Χαρακτηριστικά προσωπικότητας και φυλές σκύλων: βρείτε τον ιδανικό σκύλο για εσάς

Δημοσιεύτηκε από Jean Marie Bauhaus
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η προσωπικότητα. Αυτό ισχύει τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους σκύλους. Ίσως να προτιμάτε μία συγκεκριμένη φυλή. Άπαξ όμως και αποφασίσετε να αποκτήσετε έναν σκύλο, θα πρέπει να αναρωτηθείτε εάν αποτελεί τη σωστή επιλογή για εσάς. Η προσωπικότητα ενός σκύλου έχει μεγάλη σημασία προκειμένου να καθορίσετε κατά πόσον αυτός θα είναι κατάλληλος για το σπίτι σας. Από τη στιγμή που γνωρίζετε ποια είναι τα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία τα οποία πρέπει απαραίτητα να έχει ένας σκύλος ώστε να ταιριάζει με τις δικές σας ανάγκες, η επιλογή μιας φυλής γίνεται απλή υπόθεση. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να επιλέξετε έναν σκύλο που να ταιριάζει με την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής σας.

Σκεφτείτε το σπίτι και την οικογένειά σας

Two young blonde boys and a baby snuggle with a larger brown dog in bed.Είστε μόνοι; Έχετε οικογένεια; Έχετε παιδιά; Μικρής ή μεγάλης ηλικίας; Έχετε ήδη κάποιο κατοικίδιο; Εκτός από τη σύσταση της οικογένειάς σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το σπίτι σας και τη διαμόρφωση του χώρου. H επιφάνεια παίζει σημαντικό ρόλο, είτε μένετε σε σπίτι είτε σε διαμέρισμα, όπως επίσης και το αν διαθέτετε αυλή ή κήπο με περίφραξη, αν ζείτε σε μια γειτονιά που προσφέρεται για περίπατο ή αν υπάρχει πάρκο σκύλων σε κοντινή απόσταση. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν επιλέξετε μια συγκεκριμένη φυλή ή το μέγεθος του σκύλου.

Αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε την αναζήτησή σας και να καταλήξετε στην καταλληλότερη επιλογή. Για παράδειγμα, εάν κατοικείτε σε διαμέρισμα, μακριά από πάρκα και χώρους πρασίνου, ένας μικρός σκύλος που δεν χρειάζεται πολύ χώρο ίσως να αποτελεί την ιδανική επιλογή. Οι μικροί παιχνιδιάρικοι σκύλοι δεν ταιριάζουν σε οικογένειες με μικρά παιδιά καθώς είναι πιο ευαίσθητα και ανήσυχα. Αντιθέτως, οι μεγάλοι σε μέγεθος σκύλοι έχουν συνήθως πολύ καλή σχέση με τα παιδιά. Αν σκέφτεστε να πάρετε μεγάλο σκύλο, όπως έναν Μεγάλο Δανό ή έναν Αγίου Βερνάρδου, βεβαιωθείτε πρώτα πως έχετε αρκετό χώρο στο σπίτι, αλλά και μια αυλή, ώστε να νιώθει άνετα.

Κριτήρια σε σχέση με τον τρόπο ζωής σας

Εργάζεστε πολλές ώρες; Ταξιδεύετε συχνά; Σας αρέσουν οι εξορμήσεις ή προτιμάτε να μένετε σπίτι;

Εάν έχετε έναν ενεργό τρόπο ζωής, θα πρέπει να επιλέξετε έναν σκύλο που να μπορεί να ακολουθεί τους ρυθμούς σας. Οι ράτσες τεριέ και, γενικότερα, οι αθλητικές φυλές σκύλων απολαμβάνουν τις δραστήριες βόλτες και την άσκηση. Αν όμως είστε από εκείνους που προτιμούν να περνάνε τα Σάββατα τους στον καναπέ, ένας σκύλος γεμάτος ενέργεια δεν είναι καλή επιλογή. Εάν λείπετε από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεν έχετε τη δυνατότητα να παίρνετε το κουτάβι σας μαζί, θα πρέπει να επιλέξετε έναν σκύλο που αντέχει να μένει μόνος για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Γιατί επιθυμείτε να αποκτήσετε σκύλο;

