Παρουσίαση του κολάρου και του λουριού

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Κολάρο και λουρί

Αν και θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες μέχρι να μπορείτε να βγάλετε βόλτα το κουτάβι σας με λουρί (πριν τον εμβολιασμό θα πρέπει να το κρατάτε στα χέρια για να αποφύγετε ενδεχόμενες μολύνσεις), μπορείτε να τον εξοικειώσετε με το κολάρο, όταν έχουν περάσει μερικές μέρες και έχει συνηθίσει το καινούργιο του σπίτι.

Τι τύπο κολάρου;

Το πρώτο κολάρο του κουταβιού σας θα πρέπει να είναι ένα με πόρπη και σίγουρα όχι κάποια αλυσίδα ή κολάρο που σφίγγει το λαιμό του. Όταν το τοποθετήσετε, θα πρέπει να χωράνε άνετα δυο δάχτυλα μεταξύ του κολάρου και του λαιμού του κουταβιού.

Πότε να το βάλετε

Επιλέξτε μια στιγμή που πρόκειται να συμβεί κάτι ευχάριστο στο κουτάβι σας, όπως η χορήγηση τροφής, το παιχνίδι ή μια βόλτα. Θα πρέπει να περιμένετε την αντίδραση του και την προσπάθεια του να το βγάλει, αρχικά γρατζουνώντας το. Αγνοήστε το και όταν σταματήσει επαινέστε το γενναιόδωρα. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αποσπάστε την προσοχή του με κάτι ευχάριστο, αφαιρέστε το κολάρο και βάλτε το ξανά αργότερα.

Συνηθίζοντας το κολάρο

Το κουτάβι σας θα πρέπει να συνηθίσει το κολάρο μέσα σε μερικές ημέρες. Όταν αρχίζει να το αγνοεί, μπορείτε να το αφήσετε σε μόνιμη βάση. Αλλά σε αυτή τη φάση θα πρέπει να θυμάστε δυο πράγματα: πρώτον, το κουτάβι σας θα μεγαλώνει σχεδόν σίγουρα με ταχύτατο ρυθμό, οπότε ελέγχετε τοπ κολάρο του κάθε λίγες ημέρες, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν είναι πολύ σφιχτό και περιοριστικό. Και δεύτερον, το κουτάβι σας μπορεί εύκολα να χαθεί κατά τις πρώτες του εβδομάδες και γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσαρμόστε την ταυτότητα του. Εκτός αυτού το νομικό πλαίσιο επιβάλλει την τοποθέτηση ετικέτας με τα στοιχεία επικοινωνίας των ιδιοκτητών σε όλους τους σκύλους, όταν οι τελευταίοι βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

Αργότερα, όταν το κουτάβι σας συνηθίσει να το κατευθύνουν, αρχίστε να το εξοικειώστε το με τον περιορισμό μέσω του κολάρου. Κρατήστε το σώμα του με το ένα χέρι, ώστε να μην μπορεί να φύγει μακριά σας και στρίψτε τα δάχτυλα σας μέσα στο κολάρο. Προσπαθήστε να αγνοήσετε τα στριφογυρίσματα του και όταν μένει ήσυχος, επαινέστε το. Με αυτό τον ευγενικό περιορισμό, θα μάθει να δέχεται ότι δεν μπορεί να ξεφύγει όταν τον κρατάνε από το κολάρο του.

Η ώρα για το λουρί

Από τη στιγμή που το κουτάβι σας έχει συνηθίσει τον φυσικό περιορισμό του κολάρου, μπορείτε να προσθέσετε το λουρί. Μπορείτε να αφήσετε το σκύλο σας να σέρνει το λουρί μερικές φορές σαν παιχνίδι προκειμένου να συνηθίσει την αίσθηση του λουριού. Μπορείτε να κρατάτε το λουρί, όταν όμως το κάνετε θα πρέπει να το κρατάτε σταθερό. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει το κουτάβι σας ότι όταν φορά το λουρί δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει αφού είναι προσδεμένο σε εσάς. Όταν το κουτάβι σας αποδεχτεί τον περιορισμό, επαινέστε το πριν το αφήσετε πάλι ελεύθερο.

Η ταυτότητα του κουταβιού σας

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το κουτάβι σας επιβάλλεται δια νόμου να φέρει μια ετικέτα στο κολάρο του με στοιχεία επικοινωνίας ευκρινώς γραμμένα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή του κουταβιού σας, αν αυτό χαθεί.

Σχετικά Άρθρα

 • Φέρνοντας το κουτάβι σας σπίτι

  Διαλέξατε το νέο σας κουτάβι, είπατε τα "αντίο" σας στον εκτροφέα και την υπόλοιπη οικογένεια του κουταβιού, και κατευθύνεστε στο σπίτι.
 • Από που να πάρετε το κουτάβι σας

  Ανεξάρτητα από τον τύπο του κουταβιού που ψάχνετε, υπάρχουν πολλά μέρη στα οποία μπορείτε να κοιτάξετε.
 • Αποχωρισμός

  Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε μόνο το κουτάβι σας για αρκετό καιρό.
 • Αρσενικό ή Θηλυκό

  Αποφασίσατε τη φυλή του σκύλου σας· τώρα πρέπει να αποφασίσετε αν το κουτάβι σας θα είναι αρσενικό ή θηλυκό (σκύλα).

Σχετικά Προϊόντα

 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Lamb & Rice

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλή μυϊκή μάζα. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα εύπεπτο αρνί.
 • Science Plan™ Canine Adult Oral Care

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Oral Care Κοτόπουλο είναι κλινικά αποδεδειγμένη ότι μειώνει την πλάκα και τη τρυγία. Με αντιοξειδωτικά και προηγμένη τεχνολογία στοματικής υγείας.
 • Science Plan™ Canine Adult Performance Chicken

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Performance Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την ικανοποίηση των πρόσθετων ενεργειακών αναγκών των δραστήριων σκύλων, καθώς και των σκύλων εργασίας και κυνηγετικών. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και κροκέτες υψηλής ενεργειακής πυκνότητας...
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  <ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Sensitive Skin με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να συμβάλλει στην αποφυγή της ξηροδερμίας και του κνησμού. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ω-3 & ω-6.</li></ul>