Υγιές δέρμα και υγιές τρίχωμα

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Ένα σημαντικό τμήμα της διατήρησης του σκύλου σας σε καλή κατάσταση είναι να διασφαλίζετε ότι έχει ένα υγιές δέρμα κι ένα υγιές τρίχωμα. Η ποσότητα φροντίδας που χρειάζεται ο σκύλος σας ποικίλλει, αλλά όλοι οι σκύλοι πρέπει να έχουν μια καλή σωματική περιποίηση.

Μπορείτε να βρείτε πολλά μέρη που προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες περιποίησης σε καλές τιμές. Ένα τοπικό κατάστημα κατοικίδιων μπορεί να σας υποδείξει την κατεύθυνση ενός αξιόπιστου ιδιωτικού σαλονιού καλλωπισμού κατοικίδιων ή διαφορετικά το τοπικό σας κτηνιατρείο μπορεί να σας προσφέρει υπηρεσίες περιποίησης. Το προσωπικό στο κέντρο περιποίησης θα είναι καλά εκπαιδευμένο, επαγγελματικό και οικείο με τις ανάγκες τις συγκεκριμένης φυλής σκύλου. Θα φροντίσουν, επίσης, να καθαρίσουν τα αυτιά του σκύλου σας και να του κόψουν τα νύχια.

D.I.Y. περιποίηση

Μπορεί να επιλέξετε να περιποιηθείτε οι ίδιοι τον σκύλο σας ή να κάνετε την περισσότερη δουλειά μόνοι σας με περιστασιακές επισκέψεις στους επαγγελματίες. Αυτή είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να περάσετε χρόνο με τον σκύλο σας, ειδικά εφόσον οι σκύλοι λατρεύουν την προσοχή που τους δίνετε ενώ τους χτενίζετε.

Ένα υγιές τρίχωμα θα είναι απαλό και σχετικά λείο ακόμα και στις φυλές με κοντές ή κατσαρές τρίχες. Το τρίχωμα πρέπει να είναι γυαλιστερό, αλλά όχι λιπαρό και δεν πρέπει να μυρίζει έντονα. Ένας σκύλος με ασθενές τρίχωμα θα έχει ξηρές και εύθραυστες τρίχες με μεγάλη απώλεια από το τρίχωμα. Επίσης, το τρίχωμα από μόνο του μπορεί να είναι λιπαρό ή να έχει σκονισμένη εμφάνιση. Άλλα σημάδια ασθενούς τριχώματος είναι τα φαλακρά σημεία και η άσχημη λιπαρή μυρωδιά.

Τακτικό βούρτσισμα

Το βούρτσισμα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της περιποίησης ενός σκύλου. Οι φυλές με μακρύ τρίχωμα θα χρειάζονται βούρτσισμα δύο φορές την εβδομάδα, ενώ οι σκύλοι που είναι επιρρεπείς στην απώλεια τριχών ή έχουν πυκνά υποστρώματα πρέπει να βουρτσίζονται μια φορά την εβδομάδα. Ακόμα και οι κοντότριχες φυλές θα επωφεληθούν από την τακτική περιποίηση για την απομάκρυνση των χαλαρών τριχών.

Όπως οποιαδήποτε δουλειά, έτσι και το βούρτσισμα απαιτεί τα κατάλληλα εργαλεία και υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη βούρτσας ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος του σκύλου. Ιδανικά χρειάζεστε δύο βούρτσες, μια με αραιά δόντια για το εξωτερικό στρώμα του τριχώματος του σκύλου σας και μια με μικρότερη απόσταση δοντιών για διεξοδικό χτένισμα και για γύρω από το πρόσωπο. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ή τον υπεύθυνο περιποίησης τι προτείνουν.

Η Ώρα του Μπάνιου

Η "Σκυλίσια Μυρωδιά" προκαλείται συνήθως από την ανάπτυξη βακτηρίων και λιπών στο τρίχωμα του σκύλου. Και παρότι ο σκύλος σας μπορεί να φαίνεται πάρα πολύ χαρούμενος χωρίς μπάνιο, ένα καλό πλύσιμο θα εξαλείψει αυτή την ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό να "υπερ πλύνετε" τον σκύλο σας, προκαλώντας τη δημιουργία ξηρού δέρματος και ενόχλησης, επομένως, εκτός κι αν είναι εξαιρετικά βρώμικος (με λάσπη, κόπρανα κ.τ.λ.) μην πλένετε τον σκύλο σας περισσότερο από μια φορά τον μήνα.

Γενικός κανόνας είναι να μην χρησιμοποιείτε σαμπουάν σχεδιασμένο για ανθρώπους. Το σαμπουάν για μωρά είναι ασφαλές και δεν θα τον ενοχλεί στα μάτια, αλλά το σαπούνι είναι τόσο ήπιο που δεν θα απομακρύνει την πολλή βρωμιά ή λιπαρότητα. Ιδανικά χρησιμοποιείστε καθαριστικά προϊόντα ειδικά σχηματισμένα για σκύλους. Ο κτηνίατρός σας ή το τοπικό κατάστημα κατοικίδιων μπορούν να σας τα προμηθεύσουν.

Κατάλληλη διατροφή

Άλλος ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της διατήρησης ενός υγιούς τριχώματος είναι η διατροφή. Οι τρίχες είναι κυρίως φτιαγμένες από πρωτεΐνες και όσο καλύτερη είναι η διατροφή του σκύλου σας τόσο καλύτερο θα είναι και το τρίχωμά του. Τροφές που είναι πλούσιες σε σημαντικά λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά καλές για το τρίχωμα του σκύλου σας. Αν ο σκύλος σας παρουσιάζει ενδείξεις προβλήματος με το τρίχωμα ή το δέρμα του, ίσως να είναι υπαίτια η διατροφή του. Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρό σας για το πιο είδος τροφής είναι το καταλληλότερο για τον σκύλο σας και το τρίχωμά του.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • Science Plan™ Canine Adult Performance Chicken

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Performance Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την ικανοποίηση των πρόσθετων ενεργειακών αναγκών των δραστήριων σκύλων, καθώς και των σκύλων εργασίας και κυνηγετικών. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και κροκέτες υψηλής ενεργειακής πυκνότητας...
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  <ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Sensitive Skin με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να συμβάλλει στην αποφυγή της ξηροδερμίας και του κνησμού. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ω-3 & ω-6.</li></ul>
 • Prescription Diet™ z/d™ Canine

  <ul><ul>Η <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Canine z/d™  είναι κλινικά αποδεδειγμένη για να βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων από το δέρμα και το πεπτικό που οφείλονται σε τροφική αλλεργία.
 • Prescription Diet™ Derm Defense™ Canine με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's <strong><span class='nowrap'>Prescription Diet</span></strong><strong>™</strong><strong> <span class='nowrap'>Derm Defense™</span></strong> <strong>Canine</strong> είναι ειδικά σχεδιασμένη για να βοηθά στη μείωση των αντιδράσεων από αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος.</p>