Συμβουλές για το πώς να αφήνετε το νέο σας σκύλο μόνο στο σπίτι

Δημοσιεύθηκε από Kara Murphy
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Η ένταξη ενός νέου σκύλου στο σπίτι απαιτεί ιδιαίτερη προσαρμογή. Αν είστε τυχεροί, το νέο μέλος της οικογένειας θα είναι ευτυχισμένο μέσα στο νέο του περιβάλλον γεμάτο αγάπη και προσοχή.

Όμως, καθώς πλησιάζει το πρωί της Δευτέρας, αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του το άγχος. Η δουλειά και το σχολείο ίσως σας αναγκάσουν να αφήσετε τον καινούργιο σας σκύλο μόνο στο σπίτι για λίγες ώρες (εκτός αν είστε από τους λίγους τυχερούς που μπορούν να πάρουν τον σκύλο τους μαζί τους στη δουλειά). Πώς θα διασφαλίσετε λοιπόν ότι ο σκύλος σας θα παραμείνει ασφαλής και χαρούμενος όσο λείπετε;

Μάθετέ του να χρησιμοποιεί το σπιτάκι για σκύλο

Το σπιτάκι, όταν χρησιμοποιείται σωστά, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την εκπαίδευση του σκύλου καθώς και το ιδανικό καταφύγιο για όταν μένει μόνος στο σπίτι - ένα ασφαλές μέρος όπου μπορεί να πάρει έναν ωραίο υπνάκο. Παρόλο που το σπιτάκι είναι μια καλή επιλογή για να περνάτε ένα μέρος της εργάσιμης ημέρας από τις 9 έως τις 5, θα πρέπει να προσέξετε να μην το παρακάνετε. Αν ο σκύλος σας περάσει όλη τη νύχτα μέσα στο σπιτάκι, μην τον αφήσετε κλεισμένο εκεί όλη μέρα. Τα σπιτάκια είναι πολύ χρήσιμα, ωστόσο αν διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας το αποφεύγει όταν η πόρτα είναι ανοιχτή ή αν δεν μπαίνει πλέον πρόθυμα μέσα σε αυτό, θα πρέπει να αναθεωρήσετε τον τρόπο και τον λόγο για τον οποίο το χρησιμοποιείτε.

Πάρτε μια 'κάμερα σκύλου'

Οι κάμερες εσωτερικού χώρου στις οποίες μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσω του τηλεφώνου σας, είναι ένα εξαιρετικό μέσο για τον έλεγχο του σκύλου σας, ειδικά αν αγχώνεστε που τον αφήνετε μόνο στο σπίτι. Κυκλοφορούν στην αγορά πολλές συσκευές που σας επιτρέπουν να βλέπετε και να ακούτε το σκύλο σας, οι οποίες μπορούν επίσης να σας ειδοποιούν σε περίπτωση δραστηριότητας ή θορύβου, ώστε να πραγματοποιείτε έναν γρήγορο έλεγχο.

Ορίστε ένα δωμάτιο το οποίο θα είναι ειδικά προσαρμοσμένο για τον σκύλο

Αν πρόκειται να τον αφήνετε μόνο στο σπίτι όλη μέρα, επιλέξτε ένα μικρό δωμάτιο το οποίο μπορεί να παραμείνει απομονωμένο από τους υπόλοιπους χώρους και προσαρμόστε το στις ανάγκες του σκύλου σας. Ο Blue Cross παραθέτει μια λίστα με διάφορες προφυλάξεις που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι κηδεμόνες κατοικιδίων κατά την προσαρμογή ενός δωματίου στις ανάγκες του σκύλου:

 • Αποσυνδέστε τα ηλεκτρικά είδη από την πρίζα και κρύψτε τα καλώδια.
 • Απομακρύνετε τις επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως τα προϊόντα καθαρισμού και τα φάρμακα. 
 • Τοποθετήστε τα τρόφιμα σε σημείο που να μην είναι προσβάσιμα.
 • Απομακρύνετε καρέκλες και άλλα έπιπλα από τα τραπέζια ή τους πάγκους εργασίας ώστε να μην μπορεί να σκαρφαλώνει.

Στην ουσία, ξεφορτωθείτε οτιδήποτε μπορεί να αγγίξει ο σκύλος σας όσο λείπετε και απομακρύνετε όλα τα αντικείμενα τα οποία μπορεί να μασήσει ή να καταπιεί, όπως παπούτσια ή κέρματα.

