Τροφές που είναι επικίνδυνες ή τοξικές για γάτες

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Όταν πρόκειται για τη γάτα σας, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει το καλύτερο είδος τροφής για γάτες, ανάλογα με τις διατροφικές της ανάγκες. Από καιρό σε καιρό μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να της δώσετε από το δικό σας φαγητό και ξεχωριστές λιχουδιές, αλλά μην ξεχνάτε ότι ορισμένες τροφές μπορεί να είναι τοξικές για αυτή. Δείτε λοιπόν μερικές από τις πιο τοξικές τροφές για τις γάτες.

Κρεμμύδια και σκόρδο

Τα κρεμμύδια κάθε είδους, το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, μπορούν να βλάψουν τα ερυθρά κύτταρα και να προκαλέσουν αναιμία. Αυτές οι τροφές είναι τυπικά δηλητηριώδεις αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, αλλά η έκθεση σε συμπυκνωμένες μορφές κρεμμυδιού ή σκόρδου, όπως μείγμα κρεμμυδόσουπας ή σκόρδο σε σκόνη, μπορεί και αυτή να είναι τοξική. Γάτες με συμπτώματα λήθαργου, αδυναμίας, μειωμένης όρεξης, λευκών ούλων και πορτοκαλί έως σκούρων κόκκινων ούρων θα πρέπει να τις πηγαίνετε στον κτηνίατρο άμεσα.

Tabby cat approaches woman by standing on the arm of a green and white plaid couch.

Ωμά αυγά, ωμό κρέας και κόκαλα

Όπως και στους ανθρώπους, η κατανάλωση ωμών αυγών ή ωμού κρέατος μπορεί να προκαλέσει και στις γάτες δηλητηρίαση από σαλμονέλα ή E. coli. Τα συμπτώματα της ασθένειας μπορεί να διαφέρουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν εμετούς, διάρροια και λήθαργο. Η σαλμονέλα και το βακτήριο E. coli μπορούν να μεταδοθούν και σε ανθρώπους, επομένως προσέχετε να πλένετε σωστά τα χέρια σας μετά το μαγείρεμα και να κρατάτε τη γάτα μακριά από αυτά τα ωμά τρόφιμα. Επίσης, τα ωμά αυγά περιέχουν ένα ένζυμο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα και στο τρίχωμα. Μην αφήνετε τη γάτα σας να τρώει ωμά κόκαλα—θα μπορούσε να πνιγεί, να τραυματίσει την πεπτική της οδό ή να προκαλέσει ζημιά στα δόντια της.

Σοκολάτα και καφεϊνούχα ποτά

Όλοι έχουμε ακούσει ότι η σοκολάτα μπορεί να έχει θανατηφόρα επίδραση σε σκύλους, αλλά είναι εξ ίσου δηλητηριώδης και για τις γάτες. Η σοκολάτα περιέχει ουσίες, που ονομάζονται μεθυλοξανθίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν εμετούς και διάρροια, υψηλό πυρετό, μυικό τρέμουλο, καρδιακή αρρυθμία, κοιλιακή δυσφορία, αυξημένη δίψα και επιληπτικές κρίσεις. Οι μεθυλοξανθίνες υπάρχουν και σε καφεϊνούχα ροφήματα ή ποτά και πρέπει να αποφεύγονται. Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας αν η γάτα σας παρουσιάζει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα. Κατά κανόνα, οι πιο σκούρες σοκολάτες είναι πιο επικίνδυνες από τις σοκολάτες γάλακτος και τις λευκές σοκολάτες.

Οινόπνευμα και ωμή ζύμη

Τα αλκοολούχα ποτά και τρόφιμα που περιέχουν αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη γάτα σας. Η κατάποσή τους μπορεί να προκαλέσει εμετούς, διάρροια, τρέμουλο, απώλεια προσανατολισμού, δύσπνοια, κώμα και ακόμα και θάνατο. Είναι επίσης σημαντικό να κρατάτε τη γάτα σας μακριά από ωμή ζύμη. Η ωμή ζύμη προκαλεί διόγκωση στο στομάχι ή παράγει οινόπνευμα μέσα στο στομάχι. Αν πιστεύετε ότι η γάτα σας έχει καταπιεί έστω και μικρή ποσότητα οινοπνεύματος, πηγαίνετέ την αμέσως στον κτηνίατρο.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Ακόμα και αν αρέσει στη γάτα σας να πίνει γάλα, αυτό δεν της κάνει απαραίτητα καλό. Οι γάτες δυσκολεύονται με την πέψη της λακτόζης που υπάρχει στο γάλα, και αυτό μπορεί να τους αναστατώσει το στομάχι ή να προκαλέσει διάρροια. Οι περισσότερες γάτες εκτίθενται στη λακτόζη από το μητρικό γάλα όταν ήταν μικρά γατάκια. Επειδή τα γατάκια πίνουν το γάλα της μητέρας τους μόνο για λίγες εβδομάδες, τα πεπτικά τους συστήματα συχνά δεν είναι εξοπλισμένα για να διαχειρίζονται μια επανεισαγωγή της λακτόζης. Επομένως, αν και ορισμένες γάτες δεν έχουν πρόβλημα στο να ανέχονται το γάλα, δεν συνιστάται να πίνουν τίποτε άλλο παρά το γάλα της μητέρας τους όταν είναι ακόμα γατάκια, λόγω της πιθανότητας πεπτικών προβλημάτων.

