Σκύλοι που φοβούνται τις βροντές

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ο φόβος της βροντής είναι μια κοινή φοβία των σκύλων. Συνήθως χαρακτηρίζεται από κρύψιμο, τσίριγμα, γάβγισμα, ξύσιμο ή ακόμα και ούρηση. Κανείς δεν είναι ακριβώς βέβαιος για ποιο λόγο οι σκύλοι φοβούνται τις βροντές. Φαίνεται ότι εμφανίζεται συχνότερα σε ορισμένες φυλές και όχι σε άλλες.

Η αγωνία για τις βροντές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε, διότι η αγωνία συνήθως γίνεται σταδιακά εντονότερη όσο αυξάνεται η ηλικία.

Ένας σκύλος που υποφέρει από φόβο των καταιγίδων μπορεί να αρχίσει να επιδεικνύει αγχώδη συμπεριφορά πριν ξεκινήσει η καταιγίδα. Η παρουσία βροχής στη σκεπή του σπιτιού, οι δυνατές αναλαμπές φωτός, ακόμα και η πτώση στην πίεση του αέρα πριν την καταιγίδα, αρκούν για να πυροδοτήσουν μια αγχώδη απόκριση. Ο φόβος των πυροτεχνημάτων είναι επίσης συνηθισμένος σε σκύλους που φοβούνται τις βροντές.

Μην τιμωρείτε ή αγκαλιάζετε

Όταν αντιμετωπίζετε αυτή τη φοβία είναι σημαντικό να μην τιμωρείτε το σκύλο σας επειδή νιώθει ανήσυχος ούτε να τον αγκαλιάζετε πολύ, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα αυτό. Η τιμωρία του σκύλου απλά θα τον κάνει πιο φοβισμένο και ανήσυχο, αφού θα συνδέσει την βροντή όχι μόνο με το φόβο αλλά και με την τιμωρία.

Το υπερβολικό αγκάλιασμα ή ανακούφιση του σκύλου σας δεν ενδείκνυται επίσης, επειδή μαθαίνει στο σκύλο σας ότι η αγχώδης συμπεριφορά είναι κατάλληλη και ότι σας αρέσει.

Σώος και αβλαβής

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε για έναν σκύλο που φοβάται τις βροντές είναι να του παρέχετε ένα ασφαλές μέρος κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Τα κιβώτια σκύλων (χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σκύλων), κάτω από ένα κρεβάτι ή μια καρέκλα, αποτελούν επιλογές κρυψώνων για έναν σκύλο. Ο σκύλος σας επιλέγει αυτές τις θέσεις επειδή τον κάνουν να νιώθει προστατευμένος και ο θόρυβος που τον τρομάζει καταπνίγεται. Αν ο σκύλος σας δεν έχει ήδη διαλέξει μέρος, προσφέρετέ του ένα. Μπορεί να θέλετε να αφήσετε μερικές λιχουδιές για να τον ενθαρρύνετε να πάει εκεί κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Η παροχή ενός ασφαλούς μέρους για το σκύλο σας κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας βοηθά σε ορισμένα σημάδια άγχους αλλά δεν χτυπάει τη ρίζα του προβλήματος. Αυτό είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί και ίσως χρειαστείτε τη βοήθεια του κτηνίατρού σας ή ενός ειδικού για τη συμπεριφορά. Το κλειδί είναι να απευαισθητοποιήσετε το σκύλο σας στον ήχο της βροντής ή σε άλλα ερεθίσματα που σχετίζονται με τη βροντή. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τη θεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα δείτε θετικά αποτελέσματα.

Η οικειότητα φέρνει την ευχαρίστηση

Η απευαισθητοποίηση πρέπει να γίνει σταδιακά. Βασικά θέλετε ο σκύλος σας να συνηθίσει στον ήχο της βροντής και να τη θεωρεί φυσιολογική. Αυτό γίνεται σταδιακά, παίζοντας μαγνητοφωνημένο ήχο της βροντής σε χαμηλή ένταση και σε μικρά χρονικά διαστήματα.

Ο ήχος της βροντής θα πρέπει να εμφανιστεί ξαφνικά για να μιμηθεί την αληθινή βροντή. † Ενώ κάνετε αυτό, παρακολουθείστε τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Δοκιμάστε να αποσπάσετε την προσοχή του ενώ έχει θόρυβο παίζοντας «πιάσε» ή συμμετέχοντας σε κάποιο είδος ευχάριστης δραστηριότητας. Αν ο σκύλος σας είναι πολύ φοβισμένος ώστε να συμμετάσχει τότε θα πρέπει να χαμηλώσετε την ένταση του ερεθίσματος βροντής και να δοκιμάσετε ξανά αργότερα.

Αυτή μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία που απαιτεί πολλή υπομονή, αλλά στο τέλος ο σκύλος σας θα νιώθει πιο άνετα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b>