Θερμική εξάντληση στους σκύλους: Σημάδια ότι ο σκύλος σας ζεσταίνεται υπερβολικά

Published by
min read

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Η υπερθέρμανση στους σκύλους δεν είναι κάτι που μπορείτε να παραμελήσετε. Καθώς ζεσταίνει ο καιρός, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς η ζέστη επηρεάζει το σκυλάκι σας. Η θερμική εξάντληση στους σκύλους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και πιθανόν θανατηφόρες επιπτώσεις, όπως η θερμοπληξία και η καρδιακή προσβολή. Για να κρατήσετε το σκύλο σας ασφαλή και δροσερό το καλοκαίρι, να μερικές πληροφορίες σχετικά με ενδείξεις ότι ζεσταίνεται υπερβολικά και τρόποι πρόληψης: μια υπόδειξη, λίγο μόνο νερό αρκεί για να διατηρήσετε το σκυλάκι σας δροσερό.

 

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι δεν ιδρώνουν για να αποβάλλουν την πλεονάζουσα θερμότητα του σώματος. Αν και ο σκύλος σας διαθέτει μερικούς ιδρωτοποιούς αδένες στα δάχτυλα των ποδιών του, αυτοί δεν αρκούν για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός του. Η ρύθμιση αυτή στους σκύλους επιτυγχάνεται μέσω γρήγορης αναπνοής με ανοιχτό στόμα, που ονομάζεται λαχάνιασμα. Αλλά μερικές φορές το λαχάνιασμα δεν αρκεί για να σταματήσει την υπερθέρμανση.

Η θερμική εξάντληση στους σκύλους μπορεί να προκύψει όταν η θερμοκρασία σώματος υπερβεί την κανονική θερμοκρασία. Αυτό διαφέρει ελαφρώς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα PetMD.com, αλλά γενικά ισχύει ότι οι θερμοκρασίες άνω των 39,4 βαθμών Κελσίου δεν θεωρούνται κανονικές. Αν η θερμοκρασία εξακολουθεί να αυξάνεται και υπερβεί τους 41,1 βαθμούς Κελσίου, το σκυλάκι σας βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας, κατά την οποία τα όργανα αρχίζουν να επιβραδύνονται στη λειτουργία τους και η καρδιά του θα μπορούσε να σταματήσει ολοκληρωτικά.

Προειδοποιητικά σημάδια

Ευτυχώς, δεν είναι δύσκολο να εντοπίσετε σημάδια υπερθέρμανσης στους σκύλους. Το υπερβολικά γρήγορο λαχάνιασμα είναι το πρώτο σύμπτωμα. Ένας σκύλος που ζεσταίνεται σε επικίνδυνο βαθμό σύμφωνα με το Ίδρυμα American Kennel Club Canine Health Foundation, μπορεί να καταρρεύσει ή να παρουσιάσει σπασμούς, εμετούς ή διάρροια, και επίσης τα ούλα ή η γλώσσα του μπορεί να γίνουν μπλε ή ανοιχτά κόκκινα. Καλό είναι να αναγνωρίσετε το πρόβλημα πριν γίνει τόσο σοβαρό, προκειμένου να επεμβείτε και να αποτρέψετε σοβαρή υπερθέρμανση. Τα πρώιμα σημάδια είναι λιγότερο διακριτά - ο σκύλος σας μπορεί απλά να αντιδράει με μεγαλύτερη δυσκολία σε εντολές από ό,τι συνήθως. Όταν τον καλείτε με το όνομα του, αντί να γυρίσει για να σας αντικρίσει μπορεί να στραφεί αλλού. Αν υπάρχει έστω η υπόνοια για κάτι τέτοιο, απομακρύνετε τον σκύλο σας από τη ζέστη. Η ένωση The Humane Society of the United States προσθέτει ότι σημάδια πιθανής θερμοπληξίας περιλαμβάνουν ένα απλανές βλέμμα, υπερβολική σιελόρροια, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ζαλάδα ή έλλειψη συντονισμού, πυρετό, λήθαργο και απώλεια συνείδησης.

