Εποχιακά

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Εποχιακά Εμπόδια: Προστατεύοντας το κουτάβι σας

Στη διάρκεια των εβδομάδων και των μηνών του πρώτου, διαμορφωτικού χρόνου του κουταβιού σας, αυτό θα συναντήσει μια τεράστια ποικιλία εμπειριών, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι χαρωπές και ευχάριστες, όχι όμως όλες. Οπότε για να σας βοηθήσουμε να προετοιμαστείτε για τις μέρες που έρχονται, σας παραθέτουμε μερικές παγίδες που θα πρέπει να προσέχετε και κάποιες συμβουλές για την περίπτωση που το κουτάβι σας έχει μια όχι και τόσο ευχάριστη εμπειρία.

 

Χριστούγεννα: μια όχι και τόσο χαρούμενη περίοδος για ένα κουτάβι

Δυστυχώς, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι η χειρότερη εποχή για να βάλετε ένα κουτάβι στο σπίτι και τη ζωή σας. Ένα νέο κουτάβι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και ένα σταθερό περιβάλλον, αλλά τα Χριστούγεννα είναι μια πολυάσχολη και ορισμένες φορές χαοτική εποχή. Το κουτάβι σας χρειάζεται συνεχώς τάισμα, εκπαίδευση και χρόνο για να αισθανθεί άνετα και ήρεμα και αυτό είναι απλά αδύνατο την περίοδο των Χριστουγέννων. Αλλά εάν σκέφτεστε να φέρετε ένα κουτάβι σπίτι αυτή την περίοδο του έτους σας παραθέτουμε μερικούς από τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει:

 • Οι ανοιχτές πόρτες και οι άνθρωποι που μπαινοβγαίνουν δίνουν την ευκαιρία στο κουτάβι σας να βγει έξω

 • Το κουτάβι σας θα είναι συνεχώς στα πόδια σας και συνεπώς ευάλωτο σε τραυματισμούς στις πατούσες του

 • Η εκπαίδευση στο σπίτι μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς η καθημερινή ρουτίνα μπορεί να διακόπτεται από εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες προκαλούν περιττό άγχος σε εσάς και το κατοικίδιό σας. Επίσης, η χειμερινή περίοδος δεν παρέχει τις βέλτιστες συνθήκες για την εκπαίδευση στο σπίτι.

 • Προσοχή στους εξής κινδύνους για την ασφάλεια του κουταβιού σας: διακοσμητικά, κορδέλες, χαρτί περιτυλίγματος και παιδικά παιχνίδια. Τα κουτάβια λατρεύουν τα φανταχτερά αντικείμενα και μπορεί να καταπιούν κάποιο από αυτά με μοιραία – ορισμένες φορές – αποτελέσματα.

 • Προσοχή ιδιαίτερα στα σοκολατένια διακοσμητικά του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Θα είναι ιδιαίτερα δελεαστικό να κεράσετε το κουταβάκι σας, αλλά η σοκολάτα δεν κάνει καλό στους σκύλους, και η μεγάλη ποσότητα σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στο κουτάβι σας

 • Το ίδιο ισχύει και για τις πολλές μπουκίτσες από το τραπέζι ή ένα ντουλάπι στην κουζίνα που έχει μείνει ανοικτό. Δε θέλετε να χαλάσει η μέρα σας από τη στομαχική ενόχληση που θα αισθανθεί το κουτάβι σας.

 • Τα κόκαλα γαλοπούλας μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό στο κουτάβι σας, να κολλήσουν στο στόμα του ή να σκίσουν και να προκαλέσουν ζημιά στον οισοφάγο ή το στομάχι του. Μην αφήνετε τα αποφάγια εκτεθειμένα μέσα στο σπίτι.

 • Αυτή η κρίσιμη χρονική περίοδος για να αναπτύξετε έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ σας μπορεί να είναι απαιτητική. Ένα κουτάβι χρειάζεται τα καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή του εάν θέλετε να αποφύγετε την ανάπτυξη κακών συνηθειών

 • Οι δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών θα επηρεάσουν την ικανότητά σας να επιβλέπετε την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο κουτάβι και τα παιδιά σας. Η πιθανότητα να δαγκώσει το άρρωστο, φοβισμένο ή τραυματισμένο κουτάβι σας ένα παιδί είναι πραγματική.

 

Πυροτεχνήματα: δεν είναι διασκεδαστικά για το κουτάβι σας

Όταν το κουτάβι σας (ή οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο) εκτίθεται σε απρόβλεπτους θορύβους, κρότους και τη λάμψη πυροτεχνημάτων, βιώνει υψηλά επίπεδα στρες και η συμπεριφορά του μπορεί να γίνει, επίσης, απρόβλεπτη. Το κουτάβι σας δε θα ξέρει τι συμβαίνει και θα φοβηθεί. Και μολονότι στις ημέρες μας τα πυροτεχνήματα δεν αποτελούν πλέον ετήσιο γεγονός, σας δίνουμε ορισμένες οδηγίες για να κάνετε τη ζωή του κατοικίδιού σας πιο ευχάριστη όταν σκάνε τα βεγγαλικά.

 • Διαμορφώστε μια ασφαλή, άνετη φωλιά, με πολλές κουβέρτες για να μπορεί να φωλιάσει. Θα πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο μακριά από πυροτεχνήματα, και πηγαίνετέ το εκεί μερικές φορές. Ταΐστε το εκεί κάποιες φορές και αφήστε το να βολευτεί με ένα παιχνίδι. Και βεβαιωθείτε ότι η φωλιά είναι προσβάσιμη το βράδυ.

 • Πηγαίνετε το κουτάβι σας μια βόλτα πριν ξεκινήσει η επίδειξη. Και ταΐστε το μια ώρα πριν την επίδειξη για να του προκαλέσετε υπνηλία.

 • Η απαλή μουσική μπορεί να καλύψει τους έντονους θορύβους, αλλά εάν προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στο κουτάβι σας, κλείστε την

 • Μην προσπαθήσετε να το ηρεμήσετε χαϊδεύοντάς το εάν φαίνεται αγχωμένο, γιατί με αυτό τον τρόπο θα επιβραβεύσετε τη συμπεριφορά του και θα θεωρήσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να φοβάται. Προσπαθήστε να μη δείξετε την ανησυχία σας.

 • Εάν δε βολευτεί στη φωλιά του, αποσπάστε του την προσοχή με ένα παιχνίδι ή λίγη εκπαίδευση, αλλά μην το πιέσετε

 • Ίσως είναι σκόπιμο να τοποθετήσετε την τηλεόραση σε ένα ‘ασφαλές’ δωμάτιο και να καθίσετε μαζί του. Η παρέα της οικογένειας θα το ηρεμήσει.

 • Αν το κουτάβι σας θέλει να κρυφτεί σε μια γωνία ή κάτω από κάποιο έπιπλο, αφήστε το

 • Βεβαιωθείτε ότι φοράει το κολάρο και την ταυτότητά του και έχει μικροτσίπ σε περίπτωση που απομακρυνθεί

 • Εάν το κουτάβι σας πανικοβάλλεται, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κοντά επικίνδυνες περιοχές, όπως γυάλινες πόρτες ή τζάκια

Εάν ξέρετε ήδη ότι το κουτάβι σας θα φοβηθεί, ρωτήστε το κτηνίατρό σας για το Dog Appeasing Pheromone, μια συσκευή που απελευθερώνει καταπραϋντικές φερομόνες στην ατμόσφαιρα. Ανοίξτε τη στο δωμάτιο στο οποίο περνάει την περισσότερη ώρα το κουτάβι σας έως και δύο εβδομάδες πριν από τα πυροτεχνήματα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα ειδικό CD με θορύβους πυροτεχνημάτων, το οποίο μπορείτε να βάζετε κατά περιόδους για να το βοηθήσετε να συνηθίσει τους ήχους πριν από τη μεγάλη βραδιά.

 

Το κουτάβι σας το Πάσχα

Το Πάσχα είναι η εποχή του έτους όπου υπάρχει πολλή σοκολάτα γύρω-γύρω. Είναι επίσης η εποχή του έτους που είναι ιδιαίτερα δελεαστικό να μοιραστείτε λίγη σοκολάτα με το κουτάβι σας. Απλά, μην το κάνετε. Όσο δελεαστικό και αν είναι να ενδώσετε σε αυτά τα θλιμμένα ματάκια, ακόμα και λίγα κομματάκια μαύρης σοκολάτας μπορούν να σκοτώσουν ένα μικρό σκύλο. Η σοκολάτα γάλακτος που βρίσκεται στα περισσότερα πασχαλινά αυγά μπορεί επίσης να αποδειχθεί μοιραία. Δώστε στο κουταβάκι σας τα συνηθισμένα κεράσματα για σκύλους και κρατήστε τα σοκολατένια αυγά για εσάς και την οικογένειά σας και όλοι θα περάσετε ένα ευτυχισμένο Πάσχα.

 

Βοηθήστε το κουτάβι σας να απολάυσει ένα ασφαλές καλοκαίρι

Σε όλους μας αρέσει να πηγαίνουμε βόλτα όταν ζεσταίνει ο καιρός. Αλλά το καλοκαίρι μπορεί να είναι επικίνδυνο για το κουτάβι σας καθώς δε γνωρίζει τους κινδύνους και θα χρειαστεί τη βοήθειά σας.

 

Ηλιοθεραπεία: Πιθανότατα να αρέσει στο κουτάβι σας να ξαπλώνει στον ήλιο αλλά πρέπει να προσέξετε ώστε να μην πάθει έγκαυμα ή θερμοπληξία. Κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας, μετακινήστε το στη σκιά ή κρατήστε το μέσα στο σπίτι. Και μην τον αφήνετε να κάθετε πολύ ώρα ούτε σε σκεπαστό μέρος στον κήπο. Όταν κάνει ζέστη πρέπει να έχει συνεχώς πρόσβαση σε ένα δροσερό, σκιερό μέρος.

Τα λευκά σκυλιά με λεπτό τρίχωμα και ανοιχτόχρωμα αυτιά ή / και μύτες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ηλιακά εγκαύματα. Ο κτηνίατρός σας θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει σχετικά με την χρήση αντηλιακών εάν το κουτάβι σας είναι ευαίσθητο. Θα σας συστήσει ένα μη τοξικό σκεύασμα καθώς τα σκυλιά γλείφουν οτιδήποτε βρίσκεται στο τρίχωμα ή το δέρμα τους. Εάν εντοπίσετε κάποια περίεργη βλάβη στο δέρμα του σκύλου σας, ζητήστε από τον κτηνίατρο να την κοιτάξει καθώς μπορεί να είναι καρκίνος του δέρματος. Εάν εντοπιστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να αφαιρεθεί επιτυχώς.

 

Καλοκαιρινές βόλτες: Όταν βγάζετε βόλτα το κουτάβι σας και έχει ζέστη, φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό και ένα μπολ. Κάνετε συχνές στάσεις για να του δώσετε νερό και να δροσιστεί. Τα σκυλιά, εάν εκτεθούν σε υπερβολική ζέστη για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να εξαντληθούν. Εάν δε λάβουν άμεσα ιατρική φροντίδα, μπορεί να πέσουν σε κώμα. Εάν πιστεύετε ότι του κουτάβι σας έχει υποστεί εξάντληση από τη ζέστη – τα συμπτώματα είναι έντονο λαχάνιασμα και πάρα πολλά σάλια – κάντε το μπάνιο με δροσερό νερό, τυλίξτε το με μια υγρή πετσέτα και ειδοποιήστε αμέσως τον κτηνίατρό σας

 

Καλοκαιρινά αναψυκτικά: Όταν κάνει ζέστη, το κουτάβι σας μπορεί να έχει απώλεια υγρασίας και θα θέλει να πίνει περισσότερο νερό απ’ ότι συνήθως. Βεβαιωθείτε ότι έχει φρέσκο νερό στο μπολ του και τοποθετήστε ακόμα ένα μπολ έξω από την πόρτα της κουζίνας. Αλλά μην ξεχνάτε ότι το νερό εξατμίζεται γρηγορότερα τις ζεστές ημέρες, οπότε φροντίστε να γεμίζετε συχνά τα μπολ. Όσον αφορά στο φαγητό, πρέπει να πετάτε τα υπολείμματα για να αποφύγετε τη μόλυνση από μύγες καθώς και την αλλοίωση του φαγητού λόγω της ζέστης.

 

Καλοκαιρινά παράσιτα: Τα παράσιτα αφθονούν όταν κάνει ζέστη, οπότε πρέπει να κοιτάτε συνεχώς για ψύλλους και τσιμπούρια Να ελέγχετε συχνά το τρίχωμα του κουταβιού καθώς και το στρωματάκι του. Ο κτηνίατρός σας θα σας συμβουλεύσει για τα προϊόντα πρόληψης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

 

Καλοκαιρινά χτυπήματα: Λογικά το καλοκαίρι θα κάνετε περισσότερες βόλτες, οπότε πρέπει να ελέγχετε τακτικά το κουτάβι σας για κοψίματα και κτυπήματα τα οποία μπορεί να μολυνθούν αν δεν αντιμετωπιστούν. Επίσης, οι σπόροι του χορταριού μπορεί να σφηνώσουν βαθιά μέσα στα αυτιά και ανάμεσα στα δάκτυλα του κουταβιού. Μπορεί ακόμα να διαπεράσουν το δέρμα προκαλώντας μολύνσεις. Επίσης, μικρά πετραδάκια μπορεί να σφηνώσουν ανάμεσα στα δάκτυλα του κουταβιού. Εάν δεν απομακρυνθούν μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Εάν χρειάζεται, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Λίγη περισσότερη περιποίηση το καλοκαίρι θα βοηθήσει να ανακαλύψετε μικροτραυματισμούς.

 

Καλοκαιρινά τσιμπήματα: Τα παιχνιδιάρικα κουτάβια δεν μπορούν να αντισταθούν στα έντομα όλων των ειδών και μεγεθών και θα βάλουν στο στόμα τους όποιο έντομο βρουν στο έδαφος. Εάν το κουτάβι σας τσιμπηθεί ή δαγκωθεί στο στόμα ή το λαιμό του, ή εάν υποψιάζεστε ότι είναι αλλεργικό στα τσιμπήματα, επισκεφτείτε αμέσως την κλινική του κτηνιάτρου σας.

 

Δηλητηρίαση το καλοκαίρι: Το καλοκαίρι είναι πιο πιθανό το κουτάβι σας να απομακρυνθεί και να κρυφτεί σε αποθήκες και γκαράζ και ποιος ξέρει που θα χώσει τη μύτη του. Βεβαιωθείτε ότι τα χημικά για τον κήπο σας βρίσκονται σε ασφαλές σημείο. Επίσης, κρατήστε το κουτάβι σας μέσα στο σπίτι, εάν ραντίζετε τα φυτά ή το γκαζόν.

Εάν πιστεύετε ότι το κατοικίδιό σας έχει πάθει δηλητηρίαση, επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρο. Και πάρτε μαζί σας τη συσκευασία, εάν πιστεύετε ότι ξέρετε τι έχει φάει. Αυτό θα βοηθήσει τον κτηνίατρο να δώσει το σωστό αντίδοτο.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Small & Mini Τροφή για Κουτάβια με Κοτόπουλο

  <p> </p><p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Small & Miniature είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της ανοσίας και της υγιούς ανάπτυξης του εγκεφάλου, των μυών και των οστών. Με υψηλά επίπεδα κλινικά αποδεδειγμένων αντιοξειδωτικών και DHA από ιχθυέλαιο.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Τροφή για Κουτάβια με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ με γεύση Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και της κινητικότητας, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και DHA από ιχθυέλαιο.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Medium Τροφή για Κουτάβια με Αρνί και Ρύζι

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την ισχυρή ανοσία και την υγεία του πεπτικού συστήματος. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και βέλτιστα επίπεδα ω-3 & ω-6 λιπαρών οξέων.
 • ΤΡΟΦΗ HILL'S SCIENCE PLAN ΓΙΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΜΕΣΑΙΑΣ ΦΥΛΗΣ με ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ Medium Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την ανοσία και την κινητικότητα, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και DHA από ιχθυέλαιο.