Εκπαίδευση δύο κουταβιών: πώς θα το καταφέρετε

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Για τους περισσότερους κηδεμόνες, η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι ήδη δύσκολη υπόθεση ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η ταυτόχρονη υιοθεσία δύο κουταβιών. Ωστόσο, αν έχετε ήδη αποκτήσει δύο κουτάβια, μπορείτε να διπλασιάσετε τη χαρά με τις σωστές τεχνικές εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης.

Είστε έτοιμοι να μάθετε πώς να εκπαιδεύετε δύο σκύλους ταυτόχρονα; Ας δούμε πώς λοιπόν.

Εκπαίδευση δύο κουταβιών: Τι μπορεί να πάει στραβά;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ταυτόχρονη υιοθέτηση δύο κουταβιών είναι σαφώς πιο δύσκολη. Όμως, αν καταλάβετε ποιες είναι οι ιδιαίτερες προκλήσεις και προετοιμαστείτε κατάλληλα, τότε θα είστε σε θέση να αναλάβετε την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση και των δύο σκύλων, ώστε να γίνουν καταπληκτικά οικογενειακά κατοικίδια.

Μαζί με τα πρακτικά ζητήματα της υιοθέτησης δύο κουταβιών (πόσο ακριβή θα είναι η κτηνιατρική περίθαλψη; έχω αρκετό χώρο;), η ανατροφή τους παρουσιάζει κάποιες ορισμένες προκλήσεις:

 • Υπάρχει η πιθανότητα τα δύο κουτάβια να δεθούν περισσότερο μεταξύ τους, παρά με τη νέα τους ανθρώπινη οικογένεια.

 • Τα κουτάβια που υιοθετούνται μαζί μπορεί να γίνουν ανήσυχα ή φοβισμένα όταν χωρίζονται.

 • Ο κάθε σκύλος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, οπότε το κάθε κουτάβι μαθαίνει και εκπαιδεύεται με το δικό του ρυθμό.

Ένα χάσκι φιλάει ένα άλλο καθώς κάθονται έξω.

Στρατηγικές εκπαίδευσης

Αν έχετε υιοθετήσει δύο κουτάβια, μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα ώστε να αποφύγετε την εμφάνιση προβλημάτων συμπεριφοράς τα οποία θα σας βοηθήσουν να εκπαιδεύσετε πολλούς σκύλους ταυτόχρονα. Πολλές από αυτές τις προτάσεις προϋποθέτουν ότι τα κουτάβια θα περνούν χρόνο χωριστά:

 • Βάλτε τους σκύλους να κοιμούνται χωριστά τη νύχτα. Η εκπαίδευση στη χρήση του σπιτιού για σκύλους συμβάλλει στη διασφάλιση της ασφάλειας, στον περιορισμό των ζημιών, στην εκμάθηση της επιθυμητής συμπεριφοράς εντός σπιτιού και στα ταξίδια. Τα νέα σας κουτάβια θα πρέπει να κοιμούνται σε χωριστά σπιτάκια και να βρίσκονται σε αρκετά κοντινή απόσταση, ώστε να μπορείτε να τα ακούσετε τη νύχτα, αν σας χρειαστούν.

 • Εκπαιδεύστε τα χωριστά. Όταν εκπαιδεύετε δύο κουτάβια, θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος σε μαθήματα εκπαίδευσης χωριστά. Διαφορετικά, αν τα εκπαιδεύετε στο σπίτι, ασχοληθείτε με τον ένα σκύλο, όσο ο άλλος θα βρίσκεται με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας σε ξεχωριστό δωμάτιο ή είναι απασχολημένος με ένα παιχνίδι διανομής τροφής. Μπορείτε επίσης να δένετε το κάθε κουτάβι με ένα μακρύ, άνετο λουρί σε εξωτερικούς χώρους για να συνηθίσουν να βλέπουν το άλλο σκυλάκι να λαμβάνει την προσοχή του κηδεμόνα τους.

 • Κοινωνικοποιηθείτε και παίξτε μαζί τους ξεχωριστά. Αυτό αυξάνει την ανεξαρτησία του κουταβιού και επιτρέπει στο πιο ντροπαλό από τα δύο να παίζει χωρίς να ανταγωνίζεται για την προσοχή σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να παίρνετε μαζί σας το ένα από τα δύο κουτάβια κάθε φορά που βγαίνετε για μια σύντομη διαδρομή εκτός σπιτιού ή να τα πάτε σε σπίτι φίλου με χώρους ειδικά διαμορφωμένους για τη φιλοξενία κουταβιών για μια γνωριμία.

