Τα οφέλη της υγρής τροφής για σκύλους

Δημοσιεύθηκε από
Χρόνος διαβάσματος: λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Τις τελευταίες δεκαετίες, η κατανόησή μας για τις ανάγκες των κατοικίδιων ζώων μας σχετικά με τη διατροφή έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η διατροφή των σκύλων βασιζόταν αποκλειστικά σε κονσέρβες και μπισκότα. Η δίαιτα αυτή δεν ανταποκρινόταν πλήρως στις ανάγκες τους. Σήμερα οι περισσότερες τροφές, τόσο οι υγρές όσο και οι ξηρές, είναι πλήρεις και ισορροπημένες. Παρέχουν δηλαδή όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο σκύλος σας, στις κατάλληλες ποσότητες.

Έτσι, οι κηδεμόνες κατοικιδίων έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέγουν αν θα ταΐζουν τους σκύλους τους με υγρή ή ξηρή τροφή, ή ακόμη και με συνδυασμό των δύο συνδυασμό των δύο. Παρόλο που η σίτιση με ξηρή τροφή, δηλαδή με κροκέτες, είναι πιο οικονομική και βολική, η υγρή τροφή για σκύλους προσφέρει επίσης πολλά οφέλη. Οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να επιλέξετε την υγρή τροφή για σκύλους είναι πολλοί, καθώς αποτελεί μια εξαιρετική πηγή για την απαραίτητη ενυδάτωση, αλλά και είναι και ιδιαίτερα εύκολη στη μάσηση και γευστικότητη.

1.  Ενυδάτωση

Το νερό είναι απολύτως απαραίτητο για όλα τα ζώα. Παρόλο που θα πρέπει να είστε πάντα βέβαιοι ότι ο σκύλος σας έχει άφθονο φρέσκο νερό στη διάθεσή του, η υγρή τροφή είναι μια ακόμη εξαιρετική πηγή για να ενισχύσετε την ενυδάτωσή του. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε μεσαίες ή υψηλές θερμοκρασίες. Οι σκύλοι με ιατρικές παθήσεις, όπως προβλήματα ουροδόχου κύστης και νεφρών, ωφελούνται σημαντικά από την επιπλέον πρόσληψη νερού. Έτσι, οι υγρές τροφές βοηθούν πραγματικά.

2. Ποικιλία

Οι πλήρεις υγρές και ξηρές τροφές είναι εξίσου υγιεινές για τους σκύλους. Ωστόσο, οι υγρές τροφές προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία. Οι υγρές τροφές διατίθενται σε στερεά μορφή, σε κονσέρβες, σε κομμάτια σε σάλτσα ή σε νόστιμο ραγού με συστατικά, όπως λαχανικά και κρέας. Επιπλέον, διατίθονται σε πολλές διαφορετικές γεύσεις, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία, ώστε η διατροφή του σκύλου σας να παραμένει ελκυστική.

3.  Ελκυστική μυρωδιά

Παρότι πολλοί σκύλοι απολαμβάνουν τις κροκέτες, οι υγρές τροφές έχουν συνήθως υπέροχη μυρωδιά, που μπορεί να ενθαρρύνει τους πιο ιδιότροπους σκύλους να φάνε το φαγητό τους. Οι σκύλοι που είναι άρρωστοι ή αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην έχουν όρεξη για φαγητό. Έτσι, η υγρή τροφή κάνει τη διαφορά και τους βοηθάει να ξανασταθούν στα πόδια τους.

4. Ευκολότερη μάσηση

Ορισμένοι κηδεμόνες κατοικιδίων αποφεύγουν την κονσερβοποιημένη τροφή για σκύλους. Ανησυχούν μήπως η διατροφή που παρέχουν στους σκύλους τους δεν είναι επαρκής ή ότι δεν είναι κατάλληλη για τα δόντια τους. Πρόκειται για μια παρεξήγηση. Σύμφωνα με την RSPCA, η ξηρή τροφή ίσως έχει ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με την υγρή τροφή, καθώς ασκεί μια ήπια καθαριστική δράση στα δόντια. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι η υγρή τροφή είναι κακή για την υγεία των δοντιών του σκύλου σας. Μια καλής ποιότητας υγρή τροφή προσφέρει στο κατοικίδιό σας ισορροπημένη διατροφή για την υποστήριξη και τη διατήρηση της υγείας του σε όλα τα στάδια της ζωής του. Μάλιστα, για τους ηλικιωμένους σκύλους με προβλήματα στα δόντια ή τα ούλα, η υγρή τροφή καταναλώνεται πιο εύκολα ή πιο ευχάριστα απ' ό,τι η ξηρή.

