Γιατί οι γάτες δεν χρησιμοποιούν δοχείο με άμμο

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Αν έχουν αλλάξει οι συνήθειες της γάτας σας ως προς την τουαλέτα και δεν χρησιμοποιεί την άμμο, πιθανότατα υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Ακόμα κι αν έχει αρχίσει να πηγαίνει κάπου αλλού στο σπίτι.

Long-haired white and gray cat in red collar sitting.

Εδώ είναι οι πιο κοινές αιτίες και κάποιες λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Βρώμικα αμμοδοχεία : Οι γάτες δεν θέλουν να χρησιμοποιούν ένα πολύ λερωμένο αμμοδοχείο.
Λύση – Τα αμμοδοχεία πρέπει να καθαρίζονται καλά κάθε δυο μέρες και να συμπληρώνονται με νέα άμμο καθημερινώς, μετά την απομάκρυνση των στερεών και των μαζών.

Αποστροφή στην άμμο:
Λύση – Η χρησιμοποίηση αρωματισμένης άμμου, αποσμητικών και απολυμαντικών με έντονη μυρωδιά θα αποθαρρύνει την γάτα που είναι ευαίσθητη στη μυρωδιά της άμμου από το να χρησιμοποιήσει το αμμοδοχείο. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο απορρυπαντικό και ζεστό νερό ή απολυμαντικό ειδικά συνιστώμενο για τον καθαρισμό των αμμοδοχείων. Οι γάτες που μαθαίνουν να το χρησιμοποιούν, αρχικά ίσως χρειαστεί να το καθιερώσουν ως κατάλληλη θέση τουαλέτας και ο συχνός καθαρισμός μπορεί να εξασθενήσει τη σύνδεση.

Λανθασμένος τύπος άμμου:
Λύση – Η αλλαγή της σύστασης ή του τύπου της άμμου ίσως αποθαρρύνει τη γάτα. Σφαιρίδια με βάση το ξύλο από φυλλοβόλα ίσως είναι αποδεκτά ως γατάκι αλλά καθώς η γάτα μεγαλώνει αυτό μπορεί να αλλάξει. Οι γάτες προτιμούν τη λεπτόκοκκη άμμο που δεν είναι αρωματισμένη. Αν επιθυμείτε να αλλάξετε τον τύπο που χρησιμοποιείτε, αναμείξτε σταδιακά τη νέα άμμο με την παλιά, για μια εβδομάδα, παρατηρώντας την αντίδραση της γάτας σας.

Θέση του αμμοδοχείου:
Λύση – Αν το αμμοδοχείο βρίσκεται εκτεθειμένο σε μέρος όπου ο σκύλος, παιδιά ή άλλες γάτες μπορούν να το πειράξουν, η γάτα ίσως νιώσει πολύ ευάλωτη ώστε να το χρησιμοποιήσει. Αντιθέτως, μπορεί να αναζητήσει ένα πιο ασφαλές σημείο πίσω από την τηλεόραση. Οι γάτες ίσως να μη θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα αμμοδοχείο αν αυτό βρίσκεται δίπλα σε ένα θορυβώδες πλυντήριο ή στεγνωτήριο ρούχων. Τοποθετήστε το αμμοδοχείο σε μία ήσυχη γωνιά όπου η γάτα πρέπει να παρακολουθεί μόνο προς μία ή δύο κατευθύνσεις αντί να βρίσκεται στα ανοιχτά ή σε ένα πέρασμα. Η τοποθέτηση φαγητού κοντά στο αμμοδοχείο θα αποθαρρύνει τη γάτα, επομένως τοποθετήστε τα δοχεία φαγητού αλλού.

Τύπος αμμοδοχείου:
Λύση – Ορισμένες γάτες προτιμούν την ασφάλεια ενός καλυμμένου αμμοδοχείου ενώ άλλες προτιμούν ένα ανοιχτό αμμοδοχείο, καθώς αυτό προσφέρει περισσότερες επιλογές διαφυγής. Αν συνήθως χρησιμοποιείτε ένα ανοιχτό αμμοδοχείο, ίσως αξίζει να αγοράσετε ένα με καπάκι ή αντιστρόφως. Ένα ανεστραμμένο κουτί με τη μια πλευρά κομμένη ή η προσεκτική τοποθέτηση των φυτών του σπιτιού ίσως παρέχει την απαραίτητη ιδιωτικότητα. Ορισμένα καλυμμένα αμμοδοχεία έχουν καπάκια μπροστά,, γεγονός το οποίο ίσως αποτελέσει εμπόδιο για μια ανασφαλή γάτα.

