Γιατί οι σκύλοι απεχθάνονται το μπάνιο; (& συμβουλές για το πώς θα κάνετε μπάνιο έναν φοβισμένο σκύλο) | Hill's Pet

Δημοσιεύθηκε από
20 λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Ο σκύλος σας λατρεύει να πλατσουρίζει σε λακκούβες, αλλά όταν έρθει η ώρα για μπάνιο, βάζει την ουρά του στα σκέλια και κρύβεται. Γιατί οι σκύλοι απεχθάνονται τόσο πολύ το μπάνιο; Αν όμως δεν φταίει το νερό, τι είναι αυτό που προκαλεί τρόμο και γκρίνια σε τόσους πολλούς σκύλους όταν πλένονται; Ανακαλύψτε τους λόγους για τους οποίους ο σκύλος σας φοβάται το μπάνιο και, στη συνέχεια, μάθετε πώς θα πλύνετε έναν σκύλο που απεχθάνεται το μπάνιο.

Γιατί οι σκύλοι μισούν το μπάνιο;

Αν και είναι αλήθεια πως σε ορισμένους σκύλους δεν αρέσει το παιχνίδι στο νερό, αυτό δεν εξηγεί απαραίτητα γιατί ο σκύλος σας σιχαίνεται το μπάνιο. Ακόμη και οι φυλές που αγαπούν το νερό, όπως τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, συχνά αποφεύγουν το μπάνιο. Αν λοιπόν δεν φταίει το νερό, γιατί οι σκύλοι απεχθάνονται το μπάνιο; Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ίσως ευθύνονται για το γεγονός ότι ο σκύλος σας δεν θέλει να πλησιάζει την μπανιέρα ή τον νεροχύτη.

Κόργκι Ουαλίας μέσα σε μπανιέρα

Ανάκληση αρνητικών συσχετισμών

Ακριβώς όπως και εμείς, οι σκύλοι μαθαίνουν να συσχετίζουν μια συγκεκριμένη κατάσταση με το αίσθημα φόβου ή άγχους, επισημαίνει η PDSA. Μια κακή εμπειρία που συνδέεται με το μπάνιο, όπως το ζεμάτισμα από το καυτό νερό, το γλίστρημα και η πτώση στην μπανιέρα, η εισροή νερού στη μύτη ή το τσούξιμο στα μάτια από το σαμπουάν, μπορεί να προκαλέσει ψυχικό τραύμα στο σκύλο σας και να του μάθει να φοβάται το μπάνιο. Ακόμη και δυσάρεστες εμπειρίες που σχετίζονται με άλλες δραστηριότητες καλλωπισμού, όπως ο πόνος που προκαλείται από το πολύ κοντό κόψιμο των νυχιών τους ή από τον καθαρισμό των αυτιών τους, μπορούν να δημιουργήσουν άσχημους συνειρμούς σε σχέση με το μπάνιο, αν συμβούν εκείνη περίπου την ώρα.

Απώλεια ελέγχου

Όταν ο σκύλος σας πηγαίνει για κολύμπι ή πλατσουρίζει σε μια λακκούβα, πρόκειται για μια διασκεδαστική δραστηριότητα στην οποία επιλέγει να συμμετάσχει. Το μπάνιο όμως, είναι κάτι που συνήθως επιβάλλεται στους σκύλους ενώ παράλληλα περιλαμβάνει τον χειρισμό και τη μετακίνηση του σώματός τους με τρόπους που δεν τους αρέσουν. Η έλλειψη πρωτοβουλίας και ελέγχου πάνω σε αυτό που του συμβαίνει είναι πολύ ενοχλητική για ένα σκύλο.

Έλλειψη οικειότητας

Οι σκύλοι που δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι με το μπάνιο ή που δεν πλένονται συχνά, μπορεί απλώς να τρομάζουν γιατί πρόκειται για μια άγνωστη εμπειρία καθώς δεν έχουν συνηθίσει να βυθίζονται σε μια μπανιέρα με νερό και να λούζονται με σαμπουάν. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να δημιουργήσει αρνητικούς συνειρμούς με αποτέλεσμα να φοβούνται από εδώ και στο εξής το μπάνιο.

