Τσιμπήματα από μέλισσα και σφήκα

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Όλοι οι σκύλοι είναι περίεργοι και απλά λατρεύουν να τρέχουν και να κυνηγάνε πράγματα... συμπεριλαμβανομένων και των εντόμων! Τις περισσότερες φορές τα τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες θα προκαλούν λίγο πόνο και ενόχληση στον σκύλο σας.

Hornet

Αν όμως τσιμπηθεί πολλές φορές ή τσιμπηθεί μέσα στο στόμα ή στον λαιμό τότε αυτό είναι επικίνδυνο και απαιτεί επίσκεψη στον κτηνίατρο. Δεν είναι η πληγή από το μικρό τρύπημα που προκαλεί τον πόνο αλλά η μικρή ποσότητα δηλητηρίου που εγχέεται.

Ποιο κεντρί;

Το κεντρί μιας μέλισσας έχει σχεδιαστεί να παραμένει στο δέρμα, θανατώνοντας τη μέλισσα όταν αυτό αποκολληθεί από το σώμα και αφήνοντας το κεντρί πίσω. Τα κεντριά των σφηκών δεν καρφώνονται αλλά είναι πιο επώδυνα, και αν αυτά τα έντομα υποκινηθούν, μπορεί να τσιμπήσουν πολλές φορές.

Τις περισσότερες φορές οι σκύλοι τσιμπιούνται στη μουσούδα τους αφού διερευνήσουν πολύ στενά ένα έντομο που τσιμπάει. Τα τσιμπήματα στην ευαίσθητη μύτη του σκύλου σας είναι ιδιαίτερα επώδυνα. Ορισμένοι σκύλοι μπορεί να τσιμπηθούν επίσης στη γλώσσα ή στο εσωτερικό του στόματος ή του λαιμού τους αν δοκιμάσουν να δαγκώσουν ή να πιάσουν ένα έντομο. Αυτά τα τσιμπήματα μπορεί να είναι επικίνδυνα λόγω του πρηξίματος που προκαλούν το οποίο μπορεί να κλείσει το λαιμό του σκύλου σας και να φράξει τον αεραγωγό.

Αντίδραση

Μια σοβαρή αντίδραση μπορεί να προκληθεί από έναν μεγάλο αριθμό τσιμπημάτων αν ο σκύλος παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση στα χημικά του κεντριού. Τα σημάδια σοβαρής αντίδρασης περιλαμβάνουν γενική αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, κι ένα μεγάλο ποσό πρηξίματος που εκτείνεται μακριά από τη θέση τσιμπήματος. Προσέχετε για πρήξιμο γύρω από το λαιμό και το κεφάλι. Αν ο σκύλος σας έχει σοβαρή αντίδραση, πρέπει να τον μεταφέρετε γρήγορα σε έναν κτηνίατρο.

Ένα απλό κεντρί μπορεί να μείνει εκεί με ασφάλεια και δεν πρέπει να απασχολήσει τον σκύλο για πολύ. Αν το κεντρί εξακολουθεί να παραμένει εκεί, δοκιμάστε να το απομακρύνετε ξύνοντας με ένα νύχι ή μια σκληρή επιφάνεια κάρτας. Αποφύγετε τη χρήση λαβίδας ή τσιμπιδάκι για να το απομακρύνετε εκτός κι αν είναι πλήρως απαραίτητο, καθώς αυτό μπορεί να σπρώξει περισσότερο δηλητήριο έξω από το κεντρί.

Η εφαρμογή ενός ασθενούς μίγματος νερού και μαγειρικής σόδας στην προσβεβλημένη περιοχή θα βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Μπορείτε επίσης να τυλίξετε πάγο ή μια παγοκυψέλη σε μια πετσέτα και να το εφαρμόσετε στην πληγή για να μειώσετε το πρήξιμο και να κατευνάσετε τον πόνο.

Να προσέχετε τον σκύλο σας μετά το τσίμπημα για να σιγουρευτείτε ότι δε θα αναπτύξει αλλεργική αντίδραση. Αν, ύστερα από πολλές μέρες, το πρήξιμο επιμένει, καλέστε τον κτηνίατρό σας.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Lamb & Rice

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλή μυϊκή μάζα. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα εύπεπτο αρνί.
 • Science Plan™ Canine Adult Oral Care

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Oral Care Κοτόπουλο είναι κλινικά αποδεδειγμένη ότι μειώνει την πλάκα και τη τρυγία. Με αντιοξειδωτικά και προηγμένη τεχνολογία στοματικής υγείας.
 • Science Plan™ Canine Adult Performance Chicken

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Performance Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την ικανοποίηση των πρόσθετων ενεργειακών αναγκών των δραστήριων σκύλων, καθώς και των σκύλων εργασίας και κυνηγετικών. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και κροκέτες υψηλής ενεργειακής πυκνότητας...
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  <ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Sensitive Skin με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να συμβάλλει στην αποφυγή της ξηροδερμίας και του κνησμού. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ω-3 & ω-6.</li></ul>