Υγιές δέρμα και υγιές τρίχωμα

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ένα σημαντικό τμήμα της διατήρησης του σκύλου σας σε καλή κατάσταση είναι να διασφαλίζετε ότι έχει ένα υγιές δέρμα κι ένα υγιές τρίχωμα. Η ποσότητα φροντίδας που χρειάζεται ο σκύλος σας ποικίλλει, αλλά όλοι οι σκύλοι πρέπει να έχουν μια καλή σωματική περιποίηση.

Μπορείτε να βρείτε πολλά μέρη που προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες περιποίησης σε καλές τιμές. Ένα τοπικό κατάστημα κατοικίδιων μπορεί να σας υποδείξει την κατεύθυνση ενός αξιόπιστου ιδιωτικού σαλονιού καλλωπισμού κατοικίδιων ή διαφορετικά το τοπικό σας κτηνιατρείο μπορεί να σας προσφέρει υπηρεσίες περιποίησης. Το προσωπικό στο κέντρο περιποίησης θα είναι καλά εκπαιδευμένο, επαγγελματικό και οικείο με τις ανάγκες τις συγκεκριμένης φυλής σκύλου. Θα φροντίσουν, επίσης, να καθαρίσουν τα αυτιά του σκύλου σας και να του κόψουν τα νύχια.

D.I.Y. περιποίηση

Μπορεί να επιλέξετε να περιποιηθείτε οι ίδιοι τον σκύλο σας ή να κάνετε την περισσότερη δουλειά μόνοι σας με περιστασιακές επισκέψεις στους επαγγελματίες. Αυτή είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να περάσετε χρόνο με τον σκύλο σας, ειδικά εφόσον οι σκύλοι λατρεύουν την προσοχή που τους δίνετε ενώ τους χτενίζετε.

Ένα υγιές τρίχωμα θα είναι απαλό και σχετικά λείο ακόμα και στις φυλές με κοντές ή κατσαρές τρίχες. Το τρίχωμα πρέπει να είναι γυαλιστερό, αλλά όχι λιπαρό και δεν πρέπει να μυρίζει έντονα. Ένας σκύλος με ασθενές τρίχωμα θα έχει ξηρές και εύθραυστες τρίχες με μεγάλη απώλεια από το τρίχωμα. Επίσης, το τρίχωμα από μόνο του μπορεί να είναι λιπαρό ή να έχει σκονισμένη εμφάνιση. Άλλα σημάδια ασθενούς τριχώματος είναι τα φαλακρά σημεία και η άσχημη λιπαρή μυρωδιά.

Τακτικό βούρτσισμα

Το βούρτσισμα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της περιποίησης ενός σκύλου. Οι φυλές με μακρύ τρίχωμα θα χρειάζονται βούρτσισμα δύο φορές την εβδομάδα, ενώ οι σκύλοι που είναι επιρρεπείς στην απώλεια τριχών ή έχουν πυκνά υποστρώματα πρέπει να βουρτσίζονται μια φορά την εβδομάδα. Ακόμα και οι κοντότριχες φυλές θα επωφεληθούν από την τακτική περιποίηση για την απομάκρυνση των χαλαρών τριχών.

Όπως οποιαδήποτε δουλειά, έτσι και το βούρτσισμα απαιτεί τα κατάλληλα εργαλεία και υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη βούρτσας ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος του σκύλου. Ιδανικά χρειάζεστε δύο βούρτσες, μια με αραιά δόντια για το εξωτερικό στρώμα του τριχώματος του σκύλου σας και μια με μικρότερη απόσταση δοντιών για διεξοδικό χτένισμα και για γύρω από το πρόσωπο. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ή τον υπεύθυνο περιποίησης τι προτείνουν.

Η Ώρα του Μπάνιου

Η "Σκυλίσια Μυρωδιά" προκαλείται συνήθως από την ανάπτυξη βακτηρίων και λιπών στο τρίχωμα του σκύλου. Και παρότι ο σκύλος σας μπορεί να φαίνεται πάρα πολύ χαρούμενος χωρίς μπάνιο, ένα καλό πλύσιμο θα εξαλείψει αυτή την ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό να "υπερ πλύνετε" τον σκύλο σας, προκαλώντας τη δημιουργία ξηρού δέρματος και ενόχλησης, επομένως, εκτός κι αν είναι εξαιρετικά βρώμικος (με λάσπη, κόπρανα κ.τ.λ.) μην πλένετε τον σκύλο σας περισσότερο από μια φορά τον μήνα.

Γενικός κανόνας είναι να μην χρησιμοποιείτε σαμπουάν σχεδιασμένο για ανθρώπους. Το σαμπουάν για μωρά είναι ασφαλές και δεν θα τον ενοχλεί στα μάτια, αλλά το σαπούνι είναι τόσο ήπιο που δεν θα απομακρύνει την πολλή βρωμιά ή λιπαρότητα. Ιδανικά χρησιμοποιείστε καθαριστικά προϊόντα ειδικά σχηματισμένα για σκύλους. Ο κτηνίατρός σας ή το τοπικό κατάστημα κατοικίδιων μπορούν να σας τα προμηθεύσουν.

Κατάλληλη διατροφή

Άλλος ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της διατήρησης ενός υγιούς τριχώματος είναι η διατροφή. Οι τρίχες είναι κυρίως φτιαγμένες από πρωτεΐνες και όσο καλύτερη είναι η διατροφή του σκύλου σας τόσο καλύτερο θα είναι και το τρίχωμά του. Τροφές που είναι πλούσιες σε σημαντικά λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά καλές για το τρίχωμα του σκύλου σας. Αν ο σκύλος σας παρουσιάζει ενδείξεις προβλήματος με το τρίχωμα ή το δέρμα του, ίσως να είναι υπαίτια η διατροφή του. Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρό σας για το πιο είδος τροφής είναι το καταλληλότερο για τον σκύλο σας και το τρίχωμά του.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b>