Σκύλος μινιατούρα: πληροφορίες και φροντίδα

Published by
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ο κόσμος μέσα από τα μάτια ενός μικρόσωμου σκύλου

Αρχικά, δοκιμάστε να έρθετε στο ύψος του σκύλου σας - κυριολεκτικά - και ρίξετε μια καλή ματιά γύρω σας. Αυτό είναι το περιβάλλον του σκύλου σας. Έχει σημασία να βλέπετε τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία και να θέτετε στον εαυτό σας κάποια βασικά ερωτήματα: Μήπως από εδώ κάτω το τοπίο μοιάζει λίγο πιο τρομακτικό; Μήπως ο καναπές ξεπροβάλλει ψηλά πάνω από το κεφάλι σας; Μήπως το ολισθηρό πάτωμα της κουζίνας μοιάζει να εκτείνεται για χιλιόμετρα; Όταν οι άνθρωποι και τα είδη οικιακής χρήσης ορθώνονται ψηλά πάνω από εσάς, το περιβάλλον μπορεί να γίνει λίγο τρομακτικό. Φανταστείτε μια ηλεκτρική σκούπα μεγαλύτερη από εσάς για να καταλάβετε πώς μπορεί να αισθάνεται ο σκύλος σας!

 • Πόσο μακριά από τις βασικές ζώνες ανάπαυσης ή παιχνιδιού βρίσκονται τα απαραίτητα, όπως το πιατάκι νερού; Μερικά βήματα ή μια ολόκληρη διαδρομή;
 • Αν επιτρέπετε στον σκύλο σας να ανεβαίνει στους καναπέδες, τι ύψος πρέπει να πηδήξει για να τα καταφέρει; Θα βοηθούσε αν βάζατε μια μικρή ράμπα ώστε να σκαρφαλώνει έυκολα στον καναπέ;

Σκύλοι μικρόσωμης φυλής: Όλα τα σχήματα και μεγέθη

Οι φυλές μικρόσωμων σκύλων παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία: ορισμένοι έχουν συμπαγή και στιβαρή σωματοκατασκευή, όπως τα Τζακ Ράσελ Τεριέ, τα γαλλικά μπουλντόγκ ή τα Γουέστ Χάιλαντ Γουάιτ Τεριέ. Άλλοι, όπως τα ιταλικά κυνηγόσκυλα, οι αρουραίοι της Πράγας (Prague Ratters) και τα Τσιουάουα, είναι αρκετά ευαίσθητοι και ευάλωτοι, και απαιτούν προσεκτική μεταχείριση. Υπάρχουν αρκετές φυλές που διαθέτουν ιδιαίτερα ξεχωριστά χαρακτηριστικά, όπως το χαρακτηριστικό μακρόστενο Ντάτσχουντ, το στρογγυλοκέφαλο Ιαπωνικό Τσιν ή το άτριχο Κινέζικο Κρέστιντ.

Σε όποια φυλή και αν ανήκει ο σκύλος σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις ανάγκες του και να σκεφτείτε ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος και σχήμα κρεβατιού, το μέγεθος και την τοποθέτηση των πιάτων φαγητού και νερού, το λουρί, το κολάρο και/ή τον τύπο του ιμάντα, καθώς και την ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος και πολλά άλλα.

Το σύνδρομο του μικρού σκύλου

Το να είσαι μικρός σκύλος σε έναν μεγάλο κόσμο μπορεί να αποτελέσει πρόκληση.

Ωστόσο, ο μικρός σκύλος πολύ συχνά τη σκαπουλάρει εύκολα, χωρίς να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας άτακτης ή επικίνδυνης συμπεριφοράς, η οποία δεν θα γινόταν ποτέ ανεκτή αν εμπρόκειτο για μεγαλύτερο σκύλο. Αυτό είναι το σύνδρομο του μικρού σκύλου. Αυτοί οι μικροί Ναπολέοντες χρησιμοποιούν αρχικά τις συμπεριφορές αυτές ως ένα είδος αμυντικού μηχανισμού, όμως γρήγορα μετατρέπονται σε συνήθεια, αν δεν διορθωθούν έγκαιρα. Ο κηδεμόνας πρέπει να θυμάται ότι είτε έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό τσιουάουα είτε με ένα μεγάλο ροτβάιλερ, οι κακές συμπεριφορές όπως το τράβηγμα του λουριού, η έλλειψη υπακοής, το γρύλισμα ή το δάγκωμα δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές. Και στις δύο περιπτώσεις, η σωστή κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση λειτουργούν εξαιρετικά αποτελεσματικά. Η σωστή εκπαίδευση από μικρή ηλικία βοηθάει τον σκύλο, ανεξαρτήτως μεγέθους, να νιώσει ασφάλεια και ηρεμία, συμβάλλοντας στην πρόληψη ανεπιθύμητων ή και επικίνδυνων συμπεριφορών. Απευθυνθείτε σε έναν αξιόπιστο εκπαιδευτή που γνωρίζει καλά τη φυλή του σκύλου σας ή αναζητήστε ομαδικά μαθήματα βασικής υπακοής. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά βιβλία που θα σας βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσετε και να διορθώσετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Εάν χρειάζεστε συμβουλές ή επιπλέον υποστήριξη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Διατροφικές απαιτήσεις: Λιγότερο σημαίνει περισσότερο

Οι μικρόσωμες φυλές έχουν διαφορετικές θερμιδικές απαιτήσεις από τους μεγαλόσωμους σκύλους. Δεδομένου ότι το βάρος τους είναι μεγαλύτερο αναλογικά με το μέγεθός τους, ξοδεύουν συνήθως περισσότερη ενέργεια για τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, όπως η διατήρηση της θερμοκρασίας. Ξοδεύουν επίσης περισσότερη ενέργεια για την απλή μετακίνησή τους. Μέχρι το τέλος του δρόμου, το Λαμπραντόρ του γείτονά σας μπορεί να κάνει 100 βήματα, ενώ το Λάσα Άπσο σας μπορεί να χρειαστεί 400 για να καλύψει την ίδια απόσταση.