Σταφύλια και σταφίδες

Ακόμα και μια μικρή ποσότητα σταφυλιών και σταφίδας μπορεί να αρρωστήσουν τη γάτα σας — μπορεί ακόμα να προκαλέσουν ταχύτατα νεφρική ανεπάρκεια. Εντός 12 ωρών από την λήψη, ορισμένες φορές προκύπτουν εμετοί. Άλλα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν εντός 24 ωρών περιλαμβάνουν λήθαργο, διάρροια, μειωμένη όρεξη, κοιλιακό πόνο, μειωμένη ούρηση.

Παρόλο που ο λόγος δεν είναι σαφής, τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια σε γάτες, και ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να αρρωστήσει μια γάτα. Οι επανειλημμένοι εμετοί και η υπερδραστηριότητα είναι πρώιμα συμπτώματα. Παρόλο που σε ορισμένες γάτες δεν παρουσιάζονται δυσμενείς επιπτώσεις, είναι καλύτερο να μη δίνετε στη γάτα σας σταφύλια, και να κρατάτε τα σταφύλια και τις σταφίδες μακριά από πάγκους και άλλα σημεία που είναι προσπελάσιμα στη γάτα σας.

Τροφή για σκύλους

Παρόλο που η τροφή για σκύλους δεν είναι τοξική για τις γάτες, η γάτα σας χρειάζεται άλλα θρεπτικά συστατικά από ένα σκύλο. Μια τροφή για γάτες θα πρέπει να περιέχει πολλή βιταμίνη A, ταυρίνη, αραχιδονικό οξύ και πρωτεΐνη, ενώ η τροφή για σκύλους έχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα αυτών των θρεπτικών συστατικών. Οι σκύλοι μπορούν να επιβιώσουν με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης A και πρωτεΐνης, ενώ οι γάτες δεν μπορούν. Οι σκύλοι επίσης μπορούν να παράγουν μόνοι τους ταυρίνη και αραχιδονικό οξύ, αλλά οι γάτες πρέπει να προσλαμβάνουν αυτά τα οξέα από την τροφή τους. Χωρίς επαρκή ποσότητα ταυρίνης, οι γάτες μπορεί να αναπτύξουν καρδιοπάθειες και προβλήματα στα μάτια και στα δόντια.

Πώς να αποτρέπετε τις γάτες να τρώνε επικίνδυνες τροφές

Η ζωή και η ευεξία της γάτας σας εξαρτώνται από τον τύπο της τροφής που τρώει. Κρατώντας μακριά της τις δηλητηριώδεις και επικίνδυνες τροφές, και διασφαλίζοντας ότι καταναλώνει μια ισορροπημένη τροφή, τη βοηθάτε να παραμένει υγιής.

Δείτε παρακάτω μερικές εύκολες και πρακτικές συμβουλές για να εμποδίσετε τη γάτα σας να τρώει επικίνδυνες και τοξικές τροφές:

  • Φυλάσσετε τις τροφές σε μέρη που δεν έχει πρόσβαση η γάτα σας. Για γάτες με περίσσεια περιέργεια, ίσως απαιτηθεί να εγκαταστήσετε στα ντουλάπια σας ασφαλίσεις που δεν μπορούν να ανοίξουν οι γάτες.
  • Μην αφήνετε τη γάτα σας να είναι πάνω στον πάγκο ενώ μαγειρεύετε ή τρώτε.
  • Μην την ταΐζετε με ανθρώπινα αποφάγια.
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέχετε περισσότερο κατά τις περιόδους των εορτών. Πιθανότατα τότε υπάρχει διαθέσιμο πιο δελεαστικό ανθρώπινο φαγητό, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αναστατώσει την κοιλιά της γάτα σας, αλλά ακόμα και να βλάψει την υγεία της.

Αν παρατηρήσετε ή υποπτευθείτε ότι η γάτα σας έχει φάει κάποια από αυτές τις τροφές, πηγαίνετέ την αμέσως στον κτηνίατρο. Ενώ μερικές από αυτές τις τροφές μπορούν να προκαλέσουν μόνο δυσφορία στη γάτα σας, άλλες μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνες για την υγεία της. Αν έχετε αμφιβολίες, ζητήστε την καθοδήγηση του κτηνιάτρου σας.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα