Όταν το μάσημα αποδεικνύεται καταστροφικό

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Οι σκύλοι χρησιμοποιούν τη μουσούδα τους με τον ίδιο τρόπο που εμείς χρησιμοποιούμε τα χέρια μας – ως εργαλεία εξερεύνησης. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζουν ότι βρουν ενδιαφέρον μασώντας και ροκανίζοντάς το. Δυστυχώς, σε ορισμένα σκυλιά, αυτό το μάσημα αποδεικνύεται καταστρεπτικό και αποτελεί πρόβλημα.Dog and shoe

Γιατί μασούν;

Τα περισσότερα κουτάβια μασουλάνε όταν βγάζουν δόντια. Καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να μασήσουν κάτι με το οποίο παίζουν, γιατί βαριούνται ή από ένστικτο. Το μάσημα μπορεί να οφείλεται στο άγνωστο περιβάλλον που βρίσκεται ένας σκύλος που πάσχει από άγχος αποχωρισμού. Το να αναγνωρίσετε το γιατί ο σκύλος σας μασουλά, αποτελεί το κλειδί για να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά.

Εάν ο σκύλος σας μασά διάφορα αντικείμενα στο σπίτι, άσχετα από το αν είστε εκεί ή όχι, τότε πιθανότατα το κάνει από ανία. Ο σκύλος σας πιθανότατα χρειάζεται περισσότερο παιχνίδι, άσκηση και φυσική δραστηριότητα για να καταναλώσει την περίσσεια ενέργειά του. Η παροχή κατάλληλων παιχνιδιών για μάσημα θα βοηθήσει επίσης το σκύλο σας να αποβάλει την καταστροφική συνήθειά του.

Πρόβλημα οδοντοφυΐας

Εάν ο σκύλος σας βγάζει δόντια, απλά θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να μεγαλώσουν. Όταν είναι δυνατό κατευθύνετε το κουτάβι που βγάζει δόντια στα κατάλληλα αντικείμενα για μασούλημα. Φτιάξτε παγωμένες λιχουδιές σε φόρμες για γρανίτα ή αφήστε κάποια από τα παιχνίδια του σκύλου σας στην κατάψυξη πριν του τα δώσετε. Έτσι, όχι μόνο του παρέχετε ένα κατάλληλο παιχνίδια, αλλά κάποιο που επίσης θα του ανακουφίσει τα δόντια του.

Κάποιοι σκύλοι μασούν ως αποτέλεσμα του άγχους αποχωρισμού. Μπορεί να μασάνε ή να σκάβουν με τα πόδια σε μια προσπάθεια να διαφύγουν από την περιοχή που έχουν αφεθεί. Μπορεί επίσης να μασούν ακατάλληλα αντικείμενα ως μια νευρική αντίδραση στην απουσία σας. Αυτός ο τύπος μασήματος είναι πιθανότατα ο πιο δύσκολος στην αντιμετώπισή του, επειδή συμβαίνει όταν δεν είστε παρών και είναι το ίδιο το άγχος που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι ειδικοί στη συμπεριφορά του σκύλου θα χρησιμοποιήσουν τεχνικές κοινωνικοποίησης, απευαισθητοποίησης και δημιουργίας ανταγωνιστικών συμπεριφορών για τη θεραπεία του άγχους αποχωρισμού.

Ο συγχρονισμός είναι τα πάντα

Η μόνη ώρα που μπορείτε να πειθαρχήσετε αποτελεσματικά το σκύλο σας για το μάσημα είναι όταν τον πιάσετε επ' αυτοφώρω. Εάν βρείτε ένα μασημένο παπούτσι μία ώρα μετά την πράξη του σκύλου σας, αυτός δεν θα μπορεί να συσχετίσει την όποια τιμωρία με την πράξη του μασήματος. Ο σκύλος σας μπορεί να δείχνει ενοχή όταν κουνάτε το παπούτσι μπροστά στο πρόσωπό του αλλά αυτό απλά είναι υποτακτική συμπεριφορά. Όταν πράγματι πιάνετε το σκύλο σας να μασά κάτι, σταματήστε τον με μια φωνητική εντολή ή ένα δυνατό ήχο. Όταν σταματήσει δώστε του το παιχνίδι για μάσημα. Όταν αρχίσει να το μασουλά, επικροτήστε τον.

Για τους περισσότερους τύπους μασήματος μπορείτε να βοηθήσετε το σκύλος σας με το να τον κατευθύνετε να μασήσει ένα κατάλληλο αντικείμενο. Το να επιλέξετε το σωστό τύπο παιχνιδιού για μάσημα αποτελεί το πρώτο βήμα. Ποτέ να μην του δίνετε κάτι που να μοιάζει με αντικείμενα που δεν θέλετε να μασήσει. Εάν του δώσετε παλιά παπούτσια ή ρούχα δεν θα μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ αυτών και των αντικειμένων που δεν πρέπει να μασήσει.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα που μπορούν να εφαρμοστούν σε οικιακά αντικείμενα, ώστε να αποθαρρύνετε το σκύλο σας να τα μασήσει. Τα προϊόντα αυτά έχουν γεύση ή οσμή που είναι δυσάρεστη για τα σκυλιά αλλά μη αντιληπτή από τους ανθρώπους.

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Αυτός θα μπορεί να σας προσφέρει χρήσιμες συμβουλές και συστάσεις.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Lamb & Rice

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλή μυϊκή μάζα. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα εύπεπτο αρνί.
 • Science Plan™ Canine Adult Oral Care

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Oral Care Κοτόπουλο είναι κλινικά αποδεδειγμένη ότι μειώνει την πλάκα και τη τρυγία. Με αντιοξειδωτικά και προηγμένη τεχνολογία στοματικής υγείας.
 • Science Plan™ Canine Adult Performance Chicken

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Performance Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την ικανοποίηση των πρόσθετων ενεργειακών αναγκών των δραστήριων σκύλων, καθώς και των σκύλων εργασίας και κυνηγετικών. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και κροκέτες υψηλής ενεργειακής πυκνότητας...
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  <ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Sensitive Skin με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να συμβάλλει στην αποφυγή της ξηροδερμίας και του κνησμού. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ω-3 & ω-6.</li></ul>