Καθαρισμός των ποδιών του σκύλου σας: Συμβουλές για επιτυχία

Δημοσιεύθηκε από Erin Ollila
λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ξέρετε ότι ο σκύλος σας χρειάζεται τακτική φροντίδα. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι ο καθαρισμός των ποδιών του σκύλου σας αποτελεί σημαντικό μέρος της ρουτίνας περιποίησης και καλλωπισμού του;

Όταν τον βγάζετε για βόλτα ή τον αφήνετε να παίξει στον κήπο, οι πατούσες του σκύλου σας βρίσκονται εκτεθειμένες σε τραχιές επιφάνειες, υγρό έδαφος, ακαθαρσίες και ρύπους. Τα χαριτωμένα μικρά μαξιλαράκια στα πόδια του σκύλου σας συμβάλλουν στην προστασία του από χτυπήματα, ακραίες θερμοκρασίες και ανώμαλο έδαφος, ωστόσο η διατήρηση των ποδιών του σκύλου σας σε άριστη κατάσταση δεν παύει να είναι εξαιρετικά σημαντική. Δείτε ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν ο καθαρισμός των ποδιών δεν εντάσσεται ήδη στο πρόγραμμα φροντίδας του σκύλου σας.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα πόδια του σκύλου σας;

Σύμφωνα με την οργάνωση UK Kennel Club, πρέπει να κάνετε το σκύλο σας μπάνιο κάθε δύο μήνες περίπου. Για τον καθαρισμό των ποδιών του όμως, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες. Ωστόσο, φροντίστε να ελέγχετε τακτικά τις πατούσες του. Ανάλογα με το επίπεδο φυσικής άσκησής τους και την εποχή (το σκληρό καλοκαίρι και ο βαρύς χειμώνας ταλαιπωρούν τις πατούσες του κατοικίδιου ζώου σας), μπορείτε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα στις ανάγκες του σκύλου σας. Αν, για παράδειγμα, παίρνετε συχνά το σκύλο σας για πεζοπορία, ίσως χρειαστεί να ελέγχετε και να πλένετε τα πόδια του μετά από κάθε εξόρμηση. Από την άλλη πλευρά, ένας σκύλος που περνάει τον περισσότερο χρόνο του σε εσωτερικούς χώρους και βγαίνει μονάχα σε χαλαρούς περιπάτους στη γειτονιά χρειάζεται συνήθως φροντίδα μόνον σε περιπτώσεις κακοκαιρίας και εφόσον οι πατούσες του έχουν λερωθεί ή βραχεί.

Κοντινό πλάνο της πατούσας ενός νεαρού μπιγκλ.

Προετοιμασία για τον καθαρισμό των ποδιών του σκύλου

Ρύπους βρίσκουμε συχνά ανάμεσα στις πατούσες ή στα νύχια των ποδιών του σκύλου, γι' αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε αυτές τις περιοχές πριν το σαπούνισμα. 

Αναζητήστε κάθε είδους ακαθαρσίες που δεν έχουν θέση στο πόδι του σκύλου σας, όπως αγκάθια, σταχύδια και τσιμπούρια, ή μικροσκοπικά κομμάτια θραυσμάτων γυαλιού, κοχυλιών ή άλλων υλικών. Θα πρέπει επίσης να ψάξετε για σκλήθρες ή οτιδήποτε έχει τυχόν σφηνωθεί στα νύχια ή τα πέλματα των ποδιών του σκύλου σας. Αφαιρέστε προσεκτικά οποιοδήποτε ξένο σώμα.

Στη συνέχεια, αν ο σκύλος σας έχει μεσαίο ή μακρύ τρίχωμα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να κόψετε τις τρίχες στο κάτω μέρος των ποδιών του. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγεται η δημιουργία κόμπων ή η προσκόλληση ρύπων στο τρίχωμά του, ενώ παράλληλα τα πόδια του σκύλου σας παραμένουν καθαρά. Οι τρίχες πρέπει να έχουν περίπου το ίδιο μήκος με τα μαξιλαράκια των πατουσών του.

Καθαρισμός των ποδιών του σκύλου σας

Αν έχετε κάνει μπάνιο το σκύλο σας στο παρελθόν, ο καθαρισμός των πατουσών του θα σας φανεί παιχνιδάκι. Αφού ελέγξετε τις πατούσες του σκύλου σας και κουρέψετε τις τρίχες του, βρέξτε τα πόδια του, σαπουνίστε τα χρησιμοποιώντας ένα ήπιο σαμπουάν για σκύλους και ξεπλύνετε. Μην ξεχνάτε να φυλάτε κοντά σας μια πετσέτα για το στέγνωμα των ποδιών του κατοικιδίου σας, ώστε να μην γλιστράει αλλά και να μην αφήνει αποτυπώματα στο πάτωμα.

