Η λίστα ελέγχου για έξυπνους κηδεμόνες σκύλων

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Πηγή

Αν ψάχνετε για έναν νέο σκύλο, φροντίστε να αποκτήσετε το νέο σας κουτάβι από έναν υπεύθυνο εκτροφέα. Η RSPCA προσφέρει ορισμένες καλές συμβουλές για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε σε έναν εκτροφέα. Να ζητάτε πάντα από τον εκτροφέα να συμπληρώνει και να υπογράφει το συμβόλαιο για το κουτάβι. Έτσι θα διασφαλίσετε ότι έχουν έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της καλής υγείας του κουταβιού σας. Αν αρνηθεί να υπογράψει, αποχωρήστε. 

Προτού απευθυνθείτε σε εκτροφέα, εξετάστε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε ένα σκύλο οποιασδήποτε ηλικίας από έναν αξιόπιστο οργανισμό υιοθεσίας, όπως ο Blue Cross. Υπάρχουν εκατοντάδες αξιαγάπητα σκυλάκια όλων των ηλικιών στα κέντρα υιοθεσίας, που ανυπομονούν να βρουν μόνιμη στέγη, οπότε εξετάστε προσεκτικά όλες τις επιλογές σας προτού επιλέξετε το επόμενο τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας!

Βοηθήστε τον σκύλο σας να αποκτήσει πτυχίο!

Με απλά λόγια: τα καλά εκπαιδευμένα και σωστά κοινωνικοποιημένα κατοικίδια ζώα είναι πιο ευτυχισμένοι και αξιόπιστοι σύντροφοι. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που προσφέρουν μαθήματα εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης για σκύλους, επομένως σκεφτείτε το! Ακόμη και ένας ηλικιωμένος σκύλος μπορεί να μάθει νέα κόλπα. Με τη σωστή εκπαίδευση, ο σκύλος σας θα γίνει ο καλύτερος σας φίλος και θα επιδεικνύει την καλύτερη συμπεριφορά σε όλες τις καταστάσεις. Το γεγονός ότι μπορείτε να βασίζεστε στον σκύλο σας χωρίς να ανησυχείτε για τη συμπεριφορά του, θα κάνει κάθε αλληλεπίδραση περισσότερο διασκεδαστική και για τους δυο σας. 

Φροντίστε πάντα να πηγαίνετε σε μαθήματα εκπαίδευσης που βασίζονται στην επιβράβευση. Η εκπαίδευση που βασίζεται στην τιμωρία παραμένει ευρέως διαδεδομένη, ωστόσο θα βλάψει τη φιλία σας με τον σκύλο σας.

Δράση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ να τις εφαρμόσετε στην πράξη, ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τις πρώτες βοήθειες για σκύλους σε περίπτωση ατυχήματος ή ξαφνικής ασθένειας. Υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί, όπως ο Blue Cross, οι οποίοι προσφέρουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες στο διαδίκτυο που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε. Δοκιμάστε μια απλή αναζήτηση χρησιμοποιώντας τις λέξεις-κλειδιά «πρώτες βοήθειες για σκύλους» ή «πρώτες βοήθειες για κατοικίδια ζώα». Θα βρείτε επίσης δεκάδες βιβλία και εφαρμογές με θέμα τις πρώτες βοήθειες για σκύλους. 

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, φροντίστε οπωσδήποτε να πάτε το σκύλο σας αμέσως σε κτηνίατρο - τίποτα δεν υποκαθιστά την άμεση, πρακτική επαγγελματική φροντίδα που προσφέρει ένας ειδικευμένος και έμπειρος κτηνίατρος. 

Επίσης, πρέπει να έχετε καταρτίσει ένα σχέδιο για τη φροντίδα του σκύλου σας σε περίπτωση που αρρωστήσετε ή δεν μπορείτε προσωρινά να τον φροντίσετε. Αναθέστε τη φροντίδα του σκύλου σας σε έναν έμπιστο φίλο.

Στείρωση: ναι ή όχι;

Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για το αν συνιστάται ή όχι η στείρωση για τον σκύλο σας. Εξετάστε προσεκτικά κάθε πτυχή του θέματος και κάντε την κατάλληλη επιλογή για το κατοικίδιό σας. Τα κέντρα υιοθεσίας ζώων είναι συχνά γεμάτα με ανεπιθύμητα κατοικίδια που περιμένουν να βρουν αγάπη και μόνιμη στέγη. Επομένως, αν επιλέξετε να μην στειρώσετε τον σκύλο σας, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην συμβάλλετε στην αύξηση του ετήσιου αριθμού των ανεπιθύμητων γεννήσεων.


Άσκηση!

Φροντίζοντας να κρατάτε το σκύλο σας ενεργό, όχι μόνο θα τον κρατήσετε απασχολημένο και γυμνασμένο - και λιγότερο επιρρεπή σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές - αλλά θα ενισχύσετε και τον δεσμό σας μεταξύ σας. Ο σκύλος σας θα εκτιμήσει την προσοχή που του δίνετε ενώ θα διατηρηθείτε και οι δύο σε καλή φυσική κατάσταση! 

Οι σκύλοι χρειάζονται δύο ή τρεις βόλτες καθημερινά, ανεξαρτήτως καιρού, εκτός αν ο κτηνίατρος σας έχει δώσει διαφορετικές οδηγίες για ιατρικούς λόγους. Να θυμάστε ότι οι σκύλοι δεν απολαμβάνουν απαραίτητα τα ίδια αθλήματα με εμάς, όπως το να τρέχουν δίπλα σε ένα ποδήλατο. Τους αρέσει να μυρίζουν τα πάντα, να εξερευνούν και να αναζητούν διάφορες φυσικές οσμές, με τις ώρες. Αν βρείτε δάση και πάρκα όπου μπορείτε να τον αφήσετε να εξερευνήσει και να παίξει όπως θέλει, θα είναι πολύ ευτυχισμένος.

Κατάλληλη τροφή

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με την ιδανική τροφή για το κουτάβι ή τον σκύλο σας. Πρέπει να λάβετε προσεκτικά υπόψη την ηλικία, τον τρόπο ζωής, τη φυλή και το γενικό επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου σας πριν επιλέξετε την τροφή του. Οι ανάγκες ενός κουταβιού εξαρτώνται από το μέγεθος της φυλής του όσον αφορά την ανάπτυξη και την ενηλικίωση ενώ δεν πρέπει να καταναλώνει τροφή για ενήλικες σκύλους. Φροντίστε η τροφή που χορηγείτε στον σκύλος σας να ανταποκρίνεται πάντα στις ατομικές του ανάγκες, σε κάθε στάδιο της ζωής του.

Προσοχή στη σιλουέτα του

Ένας από τους καλύτερους τρόπους ενίσχυσης της συνολικής σωματικής και συναισθηματικής υγείας του σκύλου σας είναι να προσέχετε το βάρος του ώστε να αποφύγει την παχυσαρκία. Το προσδόκιμο ζωής των υπέρβαρων ή παχύσαρκων σκύλων είναι μικρότερο σε σχέση με εκείνο των φίλων τους με υγιές βάρος, ενώ συνήθως η ποιότητα ζωής τους είναι επίσης μειωμένη. Η διατήρηση του ιδανικού βάρους του σκύλου σας θα τον βοηθήσει να παραμείνει δραστήριος και υγιής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα τον βοηθήσει να απολαμβάνει περισσότερο τις ευχάριστες οικογενειακές στιγμές μαζί σας. Αν ο σκύλος σας είναι ήδη παχύσαρκος, βοηθήστε τον να χάσει το περιττό βάρος ζητώντας από τον κτηνίατρό σας να σας υποδείξει την ιδανική τροφή για ασφαλή και αποτελεσματική απώλεια βάρους.

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου είναι πολλά και τα παραπάνω είναι μερικά μόνο παραδείγματα για την έξυπνη και υπεύθυνη φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου.

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Emma Milne BVSc FRCVS

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Medium Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Medium με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της καλής μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »