Αλληλεπίδραση Σκύλου

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Το κλειδί για την αλληλεπίδραση του σκύλου σας με άλλους σκύλους ή η κοινωνικοποίησή του είναι η οικειότητα και η εμπειρία. Θα πρέπει να εκθέσετε τον σκύλο σας σε όσο περισσότερες θετικές εμπειρίες γίνεται, με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, μέρη και ζώα.

Ο σκύλος σας είναι ήρεμος, σίγουρος και ελεγχόμενος όταν αλληλεπιδρά με άλλα σκυλιά ή άτομα; Ορισμένοι σκύλοι επιδεικνύουν ιδιομορφίες περίεργης συμπεριφοράς. Φοβούνται άτομα που φορούν γάντια ή άνδρες με γένια.Ορισμένοι γαβγίζουν άγρια όταν δουν ένα άλλον σκύλο ή τρομάζουν όταν πρόκειται να μπουν σε ένα αυτοκίνητο.

Η κοινωνικοποίηση στοχεύει στη διόρθωση της συμπεριφοράς στους σκύλους. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να ξεκινάει όταν ένας σκύλος είναι νέος αλλά να συνεχίζεται σε όλη την ενήλικη ζωή. Ακόμα κι ένας σκύλος που έχει υιοθετηθεί ως ενήλικος μπορεί να επωφεληθεί από την εκπαίδευση κοινωνικοποίησης.

Η οικειότητα φέρνει την επιτυχία

Το κλειδί για την κοινωνικοποίηση είναι η οικειότητα και η εμπειρία. Θέλετε να εκθέσετε τον σκύλο σας σε πολλές θετικές εμπειρίες, με όσο το δυνατόν πιο πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, μέρη και ζώα.

Η απλή επαναλαμβανόμενη έκθεση δεν είναι αρκετή, η εμπειρία που αποκτά ο σκύλος σας κατά τη διάρκεια αυτών των νέων καταστάσεων πρέπει να είναι θετική. Επομένως, η πρόσκληση του παιδιού ενός φίλου σας στο σπίτι σας προκειμένου να μπορέσει ο σκύλος σας να τον συνηθίσει, δεν είναι χρήσιμη αν το παιδί τον τσιμπάει και τον τσιγκλάει ή τον φοβίζει.

Προλάβετέ τους νέους

Όσο ο σκύλος σας είναι ακόμα νέο, η σχολή εκπαίδευσης και πάρτυ με κουτάβια στο σπίτι σας, αλλά και η κτηνιατρική κλινική αποτελούν μια φανταστική ευκαιρία για το σκύλο σας προκειμένου να γίνει φίλος με άλλα σκυλιά. Αντισταθείτε στον πειρασμό να περιποιηθείτε νευρικούς σκύλους ή να επιπλήξετε τους υπερβολικά θορυβώδεις. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα και πρέπει να μάθουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, και όπως είναι αναμενόμενο, ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της αλληλεπίδρασης!

Αφήστε τους να συναντήσουν άτομα όλων των μεγεθών, σχημάτων και ηλικιών και να έχετε μερικές λιχουδιές έτοιμες για να επιβραβεύσετε την καλή συμπεριφορά. Θυμηθείτε να μην αφήνετε ποτέ το σκύλο σας μόνο του με νήπια ή βρέφη. Τα πολύ μικρά παιδιά μπορεί να τον βλάψουν ή να τον τρομάξουν χωρίς να το εννοούν, κι αν ο σκύλος σας ξαφνιαστεί ή νιώσει αμήχανα μπορεί να τους επιτεθεί.

Αλλάξτε τη διαδρομή των καθημερινών περιπάτων και να πηγαίνετε το σκύλο σας σε μέρη στα οποία δεν έχει συνηθίσει να πηγαίνει. Όσο περισσότερα βιώνει, τόσο πιο άνετα θα νιώθει σε ασυνήθιστες καταστάσεις.

Εσείς είστε ο αρχηγός

Ινστικτωδώς, οι σκύλοι έχουν ισχυρή αίσθηση της ιεραρχίας και πρέπει πάντα να βρίσκεστε στην κορυφή. Πρέπει να γνωρίζει ότι είστε σίγουροι και άφοβοι πριν γίνει και αυτός άφοβος.

Εάν προσπαθείτε να κάνετε το σκύλο σας να νιώθει άνετα γύρω από μεγαλύτερα ζώα, αλλά εσείς είστε νευρικοί, τότε σταματήστε. Θα κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό, μέχρι να μπορέσετε να αποδείξετε ότι είστε άνετοι με την κατάσταση.

Ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος να τον βοηθήσετε να γίνει κοινωνικός είναι να διατηρείτε την προσοχή του επάνω σας ενώ βρίσκεται σε μια κατάσταση για την οποία δεν είναι βέβαιος. Ο σκύλος σας αναγνωρίζει εσάς ως αρχηγό της αγέλης επειδή είστε δυνατοί και ανταγωνιστικοί και θα ανακουφιστεί από το γεγονός ότι ο αρχηγός θα το φροντίσει.

Επαγγελματική υποστήριξη

Αν ο σκύλος σας επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά, μη διστάσετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Μια επιθετική συμπεριφορά δεν αποτελεί κατ’ ανάγκην σημάδι ότι είναι κακός σκύλος, αλλά πρέπει να εξεταστεί γρήγορα.Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα μπορέσει να σας συστήσει έναν ειδικό για τη συμπεριφορά.

Σχετικά Άρθρα