Κακοί συσχετισμοί:
Λύση – Περιστασιακά, μια γάτα αποφασίζει να μη χρησιμοποιήσει ένα αμμοδοχείο επειδή είχε μια κακή εμπειρία εκεί. Δίνοντας φάρμακο ή αγγίζοντας τη γάτα ενώ αυτή χρησιμοποιεί το αμμοδοχείο, ίσως είναι αρκετό για τη δημιουργία μιας κακής σύνδεσης. Η επανατοποθέτηση του αμμοδοχείου σε ένα ήσυχο σημείο μπορεί να βοηθήσει.

Αρχική εκπαίδευση : Τα γατάκια συχνά λερώνουν στο σπίτι όταν είναι νέα, αν έχουν άμεση πρόσβαση σε μεγάλες περιοχές.
Λύση – Όταν τα γατάκια φτάσουν στο νέο τους σπίτι, έχουν περάσει μόλις μερικές εβδομάδες από την αρχική εκπαίδευσή τους από τη μητέρα τους. Ο έλεγχος της κύστης και του εντέρου τους δεν είναι ανεπτυγμένος όπως των ενηλίκων, επομένως είναι σημαντικό τα γατάκια να έχουν συνέχεια εύκολη πρόσβαση στο αμμοδοχείο. Συστήνουμε να περιορίζετε αρχικά το γατάκι σε ένα δωμάτιο, με αυξανόμενες χρονικές περιόδους εξερεύνησης μετά από λίγες εβδομάδες. Κάθε φορά που το γατάκι χρησιμοποιεί το αμμοδοχείο, αποτελεί μια εδραιωμένη συμπεριφορά που θα διατηρηθεί σε όλη του τη ζωή.

Αν χρειάζεστε περισσότερες συμβουλές ή βοήθεια με την γάτα σας επικοινωνήστε με τον τοπικό σας κτηνίατρο που είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει περισσότερο.

Σχετικά Άρθρα

 • Τέσσερα συνήθη προβλήματα στις γάτες: Τι να κάνετε

  Portrait of funny cat yawning Τα πεπτικά προβλήματα σε γάτες είναι τόσο συνηθισμένα, ώστε πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων να νομίζουν ότι είναι φυσιολογικά. Αν όμως η γάτα σας κάνει συχνά εμετό (μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο) ή αν τα κόπρανά της είναι υδαρή, τότε κάτι δεν πάει καλά στο σύστημά της. Ίσως είναι ώρα να αλλάξετε την τροφή της ή το περιβάλλον της, και είναι σίγουρα ώρα να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας. Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές επίλυσης των πιο συνηθισμένων πεπτικών προβλημάτων στις γάτες.
 • Πώς θα αντιμετωπίσετε την εξάντληση λόγω ζέστης στις γάτες

  Έχετε κατοικίδιο και ζείτε σε περιοχή όπου έχει ζέστη το καλοκαίρι; Αν δεν έχετε κλιματιστικό, μπορεί να ανησυχείτε ότι η γάτα σας θα υποφέρει από θερμική εξάντληση.
 • Επικίνδυνα εορταστικά φυτά που πρέπει να αποφεύγετε για τη γάτα σας

  The Christmas Kitten Η διακόσμηση του σπιτιού σας τις γιορτές βάζει όλη την οικογένειά σας στο εορταστικό πνεύμα, αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ποια φυτά είναι δηλητηριώδη για τις γάτες.
 • Αντιμετωπίζοντας τις τριχόμπαλες

  Σχεδόν όλοι οι κηδεμόνες γατών έχουν δει μια τριχόμπαλα ή έχουν ακούσει τον ενοχλητικό θόρυβο που κάνει μια γάτα όταν προσπαθεί να βήξει για να τη βγάλει.

Σχετικά Προϊόντα

 • Ideal Balance™ Feline Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span>  Feline Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων γατών . Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Feline Mature Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span>  Feline Mature Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων γατών . Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Kitten with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Kitten είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μικρών γατών έως 1ος έτους. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>