Φροντίδα νεογέννητου κουταβιού: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από τη μια γέννα, η προοπτική της φροντίδας όλων αυτών των νεογέννητων μικρών ζωών ενδέχεται να σας τρομάξει. Μην ανησυχείτε όμως. Ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον οδηγό για τη φροντίδα νεογέννητων κουταβιών ώστε να μάθετε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε προκειμένου να αναθρέψετε υγιή και ευτυχισμένα κουτάβια.

1. Ένα καθαρό περιβάλλον

Νεογέννητα κουτάβια Πομεράνιαν Σπιτς κοιμούνται παρέα σε ένα καλάθι.Τα νεογέννητα κουτάβια θα περάσουν τις πρώτες τους εβδομάδες στο κουτί ή το κλουβί μέσα στο οποίο γεννήθηκαν, οπότε είναι σημαντικό να κάνετε σοφές επιλογές κατά την προετοιμασία για την άφιξή τους. Θα πρέπει να παρέχετε αρκετό χώρο στη μητέρα ώστε να μπορεί να ξαπλώνει και να απλώνεται άνετα χωρίς να στριμώχνει τα κουτάβια, και να μπορεί να μπαινοβγαίνει ελεύθερα, κρατώντας παράλληλα τα κουτάβια υπό περιορισμό. Θα πρέπει επίσης ο χώρος να είναι εύκολα προσβάσιμος, ώστε να μπορείτε να αλλάζετε τα σκεπάσματα σε καθημερινή βάση.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, η μαμά θα καθαρίζει τα περιττώματα των κουταβιών της, αλλά αν πρόκειται για μεγάλη γέννα ίσως χρειαστεί βοήθεια. Περίπου στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας ή στις αρχές της τρίτης, τα κουτάβια θα ανοίξουν τα μάτια τους και θα γίνουν πιο δραστήρια. Μόλις αρχίσουν να περπατούν, μπορείτε να τα μεταφέρετε σε ένα μεγαλύτερο κλουβί με χώρο για να παίζουν, ενώ θα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερη προσοχή στο καθάρισμα των περιττωμάτων τους.

2. Ζεστασιά

Σύμφωνα με το Kennel Club, τα κουτάβια δεν είναι ικανά να ρυθμίσουν μόνα τους τη θερμοκρασία του σώματός τους μέχρι την ηλικία των τριών έως τεσσάρων εβδομάδων, οπότε ίσως χρειαστούν λίγη βοήθεια. Παρόλο που τα κουτάβια θα κουρνιάζουν στη ζεστασιά που προσφέρει η μαμά τους και τα αδελφάκια τους, καλό είναι να χρησιμοποιείτε μια θερμική λάμπα ή θερμαντικά μαξιλάρια κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της ζωής τους.

Η θερμική λάμπα θα πρέπει να τοποθετηθεί σε αρκετά μεγάλο ύψος πάνω από το κουτί, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος εγκαύματος της μητέρας ή των νεογνών της, και θα πρέπει επίσης να υπάρχει μια πιο δροσερή περιοχή στην οποία τα νεογνά θα μπορούν να συρθούν αν ζεσταθούν πολύ. Αρχικά, το Kennel Club συνιστά να διατηρείται η θερμοκρασία στο κουτί μεταξύ 29°C και 32°C. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία σταδιακά στο τέλος κάθε εβδομάδας, μέχρι το κουτί να φτάσετε τελικά στη θερμοκρασία δωματίου.

3. Φροντίδα και διατροφή

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, τα κουτάβια βασίζονται αποκλειστικά στη μητέρα τους για τις διατροφικές τους ανάγκες. Αν και είναι λιγότερο δραστήρια κατά τη διάρκεια της περιόδου, η μητέρα που θηλάζει καταναλώνει πολλή ενέργεια και οι ημερήσιες θερμιδικές απαιτήσεις της είναι υψηλότερες από το κανονικό, σύμφωνα με το Kennel Club. Για να διασφαλιστεί ότι τόσο η μητέρα όσο και τα κουτάβια λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες τροφής καθ' όλη τη διάρκεια του σταδίου του θηλασμού, θα πρέπει να χορηγούνται στη μητέρα πολλές μερίδες ποιοτικής τροφής για κουτάβια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας υποδείξει το είδος και την κατάλληλη ποσότητα τροφής για να ταΐσετε τη θηλάζουσα μητέρα σας.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το βάρος των κουταβιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αν διαπιστώσετε ότι κάποια από τα κουτάβια είναι υποσιτισμένα, ίσως χρειαστεί να τα παρακολουθείτε όταν θηλάζουν ώστε να βεβαιωθείτε ότι τα μικρότερα κουτάβια θηλάζουν από τις πιο γεμάτες θηλές. Τα κουτάβια που κλαίνε ή γκρινιάζουν συχνά μπορεί επίσης να πεινάνε και να χρειάζονται περισσότερη προσοχή κατά τη διάρκεια του ταΐσματος.

Αν τα μικρότερα κουτάβια εξακολουθούν να μην παρουσιάζουν σημάδια υγιούς ανάπτυξης ή αύξησης βάρους, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας. Ίσως χρειαστεί να τα αναλάβετε και να τα ταΐσετε με μπιμπερό. Σύμφωνα με την PDSA, είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε τη μητέρα για ενδείξεις μαστίτιδας, μια λοίμωξη των μαστικών αδένων που μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή γάλακτος. Τα σημάδια μαστίτιδας περιλαμβάνουν κόκκινες και πρησμένες θηλές και απροθυμία για θηλασμό. Η μητέρα μπορεί ακόμη και να ξεσπάσει στα κουτάβια όταν αυτά προσπαθούν να θηλάσουν. Αν παρατηρήσετε τα παραπάνω σημάδια, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Μέχρι την τέταρτη ή πέμπτη εβδομάδα, τα κουτάβια θα έχουν αρχίσει να βγάζουν τα πρώτα τους δόντια. Καθώς η παραγωγή γάλακτος της μητέρας θα μειωθεί, θα ξεκινήσει η διαδικασία απογαλακτισμού. Μόλις παρατηρήσετε ότι τα κουτάβια αρχίζουν να τρώνε από την τροφή της μαμάς, θα πρέπει να αρχίσετε να τα ταΐζετε σε δικό τους πιάτο με τροφή για κουτάβια. Αρχικά, καλό θα ήταν να μουλιάζετε τις κροκέτες σε ζεστό νερό ώστε να μαλακώσουν και να διευκολύνεται η μάσηση με τα νέα δοντάκια τους.

4. Υγεία

Τα νεαρά κουτάβια είναι ευάλωτα σε ασθένειες και λοιμώξεις, οπότε θα πρέπει να τα παρακολουθείτε στενά. Η φροντίδα των νεογέννητων κουταβιών θα πρέπει να περιλαμβάνει τακτικές εξετάσεις για να παρακολουθείτε σημάδια μόλυνσης ή προβλήματα υγείας. Αναφέρετε στον κτηνίατρό σας οτιδήποτε ασυνήθιστο, όπως εμετό, διάρροια ή ένα κουτάβι που δυσκολεύεται να σταθεί όρθιο ή να φάει.

Τα μικρά κουτάβια είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτα σε ψύλλους και άλλα παράσιτα, σύμφωνα με τον Blue Cross, γι' αυτό συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να μάθετε ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος ελέγχου των παρασίτων. Αν και τα αντισώματα που λαμβάνουν από το θηλασμό θα τα προστατεύσουν από ασθένειες κατά τις πρώτες εβδομάδες, τα αντισώματα αυτά εξασθενούν γύρω στις έξι με οκτώ εβδομάδες, οπότε και θα πρέπει να υποβληθούν στον πρώτο κύκλο εμβολιασμών. Βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και όλα τα μέλη της οικογένειας και οι επισκέπτες πλένετε καλά τα χέρια σας πριν αλληλεπιδράσετε με τα κουτάβια, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο να τους μεταδώσετε ασθένειες μέσω βλαβερών βακτηρίων που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας. Καλό θα ήταν επίσης να επιβάλλετε πολιτική απαγόρευσης παπουτσιών στο σπίτι, ή να χρησιμοποιείτε μονάχα καθαρά/καλυμμένα παπούτσια, ώστε να αποφεύγετε την είσοδο επιβλαβών βακτηρίων ή ιών από εξωτερικούς χώρους.

Νεογέννητα κουτάβια θηλάζουν από τη μητέρα τους.

5. Κοινωνικοποίηση

Κατά την τέταρτη εβδομάδα, τα κουτάβια είναι έτοιμα να αρχίσουν να κοινωνικοποιούνται με ανθρώπους και άλλους σκύλους. Η περίοδος μεταξύ της τέταρτης και της δωδέκατης εβδομάδας είναι ένα κρίσιμο παράθυρο κατά τη διάρκεια του οποίου τα κουτάβια πρέπει να μάθουν για τον κόσμο στον οποίο ζουν, ώστε να προσαρμοστούν σε αυτόν και να εξελιχθούν σε ευτυχισμένους σκύλους, σύμφωνα με την PDSA. Τα κουτάβια που δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί επαρκώς συνήθως εξελίσσονται σε ανήσυχους σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς. Έτσι, είτε σκοπεύετε να κρατήσετε τα κουτάβια είτε να τους βρείτε καλά σπίτια, είναι σημαντικό να τα χαϊδεύετε και να παίζετε μαζί τους, να τα αφήνετε να εξερευνούν και να διασκεδάζουν και να τα εκθέτετε σε όσο το δυνατόν περισσότερες νέες εμπειρίες.

Η φροντίδα των νεογέννητων κουταβιών απαιτεί πολλή δουλειά, ωστόσο οι πρώτες εβδομάδες περνούν αστραπιαία. Αν τα κουτάβια σας υιοθετηθούν, θα τα αποχωριστείτε σε χρόνο μηδέν, κάτι που συχνά αποτελεί μια γλυκόπικρη εμπειρία. Χαρείτε τα κουτάβια όσο είναι μαζί σας, και όταν έρθει η ώρα να τα αφήσετε, θα μείνετε με την ικανοποίηση ότι τα βοηθήσατε να ξεκινήσουν τη ζωή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus είναι ιδιοκτήτρια κατοικίδιων ζώων, blogger και μυθιστοριογράφος. Ζει στην Tulsa της Οκλαχόμα, όπου και εργάζεται συνήθως υπό το βλέμμα των τριχωτών μικρών της φίλων.

 

Ελέγχθηκε από τον Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

 

Σχετικά άρθρα

 • Ταΐζοντας το κουτάβι σας

  Βρείτε το ιδανικό πλάνο σίτισης για το κουτάβι σας με τις τροφές Hill's Pet για κουτάβια
 • Εκπαίδευση συμπεριφοράς για το κουτάβι σας

  Το νέο σας κουτάβι δεν καταφτάνει με καλή συμπεριφορά. Ο εκτροφέας του μπορεί να του έχει δώσει κάποια αρχική εκπαίδευση τουαλέτας, αλλά ο τρόπος που συμπεριφέρεται ως το κατοικίδιό σας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.
 • Οι πρώτοι τρεις μήνες

  Όποια και εάν είναι η φυλή του, όλα τα κουτάβια αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο· περνάνε από τα ίδια στάδια από τη βρεφική ηλικία έως την ωριμότητα.
 • Ο αρχηγός της αγέλης – το κουτάβι ή εσείς

  Τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης και έχουν συνηθίσει να έχουν αρχηγό. Σε αυτή την περίπτωση, ο αρχηγός είστε εσείς. Ο καθορισμός κανόνων αρκετά νωρίς θα βοηθήσει το κουτάβι σας να αισθανθεί ασφάλεια και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ισχυρού δεσμού μεταξύ σας.

Σχετικά προϊόντα