Βοήθεια, ο σκύλος μου έχει στομαχόπονο!

Δημοσιεύθηκε από
Χρόνος διαβάσματος: λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Έχετε παρατηρήσει ότι οι κενώσεις του σκύλου σας είναι αιματηρές ή ότι κάνει συνεχώς εμετό; Πολλοί σκύλοι υποφέρουν περιστασιακά από στομαχικές διαταραχές. Αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν προσφέρονται για ευχάριστη ανάγνωση, είναι σημαντικό να ξέρετε τι να περιμένετε και πώς να αντιδράσετε. Ο εμετός και η διάρροια δεν είναι καθόλου ευχάριστες καταστάσεις ούτε για τα κατοικίδια ούτε για εμάς τους ιδιοκτήτες, ωστόσο τα περιστασιακά επεισόδια εμετού ή υδαρών κενώσεων είναι αναπόσπαστο μέρος της συμβίωσης με ζώα συντροφιάς.

Προσέξτε τα σημάδια

Αν ακούσετε το σκύλο σας να βγάζει ήχους σαν να πρόκειται να κάνει εμετό, αντιδράστε γρήγορα και τοποθετήστε μπροστά του μια εφημερίδα ή ένα παλιό μπολ ή δίσκο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε να την μετακινήσετε αν δεν αισθάνεται άνετα, περιορίζοντας όμως στο ελάχιστο την αναστάτωση. Ομοίως, ένας σκύλος που ξύνει την πόρτα για να βγει έξω μπορεί να υποφέρει από χαλαρές κινήσεις και να μην έχει τον έλεγχο του εντέρου του όπως συνήθως. Ορισμένοι σκύλοι δείχνουν ανήσυχοι και πάνε πέρα δώθε, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να σκάβουν τρύπες αν υποφέρουν από πονόκοιλο. Ή απλώς κουλουριάζονται και φαίνονται δυστυχισμένοι. Άλλα σημάδια που πρέπει να προσέχετε είναι η απώλεια βάρους, οι αλλαγές στην όρεξη, ο μετεωρισμός, το γουργουρητό στο στομάχι ή το σφίξιμο κατά τη διάρκεια της κένωσης.

Τί το προκαλεί όμως;

Τις περισσότερες φορές οι στομαχικές διαταραχές οφείλονται σε υπερβολική ή βιαστική κατανάλωση τροφής, σε κατανάλωση ακατάλληλης τροφής (π.χ. χαλασμένα τρόφιμα) ή σε κατανάλωση τροφής που προκαλεί αντίδραση στον οργανισμό τους. Με λίγη βοήθεια, οι περισσότεροι σκύλοι ξεπερνούν τέτοιου είδους διαταραχές σχετικά γρήγορα, οπότε ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας από νωρίς.

Ορισμένοι σκύλοι παρουσιάζουν ωστόσο πιο μακροχρόνιες διαταραχές που δεν φαίνεται να υποχωρούν ποτέ πλήρως ή που εκδηλώνονται ανά διαστήματα. Ο κτηνίατρος συνήθως χρειάζεται να κάνει διάφορες εξετάσεις ώστε να διαπιστώσει την αιτία των στομαχικών ενοχλήσεων όταν αυτές είναι μακροχρόνιες. Κρατήστε ημερολόγιο με το πότε ο σκύλος σας αντιμετωπίζει προβλήματα, τα σημάδια που εμφανίζει και τι κατανάλωσε τις ημέρες που προηγήθηκαν του επεισοδίου, ώστε να βοηθήσετε στη διάγνωση.

Οι σημαντικότερες συμβουλές

 • Αν ο σκύλος σας κάνει εμετό, διακόψτε αμέσως την πρόσβαση του στο φαγητό και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πάντα άμεσα διαθέσιμο φρέσκο νερό.
 • Αν ο σκύλος σας φαίνεται αδιάθετος, συνεχίζει να κάνει εμετό ή βρίσκετε αίμα στον εμετό ή τη διάρροια, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.
 • Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για το πότε μπορείτε να αρχίσετε να προσφέρετε μικρές ποσότητες εύπεπτης σκυλοτροφής. Συχνά συνιστάται θεραπευτική τροφή για σκύλους, η οποία διατίθεται από κτηνιατρεία, μετά από επεισόδιο στομαχικής διαταραχής.
 • Συνεχίστε να τον ταΐζετε τη συνιστώμενη τροφή για περίπου 5 ημέρες ή σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.
 • Κατόπιν, προσθέστε σιγά-σιγά λίγη από την κανονική του τροφή, αυξήστε σταδιακά την ποσότητα και μειώστε την ποσότητα της θεραπευτικής τροφής εντός των επόμενων 7 ημερών, μέχρι ο σκύλος σας να σιτίζεται κανονικά.

Να ζητάτε πάντα τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας αν ανησυχείτε για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας.

Σχετικά άρθρα

 • Συνάντηση με τον κτηνίατρο

  Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε από τη στιγμή που θα πάρετε το κουτάβι σας σπίτι, είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο.
 • Πότε και γιατί να στειρώσετε το σκύλο ή το κουτάβι σας

  Dogs running Στείρωση αρσενικών και θηλυκών σκύλων, πότε πρέπει να πραγματοποιείται, τι επιπτώσεις έχει πάνω τους και ποια είναι τα οφέλη όσον αφορά τη συμπεριφορά τους καθώς και οι κίνδυνοι της επέμβασης.
 • Εποχιακά

  Στη διάρκεια των εβδομάδων και των μηνών του πρώτου, διαμορφωτικού χρόνου του κουταβιού σας, αυτό θα συναντήσει μια τεράστια ποικιλία εμπειριών, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι χαρωπές και ευχάριστες, όχι όμως όλες.
 • Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη στείρωση

  Πληροφορίες για τη στείρωση των κουταβιών από τη Hill's Pet

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b> 
  Buy Now »