Κουτάβι Τζακ Ράσελ Τεριέ τρώει φαγητό μέσα από ένα ασημένιο μπολ.

5. Διατηρείται καλά

Οι υγρές τροφές σε κλειστά φακελάκια και κονσέρβες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορεί να αποθηκεύονται ευκολότερα από τις μεγάλες συσκευασίες με κροκέτες. Αν ο σκύλος σας δεν χρειάζεται ένα ολόκληρο φακελάκι ή κονσέρβα σε ένα γεύμα, μην ξεχνάτε να διατηρείτε στο ψυγείο ότι περισσέψει. Συνήθως αντέχει έως και τρεις ημέρες στο ψυγείο. Ωστόσο, πριν τον ταΐσετε, πρέπει πάντα να την ελέγχετε μήπως έχει χαλάσει. Τα περισσότερα ζώα προτιμούν η τροφή να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή έστω λίγο πιο ζεστή από τη θερμοκρασία του ψυγείου, πριν την καταναλώσουν.

Πότε να τον ταΐσετε ξηρά τροφή

Παρόλο που οι ισορροπημένες υγρές και ξηρές τροφές είναι εξίσου θρεπτικές, ίσως οι ανάγκες του σκύλου σας να απαιτούν ξηρή τροφή. Οι ξηρές τροφές δοσολογούνται ευκολότερα, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε ζυγαριά γραμμαρίων για το ζύγισμα της τροφής. Οι ξηρές τροφές διατίθονται και σε μεγαλύτερες συσκευασίες, πράγμα που μπορεί να είναι πιο βολικό για τους κηδεμόνες σκύλων μεγάλης φυλής. Επίσης, αν ο σκύλος σας είναι από εκείνους που τους αρέσει το τσιμπολόγημα, η ξηρή τροφή δεν θα χαλάσει αν δεν καταναλωθεί και μείνει έξω. Επιπλέον, οι κροκέτες είναι ιδανικές αν χρησιμοποιείτε μπολ κατάλληλο για αργό τάισμα, ώστε ο σκύλος σας να παίζει κατά τη διάρκεια του φαγητού και να χορταίνει χωρίς να τον ταΐζετε υπερβολικά.  

Γιατί όχι και τις δύο;

Από τη στιγμή που η τροφή είναι πλήρης και ισορροπημένη, το αν θα ταΐζετε τον σκύλο σας με υγρή ή ξηρή τροφή ή με συνδυασμό και των δύο εξαρτάται από εσάς.  Ορισμένοι κηδεμόνες κατοικιδίων επιλέγουν να ταΐζουν τον σκύλο τους με κροκέτες το πρωί και να του προσφέρουν ένα γεύμα με υγρή τροφή το βράδυ (ή το αντίστροφο), ενώ άλλοι προτιμούν να βάζουν την υγρή και την ξηρή τροφή μαζί στο ίδιο μπολ. Με τον τρόπο αυτό, πολλοί σκύλοι που αποφεύγουν τις κροκέτες ενθαρρύνονται να τις φάνε, μιας και συνοδεύονται και από άλλες υφές. Μην ξεχνάτε πως είτε το μπολ περιέχει ανάμεικτη τροφή, είτε υγρή τροφή θα πρέπει να πετάτε ό,τι έχει απομείνει - ειδικά όταν επικρατεί ζέστη και η μυρωδιά της υγρής τροφής μπορεί να προσελκύσει τις μύγες. Τέλος, να θυμάστε να ταΐζετε τον σκύλο σας πάντα ανάλογα με το βάρος του. Η ανάμειξη υγρών και ξηρών τροφών καθιστά πιο δύσκολο τον υπολογισμό της ποσότητας φαγητού, οπότε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αν δεν είστε σίγουροι.

  

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert

  

Η Jeanne Grunert είναι ανεξάρτητη συγγραφέας, blogger και μυθιστοριογράφος. Ζει και εργάζεται σε ένα αγρόκτημα 17 στρεμμάτων στη Βιρτζίνια μαζί με τον γερμανικό ποιμενικό της, τον Shadow, και έξι γάτες.

  

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Emma Milne BVSc FRCVS