Οι μικρόσωμοι σκύλοι χρειάζονται περισσότερες θερμίδες ανά κιλό ημερησίως από ό,τι οι μεγάλοι σκύλοι, ωστόσο θα πρέπει να προσέχετε να μην πάρουν υπερβολικό βάρος. Η παχυσαρκία είναι εξίσου επικίνδυνη για τους μικρόσωμους σκύλους όσο και για τους μεγαλόσωμους.

Ειδικές επισημάνσεις όσον αφορά τα κουτάβια

Αυτά τα μικροσκοπικά πλασματάκια χρειάζονται περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο σωματικού βάρους. Και εφόσον δεν μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα αποθέματα ενέργειας όπως τα μεγαλόσωμα κουτάβια, χρειάζονται πιο συχνά γεύματα με υψηλή θερμιδική πυκνότητα. Τα κουτάβια μινιατούρα θα πρέπει να τρέφονται με μικρά γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του στομάχου τους και της μεγάλης ανάγκης τους για ενέργεια. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφών για να μάθετε ποιες είναι οι κατάλληλες ποσότητες για το κουτάβι σας και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για οδηγίες προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του. Όπως ισχύει για κάθε φυλή, τα μικρά κουτάβια πρέπει να προστατεύονται, αλλά όχι να αντιμετωπίζονται σαν μωρά. Είναι σίγουρα δύσκολο να κοιτάξει κανείς το χνουδωτό Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ κουταβάκι του στα μεγάλα καστανά μάτια του και να πει "Όχι!". Ωστόσο, αυτό είναι απαραίτητο. Η έγκαιρη εκπαίδευση των σκύλων μικρόσωμηςφυλής είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός πιο ήρεμου και αξιόπιστου συντρόφου με καλή συμπεριφορά.

Για μια καλή και μακροχρόνια ζωή

Οι μικρόσωμοι σκύλοι ζουν περισσότερα χρόνια συνήθως από τους αντίστοιχους σκύλους των μεγαλόσωμων και των γιγαντόσωμων φυλών. Είναι γνωστό ότι οι Μαλτέζοι, τα Τσιουάουα, τα Γιορκσάιρ Τεριέ και τα μινιατούρα Ντάτσχουντ ζουν πάνω από 12 χρόνια. Η μέση διάρκεια ζωής για τα Μίνι Κανίς και τα Μπόρντερ Τεριέ είναι σχεδόν 14 χρόνια, πολλά όμως φτάνουν ακόμη και τα 20 χρόνια ζωής. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται από την ατομική μεταβλητότητα αλλά και από διάφορους παράγοντες όπως η ιατρική περίθαλψη, η διατροφή και το περιβάλλον. Με τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής, συχνά σε αστικό περιβάλλον, οι μικρόσωμοι σκύλοι χρειάζονται επιπλέον προστασία για να διατηρήσουν την καλή τους υγεία μέχρι το τέλος της ζωής τους. Μεταξύ των τακτικών επισκέψεων στον κτηνίατρο, η χορήγηση επιπλέον αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό τους να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της γήρανσης και της αστικής ζωής.

Σωστή διατροφή

Οι μικρότερες κροκέτες είναι πιο κατάλληλες για τους μικρόσωμους σκύλους αφού είναι πιο διαχειρίσιμες και τις μασάνε πιο εύκολα.

Επιλέξτε τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας με αντιοξειδωτικά, ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα και, φυσικά, με ωραία γεύση για να προσφέρετε στον σκύλο σας όλα όσα χρειάζεται για μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή. Οι σειρές τροφών Science Plan και Prescription Diet περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα επιλογών, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή διατροφή για μικρόσωμους σκύλους όλων των φυλών και ηλικιών.

Σχετικά άρθρα

 • Επιλέγοντας κτηνίατρο για το σκύλο σας

  Εκτός από εσάς και την οικογένειά σας, ο κτηνίατρος του σκύλου σας είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του. Εξάλλου, ο κτηνίατρος θα είναι υπεύθυνος για την υγεία του για ολόκληρη τη ζωή του.
 • Το στομάχι του σκύλου σας αναστατώνεται λόγω κακών συνηθειών;

  Οι σκύλοι είναι από τη φύση τους ανήσυχοι. Έτσι, μυρίζουν κάθε είδους αντικείμενα, κάποια από τα οποία δεν πρέπει - αλλοιωμένα τρόφιμα, πτώματα που αποσυντίθενται και αποφάγια - ενώ ορισμένες φορές θα τσιμπήσουν και μια ή δύο μπουκιές, για να διαπιστώσουν τη γεύση αυτού του πράγματος με την παράξενη μυρωδιά.
 • Οδηγίες για να διατηρείτε το κουτάβι σας υγιές

  Είστε το καλύτερο πρόσωπο για να διατηρήσετε το κουτάβι σας υγιές και γεμάτο ζωντάνια.
 • Πυροτεχνήματα χωρίς φόβο

  Dogs running Χρήσιμες συμβουλές για την θορυβώδη περίοδο του Νοέμβρη. Η 5η Νοεμβρίου είναι η Νύχτα του Guy Fawkes και είναι πάντα μια υπέροχη εποχή του χρόνου με πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον βραδινό ουρανό.

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b> 
  Buy Now »