Σκύλοι και φαγητό από το τραπέζι: Γιατί να αποφεύγετε να τους ταΐζετε αποφάγια

Δημοσιεύθηκε από
Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Όταν αρχίζει να ζητιανεύει φαγητό, είναι δύσκολο να αντισταθείτε να του δώσετε μια μπουκιά από το πιάτο σας. Γνωρίζετε όμως ότι το ανθρώπινο φαγητό είναι επικίνδυνο για τους σκύλους;

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε φαγητό από το τραπέζι μας;

Το ερώτημα δεν αφορά τόσο πολύ το αν μπορεί ο σκύλος σας να φάει αποφάγια, αλλά μάλλον το κατά πόσο αυτό είναι καλό για εκείνον. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα λόγων για τους οποίους το να ταΐζετε το σκύλο σας από το πιάτο σας είναι κακή ιδέα.

Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα

Σκύλος δίπλα σε μια γυναίκα με ασπρόμαυρο πουά φόρεμα πίσω από ένα πιάτο μαγειρεμένου φαγητού.
Το πεπτικό σύστημα του σκύλου είναι διαφορετικό από αυτό του ανθρώπου. Οι τυπικές ανθρώπινες τροφές είναι υπερβολικά πλούσιες και λιπαρές για να τις χωνέψει σωστά ο σκύλος- η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε εμετό, διάρροια ή ακόμη και σε πιο σοβαρές καταστάσεις όπως η παγκρεατίτιδα. Πολλές ανθρώπινες τροφές περιέχουν επίσης υπερβολικά μεγάλη ποσότητα νατρίου για τους σκύλους.

Ορισμένες ανθρώπινες τροφές είναι τοξικές για τους σκύλους

Οι ανθρώπινες τροφές συχνά περιέχουν συστατικά που είναι τοξικά για τους σκύλους. Η σοκολάτα, οι σταφίδες, τα σταφύλια, τα καρύδια μακαντάμια, τα αμύγδαλα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι επικίνδυνα για τους σκύλους. Αν δεν ξέρετε ακριβώς τι περιέχουν τα αποφάγια που φέρατε στο σπίτι από το εστιατόριο, ενδέχεται να βλάψετε τον σκύλο σας χωρίς να το θέλετε. Πολλές επεξεργασμένες τροφές περιέχουν επίσης τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ξυλιτόλη, τα οποία είναι εξαιρετικά επιβλαβή για τα κατοικίδια ζώα.

Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους

Συνήθως, οι σκύλοι που τρέφονται με αποφάγια έχουν επίσης μια σταθερή καθημερινή δίαιτα. Παρόλο που μπορεί να νομίζετε ότι μια ή δύο μπουκιές εδώ και εκεί δεν οδηγούν τον σκύλο σας σε πρόσληψη βάρους, ίσως εκπλαγείτε. Για έναν σκύλο βάρους 9 κιλών, μόλις 28 γραμμάρια κασέρι είναι το θερμιδικό ισοδύναμο ενάμισι χάμπουργκερ για έναν άνθρωπο. Τα τσιμπολογήματα αθροίζονται γρήγορα και προκαλούν αύξηση βάρους με αποτέλεσμα μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Οι λιχουδιές και οι μπουκίτσες από ανθρώπινες τροφές δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνουν το 10% της ημερήσιας θερμιδικής τους πρόσληψης.

Ενθαρρύνει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές

Ένα ακόμη πρόβλημα με τα αποφάγια είναι ότι ενισχύουν τη συμπεριφορά της επαιτείας. Και ενώ εσείς μπορεί να το βρίσκετε χαριτωμένο, οι καλεσμένοι στο δείπνο θα νιώθουν μάλλον άβολα αν ο σκύλος σας στέκεται πάνω από τα πιάτα τους. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να αποφασίσει ότι, εφόσον τον ταΐζουν από το τραπέζι, δεν πειράζει να φάει μια μπουκιά (ή και περισσότερες) από το φαγητό που βρίσκεται στο τραπέζι ή στον πάγκο της κουζίνας. Ορισμένοι σκύλοι ενδέχεται ακόμη και να αρχίσουν να αρνούνται να φάνε τη δική τους τροφή όταν χορταίνουν με ανθρώπινη τροφή.