Σκεφτείτε επίσης τι ελπίζετε να κερδίσετε αν πάρετε σκύλο. Θέλετε απλά έναν σύντροφο ή έναν άγρυπνο φύλακα για το σπίτι; Θέλετε ένα φιλαράκι που θα κουλουριάζεται στην αγκαλιά σας ή έναν σύντροφο μεγάλου μεγέθους όταν βγαίνετε έξω για τρέξιμο; Κάποιοι αναζητούν έναν σκύλο ο οποίος θα προσέχει και θα προστατεύει τα παιδιά τους όταν αυτά παίζουν, ενώ άλλοι ψάχνουν ένα νέο μέλος για την οικογένειά τους. Για να περιορίσετε τις επιλογές σας, αναρωτηθείτε με ειλικρίνεια ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους θέλετε να πάρετε έναν σκύλο και τι ελπίζετε πως θα κερδίσετε, εσείς και η οικογένειά σας, από αυτόν.

Χρόνος και προϋπολογισμός

Σκεφτείτε καλά πόσο χρόνο και πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε για έναν σκύλο. Μην ξεχνάτε πως οι σκύλοι είναι σαν μικρά παιδιά τα οποία παραμένουν για πάντα νέα. Εκτός από την παροχή της κατάλληλης τροφής, ενός κρεβατιού για να κοιμάται, παιχνιδιών και άλλων αξεσουάρ, θα πρέπει επίσης να παρέχετε την απαραίτητη φροντίδα, επαρκή άσκηση και υγειονομική περίθαλψη. Κάποιοι σκύλοι έχουν περισσότερες ανάγκες από άλλους. Για παράδειγμα, ένα κουτάβι της Μάλτας δεν είναι η κατάλληλη επιλογή εάν δεν έχετε αρκετό χρόνο να διαθέσετε ή τον απαραίτητο προϋπολογισμό για τακτικό βούρτσισμα και κούρεμα. Ορισμένες φυλές έχουν δυστυχώς γενετική προδιάθεση σε διάφορες ασθένειες, η αντιμετώπιση των οποίων είναι δαπανηρή. Θα πρέπει να αποφασίσετε πόσο χρόνο και χρήμα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε για τη φροντίδα του σκύλου σας κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Σκύλο ή κουτάβι;

little sleeping French bulldog puppies lying on a beautiful green grassΗ ηλικία είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τα κουτάβια επειδή είναι πιο χαριτωμένα και δύσκολα αντιστέκονται σε αυτά. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πως ο δεσμός που δημιουργείται μεταξύ του ανθρώπου και του κουταβιού είναι ισχυρότερος, καθώς αυτό μεγαλώνει δίπλα στον ιδιοκτήτη του. Όμως το να εκπαιδεύσει και να φροντίσει κανείς ένα κουτάβι είναι δύσκολη υπόθεση και απαιτεί γερά νεύρα και υπομονή. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι, από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως εκπαιδευμένοι και κοινωνικοποιημένοι, χώρια που έχουν ξεπεράσει τη φάση «μασάω ό,τι βρω μπροστά μου». Εκτός και αν έχουν κάποια τραυματική εμπειρία (η οποία βέβαια μπορεί να ξεπεραστεί), οι ενήλικοι σκύλοι συνήθως δημιουργούν εύκολα στενό δεσμό με τη νέα τους οικογένεια.

Επιλογή φυλής ή τύπου σκύλου

Αφού θα έχετε απαριθμήσει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να έχει ο σκύλος που θα υιοθετήσετε, θα είστε έτοιμοι να μάθετε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις διάφορες φυλές ή τύπους σκύλων ώστε να καταλήξετε στην κατάλληλη επιλογή. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια επίσκεψη στο κοντινότερο σε εσάς καταφύγιο όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά διάφορους τύπους και φυλές σκύλων. Επίσης, η ιστοσελίδα HillsPet.com διαθέτει πολλά άρθρα σχετικά με τις διάφορες φυλές σκύλων, τα οποία θα σας βοηθήσουν στην επιλογή σας, όπως επίσης και η ιστοσελίδα American Kennel Club.

Εάν δεν έχετε ιδέα από που να ξεκινήσετε, ενηερωθείτε πρώτα για τις διάφορες ομάδες των φυλών σκύλων. Οι σκύλοι που ανήκουν στην ομάδα τεριέ, για παράδειγμα, είναι συνήθως δυναμικοί και γεμάτοι ενέργεια. Ο ιδιοκτήτης τους πρέπει να ξέρει να επιβάλλεται και να είναι εξαιρετικά υπομονετικός ώστε να μπορεί να τους εκπαιδεύσει σωστά.

