Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι γάτες γλείφονται; Μπορεί αυτή η συνήθεια να ξεπεράσει τα όρια;

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Έχετε δει ποτέ τη γάτα σας να γλείφει τον εαυτό της και το σώμα της; Αναρωτηθήκατε ποιος είναι ο λόγος πίσω από αυτή την περίεργη συνήθεια; Απ΄ό,τι φαίνεται, δεν το κάνουν μόνο για λόγους καθαριότητας. Πιστές στην τακτική τους ρουτίνα καλλωπισμού, οι γάτες ξοδεύουν πολύ χρόνο για να διατηρούνται σε άψογη κατάσταση. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια συνδέεται επίσης με τη σωματική και συναισθηματική ευημερία της γάτας σας.

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι γάτες γλείφονται;

Το γλείψιμο είναι ένα από τα εργαλεία αυτοκαθαρισμού που χρησιμοποιούν οι γάτες. Η κατανομή σάλιου σε όλο το σώμα τους τις βοηθάει στον καλλωπισμό ενώ συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τις μπροστινές τους πατούσες για να καθαρίζουν το πρόσωπό τους και την περιοχή πίσω από τα αυτιά τους. Αυτή η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο, καθώς μερικές γάτες ξοδεύουν μέχρι και τη μισή μέρα τους για την περιποίησή τους, σύμφωνα με την PDSA. Δεδομένου ότι η εξάτμιση του σάλιου βοηθά τις γάτες να δροσίζονται όταν ζεσταίνονται υπερβολικά, το γλείψιμο των πατουσών τους παρέχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα: δροσερή ανακούφιση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με την Cats Protection, ένας άλλος λόγος που οι γάτες γλείφονται είναι ότι αυτή η συνήθεια — και ο καλλωπισμός γενικότερα — απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες της ευεξίας του οργανισμού. Πρόκειται για μια χαλαρωτική δραστηριότητα.

Καφέ δίχρωμη γάτα με τα μάτια κλειστά καθώς γλείφει τη μπροστινή της πατούσα

Πότε αυτή η συνήθεια ξεπερνάει τα όρια;

Αν η γάτα σας ξοδεύει περισσότερο χρόνο από το κανονικό για τον καλλωπισμό της, δίνει υπερβολική προσοχή στις πατούσες της ή σε άλλα μέρη του σώματός της ή ξεριζώνει τμήματα του τριχώματός της, αυτό πιθανότατα υποδηλώνει κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα. Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να διαπιστώσει και να θεραπεύσει το πρόβλημα που κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά της γάτας σας.

Υπάρχουν διάφορα σωματικά και ψυχολογικά ζητήματα που μπορεί να ωθήσουν τη γάτα σε αυτή τη συμπεριφορά, διευκρινίζει η PDSA, μεταξύ των οποίων:

  • Αλλεργίες
  • Παράσιτα
  • Τραυματισμοί ή δερματική λοίμωξη (μεταξύ άλλων στην κοίτη των νυχιών)
  • Πόνος
  • Ξηρό δέρμα
  • Στρες ή άγχος

Στις αιτίες που προκαλούν άγχος στις γάτες περιλαμβάνονται: ο αποχωρισμός από τον κηδεμόνα τους, οι περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως η μετακόμιση σε νέο σπίτι, και οι αντιληπτές απειλές, όπως η ύπαρξη ενός άλλου κατοικιδίου στο νοικοκυριό με το οποίο δεν τα πηγαίνουν καλά, ή το να βλέπουν τις γάτες της γειτονιάς να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την περιοχή τους, είτε έξω είτε εντός του σπιτιού (!).

Διάγνωση και θεραπεία

Μήπως η γάτα σας γλείφεται υπερβολικά; Αν πιστεύετε ότι η συμπεριφορά της είναι υπερβολική, παρακολουθήστε την πιο προσεκτικά. Σημειώστε πότε γλείφει τις πατούσες της ή άλλα μέρη του σώματός της και για πόση ώρα. Σημειώστε τυχόν αλλαγές στο δέρμα ή το τρίχωμά τους, όπως ερεθισμό ή τριχόπτωση. Επιπλέον, ελέγξτε για τυχόν σημάδια πόνου, όπως αλλαγές στη συμπεριφορά ή απροθυμία να σκαρφαλώνει. Αν παρατηρήσετε τέτοιες αλλαγές, φροντίστε να την πάτε στον κτηνίατρο. Αυτές οι πληροφορίες θα επιτρέψουν στον κτηνίατρό σας να κάνει λεπτομερή διάγνωση.

Κατά την επίσκεψη, ο κτηνίατρος θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση της γάτας σας. Ενδεχομένως να κάνει μερικές εξετάσεις προκειμένου να προσδιορίσει την αιτία αυτής της συμπεριφοράς και την κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη διάγνωση του κτηνιάτρου σας. Μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση κρέμας ή σαμπουάν για το δέρμα, από του στόματος ή ενέσιμα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλλαγές στη διατροφή της γάτας σας, φάρμακα για την πρόληψη ψύλλων και κροτώνων καθώς και αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά φάρμακα.

Η PDSA επισημαίνει επίσης ότι για να περιορίσετε το στρες της γάτας μπορείτε να προβείτε σε περιβαλλοντικές αλλαγές, με τη χρήση ενός διαχύτη φερομόνης στο σπίτι για παράδειγμα, ή να διασφαλίσετε ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με άλλες γάτες ξυπνώντας το ανταγωνιστικό της ένστικτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μπορείτε επίσης να εμπλουτίσετε το περιβάλλον της, ώστε να αποκτήσει η γάτα σας περισσότερες δραστηριότητες και ερεθίσματα εντός σπιτιού. Μπορείτε να το καταφέρετε αυτό σχετικά απλά, χρησιμοποιώντας ταΐστρα αργού ταΐσματος, εγκαθιστώντας γατόδεντρα ή ράφια για γάτες δίνοντάς της την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το έμφυτο ένστικτο της αναρρίχησης, καθώς και να τη βάζετε να κυνηγά τα παιχνίδια της.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε συμπεριφοριστή γάτας, αν θεωρήσει ότι το άγχος συμβάλλει στο πρόβλημα και ότι περιβαλλοντικές ή κοινωνικές τροποποιήσεις ενδεχομένως να μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωσή του, σύμφωνα με την Cats Protection.

Επί της ουσίας, το γλείψιμο είναι μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά της γάτας, όταν όμως εμφανίζει σημάδια που δείχνουν πως ξεπερνάει κάποια όρια, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Εσείς και ο κτηνίατρός σας θα είστε σε θέση να προσδιορίσετε μαζί την καλύτερη δυνατή θεραπεία για τον τριχωτό φιλαράκο σας.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Η Christine Brovelli-O'Brien (διδάκτωρ), είναι συγγραφέας, ερευνήτρια, εκπαιδευτικός STEAM, επαγγελματικό μέλος της Cat Writers' Association (CWA) και αφοσιωμένη κηδεμόνας κατοικίδιων ζώων. Αρθρογραφεί σχετικά με τα κατοικίδια ζώα, την εκπαίδευση και θέματα STEAM. Έχει επίσης συνεισφέρει στις εξής δημοσιεύσεις/ιστοσελίδες: NIU STEM Read, Fit Pregnancy, What to Expect When You're Expecting Word of Mom, and Care.com. Βρείτε την και ακολουθήστε την στο Instagram και το Twitter @brovelliobrien

 

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα