Ψυχολογία στα γατάκια

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Κατανοώντας το γατάκι σαςCat Image

Αξίζει να δοκιμάσετε να κατανοήσετε τον τρόπο σκέψης της μικρής σας γάτας, και για ποιο λόγο συμπεριφέρεται έτσι. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να κτίσετε έναν ακόμα πιο στενό δεσμό με αυτή. Επίσης, θα σας βοηθήσει να την εκπαιδεύσετε να αποφύγει την καταστρεπτική συμπεριφορά, οπότε θα γίνει η γάτα που αγαπάτε να μοιράζεστε το σπίτι μαζί της.

Πώς το γατάκι σας θα γίνει μια έξυπνη γάτα

Τα γατάκια μαθαίνουν μέσω της εμπειρίας. Μια ευχάριστη εμπειρία, το γατάκι σας θα θελήσει να την επαναλάβει. Μια δυσάρεστη εμπειρία, θα προσπαθήσει να την αποφύγει. Όσον αφορά στην εκπαίδευσή του, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι ανταμοιβές δουλεύουν. Οι φωνές σίγουρα όχι, το μόνο που θα κάνουν είναι να το τρομάξουν.

Για να αποθαρρύνετε το γατάκι σας από το να κάνει κάτι που δε θέλετε να κάνει, δημιουργήστε ένα θετικό περιβάλλον γύρω από κάτι που επιτρέπεται να κάνει. Για παράδειγμα, για να σταματήσει γδέρνει τα έπιπλα, ενθαρρύνετε να χρησιμοποιεί το νυχοδρόμιο για αυτό το σκοπό. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα κέντρο δραστηριοτήτων για γάτες. Βάλτε τα παιχνίδια της και λίγο catnip γύρω του και επαινέστε το όταν το χρησιμοποιήσει.

Αν η σχέση με το γατάκι σας είναι διασκεδαστική και παιχνιδιάρα, και περνάτε χρόνο μαζί του, ενώ παρέχετε πολλά διεγερτικά παιχνίδια για να το απασχολείτε, δεν πρόκειται να σκεφτεί να συμπεριφερθεί άσχημα. Συχνότερα, η άσχημη συμπεριφορά είναι απλώς το αποτέλεσμα της ανίας.

Για ποιο λόγο το κάνει αυτό;

Αυτά για τη φυσιολογική συμπεριφορά. Αλλά ορισμένες φορές θα προσέξετε ότι το γατάκι σας κάνει πράγματα που φαίνονται λίγο παράξενα. Εδώ δίνονται ορισμένες εξηγήσεις.

 

Γιατί το γατάκι μου γλείφει πράγματα;

Ορισμένες φορές μπορεί να παρατηρήσετε ότι το γατάκι σας γλείφει μια κουβέρτα ή ένα παιχνίδι. Ορισμένα άτομα έχουν ξυπνήσει ανακαλύπτοντας ότι το γατάκι τους γλείφει τα αυτιά! Δεν υπάρχει σαφής εξήγηση, αλλά είναι πιθανό τα γατάκια που έχουν απογαλακτιστεί νωρίτερα να γλείφουν πράγματα για παρηγοριά. Ή ίσως από ανία. Δοκιμάστε να αλλάζετε τα παιχνίδια του για να μη βαριέται.

Όταν οι γάτες τρώνε αντικείμενα που δεν αποτελούν φαγητό, αυτό ονομάζεται αλλοτριοφαγία. Η αλλοτριοφαγία μπορεί να είναι επικίνδυνη αν οι γάτες τρώνε πράγματα που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την πέψη όπως ύφασμα ή κορδόνι. Επίσης, ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να είναι τοξικά για τις γάτες. Είναι φυσιολογικό για τις γάτες να τρώνε γρασίδι, οπότε μην ανησυχείτε για αυτό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αλλοτριοφαγία μπορεί να συνδεθεί με ορισμένες ασθένειες, οπότε αν ανησυχείτε μη διαστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Γιατί το γατάκι μου κοιμάται τόσο πολύ;

Οι περισσότερες γάτες κοιμούνται 13 έως 18 ώρες την ημέρα, παρόλο που αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητα και την ηλικία τους. Το γατάκι σας πιθανόν να κοιμάται περισσότερο. Πράγματι, όταν γεννιούνται, τα γατάκια κοιμούνται συνέχεια. Αυτό τα κρατάει κοντά στη μητέρα τους και διασφαλίζει ότι δεν περιπλανιούνται και θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Οι γάτες είναι νυκτόβια πλάσματα, επομένως πιθανώς να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να είναι πιο δραστήριες τη νύχτα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά που θέλουν να παίξουν με το γατάκι σας την ημέρα, ή αν το γατάκι σας είναι επιρρεπές σε «νυχτερινές τρέλες». Αν παίζετε με το γατάκι σας την ημέρα, ειδικά πριν από την ώρα του ύπνου, έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να το κρατήσετε ξύπνιο τη νύχτα.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα