Διαχείριση του κουταβιού σας όταν είναι με θηλυκό κουτάβι που έχει περίοδο

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Puppy female

Σε ηλικία περίπου έξι μηνών το κουτάβι σας θα μεταμορφωθεί σε έναν έφηβο σκύλο. Αυτό μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο σχήμα του σώματός του καθώς επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης και το σώμα αρχίζει να ‘γεμίζει’. Τα ψηλόλιγνα σκυλιά που έχουν μακριά πόδια θα αποκτήσουν πιο όμορφες αναλογίες μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

 

Ανάρμοστη Συμπεριφορά

Αυτή είναι επίσης η περίοδος κατά την οποία τα αρσενικά κουτάβια αρχίζουν να σκέφτονται το αντίθετο φύλο, αν και με συγκεχυμένο τρόπο. Μερικοί σκύλοι χρησιμοποιούν τα μαξιλάρια, μέρη επίπλων ακόμη και τα πόδια του αφεντικού τους για να εκτονώσουν την απογοήτευση τους και η συμπεριφορά ίππευσης είναι συνήθης σε αυτή την ηλικία. Αν και αυτή η συμπεριφορά είναι ενοχλητική και προκαλεί αμηχανία, συχνά θα φθίνει μετά από ένα ή δυο μήνες, αλλά ορισμένοι σκύλοι συνεχίζουν να ιππεύουν αντικείμενα και πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος. Η στείρωση των αρσενικών σκυλιών αποτελεί μια καλή λύση στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Αυτή η επέμβαση ρουτίνας περιλαμβάνει την αφαίρεση των όρχεων-την κύρια πηγή ορμονών που προκαλούν αυτές τις συμπεριφορές.

Αλλαγή Συνηθειών

Η άλλη αλλαγή που ενδέχεται να παρατηρήσετε, καθώς ο αρσενικός σκύλος σας μεγαλώνει, είναι ότι σηκώνει το πόδι του προκειμένου να ουρήσει. Αυτό είναι σχετικά φυσιολογικό, αλλά ένας μικρός αριθμός σκύλων μπορεί επίσης να αρχίσει να σημαδεύει την περιοχή του, σηκώνοντας το πόδι και ουρώντας σε αντικείμενα εντός του σπιτιού. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί επιθετικότητα προς άλλα αρσενικά σκυλιά στη διάρκεια των εφηβικών χρόνων του σκύλου σας. Και πάλι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των προβλημάτων λύνεται με την στείρωση και πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να στειρώσουν τα αρσενικά σκυλιά τους περίπου 6 μήνες πριν την πιθανή περίοδο εκδήλωσης τέτοιων συμπεριφορών.

Αμυντική Συμπεριφορά

Ορισμένα νεαρά αρσενικά σκυλιά μπορεί να αρχίσουν να υπερασπίζονται πράγματα που νιώθουν ότι τους ανήκουν- μπορεί να είναι πράγματα του σπιτιού ή του κήπου σας, ένα πολύτιμο παιχνίδι ή ακόμη και τα μέλη της οικογένειας σας. Παρά το αίσθημα ασφάλειας που σας προσδίδει το να ξέρετε ότι ο σκύλος σας θέλει να υπερασπιστεί το σπίτι και την οικογένειας σας, τέτοιες προστατευτικές συμπεριφορές μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, αν ο σκύλος σας αρχίζει να αντιδρά επιθετικά. Αν ο σκύλος σας γρυλίζει, όταν τον προσεγγίσουν, καθώς τρώει ή παίζει με ένα παιχνίδι, αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί προειδοποιητικό σημάδι της υπέρμετρης ανάπτυξης του ενστίκτου προστασίας της περιοχής του. Υπάρχουν αρκετές συμπεριφορικές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθούν αυτά τα σκυλιά και ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας συμβουλεύσει ανάλογα ή να σας παραπέμψει σε ένα συμπεριφορικό θεραπευτή κατοικίδιων. Μερικές φορές η επιθετικότητα που σχετίζεται με την προστασία της περιοχής μπορεί να υποχωρήσει μετά από μια επέμβαση στείρωσης.

Αληθινή Αγάπη

Υπάρχει ένας ακόμη τύπος συμπεριφοράς που μπορεί να παρατηρήσετε και η οποία εκδηλώνεται με διαλείπουσα μορφή. Αν ένα θηλυκό σκυλί της περιοχής σας είναι σε περίοδο αναπαραγωγής μπορεί να δείτε τον αρσενικό σκύλο σας να είναι ανόρεχτος, λυπημένος και αδιάφορος ή ανήσυχος και ανυπόμονος να βγει βόλτα. Δεν είναι σπάνιο για τους αρσενικούς σκύλους να προσπαθούν να αποδράσουν προκειμένου να συναντήσουν το πιθανό τους ταίρι. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμπλοκή των σκύλων σε ατυχήματα ή το να χάνονται οι σκύλοι. Πρόσθετη επαγρύπνηση και λίγη φροντίδα θα βοηθήσουν το σκύλο σας να ανταπεξέλθει σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Φυσικά, όπως και οι έφηβοι, ορισμένα κουτάβια είναι περισσότερο δύσκολα από άλλα, αλλά ευτυχώς τα περισσότερα θα ξεπεράσουν τη φάση της εφηβείας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα