Τα κουτάβια μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Η εφηβεία στο κουτάβι μπορεί να είναι τόσο καθοριστική όσο και στον άνθρωπο.Dog image

Εάν νομίζετε ότι το σύνδρομο ‘του ανήσυχου έφηβου’ αφορά μόνο στους ανθρώπους, ξανασκεφτείτε το! Τα κουτάβια φθάνουν στην εφηβεία σε ηλικία περίπου έξι μηνών και συχνά γίνονται πεισματάρικα καθώς δοκιμάζουν τα όρια σας και διεκδικούν την ανεξαρτησία τους. Είναι πιθανό το κουτάβι να αμφισβητήσει τον ηγετικό σας ρόλο και μπορεί να παρατηρήσετε μια απότομη μείωση στην επιθυμία του να σας ικανοποιεί! Όλη αυτή η συμπεριφορά επιτείνεται από μια έκρηξη ορμονών που προκαλείται από την αυξανόμενη σεξουαλική ωριμότητα. Εάν δεν έχετε στειρώσει ήδη το κουτάβι σας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε.

Πως αντιμετωπίζεται τον έφηβό σας;

Τώρα θα πρέπει να ενισχύσετε όλη τη σκληρή δουλειά που έχετε κάνει έως τώρα για να κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας. Συνεχίστε να τον εκθέτεται σε μια ποικιλία περιβαλλόντων, ανθρώπων και άλλων σκύλων.

Συνεχίστε να παίζετε πολύ μαζί του, ενθαρρύνοντας την καλή συμπεριφορά και αποθαρρύνοντας την κακή.

Να αναμένετε κάποιες τολμηρές πράξεις επαναστατικής τόλμης! Για παράδειγμα, ένα κουτάβι που πάντα σας ακολουθούσε όπου και να πηγαίνατε, μπορεί ξαφνικά να αρνηθεί να έρθει όταν το φωνάζετε. Θα πρέπει να είστε αυστηρός αλλά δίκαιος και να δείξετε στο κουτάβι σας το σωστό από το λάθος.

Εφηβικό μάσημα

Μια άλλη πλευρά της εφηβικής ηλικίας του κουταβιού που μπορεί να αποτελέσει πρόκληση είναι συχνά η ανεξέλεγκτη επιθυμία να μασάει. Αυτό είναι διαφορετικό από το μάσημα που οφείλετε στη νέα οδοντοφυΐα, καθώς συμβαίνει αφού έχουν πέσει όλα τα νεογιλά δόντια του κουταβιού.

Το μάσημα στην εφηβεία μπορεί να οφείλεται στην δυσφορία που προκαλούν τα ενήλικα δόντια καθώς τακτοποιούνται στη γνάθο ή μπορεί απλά να οφείλεται στην προσπάθεια του κουταβιού σας να ανακαλύψει και να εξερευνήσει το περιβάλλον του.

Όποια και αν είναι τα αίτια στα οποία οφείλεται, υπάρχουν δύο πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν (και τα υπάρχοντά σας) να επιβιώσετε την εφηβική φάση του μασήματος. Πρώτα απ' όλα, δώστε στο κουτάβι σας πράγματα τα οποία μπορεί να μασήσει και επικροτήστε το όταν τα χρησιμοποιεί. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά κατάλληλα παιχνίδια στην αγορά. Δεύτερον, μην αφήνετε το κουτάβι σας χωρίς επίβλεψη σε μέρη όπου υπάρχουν πολύτιμα ή επικίνδυνα αντικείμενα τα οποία θα μπορούσε να μασήσει.

Εφηβικά κατάλοιπα

Σε αυτό το στάδιο το κουτάβι σας μπορεί να μπλέξει σε καβγάδες με άλλα σκυλιά.

Τα κουτάβια στην εφηβεία, ιδιαίτερα τα αρσενικά, συχνά παρενοχλούνται από μεγαλύτερα σκυλιά (κυρίως αρσενικά, και πάλι) που προσπαθούν να τα "βάλουν στη θέση τους". Συχνά, η συμπεριφορά αυτή οφείλετε στους καθοδηγούμενους από την τεστοστερόνη αγενείς τρόπους του κουταβιού. Η στείρωση μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο αυτής της συμπεριφοράς.

Πάντα να επικροτείτε το κουτάβι σας για τη φιλική συμπεριφορά απέναντι σε άλλους σκύλους. Εάν συναντήσει και χαιρετήσει ένα άγνωστο σκύλο σε μια βόλτα και συμπεριφερθεί καλά, θα πρέπει να τον επαινέσετε πλούσια, και ίσως να του δώσετε και μια μικρή λιχουδιά.

Εφηβική αύξηση και ανάπτυξη

Διαφορετικές φυλές ωριμάζουν με διαφορετικό ρυθμό. Γενικά, όσο πιο μεγάλη η φυλή, τόσο περισσότερο χρειάζονται τα οστά τους για να αναπτυχθούν πλήρως. Οι μεγαλύτερες φυλές απαιτούν διαφορετικά επίπεδα θρεπτικών για την αύξηση και ανάπτυξη των οστών τους, σε σύγκριση με τις μικρότερες φυλές. Έτσι, κάποιες μεγάλες φυλές μπορεί να μην είναι σκελετικά ώριμες μέχρι τον 18ο μήνα, ενώ μια μικρότερη φυλή μπορεί να έχει σταματήσει να αυξάνεται περίπου στον 6ο-8ο μήνα.

Ο κτηνίατρός σας θα προσέξει την αύξηση και ανάπτυξη του κουταβιού σας και θα διεξάγει ένα πλήρη έλεγχο της υγείας του.

Ενηλικίωση

Το πρώιμο στάδιο ενηλικίωσης στην ανάπτυξη του κουταβιού σας ξεκινά συνήθως περίπου στους 8-18 μήνες. Γενικά είναι μια εξαιρετική περίοδος καθώς το κουτάβι σας θα είναι ακόμα γεμάτο νεανική ζωντάνια και ενθουσιασμό αλλά θα έχει αποβάλει κάποιες από τις κακές εφηβικές συνήθειες.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Small & Mini Τροφή για Κουτάβια με Κοτόπουλο

  <p> </p><p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Small & Miniature είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της ανοσίας και της υγιούς ανάπτυξης του εγκεφάλου, των μυών και των οστών. Με υψηλά επίπεδα κλινικά αποδεδειγμένων αντιοξειδωτικών και DHA από ιχθυέλαιο.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Τροφή για Κουτάβια με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ με γεύση Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και της κινητικότητας, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και DHA από ιχθυέλαιο.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Medium Τροφή για Κουτάβια με Αρνί και Ρύζι

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την ισχυρή ανοσία και την υγεία του πεπτικού συστήματος. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και βέλτιστα επίπεδα ω-3 & ω-6 λιπαρών οξέων.
 • ΤΡΟΦΗ HILL'S SCIENCE PLAN ΓΙΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΜΕΣΑΙΑΣ ΦΥΛΗΣ με ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ Medium Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την ανοσία και την κινητικότητα, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και DHA από ιχθυέλαιο.