Η ώρα του μπάνιου προκαλεί άγχος

Μερικές φορές, οι σκύλοι δεν είναι οι μόνοι που απεχθάνονται την ώρα του μπάνιου. Οι σκύλοι συχνά επηρεάζονται από τη διάθεση και τη γλώσσα του σώματος των κηδεμόνων τους. Όσο πιο ανήσυχοι φαίνεστε, τόσο πιο ανήσυχος θα είναι και ο σκύλος σας, σύμφωνα με την PDSA. Οι φωνές, ο απότομος χειρισμός και η βιασύνη κατά τη διάρκεια του μπάνιου μαθαίνουν στο σκύλο σας ότι το μπάνιο είναι κάτι που πρέπει να φοβάται. Ακόμα και αν φέρεστε με ήπιο τρόπο στον σκύλο σας, εκείνος μπορεί να αισθανθεί την αγανάκτηση ή την ενόχλησή σας. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να του προκαλέσει φοβία σε σχέση με το μπάνιο.

Χρειάζονται οι σκύλοι πλύσιμο;

Χρειάζεται πράγματι ο σκύλος σας να κάνει μπάνιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα; Αυτό εξαρτάται. Ο βασικός λόγος που κάνουμε μπάνιο τους σκύλους είναι απλά για να διευκολύνουμε τη συμβίωση μαζί τους. Άλλωστε, δεν θέλετε ο σκύλος σας να μεταφέρει παντού λάσπη, ούτε σας αρέσει να παίρνετε αγκαλιά έναν βρώμικο σκύλο. Ένας σκύλος βραχύτριχης φυλής με υγιές δέρμα δεν έχει ανάγκη να πλένεται τακτικά, εκτός και αν συνηθίζει να λερώνεται υπερβολικά. Σε πολλές περιπτώσεις, ένας καθαρισμός με μαντηλάκια για κατοικίδια ζώα ενδέχεται να αρκεί. Ωστόσο, αν πρόκειται για σκύλο με ζαρωμένο δέρμα, όπως είναι τα παγκ ή τα σαρ πέι, θα πρέπει να φροντίζετε να καθαρίζετε τακτικά τις πτυχές του δέρματός τους.

Οι φυλές με μακρύ και σγουρό τρίχωμα, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται τακτικό λούσιμο και περιποίηση ώστε να αποφεύγεται το μπέρδεμα, αν και το καθημερινό βούρτσισμα είναι επίσης χρήσιμο. Οι άτριχες φυλές, όπως ο Μεξικάνικος Αζτέκος, χρειάζονται τακτικό μπάνιο ώστε να αποφεύγεται η ξήρανση του δέρματός τους. Αντίθετα, οι σκύλοι με λιπαρό δέρμα, όπως τα κόκερ σπάνιελ, χρειάζονται επίσης συχνά μπάνιο για να αποφεύγεται η συσσώρευση λιπαρών ουσιών.

Πώς να πλύνετε ένα σκύλο που απεχθάνεται το μπάνιο

Αν ο σκύλος σας διαθέτει δέρμα ή τρίχωμα τέτοιου τύπου που να καθιστά το μπάνιο αναγκαίο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τον εκπαιδεύσετε να το απολαμβάνει ή τουλάχιστον να μην το φοβάται. Αυτό προϋποθέτει την αντικατάσταση των αρνητικών συνειρμών με θετικούς, καθώς και χρόνο και υπομονή. Το πόσο εξαρτάται από το αν ο σκύλος σας είναι από εκείνους που φοβούνται το μπάνιο ή που απλά κατσουφιάζουν όταν πρέπει να πλυθούν... ή κάπου ενδιάμεσα.

1. Ψυχραιμία

Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι η στάση σας όσον αφορά το μπάνιο του σκύλου σας είναι θετική. Αν αισθάνεστε βιαστικοί, αγχωμένοι ή εκνευρισμένοι με τον σκύλο σας, θα πρέπει να περιμένετε προτού τον κάνετε μπάνιο, να έχετε πρώτα χαλαρώσει. Έτσι, θα είναι και εκείνος πιο ήρεμος.

2. Δημιουργήστε θετικούς συσχετισμούς

Χαριτωμένος σκύλος με ροζ πετσέτα και κίτρινη λαστιχένια πάπια έτοιμος για μπάνιο

Ο οργανισμός Blue Cross συμβουλεύει να εξοικειώσετε το σκύλο σας με την ώρα του μπάνιου σταδιακά, αρχικά απλά φέρνοντάς τον μαζί σας στο μπάνιο, επαινώντας τον και προσφέροντάς του μερικές λιχουδιές. Μην προσπαθήσετε να τον κάνετε μπάνιο αμέσως. Δώστε του χρόνο να σχηματίσει θετικούς συνειρμούς σχετικά με το μπάνιο και την μπανιέρα. Ένας τρόπος για να αντικαταστήσετε το αίσθημα του φόβου με εκείνο της προσμονής είναι να μεταφέρετε το μπολ με το φαγητό του δίπλα στην μπανιέρα και να τον οδηγήσετε μέχρι εκεί φτιάχνοντας ένα μονοπάτι από λιχουδιές. Όταν κρίνετε ότι ο σκύλος σας είναι έτοιμος, μετακινήστε το μπολ του μέσα στην μπανιέρα πάνω σε ένα αντιολισθητικό χαλάκι. Αφήστε τον να ανέβει μόνος του, αν είναι αρκετά μεγάλος, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι έχει την επιλογή και τον έλεγχο.

