Γάτα μόνη στο σπίτι: Πόση ώρα μπορούμε να την αφήσουμε χωρίς ανησυχία;

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Δεδομένου ότι οι περισσότερες γάτες κοιμούνται 13 έως 18 ώρες την ημέρα, το να την αφήσετε μόνη της στο σπίτι όσο εσείς είστε στη δουλειά δεν είναι πρόβλημα, υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, αν η γάτα σας είναι πολύ μικρή, ηλικιωμένη ή πρόσφατα υιοθετημένη, θα πρέπει να λάβετε ορισμένα επιπλέον προληπτικά μέτρα. Για πόση ώρα μπορεί η γάτα σας να μείνει μόνη της χωρίς κίνδυνο; Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας ώστε να διασφαλίσετε τη σωματική και ψυχική υγεία της γάτας σας.

Μικρό γατάκι παίζει με φτερά

Μέχρι πόση ώρα λοιπόν μπορούμε να την αφήσουμε μόνη;

Το χρονικό διάστημα για το οποίο μπορείτε να αφήσετε μια γάτα μόνη της στο σπίτι εξαρτάται από την ίδια τη γάτα και τη σχέση σας μαζί της. Αν την έχετε μόλις υιοθετήσει, θα χρειαστεί να περάσει λίγο χρόνο μαζί σας στο σπίτι ώστε να εξοικειωθεί με το πρόγραμμά σας, να μπει σε μια καθημερινή ρουτίνα και να μάθει ποιες είναι οι ενδεδειγμένες συμπεριφορές μέσα στο σπίτι. Το καταφύγιο ζώων Battersea επισημαίνει ότι θα πρέπει να συστήσετε τη νέα γάτα στα υπάρχοντα κατοικίδια ζώα σταδιακά και πολύ προσεκτικά, ώστε να βεβαιωθείτε ότι τα μέλη της χνουδωτής οικογένειάς σας θα προσαρμοστούν στην παρουσία της. Οι πρώτες εβδομάδες είναι επίσης μια κρίσιμη περίοδος για εσάς και τη γάτα σας κατά την οποία αναπτύσσεται ο δεσμός και η σχέση μεταξύ σας.

Οι γάτες που ανήκουν στο νοικοκυριό σας εδώ και μερικούς μήνες ή χρόνια μπορούν να μείνουν μόνες τους στο σπίτι για 8 ή 10 ώρες χωρίς κανένα πρόβλημα, ίσα ίσα. Ωστόσο, ενδέχεται να αρχίσουν να νιώθουν πλήξη, μοναξιά ή άγχος. Προσέξτε για ενδείξεις όπως ο υπερβολικός καλλωπισμός ή η ούρηση σε ακατάλληλα μέρη, και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σε περίπτωση που αλλάξουν οι συνήθειές της σας όσον αφορά το φαγητό ή τη χρήση της αμμοδόχου.

Οι γάτες χρειάζονται ένα σταθερό πρόγραμα σίτισης (πάντα στα όρια της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας τροφής) και φρέσκο νερό, όπως κάθε άλλο ζώο. Επομένως, όταν ένα κατοικίδιο μείνει μόνο του, θα πρέπει να έχει πρόσβαση και στα δύο, καθώς και σε μια καθαρή αμμοδόχο. Πέρα από αυτά τα βασικά, η γάτα σας θα επωφεληθεί από ασφαλείς επιλογές ψυχαγωγίας, όπως κουδουνίστρες, ένα γατόδεντρο για να κάθεται ή ακόμη και μια χάρτινη σακούλα για να παίζει.

Φροντίδα μικρών και ηλικιωμένων γατών

Το πόση ώρα μπορείτε να αφήσετε μια γάτα μόνη της στο σπίτι εξαρτάται και από την ηλικία της. Τα γατάκια είναι περίεργα πλάσματα και μπορούν εύκολα να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους ξύνοντας, αγγίζοντας ή τρώγοντας επικίνδυνα αντικείμενα, όπως ασταθή βάζα ή δηλητηριώδη φυτά εσωτερικού χώρου. Ίσως είναι καλή ιδέα να προσαρμόσετε ένα δωμάτιο για την υποδοχή της νεαρής γάτας, σε περίπτωση που χρειαστεί να την αφήσετε χωρίς επίβλεψη, εξοπλίζοντάς το με μια αμμοδόχο, τροφή, παιχνίδια και φρέσκο νερό.

Αν το αφήσετε μόνο για περισσότερες από 12 ώρες, καλό θα είναι να βρείτε κάποιον ο οποίος θα μπορεί να περάσει από εκεί και να ελέγξει το γατάκι σας. Ζητήστε του να κάνει έναν έλεγχο, να δει αν έχει αρκετή τροφή και φρέσκο νερό. Αν η γάτα σας έχει πρόσβαση σε πολλούς χώρους, ο άνθρωπός σας θα πρέπει επίσης να κάνει μια γύρα στο σπίτι σας και να βεβαιωθεί ότι το γατάκι σας δεν έχει εγκλωβιστεί σε κάποιο στενό μέρος ή κλειστεί σε κάποιο δωμάτιο ή ντουλάπα.

