Η επιστήμη πίσω από τον σκύλο σας και τη συμπεριφορά του

Δημοσιεύθηκε από
Χρόνος διαβάσματος: λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Η επιστήμη των σκύλων σημειώνει ανοδική πορεία, καθώς όλο και περισσότεροι ερευνητές αφιερώνουν χρόνο και πόρους στην κατανόηση των εσωτερικών μηχανισμών που καθορίζουν την εξέλιξη του καλύτερου φίλου του ανθρώπου. Από τη βιολογία μέχρι την ψυχολογία των σκύλων, μαθαίνουμε όλο και περισσότερα πράγματα για τα κουτάβια και τη συμπεριφορά τους. Είστε περίεργοι να βρείτε απαντήσεις για το τι λέει η επιστήμη για το σκύλο σας; Συνεχίστε να διαβάζετε για να ενημερωθείτε σχετικά με ορισμένες από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις.

Γιατί οι σκύλοι κοιμούνται τόσο πολύ;

Κουτάβι που κοιμάται ανάσκελα πάνω σε ένα καφέ κρεβάτι με παιχνίδια γύρω του. Το πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ένας σκύλος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το μέγεθος, η φυλή, η φυσική κατάσταση και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Όλοι οι σκύλοι έχουν ανάγκη από πολύ περισσότερο ύπνο από ό,τι οι άνθρωποι, γεγονός που έχει να κάνει με την ποσότητα ύπνου REM. Ενώ στους ανθρώπους ο ύπνος REM καταλαμβάνει περίπου το 25% του συνολικού ύπνου, ο οποίος αποτελεί το βαθύτερο και πιο ξεκούραστο στάδιο του ύπνου, στον σκύλο, καταλαμβάνει μόνο το 10%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται να περισσότερο ύπνο προκειμένου να αντισταθμίσει αυτή την ανισορροπία.

Τι λένε οι σκύλοι όταν γαβγίζουν;

Αν και οι σκύλοι γαβγίζουν για διάφορους λόγους, οι βιολόγοι πίστευαν παλαιότερα ότι το γάβγισμά τους δεν εξαρτάται από αυτό που θέλουν να επικοινωνήσουν. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες έρευνες σχετικά με τη βιολογία του σκύλου αποκάλυψαν ότι οι φωνητικές χορδές του είναι ελαστικές, δίνοντάς του την ικανότητα να μεταβάλλει ελαφρώς τον ήχο του γαβγίσματος ώστε να μεταφέρει διαφορετικά νοήματα, σύμφωνα με το ο Scientific American.

Φασματογραφικές λήψεις από γαβγίσματα σκύλων ανέδειξαν διαφοροποιήσεις στο συγχρονισμό, το ύψος και το εύρος της φωνής, τα οποία εξαρτώνται από τη συγκυρία. Το ίδιο ισχύει και για το γρύλισμα. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τι σημαίνουν αυτά τα διαφορετικά γαβγίσματα και γρυλίσματα, πειράματα έχουν δείξει ότι οι σκύλοι αντιδρούν στις φωνές άλλων σκύλων ανάλογα με την περίσταση. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες ηχογράφησαν έναν σκύλο να γρυλίζει για φαγητό και να γρυλίζει σε έναν ξένο. Όταν αναπαρήγαγαν το "γρύλισμα που έκανε όταν ζητούσε τροφή" προσφέροντας ταυτόχρονα σε έναν άλλο σκύλο μια λιχουδιά, εκείνος έδειχνε μεγαλύτερη διστακτικότητα να τη δεχτεί απ' ό,τι όταν άκουγε το "γρύλισμα προς έναν ξένο." Άλλα πειράματα έδειξαν ότι οι σκύλοι και οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αντιδράσουν στο γάβγισμα ενός ξένου σκύλου παρά σε άλλα είδη γαβγίσματος. Χρειάζεται περισσότερη επιστημονική έρευνα για την αποκωδικοποίηση κάθε γαβγίσματος και γρυλίσματος, ωστόσο έχει αρχίσει να γίνεται σαφές ότι το γάβγισμα ενός σκύλου είναι μια πιο σύνθετη μορφή επικοινωνίας. Δεν το κάνει απλώς για διασκέδαση.

Πόσο γρήγορα μπορεί ένας σκύλος να τρέξει;

Αυτό εξαρτάται από τον εκάστοτε σκύλο. Η ταχύτητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος, το σχήμα του σώματος και το μήκος των ποδιών, καθώς και από την ηλικία, την υγεία και τη φυσική κατάσταση. Το greyhound μπορεί να καλύψει μια απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων σε μία ώρα, κατά μέσο όρο. Πρόκειται για τον ταχύτερο σκύλο στον κόσμο, με το γρηγορότερο μέλος αυτής της φυλής να έχει σημειώσει ταχύτητα 80 χιλιομέτρων ανά ώρα, σύμφωνα με το Wag!. Ενώ τα greyhound και άλλες γρήγορες φυλές, όπως τα ουίπετ και τα αφγανικά λαγωνικά, μοιάζουν να είναι σχεδιασμένα για ταχύτητα, όλοι οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να κάνουν το σώμα τους πιο αεροδυναμικό όταν τρέχουν, είτε με το να ισιώνουν τα αυτιά τους για να μειώνουν την αντίσταση του αέρα είτε με το να τα σπρώχνουν προς τα πίσω για να μην σκοντάφτουν.

Ο τρόπος με τον οποίο οι σκύλοι κινούν τα πόδια τους αλλάζει επίσης όταν τρέχουν. Ένας σκύλος που περπατάει κινεί τα δεξιά και τα αριστερά του πόδια συγχρονισμένα, ενώ όταν τρέχει πηδάει με τα μπροστινά και τα πίσω πόδια σε συνδυασμό, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ταχύτητα.

Πόσο ψηλά μπορεί να πηδήξει ένας σκύλος;

Για ορισμένους σκύλους, η ικανότητα να πηδούν πάνω στον καναπέ δεν αποτελεί κατόρθωμα, άλλοι χρειάζονται κάποιο πάτημα ώστε να σκαρφαλώσουν στην αγαπημένη σας πολυθρόνα για μια αγκαλίτσα. Άλλοι πάλι δύσκολα περιορίζονται από μια περιφραγμένη αυλή λόγω της ικανότητάς τους να πηδάνε εξαιρετικά ψηλά. Παρόμοια με την ικανότητα τρεξίματος ενός σκύλου, η ικανότητα άλματος του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος, τη δύναμη, την ηλικία, την υγεία και τη φυσική του κατάσταση. Το υψηλότερο άλμα που έχει καταγραφεί ξεπερνάει τα 2 μέτρα, ωστόσο το πιο εντυπωσιακό είναι οι μικρές φυλές που μπορούν να πηδήξουν σε ύψος πολλαπλάσιο από το σωματικό τους ύψος. Μια άλλη συνιστώσα όσον αφορά το άλμα του σκύλου είναι το πόσο μακριά μπορεί να πηδήξει. Στους διαγωνισμούς βουτιάς από αποβάθρα, οι σκύλοι εκπαιδεύονται να τρέχουν και να πηδούν στο νερό για να δουν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν. Μερικοί καταφέρνουν άλματα κοντά στα 9 μέτρα, σύμφωνα με το The Labrador Site.

Πόσο καλή είναι η όραση ενός σκύλου;

 Η όραση του σκύλου είναι εντυπωσιακή καθώς μπορεί να δει πράγματα που εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να διακρίνουμε. Ωστόσο, η όραση του δεν είναι απαραίτητα καλύτερη από εκείνη του ανθρώπου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Veterinary Vision, τα μάτια του σκύλου βρίσκονται στο πλάι του κεφαλιού του, γεγονός που τους προσφέρει μεγαλύτερη περιφερειακή όραση. Ωστόσο η οπτική τους οξύτητα (ή η ικανότητά τους να εστιάζουν σε αντικείμενα) είναι κατά 60 με 80 τοις εκατό μικρότερη από εκείνη του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι αντικείμενο που ένας σκύλος μπορεί να διακρίνει στα 6 μέτρα, ένας άνθρωπος με όραση 10/10 μπορεί να το διακρίνει στα 9 μέτρα. Για το λόγο αυτό, οι σκύλοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις υπόλοιπες αισθήσεις τους προκειμένου να προσανατολίζονται.

