από το μήκος του τριχώματος. Ωστόσο, οι φυλές με μακρύτερο τρίχωμα απαιτούν περισσότερη προσοχή και χρόνο. Στους περισσότερους σκύλους αρέσει να τους περιποιούνται και να τους χαϊδεύουν, ειδικά αν συνηθίσουν από νωρίς.

Ανταμοιβές. Ξεκινήστε τον καλλωπισμό του κουταβιού σας χρησιμοποιώντας την ειδική βούρτσα, με σύντομα βουρτσίσματα - ένα πέρασμα σε όλο το σώμα αρκεί - και στη συνέχεια, σταδιακά, παρατείνετε τη διάρκεια. Όταν ο σκύλος σας αποδεχτεί τη διαδικασία και παραμείνει ακίνητος για αρκετή ώρα, σταματήστε και ανταμείψτε τον με μια βόλτα, ένα παιχνίδι ή ένα υγιεινό σνακ. Το κουτάβι σας θα μάθει ότι αν κάθεται φρόνιμα, θα λαμβάνει ανταμοιβές, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία και για τους δύο σας.

Τραπέζι καλλωπισμού. Αν περιστασιακά περιποιείστε το κουτάβι σας πάνω σε τραπέζι, αυτό θα το βοηθήσει να εξοικειωθεί με αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να νιώθει πιο άνετα στον κτηνίατρο ή τον κομμωτή. Ωστόσο, μην αφήνετε ποτέ έναν σκύλο οποιασδήποτε ηλικίας χωρίς επίβλεψη πάνω σε τραπέζι, καθώς μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά αν πέσει. Αν ο σκύλος σας δείχνει να φοβάται να ανέβει στο τραπέζι, αφήστε τον στο πάτωμα.

Ευαίσθητες περιοχές. Η περιοχή του κεφαλιού του κουταβιού σας είναι πολύ ευαίσθητη, γι' αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το βουρτσίζετε σε εκείνο το σημείο. Και σε περίπτωση που εντοπίσετε εκκρίσεις από τα αυτιά ή τα μάτια τους, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Στριφουγύρισμα. Αν το κουτάβι σας αρχίσει να στριφογυρίζει, κρατήστε το σταθερά, με τα δύο χέρια, μέχρι να σταματήσει. Μιλήστε του, καθησυχάστε το και όταν σταματήσει και παραμείνει ακίνητο, επαινέστε το.

Κούρεμα

Τρίχωμα. Ίσως χρειαστεί πού και πού να κουρεύετε το κουτάβι σας, ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από τα μάτια, τα αυτιά και τα πόδια. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτές τις περιοχές, καθώς τα δύστροπα κουτάβια και τα ψαλίδια δεν είναι και ο καλύτερος συνδυασμός! Αν ο σκύλος σας ανοίκει σε φυλή η οποία απαιτεί ειδικό κούρεμα ή τριμάρισμα για να διατηρεί την ομορφιά της, ή αν απλώς θέλετε να σιγουρευτείτε, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία κομμωτή σκύλων.

Νύχια. Είναι φυσικό τα νύχια του κουταβιού σας να φθείρονται καθώς αρχίζει να βγαίνει βόλτα, να σκάβει στον κήπο και να εξερευνά. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι χρειάζονται κόψιμο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πολλοί σκύλοι βιώνουν πολύ οδυνηρές εμπειρίες όταν τα νύχια τους κοπούν υπερβολικά κοντά ή χωρίς λόγο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αρνητικούς συνειρμούς σε σχέση με το άγγιγμα των ποδιών τους. Αν ποτέ ανησυχήσετε μήπως τα νύχια του κουταβιού σας είναι πολύ μακριά, ζητήστε από τον κτηνίατρο να τα ελέγξει για λογαριασμό σας.

Χρειάζονται τα κουτάβια μπάνιο;

Το υπερβολικό λούσιμο μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια και τις άμυνες από το τρίχωμα ενός σκύλου. Οι περισσότερες φυλές με κοντό και μεσαίο τρίχωμα χρειάζονται μπάνιο μόνο αν λερωθούν κατά τη διάρκεια μιας βόλτας μέσα σε λάσπες ή αν κυλήσουν μέσα στη βρομιά. Το ίδιο ισχύει και για τις φυλές με μακρύ τρίχωμα εφόσον φροντίζετε να ξεμπλέκετε τις τρίχες τους με καθημερινό καλλωπισμό. 

Ασφαλές μπάνιο: Το γλίστρημα και η ολίσθηση μπορούν να πλήξουν την αυτοπεποίθηση του κουταβιού σας κατά την ώρα του μπάνιου και να το εκθέσουν σε κίνδυνο τραυματισμού. Αν αποφασίσετε ότι το κουτάβι σας χρειάζεται μπάνιο, τοποθετήστε ένα αντιολισθητικό χαλάκι από καουτσούκ στην μπανιέρα για να το κρατήσετε ασφαλές και προστατευμένο. Και να θυμάστε πάντα να χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν ειδικά σχεδιασμένο για κουτάβια.

 

Είναι μια καλή επιλογή ο κομμωτής;

Οι περισσότεροι σκύλοι δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες όσον αφορά τον καλλωπισμό, τον οποίο μπορείτε να αναλάβετε μόνοι σας. Πρόκειται για μια ευχάριστη εμπειρία που σας φέρνει πιο κοντά με το κατοικίδιό σας.

Ωστόσο, αν το κουτάβι σας προορίζεται να γίνει ενήλικας με μακρύ τρίχωμα, θα χρειαστεί περισσότερη φροντίδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ίσως είναι προτιμότερο το το κούρεμα και το τριμάρισμα να πραγματοποιούνται από επαγγελματία. Φροντίστε βέβαια να βρείτε έναν κομμωτή που θα προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία καλλωπισμού στο κουτάβι σας. Ενημερωθείτε σχετικά με την εμπειρία και την κατάρτισή του και, ενδεχομένως, ζητήστε να δείτε σκύλους που έχει αναλάβει ο ίδιος ώστε να πάρετε μια ιδέα όσον αφορά τις ικανότητές του.

Αν ενδιαφέρεστε να βρείτε έναν επαγγελματία κομμωτή για το κουτάβι σας, ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει και να σας κάνει σχετικές συστάσεις.

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Emma Milne BVSc FRCVS

Σχετικά άρθρα

 • Προσαρμογή του κήπου στις ανάγκες του σκύλου σας: Συμβουλές για έναν ασφαλή κήπο

  Προσαρμόστε τον κήπο σας ακολουθώντας τις συμβουλές μας για την ασφάλεια του σκύλου σας, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας θα είναι χαρούμενος και ασφαλής εκτός σπιτιού. Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια στον κήπο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Hill's Pet.
 • Συνάντηση με τον κτηνίατρο

  Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε από τη στιγμή που θα πάρετε το κουτάβι σας σπίτι, είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο.
 • Πότε και γιατί να στειρώσετε το σκύλο ή το κουτάβι σας

  Dogs running Στείρωση αρσενικών και θηλυκών σκύλων, πότε πρέπει να πραγματοποιείται, τι επιπτώσεις έχει πάνω τους και ποια είναι τα οφέλη όσον αφορά τη συμπεριφορά τους καθώς και οι κίνδυνοι της επέμβασης.
 • Εποχιακά

  Στη διάρκεια των εβδομάδων και των μηνών του πρώτου, διαμορφωτικού χρόνου του κουταβιού σας, αυτό θα συναντήσει μια τεράστια ποικιλία εμπειριών, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι χαρωπές και ευχάριστες, όχι όμως όλες.

Σχετικά προϊόντα