Αν και οι πιθανότητες μια ηλικιωμένη γάτα να κάνει αταξίες είναι λιγότερες, ενδέχεται να αντιμετωπίσει θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον. Αν πρόκειται να αφήσετε τη γάτα σας μόνη της τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, φροντίστε να έχει ένα δροσερό μέρος για να κοιμηθεί και να έχει πρόσβαση σε πολλά μπολ με νερό σε διάφορα σημεία του σπιτιού σας όσο λείπετε. Δεδομένου ότι οι ηλικιωμένες γάτες είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες, αναζητήστε έναν φροντιστή κατοικιδίων που θα μπορεί να περνάει τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να παίζει μαζί της, αν πρόκειται να λείψετε για πολύ καιρό.

Πώς οι αλλαγές στο πρόγραμμά σας επηρεάζουν τη γάτα σας

Έχει σημασία να δίνετε προσοχή στη συμπεριφορά της γάτας σας όταν πραγματοποιούνται αλλαγές στο πρόγραμμα του σπιτιού σας. Όταν τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο, για παράδειγμα, ορισμένες γάτες απολαμβάνουν τον επιπλέον χρόνο ησυχίας και ηρεμίας, ενώ άλλες βιώνουν το άγχος του αποχωρισμού. Προσθέσετε νέα παιχνίδια και ονυχοδρόμια, αφήστε το ραδιόφωνο να παίζει για να της κρατάει συντροφιά ή υιοθετήστε ένα επιπλέον κατοικίδιο για να έχει η γάτα σας παρέα. Αν υποδεχτείτε και δεύτερο κατοικίδιο στο σπίτι σας, φροντίστε να είστε στο σπίτι για μία ή δύο εβδομάδες και να επιβλέπετε την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, προτού τα αφήσετε μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τέλος, να θυμάστε ότι ακόμη και οι πιο εξελιγμένες αυτόματες ταΐστρες και διανομείς νερού δεν υποκαθιστούν την προσωπική αλληλεπίδραση. Η γάτα σας έχει ανάγκη από την προσοχή και την άσκηση που απολαμβάνει όταν περνάει χρόνο μαζί σας, επομένως αναζητήστε έναν αξιόπιστο φροντιστή κατοικιδίων που θα της προσφέρει καθημερινά παιχνίδι και χάδια αν πρόκειται να λείψετε.

Είναι απολύτως φυσιολογικό για κάθε κηδεμόνα κατοικιδίου να προβληματίζεται λιγάκι όταν αφήνει τον φιλαράκο του ολομόναχο. Με σωστό σχεδιασμό, θα δώσετε στη γάτα σας την ελευθερία που χρειάζεται εντός σπιτιού, ενώ παράλληλα θα είστε σε θέση να της παρέχετε ασφάλεια και ψυχαγωγία ενώ εσείς λείπετε.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Η Chrissie Klinger είναι κηδεμόνας κατοικίδιων ζώων και απολαμβάνει να μοιράζεται το σπίτι της με τα τριχωτά φιλαράκια της, τα δύο της παιδιά και τον σύζυγό της. Η Chrissie απολαμβάνει να περνάει χρόνο με όλα τα μέλη της οικογένειάς της όταν δεν διδάσκει, δεν αρθρογραφεί ή δεν ασχολείται με το blog της. Στόχος της είναι να γράφει άρθρα που βοηθούν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να προσθέσουν ζωντάνια και νόημα στη ζωή με τα κατοικίδιά τους.

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Ξηρή τροφή για Νεαρές Ενήλικες Γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Καινοτόμος διατροφή που αποδεδειγμένα βοηθά τις ενήλικες γάτες να διατηρούνται υγιείς και  σε εξαιρετική φόρμα μετά τη στείρωση και με ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων συστατικών για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού.</p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten τροφή με Κοτόπουλο

  ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Ξηρή Τροφή για Ενήλικες Γάτες

  <p>Οι στειρωμένες γάτες έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και να υποφέρουν από προβλήματα του ουροποιητικού. Η Hill's™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult έχει σχεδιαστεί για να καλυψει τις ανάγκες των στειρωμένων γατών. Σχεδιασμέμη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και μια μοναδική σύνθεση διαχείρησης βάρους.</p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Sensitive Stomach & Skin παρέχει μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή για τα ευαίσθητα πεπτικά συστήματα και για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος.</p><ul><li>Αυξημένα επίπεδα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων για υγιές δέρμα και τρίχωμα.</li><li>Ειδικό μείγμα ινών που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου</li><li>Θρέφει το δέρμα και αναπληρώνει τα φυσικά του έλαια</li><li>Κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά οφέλη</li><li>Χωρίς συνθετικά χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, ή συντηρητικά.</li></ul><p>100% ΕΓΓΥΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ</p><p>* Για τη ποιότητα τη συνέπεια και τη γεύση , ή τα χρήματά σας πίσω.</p><ul><br></ul>
  Buy Now »