Οι σκύλοι εργασίας είναι έξυπνοι και εκπαιδεύονται σχετικά εύκολα. Είναι μάλιστα πιο χαρούμενοι όταν τους ανατίθενται καθήκοντα. Ξεκινήστε καλύτερα εξετάζοντας τις διάφορες ομάδες σκύλων. Αφού περιορίσετε τις επιλογές σας, ίσως σας φανεί χρήσιμο να συζητήσετε με άτομα που έχουν εμπειρία με τις φυλές που σας ενδιαφέρουν.

Εάν δεν γνωρίζετε κάποιον με σχετική εμπειρία, δοκιμάστε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση στο διαδίκτυο όπου θα βρείτε σχετικά φόρουμ και ομάδες κοινωνικής δικτύωσης των οποίων οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες φυλές. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με την ιδιοσυγκρασία της κάθε φυλής, αλλά και να σας επισημάνει εάν η φυλή που έχετε επιλέξει παρουσιάζει κάποια γενετική προδιάθεση σε συγκεκριµένη γενετική ασθένεια.

Μπορεί επίσης να σας προτείνει ένα αξιόπιστο εκτροφείο ή καταφύγιο. Να θυμάστε πως υπάρχουν πολλά υπέροχα καταφύγια ζώων που ειδικεύονται σε συγκεκριμένες φυλές. Επομένως, δεν χρειάζεται να ξοδέψετε εκατοντάδες, ή ακόμη και χιλιάδες ευρώ για την απόκτηση ενός κουταβιού από εκτροφείο.

 

Καθαρόαιμος ή ημίαιμος σκύλος;

Αν και μπορείτε σχετικά εύκολα να βρείτε καθαρόαιμο σκύλο που να έχει ανάγκη από ένα στοργικό σπιτικό σε καταφύγια ζώων, θα βρείτε επίσης μαι μια μεγάλη ποικιλία σκύλων μικτής φυλής. Μπορεί να μοιάζει σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί η ιδιοσυγκρασία ενός ημίαιμου σκύλου, αν όμως γνωρίζετε τις διάφορες διασταυρώσεις από τις οποίες έχει προέλθει δεν είναι τόσο δύσκολο. Σε γενικές γραμμές, οι σκύλοι μικτής φυλής εμφανίζουν συνήθως τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των γονιών τους σε καλή ισορροπία. Οι ημίαιμοι σκύλοι συνδυάζουν αρκετά χαρακτηριστικά από διάφορες ιδιοσυγκρασίες, ενώ οι καθαρόαιμοι πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επίσης, σύμφωνα με την Ανθρωπιστική Εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι σκύλοι μικτής φυλής είναι λιγότερο επιρρεπείς σε γενετικές προδιαθέσεις οι οποίες μπορεί να προκύψουν λόγω υπερβολικής αναπαραγωγής. Εάν σκέφτεστε να υιοθετήσετε από καταφύγιο, εξηγήστε στον ή την σύμβουλο υιοθεσίας ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που επιθυμείτε να έχει ο σκύλος. Έτσι, θα μπορεί σας βοηθήσει να επιλέξετε τον ιδανικό σκύλο για εσάς.

Με όλα αυτά τα ερωτήματα, ίσως η εύρεση ενός σκύλου με τη σωστή προσωπικότητα να μοιάζει όσο δύσκολη όσο και η αναζήτηση της αδελφής ψυχής σας. Όμως είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε πολύ σοβαρά. Άλλωστε, μη ξεχνάτε πως ο σκύλος σας θα σας συντροφεύσει για τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια της ζωής σας, αν όλα πάνε καλά. Οφείλετε για το καλό το δικό σας, αλλά και του σκύλου σας, να καταλήξετε στη σωστή επιλογή.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

$authorImageAlt

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus είναι μυθιστοριογράφος και ανεξάρτητη αρθρογράφος. Ζει στην Tulsa της Οκλαχόμα. Αρθρογραφεί τακτικά σχετικά με θέματα που αφορούν τη φροντίδα και την υγεια των κατοικίδιων ζώων, από το γραφείο στο σπίτι της, συνήθως υπό το βλέμμα των τριχωτών μικρών της φίλων.

 

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b>