Πάσχει η γάτα μου από ξηροδερμία;- Συμβουλές και υποδείξεις

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Αν to δέρμα της γάτας σας ξεφλουδίζει σαν την κρούστα φρεσκοψημένης τυρόπιτας όταν τη χαϊδεύετε ή ξύνεται μονίμως λόγω φαγούρας, μπορεί να αναρωτηθείτε: « Πάσχει η γάτα μου από ξηροδερμία;» Αν είστε σίγουροι ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε ψύλλους, τότε θα πρέπει να εξακριβώσετε τα αίτια που προκαλούν τον κνησμό.

Συμπτώματα ξηροδερμίας και πιθανά αίτια

Συνήθως δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για μια ξηρή κηλίδα εδώ κι εκεί ή για περιστασιακό ξύσιμο. Όταν όμως το ξύσιμο συνεχίζεται για μέρες ολόκληρες ή όταν η γάτα σας δαγκώνει και γλείφει εμμονικά μια συγκεκριμένη περιοχή, ίσως θα πρέπει να διαπιστώσετε αν το τριχωτό φιλαράκι σας εμφανίζει κάποια σοβαρή δερματική πάθηση ή ερεθισμό. Η συνεχής ή μόνιμη φαγούρα στην ίδια περιοχή μπορεί να είναι σημάδι ότι η γάτα σας παρουσιάζει ξηρές κηλίδες δέρματος. Άλλα συμπτώματα της ξηροδερμίας στις γάτες περιλαμβάνουν νιφάδες που μοιάζουν με πιτυρίδα στο τρίχωμά τους και φαλακρά σημεία.

Ένας από τους λόγους που η γάτα σας ενδέχεται να έχει ξηρό δέρμα βρίσκεται στο μπολ με το φαγητό της. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο Merck Veterinary Manual, οι γάτες χρειάζονται μια θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή με επαρκείς ποσότητες ορισμένων λιπαρών οξέων, χωρίς τα οποία το δέρμα τους μπορεί να γίνει ξηρό και φολιδωτό και το τρίχωμά τους θαμπό. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με την τροφή της γάτας σας για να δείτε αν πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές ή να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα, όπως ιχθυέλαιο. Να θυμάστε, ωστόσο, πως ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένετε έως και ένα μήνα για να δείτε τα αποτελέσματα στο δέρμα της γάτας σας.

Εάν η ξηροδερμία εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της πλάτης της, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό βάρος. Σύμφωνα με τον οργανισμό Cats Protection, οι παχύσαρκες γάτες δυσκολεύονται συχνά να περιποιηθούν σωστά τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ξηροδερμία, πιτυρίδα ή μπερδεμένο τρίχωμα σε δυσπρόσιτα σημεία.

Δέρμα και ευαισθησίες

Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες είναι κοινές αιτίες δερματικών παθήσεων στις γάτες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι υπάρχει στο σπίτι σας που θα μπορούσε να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος στη γάτα σας. Αναρωτηθείτε:

 • Μήπως χρησιμοποίησα κάποιο νέο προϊόν οικιακού καθαρισμού στα πατώματα, στα έπιπλα ή στον χώρο γενικότερα;
 • Μήπως χρησιμοποίησα κάποιο νέο απορρυπαντικό για το πλύσιμο κουβερτών ή ρούχων;
 • Μήπως άφησα κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα παρατημένο μέσα στο σπίτι το οποίο θα μπορούσε να έχει φάει η γάτα μου;
 • Μήπως έχουμε κάποιο νέο κατοικίδιο στο σπίτι;

Εάν απαντήσατε ναι σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις και μπορείτε να εντοπίσετε την πιθανή πηγή, τότε καλέστε τον κτηνίατρό σας, περιγράψτε τα συμπτώματα και εξηγήστε του με τι πιστεύετε ότι ήρθε σε επαφή η γάτα σας. Κατόπιν αυτού, ο κτηνίατρός σας θα αποφανθεί αν πρέπει να τον επισκεφθείτε ή αν είναι προτιμότερο να κάνετε υπομονή για λίγες ημέρες.

Θα ήταν χρήσιμο να συζητήσετε με τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού ή τους συγκατοίκους σας και να κάνετε μια λίστα με τυχόν νέα καθαριστικά ή καλλυντικά που εισήχθησαν στο σπίτι αμέσως πριν η γάτα σας εμφανίσει κνησμό. Μια γάτα ενδέχεται να ταλαιπωρηθεί ακόμη και από τη γύρη, τη σκόνη και τη μούχλα. Εάν η γάτα σας γίνει ξαφνικά ληθαργική, κάνει εμετό ή πάθει επιληπτική κρίση αφού αντιληφθείτε ότι ξύνεται, πηγαίνετέ την αμέσως στον κτηνίατρο. Ενδέχεται να παρουσιάζει κάποια μορφή υπερευαισθησίας ή να έφαγε κάτι δηλητηριώδες.