Όταν ο σκύλος σας καταφέρει να μπαίνει στην μπανιέρα χωρίς φόβο, αφαιρέστε την τροφή του και δοκιμάστε να ανοίξετε το νερό. Δώστε του παιχνίδια για να παίζει στην μπανιέρα καθώς και λιχουδιές. Ο οργανισμός Blue Cross συνιστά να αλείφετε τον τοίχο με φυστικοβούτυρο χωρίς ξυλιτόλη και να τον αφήνετε να το γλείφει ενώ τρέχει το νερό. Όταν ο σκύλος σας εξοικειωθεί με τον ήχο του τρεχούμενου νερού και το βρέξιμο στις πατούσες του, δοκιμάστε να τον πιτσιλίσετε με λίγο νερό, φροντίζοντας να διατηρείτε την ατμόσφαιρα διασκεδαστική και ανάλαφρη, μετατρέποντας την όλη διαδικασία σε παιχνίδι. Ξεκινήστε σταδιακά να τον βρέχετε και να τον λούζετε με σαμπουάν, ενώ ταυτόχρονα τον επαινείτε και τον καθησυχάζετε με λόγια απαλά. Αν σε οποιαδήποτε φάση ο σκύλος σας αρχίσει να αναστατώνεται, διακόψτε και δοκιμάστε ξανά την επόμενη ημέρα.

3. Πρόληψη αρνητικών συσχετισμών

Λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε ο σκύλος σας να αισθάνεται ασφαλής κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Τοποθετήστε ένα αντιολισθητικό χαλάκι ή αυτοκόλλητα στον πυθμένα της μπανιέρας ώστε να μην γλιστράει και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδική λουρί για το μπάνιο, όπως αυτό που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες καλλωπιστές, για να βοηθήσετε το σκύλο σας να νιώθει πιο ασφαλής. Φροντίστε να είστε ιδιαίτερα τρυφεροί με τον σκύλο σας. Ελέγξτε προσεκτικά τη θερμοκρασία του νερού και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο. Μην ψεκάζετε ή ρίχνετε νερό απευθείας πάνω στη μουσούδα του. Χρησιμοποιήστε καλύτερα ένα πανί για να πλύνετε το πρόσωπο και άλλες ευαίσθητες περιοχές. Και αφήστε τις άλλες φροντίδες, όπως το κόψιμο των νυχιών και το βούρτσισμα των δοντιών, για μια άλλη μέρα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να απεχθάνεται το μπάνιο. Εντούτοις οι προτεινόμενες λύσεις είναι οι ίδιες, ανεξάρτητα από την αιτία. Με πολλή υπομονή, τρυφερότητα και φροντίδα, μπορείτε να αλλάξετε τη στάση του σκύλου σας απέναντι στο μπάνιο και να μετατρέψετε την ώρα του μπάνιου σε μια ευχάριστη και λιγότερο αγχωτική διαδικασία και για τους δυο σας.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus είναι λάτρης των ζώων και ανεξάρτητη αρθρογράφος η οποία ασχολείται με θέματα που αφορούν τα κατοικίδια. Έχει συνεισφέρει, μεταξύ άλλων, στις εξής δημοσιεύσεις/ιστοσελίδες: AKC.org, Care.com and the Daily Puppy. Είναι επίσης συγγραφέας μυθιστορημάτων και διαμένει στα Όζαρκς με τον σύζυγό της και ένα τσούρμο τετράποδων φίλων, όπου απολαμβάνει να βλέπει ελάφια, άγριες γαλοπούλες και, ενίοτε, αδέσποτες αγελάδες να περνούν από την αυλή της, ενώ απολαμβάνει τον πρωινό της καφέ.

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • Prescription Diet™ Canine t/d™ Mini

  Η <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span>Canine t/d™ βοηθά στη διατήρηση της στοματικής υγείας.
  Buy Now »
 • Prescription Diet&trade; j/d&trade; Canine Reduced Calorie με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Canine j/d™ Reduced Calorie είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι βελτιώνει την κινητικότητα σε μόλις 21 ημέρες με την ακριβή ισορροπία των υγιεινών θρεπτικών συστατικών, του ΕΡΑ (ένα ειδικό ω-3 έλαιο) και των συνολικών ω-3 λιπαρών οξέων.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »