Ο σκύλος μου κοιμάται όλη μέρα: Είναι φυσιολογικό αυτό;

Δημοσιεύθηκε από Chrissie Klinger
Χρόνος διαβάσματος:

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Έχετε σκεφτεί ποτέ «ο σκύλος μου κοιμάται όλη μέρα. Μακάρι να μπορούσα και γω!»; Οι σκύλοι κοιμούνται περισσότερο από τους ανθρώπους, και παρόλο που αυτό ίσως να μας προκαλεί λίγη ζήλεια, πρέπει να γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό και να είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε αν όντως κάποια στιγμή ο σκύλος μας το παρακάνει.

Πόσο ύπνο χρειάζεται πραγματικά ο σκύλος μου;

Όταν συζητάτε με άλλους κηδεμόνες κατοικιδίων, ίσως να αναρωτιέστε αν και ο δικός τους σκύλος κοιμάται όλη μέρα. Δυστυχώς, η σύγκριση των συνηθειών του σκύλου σας με εκείνες ενός άλλου δεν έχει και πολλά οφέλη. Το πόσο ύπνο χρειάζεται ο σκύλος σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την ηλικία, τη φυλή, το επίπεδο δραστηριότητας και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Αν ο σκύλος σας κοιμάται συνολικά περίπου 12 με 14 ώρες την ημέρα, μάλλον δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, σύμφωνα με τη λέσχη American Kennel Club (AKC). Ωστόσο, αν κοιμάται πάνω από 15 ώρες την ημέρα, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη συμπεριφορά του όταν είναι ξύπνιος. Αν μοιάζει ληθαργικός ή δεν έχει επαφή με τους ανθρώπους και τα άλλα κατοικίδια, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

Αν ο σκύλος σας κοιμάται περισσότερο από το κανονικό, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τυχόν περιβαλλοντικές αλλαγές. Οι μικρές αλλαγές στη ζωή του σκύλου σας μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου του.

 • Νέα κατοικίδια: Αν εμφανιστεί ξαφνικά ένα ατίθασο γατάκι στο σπίτι, ο σκύλος σας θα αναζητήσει ενδεχομένως ένα δικό του ήσυχο σημείο όπου θα μπορεί να ξεκουράζεται.
 • Καυτός καιρός: Αν ο σκύλος σας έχει υπνηλία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φροντίστε να έχετε το νου σας για σημάδια εξάντλησης από τη ζέστη, όπως λήθαργο, υπερβολική έκκριση σάλιου ή εμετό.
 • Αλλαγή προγράμματος: Μήπως βρήκατε νέα δουλειά ή αλλάξατε το ωράριό σας πρόσφατα; Ο σκύλος που μένει μόνος στο σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να αρχίσει να βαριέται ή να νιώθει μοναξιά.
 • Ο χρόνος παιχνιδιού έχει αυξηθεί: Μήπως τον βάλατε πρόσφατα σε ένα νέο παιδικό σταθμό για σκύλους; Ή μήπως έχετε ξεκινήσει προπόνηση μαζί του για έναν αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων; Η αύξηση του χρόνου παιχνιδιού ή άσκησης ίσως να έχει κουράσει τον σκύλο σας. Μάλλον θα χρειαστεί λίγο χρόνο προσαρμογής στο νέο επίπεδο άσκησης προτού επιστρέψει στις κανονικές του συνήθειες ύπνου.

Κουτάβι Γκόλντεν Ριτρίβερ κοιμάται πάνω σε κόκκινη κουβερτούλα.

Κουτάβια: Πολύ παιχνίδι, πολύς ύπνος

Η ηλικία είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά το πόσο ύπνο χρειάζεται ένας σκύλος. Σύμφωνα με την PDSA, ακριβώς όπως τα μωρά χρειάζονται πολύ ύπνο έτσι και ορισμένα κουτάβια μπορούν να κοιμούνται από 18 έως 20 ώρες την ημέρα. Αυτό βοηθά το κεντρικό νευρικό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα και τους μυς τους να αναπτυχθούν σωστά. Πολλά κουτάβια λαμβάνουν τον ύπνο που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να κοιμάται στο ίδιο ήσυχο, άνετο σημείο, ώστε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα, και φροντίστε να μην τον ενοχλούν τα παιδιά ή άλλα κατοικίδια.

Τα πολύ νεαρά κουτάβια μπορεί επίσης να χρειαστούν βοήθεια μέχρι να αποκτήσουν ένα σταθερό ρυθμό ύπνου. Σβήστε όλα τα φώτα και τις συσκευές που κάνουν θόρυβο, όπως η τηλεόραση, περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ, ώστε να πείσετε το κατοικίδιό σας ότι πρέπει να πηγαίνει για ύπνο την ίδια ώρα με εσάς.

Ύπνος και γήρανση

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους νεαρούς ή ενήλικες σκύλους ενώ χρειάζονται επίσης περισσότερο χρόνο προκειμένου να ανακάμψουν από την άσκηση. Η PDSA επισημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι σκύλοι γίνονται καμιά φορά λιγότερο δραστήριοι λόγω πόνου στις αρθρώσεις. Αν ο σκύλος σας όχι μόνο κοιμάται περισσότερο αλλά και δυσκολεύεται να σταθεί όρθιος και να περπατήσει, ίσως αυτό να σημαίνει ότι έχει αναπτύξει οστεοαρθρίτιδα.

Μια κτηνιατρική εξέταση αρκεί για να αποκαλυφθεί ο λόγος που ο σκύλος σας κοιμάται περισσότερο. Αν το κατοικίδιό σας διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα, ο κτηνίατρός σας θα σας συμβουλεύσει ίσως να μετακινήσετε το κρεβάτι του σε ένα πιο ζεστό σημείο και να προσθέσετε επιπλέον μαξιλάρι, καθώς και να προσέχετε το βάρος του ώστε να αποφύγετε την περαιτέρω καταπόνηση των αρθρώσεών του.

Δύο μύτες σκύλων ξεπροβάλλουν κάτω από μια κουβέρτα

Ο σκύλος μου κοιμάται όλη μέρα: Άλλοι παράγοντες

Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι έχουν την τάση να κοιμούνται πιο συχνά από τους μικρότερους. Οι Νιουφάουντλαντ, οι Αγίου Βερνάρδου, οι Μαστίφ και οι ορεινοί σκύλοι των Πυρηναίων είναι ιδιαίτερα γνωστοί για την αγάπη και την αφοσίωσή τους στον ύπνο. Αν έχετε έναν γιγαντιαίο σκύλο που λατρεύει να κοιμάται, μάλλον κατάγεται από μια μακρά σειρά χαλαρών προγόνων.

Ένας επιπλέον υπνάκος εδώ και εκεί δεν πρέπει να σας ανησυχεί καθόλου. Αν όμως αυτός συνοδεύεται από αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες, ασυνήθιστη δίψα ή υπερβολική ούρηση, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Αυτός ο συνδυασμός είναι συχνά ενδεικτικός του διαβήτη ή νεφρικής νόσου.

Είναι επίσης καλή ιδέα να προσέχετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας όταν κοιμάται. Αν και οι περισσότεροι σκύλοι που και που τρέχουν στον ύπνο τους, άλλες παρόμοιες κινήσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένδειξη υποκείμενου προβλήματος. Όταν ο σκύλος σταματά να αναπνέει ή ροχαλίζει ίσως να κινδυνεύει από αναπνευστικά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, όταν κοιμάται τόσο βαθιά που δεν ακούει ούτε το κουδούνι της πόρτας, ίσως αυτό να σημαίνει πως χάνει την ακοή του.

Αν ανησυχείτε για τις συνήθειες ύπνου του κατοικιδίου σας, πέρα από τις παράξενες συμπεριφορές όο κοιμάται, παρακολουθήστε επίσης τη συμπεριφορά του όταν τρώει, παίζει ή κάνει την ανάγκη του. Το να παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας κοιμάται όλη μέρα δεν είναι αρκετό για τη διάγνωση τυχόν προβλήματος, γι' αυτό φροντίστε να μαζέψετε πολλές πληροφορίες ώστε ο κτηνίατρός σας να είναι σε θέση να βγάλει άκρη.

Καλό ύπνο

Όσον αφορά τις συνήθειες ύπνου, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση στο ερώτημα αν ο σκύλος σας κοιμάται πολύ ή λίγο. Ο καλύτερος τρόπος για να είστε σίγουροι είναι να παρακολουθήσετε μια τυπική ημέρα του σκύλου σας και να μοιραστείτε τις παρατηρήσεις σας με τον κτηνίατρο κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψής σας. Ο κτηνίατρός σας θα σας πει αν οι συνήθειες ύπνου του σκύλου σας είναι φυσιολογικές. Σε περίπτωση που δεν είναι, θα σας προτείνει να προβείτε σε κάποιες αναπροσαρμογές ή να κάνετε συγκεκριμένες εξετάσεις. Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι οι συνήθειες ύπνου του σκύλου σας είναι φυσιολογικές, θα μπορέσετε και εσείς να κοιμηθείτε και πάλι ήσυχοι γνωρίζοντας ότι ο σκύλος σας είναι υγιής και ευτυχισμένος.

Συντάκτρια

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Η Chrissie Klinger είναι κηδεμόνας κατοικίδιων ζώων και απολαμβάνει να μοιράζεται το σπίτι της με τα τριχωτά φιλαράκια της, τα δύο της παιδιά και τον σύζυγό της. Η Chrissie απολαμβάνει να περνάει χρόνο με όλα τα μέλη της οικογένειάς της όταν δεν διδάσκει, δεν αρθρογραφεί ή δεν ασχολείται με το blog της. Στόχος της είναι να γράφει άρθρα που βοηθούν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να προσθέσουν ζωντάνια και νόημα στη ζωή με τα κατοικίδιά τους.

 

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Σχετικά άρθρα

 • Διαχείριση των προβλημάτων αερίων του σκύλου σας

  Μάθετε ποια είναι τα υποκείμενα αίτια που προκαλούν υπερβολικά αέρια στον σκύλο, τα σημάδια που δείχνουν ότι τα προβλήματα αυτά μπορεί να συνιστούν λόγο μεγαλύτερης ανησυχίας σχετικά με την υγεία του, και πώς θα τον βοηθήσετε να διαχειριστεί αυτά τα προβλήματα.
 • Παρακολούθηση του βάρους του κουταβιού σας

  Γνωρίζατε ότι η παχυσαρκία ενός κατοικιδίου ορίζεται ως σωματικό βάρος που ξεπερνά κατά 15% ή και περισσότερο το φυσιολογικό; Αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 330 γραμμάρια για έναν μικροσκοπικό σκύλο όπως το τσιουάουα, αλλά πάνω από 7,5 κιλά για ένα ροτβάιλερ.
 • Η στεγνή μύτη σημαίνει άρρωστο σκύλο

  Πώς θα αντιδράσει η γάτα σας σε μια νέα άφιξη στο σπίτι και πως θα διασφαλίσετε ότι το μωρό και η γάτα θα τα πάνε καλά; Η κτηνίατρος και συμπεριφοριολόγος Francesca Riccomini προσφέρει συμβουλές σχετικά με το πως να προετοιμάσετε την γάτα σας για μια νέα προσθήκη στην οικογένεια.
 • Κυοφορία στους σκύλους

  Αν δεν έχετε σκοπό να ζευγαρώσετε τη σκύλα σας τότε το καλύτερο είναι να την στειρώσετε.

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b> 
  Buy Now »