 • Φροντίστε να τα βγάζετε για βόλτα χωριστά. Πρώτα το ένα, ύστερα το άλλο. Να δίνετε σε κάθε σκύλο όλη σας την προσοχή κατά τη διάρκεια της καθημερινής του βόλτας. Ακόμη και αν βγάζετε τα κουτάβια σας μαζί για βόλτα αλλά με διαφορετικό χειριστή, το πιο ντροπαλό από τα δύο κουτάβια θα αρχίσει να στηρίζεται στην παρουσία του άλλου σκύλου για να νιώθει αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Βγάζοντας τα για βόλτα χωριστά, κάθε κουτάβι θα έχει αρκετό χρόνο ώστε να μυρίσει και να γνωρίσει άλλους σκύλους με τον δικό του τρόπο.

Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια να χωρίσετε αυτούς τους δύο εν δυνάμει κολλητούς φίλους. Απλώς τους δίνετε χώρο ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους καθώς εξελίσσονται για να γίνουν ισορροπημένοι ενήλικοι σκύλοι. Όταν αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τις διαφορές μεταξύ τους και τα χαρακτηριστικά που διαθέτει το καθένα τους, θα μπορείτε να αρχίσετε να οργανώνετε περισσότερες ομαδικές δραστηριότητες που θα τους επιτρέψουν να εκπαιδευτούν μαζί. Απλά φροντίστε πάντα να δίνετε στο καθένα ξεχωριστά το δικό του μερίδιο αγάπης και προσοχής, έτσι ώστε η προσοχή σας να μην γίνει ένα σπάνιο αγαθό που πυροδοτεί καβγάδες ή ακόμη και σοβαρά επεισόδια. Η εκπαίδευση δύο κουταβιών απαιτεί επιπλέον προσοχή, ώστε να διασφαλίζεται ότι κάθε κουτάβι λαμβάνει ισόποση και ισότιμη προσοχή.

Δύο σκύλοι, ένα σπιτικό

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη σας τη χρονική δέσμευση και το κόστος φροντίδας που χρειάζεται ένας νέος τριχωτός σύντροφος προτού υιοθετήσετε. Και αυτό είναι ακόμη πιο βασικό αν πρόκειται να φέρετε στο σπίτι σας δύο κουτάβια! Αν αποφασίσετε λοιπόν να αποκτήσετε δύο σκύλους, μπορείτε να τα καταφέρετε αν τους αντιμετωπίζετε ως ξεχωριστές προσωπικότητες, αν τους εκπαιδεύετε σωστά και αν περνάτε χρόνο μαζί τους παρέα με άλλους ανθρώπους και σκύλους. Αυτά τα βήματα θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ισχυρό και σταθερό δεσμό με τους σκύλους σας και να θέσετε τα θεμέλια που θα συμβάλλουν στο ξεκίνημα μιας ευτυχισμένης, καλά προσαρμοσμένης ζωής για τα κουτάβια σας ως νεότερα μέλη της οικογένειάς σας.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Kara Murphy

Kara Murphy

Η Kara Murphy είναι ανεξάρτητη αρθρογράφος και κηδεμόνας κατοικίδιων ζώων. Ζει στο Erie, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Έχει ένα σκυλάκι Γκολντεντούντλ που ονομάζεται Maddie.

 

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Σχετικά άρθρα

 • Μερικοί βασικοί κανόνες

  Καθώς το κουτάβι σας μεγαλώνει, τόσο θα θέλει να επιβεβαιώνει τον εαυτό του.
 • Εκπαίδευση συμπεριφοράς για το κουτάβι σας

  Το νέο σας κουτάβι δεν καταφτάνει με καλή συμπεριφορά. Ο εκτροφέας του μπορεί να του έχει δώσει κάποια αρχική εκπαίδευση τουαλέτας, αλλά ο τρόπος που συμπεριφέρεται ως το κατοικίδιό σας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.
 • Ο αρχηγός της αγέλης – το κουτάβι ή εσείς

  Τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης και έχουν συνηθίσει να έχουν αρχηγό. Σε αυτή την περίπτωση, ο αρχηγός είστε εσείς. Ο καθορισμός κανόνων αρκετά νωρίς θα βοηθήσει το κουτάβι σας να αισθανθεί ασφάλεια και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ισχυρού δεσμού μεταξύ σας.
 • Αρχικά Στάδια Εκπαίδευσης

  Ανακαλύψτε περισσότερα για την εκπαίδευση των κουταβιών και το πως να εκπαιδεύσετε ένα κουτάβι στο Hill's Pet

Σχετικά προϊόντα