Striped gray cat scratching cat on a wicker chair in garden

Άλλα ζωάκια

Να θυμάστε ότι αν προστέθηκε ένα νέο κατοικίδιο στο σπίτι, ενδεχομένως τα δερματικά προβλήματα της γάτας σας να οφείλονται σε ψύλλους, ακόμη και αν τα υπόλοιπα ζώα δεν παρουσιάζουν σημάδια ερεθισμού. Περάστε μια χτένα για την απομάκρυνση ψύλλων μέσα από το τρίχωμα της γάτας σας και διαιρώντας το σε τμήματα, εξετάστε να δείτε αν υπάρχουν ψύλλοι ή ακαθαρσίες από ψύλλους (το μαύρο υλικό που αφήνουν πίσω τους οι ψύλλοι... ή αλλιώς, τα περιττώματα τους). Ακόμη και αν δεν βρείτε ζωύφια, είναι πιθανό τα προβλήματα της γάτας σας να οφείλονται σε μικρότερα παράσιτα που προκαλούν φαγούρα, όπως ακάρεα, σύμφωνα με τον οργανισμό PDSA. Επίσης, ελέγξτε για ερυθρότητα και φολιδωτές περιοχές που αποτελούν σημάδια μυκητιασικής πάθησης, όπως η δερματοφύτιαση. Καταγράψτε τις αλλαγές αυτές και μοιραστείτε τις με τον κτηνίατρό σας, ώστε να μπορέσει να πάρει μια έγκυρη απόφαση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβετε για να ανακουφίσετε τη γάτα σας από τον κνησμό.

Θεραπεία ξηροδερμίας

Όταν αναζητάτε λύσεις για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας και της φαγούρας της γάτας σας, ίσως μπείτε στον πειρασμό να ανατρέξετε στο διαδίκτυο για πιθανές σπιτικές ή φυσικές θεραπείες. Η PDSA προειδοποιεί ότι ορισμένα συστατικά που είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, όπως συγκεκριμένα αιθέρια έλαια, ενδέχεται να είναι επιβλαβή ή και τοξικά για τις γάτες. Να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για γάτες και να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε για να ανακουφίσετε τον ερεθισμό της γάτας σας.

Ορισμένες γάτες μπορεί να εμφανίσουν φαγούρα, κόκκινο, ερεθισμένο δέρμα λόγω ευαισθησίας σε κάποιες τροφές. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να μάθετε αν μια διαιτητική γατοτροφή θα μπορούσε να βοηθήσει τη γάτα σας.

Όσο προσπαθείτε να βρείτε λύση για την αντιμετώπιση της φαγούρας της γάτας σας, φροντίστε πάντα να την κρατάτε απασχολημένη με ενεργό παιχνίδι και να αποσπάστε την προσοχή της από το ξύσιμο σε συγκεκριμένη περιοχή προτού αυτή ερεθιστεί ή μολυνθεί. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε υγραντήρες για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα του σπιτιού σας και να δίνετε στη γάτα σας άφθονο νερό να πίνει για να διατηρείται ενυδατωμένη.

Αν η γάτα σας εμφανίζει ξηρό, κνησμώδες δέρμα, το πιθανότερο είναι η αιτία να κρύβεται στο σπίτι σας. Ωστόσο, σίγουρα θα βρείτε εύκολα τη λύση. Μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί με τον κτηνίατρό σας προκειμένου να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στο σπίτι σας προς όφελος της γάτας σας, η οποία θα νιώθει χαρούμενη και άνετα!

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Η Chrissie Klinger είναι κηδεμόνας κατοικίδιων ζώων και απολαμβάνει να μοιράζεται το σπίτι της με τα τριχωτά φιλαράκια της, τα δύο της παιδιά και τον σύζυγό της. Η Chrissie απολαμβάνει να περνάει χρόνο με όλα τα μέλη της οικογένειάς της όταν δεν διδάσκει, δεν αρθρογραφεί ή δεν ασχολείται με το blog της. Στόχος της είναι να γράφει άρθρα που βοηθούν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να προσθέσουν ζωντάνια και νόημα στη ζωή με τα κατοικίδιά τους.

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Sensitive Stomach & Skin παρέχει μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή για τα ευαίσθητα πεπτικά συστήματα και για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος.</p><ul><li>Αυξημένα επίπεδα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων για υγιές δέρμα και τρίχωμα.</li><li>Ειδικό μείγμα ινών που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου</li><li>Θρέφει το δέρμα και αναπληρώνει τα φυσικά του έλαια</li><li>Κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά οφέλη</li><li>Χωρίς συνθετικά χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, ή συντηρητικά.</li></ul><p>100% ΕΓΓΥΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ</p><p>* Για τη ποιότητα τη συνέπεια και τη γεύση , ή τα χρήματά σας πίσω.</p><ul><br></ul>
  Buy Now »
 • NATURAL, ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ, ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
  Buy Now »
 • ΧΩΡΙΣ ΣΙΤΗΡΑ, ΩΡΙΜΕΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ, ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ, ΦΥΣΙΚΗ
  Buy Now »
 • ΧΩΡΙΣ ΣΙΤΗΡΑ, ΓΑΤΑΚΙΑ, ΕΓΚΥΕΣ ΚΑΙ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ ΓΑΤΕΣ
  Buy Now »