Πόσο καλή είναι η ακοή ενός σκύλου;

Η εξαιρετική ακοή του σκύλου δεν είναι μύθος, πρόκειται μάλιστα για ένα εντυπωσιακό βιολογικό πλεονέκτημα που τον βοηθάει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με το Petful, ένας σκύλος μπορεί να ακούσει έναν ήχο έως και τέσσερις φορές πιο μακριά από τον άνθρωπο. Οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν τα αυτιά τους ανεξάρτητα και να αλλάζουν την κατεύθυνση προς την οποία ακούνε, γεγονός που τους βοηθά να εστιάσουν στον ήχο που ακούνε και να εντοπίσουν από που ακριβώς προέρχεται. Αυτό συμβαίνει διότι τα αυτιά τους διαθέτουν 18 μύες (τρεις φορές περισσότερους από το ανθρώπινο αυτί). Οι σκύλοι έχουν επίσης την ικανότητα να ακούνε διαφορετικές συχνότητες, γι' αυτό και πράγματα όπως οι σφυρίχτρες σκύλων μπορούν να τα επηρεάσουν τόσο πολύ, ακόμη και όταν εσείς δεν ακούτε τίποτα. Τέλος, οι σκύλοι έχουν επίσης την ικανότητα να ασκούν επιλεκτική ακοή παρόμοια με τους ανθρώπους, οπότε όταν καλείτε το σκύλο σας από την αυλή και φαίνεται να σας αγνοεί, μάλλον αυτό συμβαίνει.

Γιατί οι σκύλοι ενθουσιάζονται τόσο πολύ όταν μας βλέπουν;

Δύο χαμογελαστά πομεράνιαν μέσα σε ένα αμάξι. Όταν γυρίζετε σπίτι αφού έχετε λείψει όλη μέρα - ή ακόμη και μετά από μια ή δύο ώρες μόνο - το πιθανότερο είναι ότι ο σκύλος σας θα σας υποδεχθεί γεμάτος χαρά και ενθουσιασμό. Κάθε! Μα κάθε! Φορά! Η υπερβολική αντίδραση των σκύλων στην επανένωση με τους ανθρώπους τους είναι ένα από τα πράγματα που μας κάνουν να τους αγαπάμε τόσο πολύ. Όμως γιατί ενθουσιάζονται τόσο πολύ;

Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που εμπλέκονται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα io9. Μελετώντας εγκεφαλογραφήματα σκύλων που εκτίθενται σε συγκεκριμένες μυρωδιές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά ενός οικείου ανθρώπου ενεργοποιεί τα κέντρα του εγκεφάλου τα οποία συνδέονται με την επιβράβευση με τέτοιο τρόπο όπως καμία άλλη μυρωδιά. Αυτό υποδεικνύει όχι μόνο ότι οι σκύλοι γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ των ανθρώπων και των άλλων σκύλων, αλλά και ότι οι σκύλοι αγαπούν πραγματικά να περνούν χρόνο με τους ανθρώπους τους.

Μια άλλη μελέτη χρησιμοποίησε ένα γνωστικό πείραμα που σχεδιάστηκε για τη μελέτη της ανταπόκρισης των παιδιών όταν αντικρίζουν τη μητέρα τους μετά από ένα διάστημα απουσίας, για να μετρήσει το ίδιο πράγμα στους σκύλους σε σχέση με τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η ανταπόκριση είναι αρκετά παρόμοια. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα. Δεν τους αρέσει η μοναξιά. Γι' αυτούς, η επιστροφή μας σημαίνει τέλος της μοναξιάς. Αν συνυπολογίσετε όλα τα παραπάνω, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι σκύλοι αδυνατούν να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους όταν αντικρίζουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Γιατί υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη σκύλων;

Πρόκειται για ένα από τα πιο ποικιλόμορφα είδη στον πλανήτη. Η λέσχη The Kennel Club αναγνωρίζει 218 ξεχωριστές φυλές σκύλων, χωρίς καν να υπολογίζονται όλες οι κατά τόπους παραλλαγές, οι διασταυρώσεις, οι μικτές φυλές και οι όλοι οι χαρούμενοι μυστηριώδεις κοπρίτες που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Λόγω της ποικιλομορφίας τους ως προς το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος και την ιδιοσυγκρασία, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σκύλοι άρχισαν να αποκλίνουν γενετικά από τους λύκους πριν από περίπου 27.000 χρόνια. Ευχαριστήστε τα ισχυρά γονίδια των κατοικίδιων των αρχαίων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών και τη διαμόρφωση των επόμενων γενεών σκύλων.

Αν και η πρακτική αυτή συνεχίζεται από τότε που οι σκύλοι εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο, η επιλεκτική αναπαραγωγή σκύλων γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να δημιουργούν διαφορετικές φυλές για αισθητικούς λόγους και για λόγους καινοτομίας, και όχι επειδή ορισμένα χαρακτηριστικά ήταν πιο χρήσιμα για το κυνήγι ή τη βοσκή. Εφόσον η πρακτική αυτή συνεχίζεται σήμερα, ο αριθμός των φυλών σκύλων και η ποικιλομορφία μεταξύ των ειδών συνεχίζει να αυξάνεται.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σκύλοι είναι ξεχωριστοί, το ίδιο και ο δεσμός που μοιραζόμαστε μαζί τους. Δεδομένου ότι ο τομέας της επιστήμης των σκύλων συνεχίζει να αναπτύσσεται, συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα για τους αγαπημένους μας τριχωτούς συντρόφους. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που δεν χρειάζεται να βασιστούμε στην επιστήμη για να μας το υποδείξει, και αυτό είναι το πόσο υπέροχοι είναι οι σκύλοι μας - ο καθένας από αυτούς.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Η Jean Marie Bauhaus είναι ιδιοκτήτρια κατοικίδιων ζώων, blogger και μυθιστοριογράφος. Ζει στην Tulsa της Οκλαχόμα, όπου και εργάζεται συνήθως υπό το βλέμμα των τριχωτών μικρών της φίλων.

Σχετικά άρθρα

 • Αποχωρισμός-Άγχος

  Dogs running Αν πρέπει να αφήσετε τον σκύλο σας μόνο του, αυτό μπορεί να του προκαλέσει άγχος αποχωρισμού, το οποίο συνήθως προκαλείται από την υπερ-εξάρτηση από τον ιδιοκτήτη.
 • Όταν το μάσημα αποδεικνύεται καταστροφικό

  Οι σκύλοι χρησιμοποιούν τη μουσούδα τους με τον ίδιο τρόπο που εμείς χρησιμοποιούμε τα χέρια μας – ως εργαλεία εξερεύνησης.
 • Τρώγοντας Κόπρανα Σκύλων

  Έχετε πάρει το σκύλο σας για έναν περίπατο, μόλις είπατε στο γείτονα πόσο καλά συμπεριφέρεται ο σκύλος σας και ξαφνικά τον πιάνετε να τρώει κόπρανα σκύλων.
 • Σκύλοι που σκάβουν

  Dogs running Αν ο σκύλος σας σιγά-σιγά μετατρέπει τον κήπο σας σε τοπίο με κρατήρες, να μην απελπίζεστε, επειδή οι σκύλοι που σκάβουν κάνουν μόνο αυτό που είναι φυσικό.

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b> 
  Buy Now »