Σκύλοι σε οίστρο

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Οι θηλυκοί σκύλοι βρίσκονται «σε οίστρο» όταν εισέλθουν στο γόνιμο μέρος του αναπαραγωγικού κύκλου τους. Ένας οίστρος διαρκεί 3 εβδομάδες κατά μέσο όρο και ένας σκύλος συνήθως θα μπαίνει σε οίστρο κάθε 6 έως 8 μήνες.

Οι περισσότερες φυλές έχουν τον πρώτο οίστρο τους περίπου στους 6 μήνες αλλά μπορεί να έρθει νωρίτερα ή αργότερα.

Ένας οίστρος συνήθως αναγνωρίζεται όταν υπάρχει αιμορραγία από τον κόλπο, πρησμένο αιδοίο ή αυξημένη διούρηση. Ωστόσο, οι θηλυκοί σκύλοι δεν παράγουν πολύ αίμα, και σε έναν μικρό σκύλο μπορεί να μην παρατηρήσετε την αιμορραγία.

Ανεπιθύμητη προσοχή

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε αν έχετε μια σκύλα σε οίστρο είναι ότι θα προσελκύσει μη στειρωμένα αρσενικά σκυλιά εντός μιας πολύ μεγάλης ακτίνας. Η συμπεριφορά της θα αλλάξει επίσης, επομένως ενώ φυσιολογικά δε θα άφηνε τα αρσενικά να ανέβουν πάνω της, θα το κάνει σίγουρα ενώ βρίσκεται σε οίστρο.

Επιπροσθέτως, οι αρσενικοί σκύλοι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βρουν πλησιάσουν ένα θηλυκό σε οίστρο. Ενώ η σκύλα σας βρίσκεται σε οίστρο, θα σας συμβουλεύαμε να την αφήσετε χωρίς επίβλεψη έξω, και θα πρέπει να την συγκρατείτε με λουρί συνέχεια κατά τη διάρκεια των περιπάτων. Γενικά, οι άλλοι ιδιοκτήτες κατοικιδίων που συναντάτε θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τους σκύλους τους, αλλά η οσμή ενός θηλυκού σε οίστρο μπορεί να προκαλέσει επιθετική συμπεριφορά σε ορισμένους σκύλους.

Αιμορραγία

Η δεύτερη ανησυχία είναι η αιμορραγία. Αν ο σκύλος σας παράγει αρκετό αίμα, ίσως θέλετε να τον περιορίσετε σε πατώματα τα οποία είναι εύκολο να καθαριστούν και δε διαθέτουν χαλί. Το να τον αφήσετε απλώς έξω είναι κακή ιδέα εκτός κι αν θέλετε να έχει αρσενικούς επισκέπτες (και πιθανώς κουτάβια).

Αν δε σκοπεύετε να την ζευγαρώσετε, είναι καλύτερα να τη στειρώσετε. Η στείρωση θα την αποτρέψει τον οίστρο.

Υπάρχουν αντιπαραθέσεις σχετικά με το πότε είναι καλύτερα να στειρώσετε το θηλυκό σκύλο σας. Ορισμένοι κτηνίατροι θα συμβουλεύσουν να αφήσετε το σκύλο να έχει έναν οίστρο ενώ άλλοι θα τον στειρώσουν από τους 6 μήνες. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ποια πορεία δράσης πιστεύει ότι είναι σωστή για το σκύλο σας.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • Ideal Balance™ Puppy with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Puppy είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κουταβιών έως και 1ος έτους. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία του σκύλου σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης.</p><p>  
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Small & Mini Τροφή για Κουτάβια με Κοτόπουλο

  <p> </p><p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Small & Miniature είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της ανοσίας και της υγιούς ανάπτυξης του εγκεφάλου, των μυών και των οστών. Με υψηλά επίπεδα κλινικά αποδεδειγμένων αντιοξειδωτικών και DHA από ιχθυέλαιο.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Medium Τροφή για Κουτάβια με Αρνί και Ρύζι

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την ισχυρή ανοσία και την υγεία του πεπτικού συστήματος. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και βέλτιστα επίπεδα ω-3 & ω-6 λιπαρών οξέων.
 • HILL'S VET ESSENTIALS GROWTH Medium Τροφή για Κουτάβια με Κοτόπουλο

  <p>Αποκλειστικά για κτηνιάτρους. Πλήρης διατροφή που βοηθά στη κάλυψη των 5 πιο βασικών αναγκών υγείας των κουταβιών ηλικίας από 4 εβδομάδων και την υγιή ανάπτυξη τους. Με κλινικά αποδεδειγμένα επίπεδα DHA και αντιοξειδωτικών για την ανάπτυξη της αντίληψης και του ανοσοποιητικού.</p>