Η γάτα σας σκαρφαλώνει όπου βρει; Τι να κάνετε ώστε να μην ανεβαίνει στα έπιπλα

Δημοσιεύθηκε από Kara Murphy
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

 

Στον κόσμο στον οποίο ζει η γάτα σας, δεν υπάρχουν όρια: μπορεί να χωθεί όπου θέλει, μέσα σε κουτιά, κάτω από κρεβάτια, ακόμη και να καθίσει πάνω στο πληκτρολόγιό σας. Η γάτα θεωρεί πως μπορεί να παίξει, να ξεκουραστεί, να κρυφτεί ή να εξερευνήσει οποιοδήποτε μέρος, δίχως διακρίσεις. Τα προνόμιά της εκτείνονται - στο νου τους τουλάχιστον - και στους πάγκους εργασίας σας, στο πάνω μέρος ενός ραφιού της βιβλιοθήκης, ακόμα και πάνω στο ψυγείο. Εξάλλου, οι ικανότητες μιας γάτας στο άλμα είναι εκπληκτικές.

Οι γάτες μπορούν εύκολα να πηδήξουν σε ύψος έξι φορές μεγαλύτερο από το ύψος τους. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Biology, οι γάτες υπερέχουν στο άλμα λόγω του μήκους των άκρων και της μυϊκής μάζας των πίσω ποδιών τους. Οι γάτες ξεκινούν το άλμα με μια πολύ βαθιά κατάκλιση, στη συνέχεια σηκώνουν τα μπροστινά τους πόδια προτού 'εκτοξευθούν' τεντώνοντας τα πίσω πόδια τους.

Αν και δεν χωράει αντίρρηση ότι η ικανότητα μιας γάτας στο άλμα είναι εντυπωσιακή, μπορεί ταυτόχρονα η τάση αυτή να γίνει ενοχλητική (και επικίνδυνη, καθώς ο οργανισμός Blue Cross επισημαίνει ότι, σε αντίθεση με τον δημοφιλή μύθο, οι γάτες δεν προσγειώνονται πάντα στα πόδια τους), όταν σκαρφαλώνουν συστηματικά σε σημεία του σπιτιού σας που θα προτιμούσατε να είναι ζώνες εκτός ορίων για το κατοικίδιό σας.

Πώς μπορεί ένας κηδεμόνας να κρατάει τη γάτα του μακριά από έπιπλα, ράφια, πάγκους εργασίας και οποιοδήποτε άλλο σημείο του σπιτιού είναι εκτός ορίων;

Τακτοποιημένα ράφιαΟι γάτες είναι από τη φύση τους περίεργες. Ένα στιλό, ένα σετ κλειδιών ή οποιοδήποτε μπιχλιμπίδι μπορεί να τραβήξει την προσοχή τους και να τις βάλει στον πειρασμό να σκαρφαλώσουν και να εξερευνήσουν αυτό το νέο 'παιχνίδι'. Διατηρώντας τα ράφια τακτοποιημένα, χωρίς άχρηστα αντικείμενα, μειώνετε επίσης και την περιέργεια της γάτας σας, αποφεύγοντας την εξερεύνηση σημείων που είναι εκτός ορίων για εκείνη. Αυτό θα σας βοηθήσει γενικά καθώς οι γάτες είναι γνωστό ότι ρίχνουν αντικείμενα από τα ράφια ενώ, δυστυχώς, δεν είναι ικανές να χειριστούν το φαράσι και το σκουπάκι για να καθαρίσουν το χάος που δημιουργούν.Μια μικρή τιγρέ γατούλα πάνω σε ντουλάπι κουζίνας.

Τακτοποιημένοι πάγκοι κουζίνας, χωρίς φαγητά

Η όσφρηση της γάτας είναι πολύ καλύτερη από τη δική σας, οπότε αν αντιληφθεί κάποια νόστιμη μυρωδιά, είναι πιθανό να σκαρφαλώσει ώστε να προσπαθήσει να τσιμπήσει ένα κομμάτι. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για εκείνη, ανάλογα με το είδος της τροφής. Διατηρώντας τις επιφάνειες καθαρές, χωρίς τροφές και ψίχουλα, αποκλείετε την πιθανότητα η γάτα σας να ορμήξει στους πάγκους της κουζίνας σας από λαιμαργία. Αν διαπιστώσετε ότι η γάτα σας είναι εξαιρετικά περίεργη να μάθει τι ετοιμάζετε για δείπνο - και κάθεται κοντά στον πάγκο όσο το ετοιμάζετε -, απλά κλειδώστε τη σε κάποιο άλλο δωμάτιο μέχρι να τελειώσετε με την κουζίνα.

