Είναι η σοκολάτα δηλητηριώδης για τους σκύλους;

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)
133889996

Μπορεί να είναι αλήθεια; Είναι η σοκολάτα δηλητηριώδης για τους σκύλους; Η απάντηση είναι ναι. Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος για τον σκύλο σας εξαρτάται από το είδος της σοκολάτας, το μέγεθος του σκύλου και την καταναλίσκουσα ποσότητα.

Το συστατικό της σοκολάτας που είναι τοξικό για τους σκύλους ονομάζεται θεοβρωμίνη. Ενώ οι άνθρωποι μεταβολίζουν εύκολα τη θεοβρωμίνη, οι σκύλοι την επεξεργάζονται πολύ πιο αργά επιτρέποντάς της να εξελίξει τα τοξικά της επίπεδα στο σύστημα τους.

Το μέγεθος μετράει

Ένας μεγάλος σκύλος μπορεί να καταναλώσει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας απ' ότι ένας μικρότερος πριν αρχίσει να υποφέρει από τα συμπτώματα της ασθένειας. Αξίζει επίσης να θυμάστε ότι τα διαφορετικά είδη σοκολάτας έχουν διαφορετικά επίπεδα θεοβρωμίνης. Το κακάο, η μαγειρική σοκολάτα και η μαύρη σοκολάτα έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ενώ η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα έχουν τα χαμηλότερα.

Μια μικρή ποσότητα σοκολάτας πιθανότατα θα προκαλέσει στον σκύλο σας ερεθισμό στο στομάχι. Μπορεί να κάνει εμετό ή διάρροια. Οι μεγάλες ποσότητες όμως θα έχουν σοβαρότερες συνέπειες. Σε επαρκείς ποσότητες, η θεοβρωμίνη μπορεί να προκαλέσει μυικούς τρόμους, σπασμούς, καρδιακή αρρυθμία, εσωτερική αιμορραγία ή καρδιακή ανακοπή.

Τι να προσέξετε

Η έναρξη της δηλητηρίασης από θεοβρωμίνη σηματοδοτείται συνήθως από σοβαρή υπερκινητικότητα.

Μην ανησυχήσετε αν ο σκύλος σας φάει μια ολόκληρη σοκολάτα ή φάει από μόνος του μέχρι και το τελευταίο κομμάτι από τη σοκολάτα σας, επειδή αυτό θα του προσφέρει αρκετή δόση θεοβρωμίνης ώστε να τον βλάψει. Αν όμως έχετε έναν μικρό σκύλο και έχει φάει ένα κουτί σοκολάτες, πρέπει να τον πάτε άμεσα στον κτηνίατρο. Κι αν έχετε να κάνετε με οποιαδήποτε ποσότητα μαύρης ή πικρής σοκολάτας μάλλον δεν ήσασταν αρκετά προσεκτικοί. Τα υψηλά επίπεδα θεοβρωμίνης στην μαύρη σοκολάτα σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ μικρή ποσότητα για να δηλητηριαστεί ένας σκύλος. Μόνο 25 γραμμάρια μπορεί να είναι αρκετά για να δηλητηριάσουν έναν σκύλο 20 kg.

Η συνήθης θεραπεία για δηλητηρίαση από θεοβρωμίνη είναι η πρόκληση εμετού μέσα σε δύο ώρες μετά την κατάποση. Αν ανησυχείτε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έφαγε μεγάλη ποσότητα σοκολάτας μην διστάσετε να τηλεφωνήσετε στον κτηνίατρό σας. Ο χρόνος θα κάνει τη διαφορά.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Lamb & Rice

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλή μυϊκή μάζα. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα εύπεπτο αρνί.
 • Science Plan™ Canine Adult Oral Care

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Oral Care Κοτόπουλο είναι κλινικά αποδεδειγμένη ότι μειώνει την πλάκα και τη τρυγία. Με αντιοξειδωτικά και προηγμένη τεχνολογία στοματικής υγείας.
 • Science Plan™ Canine Adult Performance Chicken

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Performance Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την ικανοποίηση των πρόσθετων ενεργειακών αναγκών των δραστήριων σκύλων, καθώς και των σκύλων εργασίας και κυνηγετικών. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και κροκέτες υψηλής ενεργειακής πυκνότητας...
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  <ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Sensitive Skin με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να συμβάλλει στην αποφυγή της ξηροδερμίας και του κνησμού. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ω-3 & ω-6.</li></ul>