Ψυχολογία της γάτας σε νεαρή ηλικία: Τι σκέφτεται η γατούλα σας

$authorText
Χρόνος διαβάσματος: λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Τι σκέφτεται η γατούλα σαςΕικόνα γάτας

Οι γάτες φημίζονται για την αινιγματική τους συμπεριφορά, η οποία είναι δύσκολο να ερμηνευθεί με μια ματιά. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τι σκέφτεται το γατάκι σας καθώς και τους λόγους που εξηγούν τη συμπεριφορά του. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε όχι μόνο να κατανοήσετε τις προθέσεις του και να αναπτύξετε έναν ακόμη στενότερο δεσμό, αλλά και να διαχειριστείτε την προβληματική συμπεριφορά του, ώστε να εξελιχθεί σε μια υπέροχη γάτα με την οποία θα θέλετε να μοιράζεστε το σπίτι σας.

Πώς μια γατούλα εξελίσσεται σε έξυπνη γάτα

Τα γατάκια μαθαίνουν με την εμπειρία. Το γατάκι σας θα θέλει να επαναλάβει οποιαδήποτε ευχάριστη εμπειρία. Από την άλλη, θα προσπαθήσει να αποφύγει την επανάληψη οποιασδήποτε δυσάρεστης εμπειρίας. Όταν ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε το γατάκι σας, να θυμάστε πάντα ότι οι ανταμοιβές έχουν αποτέλεσμα. Οι φωνές σίγουρα δεν βοηθούν. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να τρομάξετε το γατάκι σας.

Για να αποθαρρύνετε το γατάκι σας από ανεπιθύμητες συμπεριφορές, δημιουργήστε έναν θετικό συνειρμό με πράξεις που επιτρέπονται. Για παράδειγμα, για να σταματήσει να γρατζουνάει τα έπιπλά σας, ενθαρρύνετε τη χρήση ενός ονυχοδρομίου. Δημιουργήστε ένα συναρπαστικό κέντρο δραστηριοτήτων, τοποθετώντας παιχνίδια και λίγο μαγιοβότανο γύρω του, και μην ξεχνάτε να το επαινείτε όταν το χρησιμοποιεί.

Συνήθως, οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές οφείλονται απλώς σε πλήξη. Αν η σχέση σας με το γατάκι σας βασίζεται στη διασκέδαση και το παιχνίδι και του αφιερώνετε αρκετό χρόνο, καθώς και αν του παρέχετε αρκετά συναρπαστικά παιχνίδια, δεν θα έχει χρόνο για σκανταλιές.

Τι στην ευχή, γιατί συμπεριφέρεται έτσι;;

Καμιά φορά, η συμπεριφορά του θα είναι παράξενη. Πολύ παράξενη όμως. Ακολουθούν ορισμένες εξηγήσεις.

Γιατί το γατάκι μου πιπιλάει διάφορα αντικείμενα;

Ίσως σας τύχει να βρείτε τη γατούλα σας να πιπιλάει μια κουβέρτα ή ένα παιχνίδι. Έχει τύχει σε κάποιους να ξυπνήσουν και να βρουν το γατάκι τους να τους πιπιλάει τα αυτιά! Ορισμένες φυλές έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για τέτοιου είδους συμπεριφορές ενώ οι πιθανότητες ένα γαλατάκι να πιπιλάει πράγματα είναι μεγαλύτερες αν έχει απογαλακτιστεί νωρίς. Δοκιμάστε να εναλλάσσετε τα παιχνίδια με τα οποία παίζει το γατάκι σας ώστε να διατηρεί το ενδιαφέρον του. Ωστόσο, αν αυτή η συμπεριφορά γίνει υπερβολική, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό συμπεριφοριολόγο.

Η αλλοτριοφαγία, περισσότερο γνωστή με τον όρο πίκα, είναι μια διαταραχή η οποία οδηγεί τα ζώα στην κατανάλωση μη βρώσιμων αντικειμένων. Η πίκα είναι επικίνδυνη αν η γάτα τρώει πράγματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πέψη, όπως ύφασμα ή σπάγκο. Επίσης, ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τοξικά για τις γάτες. Είναι φυσιολογικό για μια γάτα να τρώει γρασίδι, οπότε μην ανησυχείτε γι' αυτό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η πίκα μπορεί να σχετίζεται με συγκεκριμένες ασθένειες. Αν λοιπόν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Γιατί το γατάκι μου κοιμάται τόσες ώρες;

Οι περισσότερες γάτες κοιμούνται από 13 έως 18 ώρες την ημέρα, αν και αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητά τους και την ηλικία τους. Το γατάκι σας πιθανότατα κοιμάται ακόμη περισσότερες ώρες. Μάλιστα, τα νεογέννητα γατάκια κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γάτες είναι νυκτόβιες. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα είναι 'λυκοφωτικές'. Είναι δηλαδή πιο δραστήριες κατά το σούρουπο και την αυγή. Αν εσείς ή τα παιδιά σας παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δεν μοιάζει να θέλει να αλληλεπιδράσει μαζί σας τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, περιμένετε αυτές τις ώρες, κατά τις οποίες θα έχει διάθεση για παιχνίδι. 

Ίσως έχετε ακούσει την έκφραση: «Οι σκύλοι έχουν ιδιοκτήτες, οι γάτες έχουν προσωπικό». Πρόκειται για ένα σοφό ρητό. Οι γάτες είναι πιο ευτυχισμένες όταν ζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τους δικούς τους όρους. Αφήστε την, όσο το δυνατόν περισσότερο, να επιλέγει τις ώρες που θα παίζει, θα εξερευνά και θα ψάχνει για τροφή και προσπαθήστε να μην την ενοχλείτε όταν ξεκουράζεται.

Ελέγχθηκε από την Δρ Emma Milne BVSc FRCVS

Σχετικά άρθρα

 • Γάτες σε οίστρο

  Οι γάτες σε οίστρο χρειάζονται ειδική φροντίδα και προσοχή. Αν η γάτα σας έχει ήδη περάσει έναν οίστρο δε θα ξεχάσετε τις φωνές και τις συνεχείς απαιτήσεις για προσοχή.
 • Γιατί νιαουρίζουν οι γάτες

  Ακόμα κι ένα μικρό παιδί γνωρίζει και μπορεί να μιμηθεί έναν ήχο γάτας. Αυτό το διακριτό «μιαου» δεν είναι ένας απλός ήχος γάτας.
 • Γιατί το γατάκι σας γρατζουνάει

  Πληροφορίες για το κουτάβι, το γατάκι και διατροφή κατοικιδίων, τη διατροφή της γάτας και του σκύλου από την
 • Λέρωμα εσωτερικών χώρων | Hill's Pet

  Η γάτα συνήθως είναι ιδιότροπη σχετικά με τις συνήθειες τουαλέτας και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το αμμοδοχείο μέσα στο σπίτι, αν παρέχεται, ή το χώμα στον κήπο.

Σχετικά προϊόντα

 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Ξηρή τροφή για Νεαρές Ενήλικες Γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Καινοτόμος διατροφή που αποδεδειγμένα βοηθά τις ενήλικες γάτες να διατηρούνται υγιείς και  σε εξαιρετική φόρμα μετά τη στείρωση και με ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων συστατικών για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού.</p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten τροφή με Κοτόπουλο

  ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Ξηρή Τροφή για Ενήλικες Γάτες

  <p>Οι στειρωμένες γάτες έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και να υποφέρουν από προβλήματα του ουροποιητικού. Η Hill's™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult έχει σχεδιαστεί για να καλυψει τις ανάγκες των στειρωμένων γατών. Σχεδιασμέμη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και μια μοναδική σύνθεση διαχείρησης βάρους.</p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten τροφή με Γαλοπούλα

  ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ
  Buy Now »