Ένα δωμάτιο με δάπεδο που καθαρίζεται εύκολα, όπως τα πλακάκια, είναι μια καλή επιλογή. Διαμορφώστε ειδικούς χώρους για ύπνο και παιχνίδι. Αφήστε νερό και παιχνίδια για να μην βαριέται και απλώστε στο πάτωμα εφημερίδες ή χαλάκια για κουτάβια σε περίπτωση 'ατυχήματος'. Αν πρόκειται για κουτάβι, είναι βέβαιο ότι θα συμβούν μικρά 'ατυχήματα'.

Μόνος στο σπίτι: εξοικείωση του σκύλου

Να τον αφήνετε μόνο του στο δωμάτιο για λίγα λεπτά κάθε φορά μέχρι να συνηθίσει στην ιδέα. Στη συνέχεια, αυξήστε σιγά-σιγά το χρονικό διάστημα που μένει μόνος του. Καθώς ο σκύλος σας αρχίζει να προσαρμόζεται σε αυτό το δωμάτιο και εσείς νιώθετε άνετα με τη συμπεριφορά του, μπορείτε να αρχίσετε να του παρέχετε πρόσβαση σε περισσότερα σημεία του σπιτιού όσο λείπετε. Μια καλή ευκαιρία για τέτοιες δοκιμές είναι οι περιπτώσεις όπου πρόκειται να λείψετε μόνο για 30 έως 60 λεπτά περίπου, όπως για παράδειγμα μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ. Αν ο σκύλος σας παραμένει φρόνιμος μέσα σε έναν μεγαλύτερο χώρο για λίγη ώρα, μπορείτε επίσης να παρατείνετε σταδιακά το διάστημα που του επιτρέπεται να περιφέρεται μέσα στο σπίτι όσο λείπετε, ώσπου να φτάσετε να μπορείτε να το κάνετε για μια ολόκληρη εργάσιμη ημέρα.

Ψυχαγωγία

Φροντίστε να παρέχετε στο νέο σας κουτάβι άφθονα παιχνίδια ώστε να παραμένει χαρούμενο και απασχολημένο. - Τα κατάλληλα παιχνίδια διανομής τροφής και τα παιχνίδια για μάσημα θα κρατήσουν τον σκύλο σας σε εγρήγορση για αρκετή ώρα όσο λείπετε. Φροντίστε μονάχα αυτά τα αντικείμενα να είναι ασφαλή και να είστε εκεί όταν ο σκύλος σας παίξει με αυτά για πρώτη φορά, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα τα καταστρέψει και ότι δεν μπορεί να καταπιεί κάποιο κομμάτι.

Ιδιοκτήτης και λαμπραντόρ κάνουν βόλτα στην πόλη

Προσλάβετε έναν περιπατητή σκύλων

Μια βόλτα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ευκαιρία άσκησης για τον σκύλο σας. Μια καλή βόλτα μπορεί επίσης να τον διεγείρει, κινητοποιώντας όλες τις αισθήσεις του, να διευκολύνει την κοινωνικοποίησή του με άλλα ζώα και ανθρώπους και να επιταχύνει τη διαδικασία εκμάθησης της επιθυμητής συμπεριφοράς εντός σπιτιού. Εξάλλου, μια ωραία βόλτα θα κουράσει τον σκύλο σας, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πιθανότητες να μασουλήσει διάφορα αντικείμενα ή να προβεί σε άλλες καταστροφικές συμπεριφορές όσο περιμένει να επιστρέψετε στο σπίτι. Αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι σας για το καλοκαίρι και είναι σε ηλικία που μπορούν να βγάλουν βόλτα τον σκύλο, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τον δεσμό μεταξύ τους. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να βγαίνουν από το σπίτι και να ασκούνται και εκείνα.

Γράψτε τον σε παιδικό σταθμό για σκύλους

Ένας ποιοτικός παιδικός σταθμός για σκύλους προσφέρει στους σκύλους μια πολύτιμη ευκαιρία εκτόνωσης. Συνήθως αφήνουν τους σκύλους να κυκλοφορούν και να παίζουν ελεύθερα, προσφέρουν δραστηριότητες και παιχνίδια ενώ διαθέτουν προσωπικό που θα του παρέχει άφθονη αγάπη και προσοχή. Είναι επίσης μια καλή επιλογή για οικογένειες με φορτωμένο πρόγραμμα, ηλικιωμένους ή όλους όσοι δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο ή τη δυνατότητα να προσφέρουν στον σκύλο τους την απαραίτητη άσκηση ή προσοχή.

Ο Blue Cross συνιστά να λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής

 • Διαθέτουν την απαραίτητη επαγγελματική κατάρτιση στη διαχείριση των σκύλων, στις πρώτες βοήθειες και σε άλλες σημαντικές πτυχές της φροντίδας κατοικιδίων;
 • Διαθέτουν τις κατάλληλες άδειες; Είναι ασφαλισμένοι; 
 • Πού θα παίζει, θα ασκείται και θα ξεκουράζεται ο σκύλος σας;
 • Πόσοι θα είναι οι σκύλοι και πόσοι οι άνθρωποι που θα τους επιβλέπουν;
 • Είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι για να φροντίζουν τυχόν ειδικές ανάγκες που μπορεί να έχει ο σκύλος σας λόγω ηλικίας, υγείας κ.λπ.;

Διαβάστε αξιολογήσεις ή ρωτήστε φίλους και συγγενείς για ποιοτικούς σταθμούς και φροντίστε να επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις πριν αφήσετε τον σκύλο σας. Το καλό με τους παιδικούς σταθμούς για σκύλους είναι ότι δεν χρειάζεται να τον πηγαίνετε καθημερινά, κάτι που συχνά κοστίζει. Μια ή δύο ημέρες στον παιδικό σταθμό θα τον βοηθήσουν να ασκηθεί και να κοινωνικοποιηθεί με άλλους σκύλους.

Πάρτε λίγες μέρες άδεια

Η γονική άδεια για κηδεμόνες κατοικιδίων είναι μια νέα ιδέα που έχει αρχίσει να διαδίδεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Independent. Ρωτήστε το αφεντικό σας αν συμφωνεί να πάρετε μερικές μέρες άδεια, να εργάζεστε από το σπίτι ή να απουσιάζετε μισή ωρίτσα παραπάνω κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ώστε να βγάλετε τον σκύλο σας για μια μεσημεριανή βόλτα. Η υιοθεσία ενός νέου κουταβιού (ή οποιουδήποτε άλλου σκύλου) είναι μεγάλη ευθύνη. Προτού το αποφασίσετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εσείς και η οικογένειά σας θα έχετε τον απαραίτητο χρόνο να αφιερώσετε στην εκπαίδευση και την ανάπτυξή του.

Η υιοθεσία ενός νέου κατοικίδιου απαιτεί πολύ χρόνο, αγάπη και αφοσίωση ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να του δώσετε να καταλάβει τι σημαίνει δουλειά και γιατί πρέπει να απουσιάζετε. Ωστόσο, αν μελετήσετε τις επιλογές σας και οργανωθείτε σωστά, θα αποφύγετε το άγχος και τις ενοχές που θα αισθάνεστε όταν πρέπει να αφήσετε τον σκύλο σας μόνο του. Και, αν αυτό μπορεί να σας παρηγορήσει, ο χρόνος που περνάτε μαζί του θα είναι ακόμα πιο ξεχωριστός.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Kara Murphy

Kara Murphy

Η Kara Murphy είναι ανεξάρτητη αρθρογράφος και ιδιοκτήτρια κατοικίδιων ζώων. Ζει στο Erie, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Έχει ένα σκυλάκι Γκολντεντούντλ που ονομάζεται Maddie.

 

Ελέγχθηκε από τους Brana Bonder, B.S, M. S και Δρ Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Σχετικά άρθρα

 • Μερικοί βασικοί κανόνες

  Καθώς το κουτάβι σας μεγαλώνει, τόσο θα θέλει να επιβεβαιώνει τον εαυτό του.
 • Εκπαίδευση συμπεριφοράς για το κουτάβι σας

  Το νέο σας κουτάβι δεν καταφτάνει με καλή συμπεριφορά. Ο εκτροφέας του μπορεί να του έχει δώσει κάποια αρχική εκπαίδευση τουαλέτας, αλλά ο τρόπος που συμπεριφέρεται ως το κατοικίδιό σας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.
 • Ο αρχηγός της αγέλης – το κουτάβι ή εσείς

  Τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης και έχουν συνηθίσει να έχουν αρχηγό. Σε αυτή την περίπτωση, ο αρχηγός είστε εσείς. Ο καθορισμός κανόνων αρκετά νωρίς θα βοηθήσει το κουτάβι σας να αισθανθεί ασφάλεια και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ισχυρού δεσμού μεταξύ σας.
 • Αρχικά Στάδια Εκπαίδευσης

  Ανακαλύψτε περισσότερα για την εκπαίδευση των κουταβιών και το πως να εκπαιδεύσετε ένα κουτάβι στο Hill's Pet

Σχετικά προϊόντα