Παράγοντες κινδύνου

overweight pug pantingΑν και όλοι οι σκύλοι κινδυνεύουν να ζεσταθούν υπερβολικά αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μερικές φυλές βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από κάποιες άλλες. Αυτές περιλαμβάνουν σκύλους με πυκνό τρίχωμα ή μακριές τρίχες, πολύ νέους ή ηλικιωμένους σκύλους και βραχυκέφαλες φυλές—φυλές με κοντές και επίπεδες μουσούδες, όπως είναι τα σιχ τσου, παγκ, μπόξερ και μπουλντόγκ. Οι υπέρβαροι σκύλοι και εκείνοι που υποφέρουν από ιατρικά θέματα που προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή ή καρδιακά προβλήματα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Οι σκύλοι που είναι εξαιρετικά δραστήριοι και ανήκουν στις φυλές εργασίας ή κυνηγιού (όπως οι ποιμενικοί σκύλοι, οι σκύλοι ριτρίβερ και τα σπάνιελ) βρίσκονται επίσης σε υψηλότερο κίνδυνο, ειδικά κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών. Πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην ωθείτε τους σκύλους αυτούς στα όρια τους - να βεβαιώνεστε ότι έχουν αρκετά διαλείμματα ξεκούρασης σε σκιά και ότι είναι πάντα επαρκώς ενυδατωμένοι.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να θέσουν ένα σκύλο σε κίνδυνο. Να μην έχετε μόνο υπόψη τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και την υψηλή υγρασία, η οποία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα θερμικής εξάντληση στους σκύλους. Όλοι οι σκύλοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο υπερθέρμανσης αν δεν υπάρξει για αυτούς αρκετή σκιά ή κάποιο άλλο δροσερό μέρος για ξεκούραση σε εσωτερικό χώρο. Οι σκύλοι που παραμένουν μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας.

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας ζεσταίνεται υπερβολικά

Με το πρώτο μόλις σημάδι υπερθέρμανσης, αναλάβετε αμέσως δράση για να δροσίσετε το σκύλο σας. Η Vetstreet συνιστά τα εξής βήματα για να αντιμετωπίσετε τη θερμική εξάντληση στους σκύλους:

 1. Μετακινήστε αμέσως το σκύλο σας σε μια δροσερή περιοχή, είτε σε εσωτερικό χώρο όπου υπάρχει κλιματισμός είτε σε σκιά με ανεμιστήρα.
 2. Χρησιμοποιήστε ένα πρωκτικό θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του. Η θερμική εξάντληση γενικά συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σκύλου βρίσκεται μεταξύ 39,4 και 41,1 βαθμών Κελσίου. Οι τιμές που ξεπερνούν τους 41,1 βαθμούς Κελσίου θέτουν το σκύλο σας σε κίνδυνο θερμοπληξίας. Αν η θερμοκρασία του σκύλου σας υπερβαίνει αυτό το εύρος, καλέστε τον κτηνίατρο σας.
 3. Αν βρίσκεστε κοντά σε καθαρό νερό, όπως μια λίμνη ή μικρή πισίνα, επιτρέψτε στο σκύλο σας να βουτήξει για να δροσιστεί. Αλλιώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δροσερά, υγρά υφάσματα ή πετσέτες για να τον βοηθήσετε. Τοποθετήστε τα δροσερά υγρά υφάσματα στο λαιμό του, τις μασχάλες του και ανάμεσα στα πίσω πόδια του, και μπορείτε επίσης να βρέξετε ελαφρά τα αυτιά του και τα πέλματα του με δροσερό νερό.
 4. Αν έχει τις αισθήσεις του και θέλει να πιει, δώστε του δροσερό, φρέσκο νερό. Ωστόσο, μην το αναγκάσετε να πιει, γιατί το νερό μπορεί να καταλήξει στους πνεύμονες του. Αν δεν μπορεί ή δεν θέλει να πιει, ή αν δεν μπορεί να καταπιεί το νερό, βρέξτε αντί αυτού τη γλώσσα του με νερό. Μην τον ταΐζετε παγάκια, καθώς αυτό μπορεί να κάνει τη θερμοκρασία να πέσει απότομα και να οδηγήσει σε σοκ.
 5. Πηγαίνετέ τον σε κτηνίατρο. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, καλέστε από πριν έτσι ώστε να είναι ήδη σε ετοιμότητα να δράσει άμεσα τη στιγμή που θα φτάσετε.

Αποφυγή θερμικής εξάντλησης στους σκύλους

Φυσικά, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Μπορείτε να αποτρέψετε την υπερθέρμανση για το σκυλάκι σας με μερικές βασικές πρακτικές ασφαλείας: Αυτές περιλαμβάνουν τον περιορισμό της άσκησης ή των υπαίθριων δραστηριοτήτων σε μέρες με υπερβολική ζέστη ή υγρασία, την παροχή επαρκούς σκιάς και νερού όταν ο σκύλος σας βρίσκεται έξω, και να μην αφήνετε σε καμία περίπτωση το σκύλο σας μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο—ούτε καν στη σκιά με κατεβασμένα παράθυρα. Σε ήπιες μέρες με εξωτερικές θερμοκρασίες 21-26 βαθμούς Κελσίου, ο εσωτερικός χώρος ενός αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει τους 48,8 βαθμούς Κελσίου μέσα σε λεπτά, καθιστώντας το περιβάλλον αυτό ιδιαίτερα επικίνδυνο για το σκύλο σας, ακόμη και για μικρό διάστημα.

White spaniel dog swimming in lake water.

Αν το σκυλάκι σας έχει ενέργεια που μπορεί να κάψει και χρειάζεται κάποια μορφή γυμναστικής προκειμένου να παραμείνει ήρεμο, μπορείτε να το πάτε για κολύμπι ή να το αφήσετε να τρέξει και να παίξει μέσα σε καταβρεχτήρες ποτίσματος πριν επιστρέψει στον εσωτερικό χώρο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα δροσιστικό κάλυμμα σώματος ή ένδυμα για να κρατήσετε το σκύλο σας δροσερό χωρίς να τον βρέχετε. Και αν ο σκύλος σας έχει μακριές τρίχες ή πυκνό τρίχωμα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τον κουρέψετε για να αντεπεξέλθει καλύτερα στους ζεστούς μήνες—απλά βεβαιωθείτε ότι θα αφήσετε αρκετό τρίχωμα για να προστατεύει το δέρμα του από τον ήλιο.

Επίσης, αν παίρνετε το σκύλο σας για μεγάλες βόλτες, θα ήταν καλή ιδέα να το κάνετε σε ώρες της ημέρας που είναι πιο δροσερές, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ (να έχετε υπόψιν ότι το ζεστό πεζοδρόμιο και οδόστρωμα μπορεί να κάψει τις πατούσες του). Βεβαιωθείτε να έχετε μαζί σας νερό και αφήνετέ τον να ξεκουράζεται πότε-πότε. Αν τρέχετε με το σκύλο σας, βεβαιωθείτε ότι δεν το παρακάνετε. Όπως εσείς δυσκολεύεστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι όταν τρέχετε σε πολύ ζεστές θερμοκρασίες, το ίδιο ισχύει για το σκυλάκι σας και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό.

Αν βρίσκεστε με το σκύλο σας σε κυνήγι ή πεζοπορία, ή αν έχει κάποια εργασία όπως η συνοδεία κοπαδιών προβάτων ή αγελάδων, να βεβαιώνεστε να αφήνετε τον σκύλο σας να ξεκουράζεται αρκετά στη σκιά και ότι έχει αρκετό φρέσκο νερό. Μπορείτε να τον βρέξετε χρησιμοποιώντας ένα δροσιστικό ένδυμα όσο είναι ενεργός, και να είστε προσεκτικοί σε πιθανά πρώιμα σημάδια που δείχνουν ότι ζεσταίνεται υπερβολικά. Να θυμάστε ότι οι σκύλοι που εργάζονται τείνουν να επικεντρώνονται στην εργασία που έχουν και να αμελούν την ανάγκη τους για ξεκούραση και δροσιά. Η παρακολούθηση του σκύλου σας και η εξασφάλιση ότι λαμβάνει την ξεκούραση που χρειάζεται προκειμένου να παραμείνει υγιής, εξαρτάται από εσάς.

Τέλος, μην ξεχνάτε να έχετε ένα σχέδιο έτοιμο για τη διατήρηση δροσερής θερμοκρασίας για το σκύλο σας σε περίπτωση που κοπεί το ρεύμα ή σταματήσει να λειτουργεί το κλιματιστικό. Όσο άβολα και αν αισθάνεστε κάτω από τέτοιες συνθήκες, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για το σκύλο σας, καθώς η θερμοκρασία σώματός του είναι ήδη υψηλότερη από τη δική σας. Αν σκοπεύετε να αποσυρθείτε σε ένα πιο δροσερό μέρος, βεβαιωθείτε ότι και ο σκύλος σας θα είναι ευπρόσδεκτος. Αλλιώς, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τον αφήσετε σε ένα ξενοδοχείο σκύλων έως ότου είναι ασφαλές για αυτόν να επιστρέψει σπίτι σε δροσερές συνθήκες.

Με τη γνώση των τρόπων αναγνώρισης της υπερθέρμανσης, των τρόπων απόκρισης, αλλά κυρίως των τρόπων πρόληψης της υπερθέρμανσης, μπορείτε να προσδοκάτε ένα ασφαλές, χαρούμενο και ευτυχισμένο καλοκαίρι για τον τετράποδο φίλο σας.

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Η Jean Marie Bauhaus (Ζαν Μαρί Μπάουχάους) είναι ιδιοκτήτρια κατοικίδιων και μπλόγκερ σε θέματα κατοικιδίων από την Τούλσα της Οκλαχόμα, και συνήθως γράφει υπό την επίβλεψη μιας αγκαλιάς χνουδωτών φίλων.

Related Articles

Related products

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b> 
  Buy Now »