Υγιείς λιχουδιές για τον σκύλο σας

Χάσκι τρυπώνει σε πικνίκ για να δει το φαγητό που βρίσκεται στο κέντρο.
Οι υγιεινές, υψηλής ποιότητας ειδικές λιχουδιές για σκύλους αποτελούν την ιδανική επιλογή για τον σκύλο σας ενώ θα πρέπει να τις συμπεριλαμβάνετε στην ημερήσια θερμιδική του πρόσληψη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τροφές που καταναλώνετε είναι αυστηρά απαγορευμένες για τον σκύλο σας. Αντιθέτως, πολλές ανθρώπινες τροφές μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο και από τους σκύλους. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες όσον αφορά τη χορήγηση ανθρώπινης τροφής στο σκύλο σας:

 • Να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα και προετοιμασμένα τρόφιμα. Ακόμη και τα γεύματα που μαγειρεύετε μόνοι σας μπορεί να περιέχουν συστατικά που ενδεχομένως να βλάψουν τον σκύλο σας, γι' αυτό προτιμήστε λιχουδιές με ένα μόνο συστατικό, όπως ένα ανάλατο αυγό, μια κουταλιά φυσικό φυστικοβούτυρο χωρίς αλάτι ή μια μπουκιά φρούτων ή ανάλατων λαχανικών.
 • Λάβετε υπόψη τις θερμίδες. Πριν τον ταΐσετε τη λιχουδιά, υπολογίστε τις θερμίδες που περιέχει και αποφασίστε με βάση αυτό το κριτήριο. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να υπολογίσετε τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες θερμίδων που πρέπει να λαμβάνει ο σκύλος σας, ώστε να γνωρίζετε τον αντίκτυπο που θα έχει στην υγεία του κουταβιού σας μια μικρή μπουκιά.
 • Ενημερωθείτε. Μάθετε ποιες τροφές είναι τοξικές για τους σκύλους, ώστε να τον κρατάτε μακριά από αυτές.
 • Μην τον ταΐζετε από το τραπέζι ή το πιάτο σας. Μπορείτε να του δώσετε μια μπουκιά υγιεινής ανθρώπινης τροφής με τον ίδιο τρόπο που θα του δίνατε οποιαδήποτε άλλη λιχουδιά - ως επιβράβευση για την υπακοή του ή επειδή είναι ένας «καλός σκυλάκος». Και να αποφεύγετε πάντα να του δίνετε λιχουδιές όταν ζητιανεύει. Είναι επίσης προτιμότερο να βάζετε τις λιχουδιές ή τα αποφάγια στο κανονικό μπολ με την τροφή του, ώστε να μάθει ότι επιτρέπεται να τρώει μόνο από εκεί.

Σημασία της επιλογής της ιδανικής τροφής για σκύλους

Οι σκύλοι δεν είναι καλοί στο να ελέγχουν τις ποσότητες τροφής που καταναλώνουν. Πολλοί σκύλοι συνεχίζουν να τρώνε μέχρι να αρρωστήσουν, οπότε είναι σημαντικό να επιβλέπετε τα γεύματα και τις θερμίδες τους. Η χορήγηση μιας πλήρους και ισορροπημένης σκυλοτροφής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σταδίου ζωής, του μεγέθους και του επιπέδου δραστηριότητάς του, σας επιτρέπει να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει υγιής. Όσο γλύκας και αν είναι όταν σας παρακαλάει με αυτά τα μεγάλα μάτια, η κατάλληλη σκυλοτροφή στις σωστές ποσότητες είναι υπεραρκετή για να τον κρατήσει ευχαριστημένο και δραστήριο.

Μπορούν λοιπόν οι σκύλοι να τρώνε φαγητό από το τραπέζι; Οι σκύλοι τρώνε -και απολαμβάνουν- πολλές και διάφορες τροφές. Το γεγονός όμως ότι μπορούν να τις φάνε, δεν σημαίνει ότι είναι και καλές για την υγεία τους. Ως ενημερωμένος κηδεμόνας κατοικίδιου ζώου, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να παραμείνει υγιής, περιορίζοντας τα φαγητά τα οποία επιτρέπεται να καταναλώνει. Αν και μπορεί να σας φανεί δύσκολο να του αρνηθείτε λιχουδιές όταν σας παρακαλάει με αυτά τα μεγάλα μάτια, να θυμάστε ότι είναι για το δικό του καλό. Ο υγιής σκύλος είναι ένας ευτυχισμένος σκύλος!

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus είναι ιδιοκτήτρια κατοικίδιων ζώων, blogger και μυθιστοριογράφος. Ζει στην Tulsa της Οκλαχόμα, όπου και εργάζεται συνήθως υπό το βλέμμα των τριχωτών μικρών της φίλων.

Ελέγχθηκε από τον Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b> 
  Buy Now »