Η σημασία της άσκησης για το κουτάβι σας

Δημοσιεύθηκε από
20 λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Όποιος έχει γνωρίσει κουτάβια ξέρει ότι πρόκειται για μικρές χνουδόμπαλες ενέργειας. Μεταξύ δουλειάς, οικογένειας και ξεκούρασης, ίσως σας είναι δύσκολο να διαθέσετε χρόνο όχι μόνο για την εκπαίδευση του κουταβιού σας, αλλά και για να βεβαιωθείτε ότι ασκείται όσο χρειάζεται. Να θυμάστε: το δραστήριο κουτάβι είναι ένα υγιές κουτάβι. Το να φροντίζετε να παραμένει δραστήριο είναι ένα σημαντικό συστατικό στοιχείο για τη συνολική του υγεία και τη σχέση του μαζί σας.

Γιατί η άσκηση είναι σημαντική

Είναι απαραίτητη για την ψυχική και σωματική ευημερία του σκύλου σας ενώ η άσκηση από κοινού συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού που θα κρατήσει σε όλη του τη ζωή. Η τακτική άσκηση είναι σημαντική για την υγεία και την ευτυχία σας, και το ίδιο ισχύει και για το κουτάβι σας. Η άσκηση (όταν γίνεται σωστά):

 • Μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και συναφών παθήσεων
 • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία.
 • Ενισχύει τους μύες και αυξάνει την ευκινησία.
 • Ενισχύει την εκπαίδευσή του, όταν τηρείτε σταθερό πρόγραμμα βόλτας.
 • Αυξάνει την ικανότητα του κουταβιού σας να διαχειρίζεται την απουσία σας.
 • Μειώνει τα προβλήματα συμπεριφοράς μέσω της σωματικής, πνευματικής και κοινωνικής διέγερσης.
 • Μειώνει τα πεπτικά προβλήματα και τη δυσκοιλιότητα.
 • Δημιουργεί αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη, ειδικά στα ντροπαλά κουτάβια.
 • Προσφέρει ευκαιρίες κοινωνικοποίησης με ανθρώπους και άλλους σκύλους.

Καταστροφικές συμπεριφορές

Τα κουτάβια είναι δραστήρια και περίεργα καθώς ανακαλύπτουν τον κόσμο στον οποίο ζουν, και δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το παιχνίδι και η εξερεύνηση αποτελούν μια εξαιρετική φυσική διέξοδο. Χωρίς τέτοιου είδους διεξόδους, η ενέργεια του κουταβιού σας μπορεί να διοχετευθεί σε προβληματικές ή καταστροφικές συμπεριφορές, όπως:

 • Υπερκινητικότητα και ακαθησία τη νύχτα.
 • Μάσημα, σκάψιμο ή ξύσιμο.
 • Επιδρομές στον κάδο απορριμμάτων.
 • Ανατροπή επίπλων.
 • Ίσως αρχίσει να πηδάει πάνω σε ανθρώπους.
 • Παίζει άγρια και δαγκώνει.
 • Γάβγισμα και κλαψούρισμα λόγω αναστάτωσης.

Πόση άσκηση χρειάζεται ένα κουτάβι;

Η ακριβής ποσότητα άσκησης που χρειάζεται ένα κουτάβι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η φυλή και το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη για ένα κουτάβι όσο και η έλλειψη άσκησης. Αν και συνήθως ξεχειλίζουν από ενέργεια, η διάρκεια της άσκησης για τα κουτάβια πρέπει να είναι μικρότερη από αυτή των ενήλικων σκύλων, ενώ πρέπει να ακολουθείται από έναν μακρύ ύπνο. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και βλάβη στις αρθρώσεις των κουταβιών, ειδικά στις μεγαλύτερες φυλές.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Blue Cross, μπορείτε να ξεκινήσετε με πέντε λεπτά σωματικής άσκησης ανά μήνα ζωής, μία ή δύο φορές την ημέρα. Για παράδειγμα, τα κουτάβια τριών μηνών θα πρέπει να ασκούνται 15 λεπτά δύο φορές την ημέρα, μετά 20 λεπτά δύο φορές την ημέρα όταν γίνουν τεσσάρων μηνών, κ.ο.κ. Θα πρέπει πάντα να παρακολουθείτε το κουτάβι σας κατά τη διάρκεια της άσκησης και να παρατηρείτε πώς ανταποκρίνεται. Αν χρειαστεί, μπορείτε να μειώσετε τη διάρκεια της άσκησης.

Πώς πρέπει να ασκείται ένα κουτάβι

Ακόμα και αν διαθέτετε έναν μεγάλο κήπο όπου μπορεί να τρέχει, το κουτάβι σας θα χρειαστεί κάτι περισσότερο για να κάψει την περίσσεια ενέργειας. Οι σύντομοι περίπατοι και το τρέξιμο είναι υγιεινές δραστηριότητες τόσο για εσάς όσο και για το κουτάβι σας. Τα δομημένα παιχνίδια, όπως το «πιάστο και φέρτο πίσω», το κρυφτό και η διελκυστίνδα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ σας, καθώς και να διδάξουν στο κουτάβι σας αυτοέλεγχο. Όταν το κουτάβι σας είναι μόνο του στο σπίτι, κρατήστε το απασχολημένο με ασφαλή παιχνίδια για μάσημα καθώς και με παιχνίδια διανομής τροφής που καίνε ψυχική ενέργεια.

Μην το αναγκάζετε να ασκείται καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό και σε μόνιμα προβλήματα υγείας. Η εξαναγκαστική άσκηση συμπεριλαμβάνει το υπερβολικό τρέξιμο, το ποδήλατο ή το πατινάζ με το κουτάβι σας δεμένο με το λουρί, μεγάλες σε διάρκεια παρτίδες «πιάστο και φέρτο πίσω» ή κυνηγητού και μακρύς περίπατους με γρήγορο ρυθμό.

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 6+ Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult 5 Active Longevity™ Large Breed με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για τη διατήρηση της κινητικότητας, της καλής μυϊκής μάζας και της υγείας των οργάνων σε μεγαλόσωμους σκύλους. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και L-καρνιτίνη.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Medium Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  <P>Η <span class='nowrap'>Science Plan</span><SUP>TM </SUP>Canine Mature Adult 7 Active Longevity<SUP>TM</SUP> Medium με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την κινητικότητα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη από φυσικές πηγές.</P> <P>
  Buy Now »