Σκύλοι σε οίστρο

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Οι θηλυκοί σκύλοι βρίσκονται «σε οίστρο» όταν εισέλθουν στο γόνιμο μέρος του αναπαραγωγικού κύκλου τους. Ένας οίστρος διαρκεί 3 εβδομάδες κατά μέσο όρο και ένας σκύλος συνήθως θα μπαίνει σε οίστρο κάθε 6 έως 8 μήνες.

Οι περισσότερες φυλές έχουν τον πρώτο οίστρο τους περίπου στους 6 μήνες αλλά μπορεί να έρθει νωρίτερα ή αργότερα.

Ένας οίστρος συνήθως αναγνωρίζεται όταν υπάρχει αιμορραγία από τον κόλπο, πρησμένο αιδοίο ή αυξημένη διούρηση. Ωστόσο, οι θηλυκοί σκύλοι δεν παράγουν πολύ αίμα, και σε έναν μικρό σκύλο μπορεί να μην παρατηρήσετε την αιμορραγία.

Ανεπιθύμητη προσοχή

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε αν έχετε μια σκύλα σε οίστρο είναι ότι θα προσελκύσει μη στειρωμένα αρσενικά σκυλιά εντός μιας πολύ μεγάλης ακτίνας. Η συμπεριφορά της θα αλλάξει επίσης, επομένως ενώ φυσιολογικά δε θα άφηνε τα αρσενικά να ανέβουν πάνω της, θα το κάνει σίγουρα ενώ βρίσκεται σε οίστρο.

Επιπροσθέτως, οι αρσενικοί σκύλοι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βρουν πλησιάσουν ένα θηλυκό σε οίστρο. Ενώ η σκύλα σας βρίσκεται σε οίστρο, θα σας συμβουλεύαμε να την αφήσετε χωρίς επίβλεψη έξω, και θα πρέπει να την συγκρατείτε με λουρί συνέχεια κατά τη διάρκεια των περιπάτων. Γενικά, οι άλλοι ιδιοκτήτες κατοικιδίων που συναντάτε θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τους σκύλους τους, αλλά η οσμή ενός θηλυκού σε οίστρο μπορεί να προκαλέσει επιθετική συμπεριφορά σε ορισμένους σκύλους.

Αιμορραγία

Η δεύτερη ανησυχία είναι η αιμορραγία. Αν ο σκύλος σας παράγει αρκετό αίμα, ίσως θέλετε να τον περιορίσετε σε πατώματα τα οποία είναι εύκολο να καθαριστούν και δε διαθέτουν χαλί. Το να τον αφήσετε απλώς έξω είναι κακή ιδέα εκτός κι αν θέλετε να έχει αρσενικούς επισκέπτες (και πιθανώς κουτάβια).

Αν δε σκοπεύετε να την ζευγαρώσετε, είναι καλύτερα να τη στειρώσετε. Η στείρωση θα την αποτρέψει τον οίστρο.

Υπάρχουν αντιπαραθέσεις σχετικά με το πότε είναι καλύτερα να στειρώσετε το θηλυκό σκύλο σας. Ορισμένοι κτηνίατροι θα συμβουλεύσουν να αφήσετε το σκύλο να έχει έναν οίστρο ενώ άλλοι θα τον στειρώσουν από τους 6 μήνες. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ποια πορεία δράσης πιστεύει ότι είναι σωστή για το σκύλο σας.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Lamb & Rice

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλή μυϊκή μάζα. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα εύπεπτο αρνί.
 • Science Plan™ Canine Adult Oral Care

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Oral Care Κοτόπουλο είναι κλινικά αποδεδειγμένη ότι μειώνει την πλάκα και τη τρυγία. Με αντιοξειδωτικά και προηγμένη τεχνολογία στοματικής υγείας.
 • Science Plan™ Canine Adult Performance Chicken

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Performance Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την ικανοποίηση των πρόσθετων ενεργειακών αναγκών των δραστήριων σκύλων, καθώς και των σκύλων εργασίας και κυνηγετικών. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και κροκέτες υψηλής ενεργειακής πυκνότητας...
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  <ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Sensitive Skin με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να συμβάλλει στην αποφυγή της ξηροδερμίας και του κνησμού. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ω-3 & ω-6.</li></ul>