Οδηγός ειδικών αναγκών για ιδιοκτήτες σκύλων μινιατούρα και μικρής φυλής

$authorText
Χρόνος διαβάσματος: λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους

Οι σκύλοι μικρής φυλής είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, καθώς προσαρμόζονται στις ζωές και το σπίτι μας χωρίς να πιάνουν πολύ χώρο. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς εκείνοι βλέπουν τον κόσμο από τη δική τους οπτική γωνία. Δοκιμάστε να έρθετε στο ύψος του σκύλου σας - κυριολεκτικά - και ρίξετε μια καλή ματιά γύρω σας. Μήπως ο καναπές ξεπροβάλλει ψηλά πάνω από το κεφάλι σας; Μήπως το ολισθηρό πάτωμα της κουζίνας μοιάζει να εκτείνεται για χιλιόμετρα; Ακόμη και τα παιδιά μοιάζουν με τρομαχτικούς γίγαντες για τον μικρό σας σκύλο. Αυτό είναι το περιβάλλον του σκύλου σας και θα πρέπει να βλέπετε τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία. Κάντε στον εαυτό σας ορισμένες βασικές ερωτήσεις:

Μήπως από εδώ κάτω το τοπίο μοιάζει λίγο πιο τρομακτικό; Όταν οι άνθρωποι και τα είδη οικιακής χρήσης ορθώνονται ψηλά πάνω από εσάς, το περιβάλλον μπορεί να γίνει λίγο τρομακτικό. Σκεφτείτε πώς θα νιώθατε αν βρισκόσασταν αντιμέτωποι με μια ηλεκτρική σκούπα μεγαλύτερη από εσάς. Τρομακτικό, έτσι;

Πόσο μακριά από τις βασικές ζώνες ανάπαυσης ή παιχνιδιού βρίσκονται τα απαραίτητα, όπως το μπολ νερού; Μερικά βήματα ή μια ολόκληρη διαδρομή;

Αν επιτρέπετε στον σκύλο σας να ανεβαίνει στους καναπέδες, τι ύψος πρέπει να πηδήξει για να τα καταφέρει; Θα βοηθούσε αν βάζατε μια μικρή ράμπα ώστε να σκαρφαλώνει εύκολα πάνω στα έπιπλα;

Όλες οι μορφές και τα μεγέθη

Οι φυλές μικρόσωμων σκύλων παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Ορισμένοι έχουν συμπαγή και στιβαρή σωματοκατασκευή, όπως τα Τζακ Ράσελ Τεριέ ή τα Γουέστ Χάιλαντ Γουάιτ Τεριέ. Άλλοι, όπως τα ιταλικά κυνηγόσκυλα, οι αρουραίοι της Πράγας (Prague Ratters) και τα Τσιουάουα, είναι αρκετά ευαίσθητοι και ευάλωτοι, και απαιτούν προσεκτική μεταχείριση.

Υπάρχουν αρκετές φυλές που διαθέτουν ιδιαίτερα ξεχωριστά χαρακτηριστικά, όπως το δημοφιλές μακρόστενο Ντάτσχουντ, το στρογγυλοκέφαλο Ιαπωνικό Τσιν ή το άτριχο Κινέζικο Κρέστιντ. Προσοχή σε φυλές όπως αυτές. Τα διακριτικά χαρακτηριστικά τους είναι συχνά έντονα σε σύγκριση με τους 'κανονικούς' σκύλους ενώ ενδεχομένως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία τους. Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε μικρόσωμο σκύλο, κανένα πρόβλημα. Προσπαθήστε όμως να αποφύγετε εκείνες που είναι εξαιρετικά μικροσκοπικές και προτιμήστε φυλές με φυσιολογικές αναλογίες και τρίχωμα.

Όποιο κι αν είναι το μέγεθος και η μορφή του σκύλου σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις ανάγκες του και να σκεφτείτε ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος και σχήμα κρεβατιού, πιάτου/μπολ φαγητού και νερού, το λουρί, το κολάρο και/ή τον τύπο του ιμάντα, καθώς και την ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος και πολλά άλλα.

Το σύνδρομο του μικρού σκύλου

 

Το να είσαι μικρός σκύλος σε έναν μεγάλο κόσμο μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Ωστόσο, ο μικρός σκύλος πολύ συχνά τη σκαπουλάρει εύκολα, χωρίς να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας άτακτης ή επικίνδυνης συμπεριφοράς, η οποία δεν θα γινόταν ποτέ ανεκτή αν εμπρόκειτο για μεγαλύτερο σκύλο. Αυτοί οι μικροί Ναπολέοντες χρησιμοποιούν αρχικά τις συμπεριφορές αυτές ως ένα είδος αμυντικού μηχανισμού, όμως γρήγορα μετατρέπονται σε συνήθεια, αν δεν διορθωθούν έγκαιρα. Ο κηδεμόνας πρέπει να θυμάται ότι είτε έχουμε να κάνουμε με ένα μικροσκοπικό τσιουάουα 2 κιλών είτε με ένα τεράστιο ροτβάιλερ 50 κιλών, οι κακές συμπεριφορές όπως το τράβηγμα του λουριού, η έλλειψη υπακοής, το γρύλισμα ή το δάγκωμα δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές. Και στις δύο περιπτώσεις, η σωστή κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση λειτουργούν εξαιρετικά αποτελεσματικά.

 

Η σωστή εκπαίδευση από μικρή ηλικία βοηθάει τον σκύλο, ανεξαρτήτως μεγέθους, να νιώσει ασφάλεια και ηρεμία, συμβάλλοντας στην πρόληψη ανεπιθύμητων ή ακόμη και επικίνδυνων συμπεριφορών. Απευθυνθείτε σε έναν αξιόπιστο εκπαιδευτή που γνωρίζει καλά τη φυλή του σκύλου σας ή αναζητήστε ομαδικά μαθήματα βασικής υπακοής τα οποία βασίζονται στην επιβράβευση.

Όσο λιγότερο, τόσο περισσότερο

Οι μικρόσωμες φυλές έχουν διαφορετικές θερμιδικές απαιτήσεις από τους μεγαλόσωμους σκύλους. Δεδομένου ότι το βάρος τους είναι μεγαλύτερο αναλογικά με το μέγεθός τους, ξοδεύουν συνήθως ενέργεια με μεγαλύτερο ρυθμό για τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, όπως η διατήρηση της θερμοκρασίας. Ξοδεύουν επίσης περισσότερη ενέργεια για την απλή μετακίνησή τους. Μέχρι το τέλος του δρόμου, το Λαμπραντόρ του γείτονά σας μπορεί να κάνει 100 βήματα, ενώ το Λάσα Άπσο σας μπορεί να χρειαστεί 400 για να καλύψει την ίδια απόσταση.

Οι μικρόσωμοι σκύλοι χρειάζονται περισσότερες θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως από ό,τι οι μεγάλοι σκύλοι, ωστόσο θα πρέπει να προσέχετε να μην πάρουν υπερβολικό βάρος. Η παχυσαρκία είναι εξίσου επικίνδυνη για τους μικρόσωμους σκύλους όσο και για τους μεγαλόσωμους.

Κουτάβια σε μέγεθος τσέπης

Αυτά τα μικροσκοπικά πλασματάκια χρειάζονται περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο σωματικού βάρους.Και εφόσον δεν μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα αποθέματα ενέργειας όπως τα μεγαλόσωμα κουτάβια, χρειάζονται πιο συχνά γεύματα με υψηλή θερμιδική πυκνότητα.

Τα κουτάβια μινιατούρα και μικρής φυλής θα πρέπει να τρέφονται με μικρά γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του στομάχου τους και της μεγάλης ανάγκης τους για ενέργεια. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφών για να μάθετε ποιες είναι οι κατάλληλες ποσότητες για το κουτάβι σας και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για οδηγίες προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Όπως ισχύει για κάθε φυλή, τα μικρά κουτάβια πρέπει να προστατεύονται, αλλά όχι να αντιμετωπίζονται σαν μωρά. Είναι σίγουρα δύσκολο να κοιτάξει κανείς το χνουδωτό Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ κουταβάκι του στα μεγάλα καστανά μάτια του και να πει 'Όχι!'. Ωστόσο, αυτό είναι απαραίτητο. Η έγκαιρη εκπαίδευση των σκύλων μικρόσωμηςφυλής είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός πιο ήρεμου και αξιόπιστου συντρόφου με καλή συμπεριφορά.

Για μια καλή και μακροχρόνια ζωή

Οι μικρόσωμοι σκύλοι ζουν περισσότερα χρόνια συνήθως από τους αντίστοιχους σκύλους των μεγαλόσωμων και των γιγαντόσωμων φυλών. Είναι γνωστό ότι οι Μαλτέζοι, τα Τσιουάουα, τα Γιορκσάιρ Τεριέ και τα μινιατούρα Ντάτσχουντ ζουν πάνω από 12 χρόνια. Η μέση διάρκεια ζωής για τα Μίνι Κανίς και τα Μπόρντερ Τεριέ είναι σχεδόν 14 χρόνια, πολλά όμως φτάνουν ακόμη και τα 20 χρόνια ζωής.

Με τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής, συχνά σε αστικό περιβάλλον, οι μικρόσωμοι σκύλοι χρειάζονται επιπλέον προστασία για να διατηρήσουν την καλή τους υγεία μέχρι το τέλος της ζωής τους. Μεταξύ των τακτικών επισκέψεων στον κτηνίατρο, η χορήγηση επιπλέον αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό τους να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της γήρανσης και της αστικής ζωής.

Η κατάλληλη τροφή

Να το ταΐζετε πάντα με υψηλής ποιότητας, πλήρη και ισορροπημένη τροφή σχεδιασμένη για μικρόσωμους σκύλους ή κουτάβια μινιατούρα. Το εύρος των επιλογών ενδέχεται να σας αποθαρρύνει, επομένως ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας ενημερώσει σχετικά με τις συνιστώμενες τροφές και την ποσότητα που πρέπει να χορηγείτε για να διατηρείται ο μικρός σας φίλος σε εξαιρετική φυσική κατάσταση.

Ελέγχθηκε από την Δρ Emma Milne BVSc FRCVS

Σχετικά άρθρα