Κλειστά στόρια

Στις γάτες αρέσει να ανεβαίνουν στα περβάζια των παραθύρων για να απολαμβάνουν τη θέα έξω. Αν δεν θέλετε η γάτα σας να ανεβαίνει σε κάποιο περβάζι, απλά κλείστε τα στόρια ή τα ρολά ώστε να μην έχει λόγο να σκαρφαλώσει. Βεβαιωθείτε όμως ότι εξασφαλίζετε στη γάτα σας τουλάχιστον ένα σημείο από όπου μπορεί να κοιτάζει έξω, καθώς οι γάτες απολαμβάνουν να κοιτάζουν τον κόσμο να περνάει.

Δώστε της μια εναλλακτική

Οι πύργοι για γάτες προσφέρουν στο γούνινο φιλαράκο σας τη δυνατότητα να σκαρφαλώνει, να γυμνάζεται και να εξερευνά. Φροντίστε να την κρατάτε απασχολημένη εναλλάσσοντας τα παιχνίδια και δίνοντάς της κουτιά στα οποία μπορεί να κρυφτεί και τσαλακωμένα κομμάτια χαρτιού με τα οποία μπορεί να παίζει. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας! Ένα γατόδεντρο είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή καθώς η γάτα σας μπορεί να σκαρφαλώνει και να πηδάει από αυτό όσο θέλει. Βεβαιωθείτε ότι αυτό που θα επιλέξετε είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να μην λυγίζει ή γκρεμίζεται όταν η γάτα σας κάνει ζωηρές ακροβασίες. Είναι σηµαντικό να επισημάνουμε εδώ ότι δεν πρέπει να αποτρέπετε τελείως τη γάτα σας από το να πηδάει και να σκαρφαλώνει. Πρόκειται για έμφυτη συμπεριφορά η οποία οφείλεται στο παρελθόν τους ως αγριόγατες, όπου σκαρφάλωναν στα δέντρα για να ξεφύγουν από τους θηρευτές και παρακολουθούσαν τη λεία τους από ψηλά πριν ορμήσουν. Η εξασφάλιση ενός χώρου όπου η γάτα σας μπορεί να ασκηθεί και να σκαρφαλώσει, θα βοηθήσει επίσης να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από άλλα ψηλά σημεία όπου δεν θέλετε να ανεβαίνει.

Χρήση ταινίας διπλής όψης

Οι γάτες απεχθάνονται την αίσθηση της ταινίας διπλής όψης στις πατούσες τους. Επομένως, λειτουργεί αποτρεπτικά για τις γάτες που συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν σε απαγορευμένα σημεία.

Κατανόηση της συμπεριφοράς τους και της ανάγκης τους για σκαρφάλωμα

Είναι αλήθεια ότι η ανάγκη για σκαρφάλωμα και για άλματα είναι κωδικοποιημένη στο DNA της γάτας σας. Είναι προγραμματισμένη να απολαμβάνει να βρίσκεται ψηλά, όπου νιώθει ασφαλής, αλλά είναι επίσης καλό ως κηδεμόνας να καταλαβαίνετε την ανάγκη της να κρύβεται μακριά από όλους. Αν παρατηρήσετε πως η γάτα σας σκαρφαλώνει πιο συχνά σε ψηλά σημεία ή αποφεύγει δυσπρόσιτες περιοχές όπως τα ντουλάπια, μπορεί να είναι επειδή είναι αγχωμένη ή δεν αισθάνεται καλά. Παρόλο που οι γάτες είναι θηρευτές, λόγω του μικρού τους μεγέθους είναι και θηράματα. Όταν είναι άρρωστες ή τραυματισμένες καλύπτουν τα σημάδια της ασθένειας ή κρύβονται προκειμένου να γλυτώσουν από τα θηρευτικά ζώα. Μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από κάποιου άλλου είδους κίνδυνο, αν νιώσουν φόβο. Είναι σημαντικό να καταλάβετε τι μπορεί να της προκαλεί φόβο, ώστε να είστε σε θέση να διαχειριστείτε το περιβάλλον της και να την κάνετε να αισθάνεται ασφαλέστερη. Με αυτό τον τρόπο, θα επιστρέψει στην κανονική της συμπεριφορά.

Οι γάτες από τη φύση τους σκαρφαλώνουν και πηδάνε οπουδήποτε. Συνεπώς, αυτή η συμπεριφορά δεν πρέπει να αποθαρρύνεται τελείως. Με λίγη όμως εκπαίδευση, μπορείτε να μάθετε στη γάτα σας σε ποια σημεία δεν πρέπει να ανεβαίνει.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Kara Murphy

Kara Murphy

Η Kara Murphy είναι ανεξάρτητη αρθρογράφος που ζει στο Erie, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Έχει μια γάτα που την λένε Όλιβ.

 

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα