Είναι η σοκολάτα δηλητηριώδης για τους σκύλους;

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

133889996

Μπορεί να είναι αλήθεια; Είναι η σοκολάτα δηλητηριώδης για τους σκύλους; Η απάντηση είναι ναι. Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος για τον σκύλο σας εξαρτάται από το είδος της σοκολάτας, το μέγεθος του σκύλου και την καταναλίσκουσα ποσότητα.

Το συστατικό της σοκολάτας που είναι τοξικό για τους σκύλους ονομάζεται θεοβρωμίνη. Ενώ οι άνθρωποι μεταβολίζουν εύκολα τη θεοβρωμίνη, οι σκύλοι την επεξεργάζονται πολύ πιο αργά επιτρέποντάς της να εξελίξει τα τοξικά της επίπεδα στο σύστημα τους.

Το μέγεθος μετράει

Ένας μεγάλος σκύλος μπορεί να καταναλώσει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας απ' ότι ένας μικρότερος πριν αρχίσει να υποφέρει από τα συμπτώματα της ασθένειας. Αξίζει επίσης να θυμάστε ότι τα διαφορετικά είδη σοκολάτας έχουν διαφορετικά επίπεδα θεοβρωμίνης. Το κακάο, η μαγειρική σοκολάτα και η μαύρη σοκολάτα έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ενώ η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα έχουν τα χαμηλότερα.

Μια μικρή ποσότητα σοκολάτας πιθανότατα θα προκαλέσει στον σκύλο σας ερεθισμό στο στομάχι. Μπορεί να κάνει εμετό ή διάρροια. Οι μεγάλες ποσότητες όμως θα έχουν σοβαρότερες συνέπειες. Σε επαρκείς ποσότητες, η θεοβρωμίνη μπορεί να προκαλέσει μυικούς τρόμους, σπασμούς, καρδιακή αρρυθμία ή εσωτερική αιμορραγία.

Τι να προσέξετε

Η έναρξη της δηλητηρίασης από θεοβρωμίνη σηματοδοτείται συνήθως από σοβαρή υπερκινητικότητα.

Μην ανησυχήσετε αν ο σκύλος σας φάει μια ολόκληρη σοκολάτα ή φάει από μόνος του μέχρι και το τελευταίο κομμάτι από τη σοκολάτα σας, επειδή αυτό θα του προσφέρει αρκετή δόση θεοβρωμίνης ώστε να τον βλάψει. Αν όμως έχετε έναν μικρό σκύλο και έχει φάει ένα κουτί σοκολάτες, πρέπει να τον πάτε άμεσα στον κτηνίατρο. Κι αν έχετε να κάνετε με οποιαδήποτε ποσότητα μαύρης ή πικρής σοκολάτας μάλλον δεν ήσασταν αρκετά προσεκτικοί. Τα υψηλά επίπεδα θεοβρωμίνης στην μαύρη σοκολάτα σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ μικρή ποσότητα για να δηλητηριαστεί ένας σκύλος. Μόνο 25 γραμμάρια μπορεί να είναι αρκετά για να δηλητηριάσουν έναν σκύλο 20 kg.

Η συνήθης θεραπεία για δηλητηρίαση από θεοβρωμίνη είναι η πρόκληση εμετού μέσα σε δύο ώρες μετά την κατάποση. Αν ανησυχείτε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έφαγε μεγάλη ποσότητα σοκολάτας μην διστάσετε να τηλεφωνήσετε στον κτηνίατρό σας. Ο χρόνος θα κάνει τη διαφορά.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b>