Αν θέλετε να καθαρίσετε τις πατούσες του σκύλου σας μετά από μια σύντομη βόλτα, το μόνο που χρειάζεται είναι να σκουπίσετε απαλά τις πατούσες του με ένα βρεγμένο πανί. Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια, το περιοδικό Dogs Monthly συνιστά να επιλέγετε μόνο μαντηλάκια με φυσικά συστατικά, χωρίς άρωμα, αλκοόλ ή σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες. Για σιγουριά, επιλέξτε μαντηλάκια ειδικά φτιαγμένα για σκύλους ή συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. 

Μην ξεχνάτε να κόβετε τα νύχια και τον ψευδόνυχα (το επιπλέον νύχι στα πλάι) του σκύλου σας, όταν χρειάζεται. Τα νύχια δεν πρέπει να ακούγονται όταν ο σκύλος σας περπατάει καθώς δεν πρέπει να εξέχουν και να αγγίζουν το έδαφος. Η Animal Trust προειδοποιεί ότι το κόψιμο των νυχιών ενός σκύλου είναι δύσκολη υπόθεση, οπότε αν δεν αισθάνεστε σίγουροι για τον εαυτό σας, ζητήστε από έναν επαγγελματία ή τον κτηνίατρό σας να το αναλάβει στο επόμενο ραντεβού σας.

Το καθάρισμα των ποδιών του σκύλου είναι μόνο μία από τις πολλές ευθύνες που αναλαμβάνει ο κηδεμόνας του. Αποτελεί όμως και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπτυξη του δεσμού σας μαζί του, καθώς έτσι του δείχνετε πως θα είστε πάντα δίπλα του για να τον φροντίζετε.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Erin Ollila

Η Erin Ollila πιστεύει στη δύναμη των λέξεων και στη δυνατότητα που έχει ένα μήνυμα να πληροφορήσει, ακόμη και να μεταμορφώσει, το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Μπορείτε να βρείτε τα γραπτά της παντού στο Διαδίκτυο αλλά και σε έντυπη μορφή, μεταξύ άλλων σε συνεντεύξεις, ανώνυμη συγγραφή, αναρτήσεις σε ιστολόγια και δημιουργική μη μυθοπλαστική γραφή. Η Erin είναι λάτρης του SEO και των social media. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Fairfield με μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή. Επικοινωνήστε μαζί της μέσω Twitter, @ReinventingErin, ή μάθετε περισσότερα γι' αυτήν στο http://erinollila.com.

Ελέγχθηκε από τον Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

 

Σχετικά άρθρα

 • Επιλέγοντας κτηνίατρο για το σκύλο σας

  Εκτός από εσάς και την οικογένειά σας, ο κτηνίατρος του σκύλου σας είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του. Εξάλλου, ο κτηνίατρος θα είναι υπεύθυνος για την υγεία του για ολόκληρη τη ζωή του.
 • Το στομάχι του σκύλου σας αναστατώνεται λόγω κακών συνηθειών;

  Οι σκύλοι είναι από τη φύση τους ανήσυχοι. Έτσι, μυρίζουν κάθε είδους αντικείμενα, κάποια από τα οποία δεν πρέπει - αλλοιωμένα τρόφιμα, πτώματα που αποσυντίθενται και αποφάγια - ενώ ορισμένες φορές θα τσιμπήσουν και μια ή δύο μπουκιές, για να διαπιστώσουν τη γεύση αυτού του πράγματος με την παράξενη μυρωδιά.
 • Οδηγίες για να διατηρείτε το κουτάβι σας υγιές

  Είστε το καλύτερο πρόσωπο για να διατηρήσετε το κουτάβι σας υγιές και γεμάτο ζωντάνια.
 • Πυροτεχνήματα χωρίς φόβο

  Dogs running Χρήσιμες συμβουλές για την θορυβώδη περίοδο του Νοέμβρη. Η 5η Νοεμβρίου είναι η Νύχτα του Guy Fawkes και είναι πάντα μια υπέροχη εποχή του χρόνου με πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον βραδινό ουρανό.

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b> 
  Buy Now »