Πως να επιπλήξετε την γάτα σας

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Οι γάτες έχουν τη φήμη ότι είναι ακατάδεκτες, απόμακρες και ατάραχες. Οπότε πως επιπλήττετε τη γάτα σας όταν έχει κάνει κάτι κακό;

Σε φυσιολογικές συνθήκες, σπανίως χρειάζεται να επιπλήξετε τη γάτα σας. Τα συχνά ζητήματα όπως τι γρατζούνισμα, το μαρκάρισμα, το νιαούρισμα και οι απαγορευμένες επισκέψεις στην τουαλέτα, πρέπει να αντιμετωπίζονται με άμεση εκπαίδευση. Ορισμένες φορές η ήπια πειθαρχία πρέπει να αποτελέσει μέρος της εκπαίδευσης.

Αν η γάτα σας έχει αναπτύξει νέα και ανεπιθύμητη συμπεριφορά, προσπαθήστε να καταλάβετε για ποιο λόγο. Αν, για παράδειγμα, η γάτα σας έχει αρχίσει να ουρεί έξω από το αμμοδοχείο, το ζήτημα είναι τόσο ιατρικό όσο και συμπεριφορικό. Μπορεί να έχει απόφραξη της ουροποιητικής οδού ή λοίμωξη του ουροποιητικού.

Παρομοίως, μια γάτα που έχει αρχίσει ξαφνικά να γρατζουνίζει τα πλαίσια των παραθύρων μπορεί να ανταποκρίνεται σε κάποιο νέο στρες στη ζωή της. Μπορεί να σημαδεύει την περιοχή της για να προειδοποιήσει μια γάτα εξωτερικού χώρου την οποία είδε από το παράθυρο ή μπορεί απλώς να έχει αγχωθεί από τον πολύ κόσμο που βρίσκεται στο σπίτι. Αν απομακρύνετε ή προσαρμόσετε την αιτία αυτής της συμπεριφοράς, δε θα χρειαστεί να πειθαρχήσετε ξανά τη γάτα σας.

Ψεκασμός

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους επίπληξης μιας γάτας είναι με ένα νεροπίστολο. Οι περισσότερες γάτες μισούν το βρέξιμο και το ξαφνικό σοκ του κρύου νερού σε συνδυασμό με τον ήχο του νεροπίστολου θα τις ξαφνιάσει.

Είναι σημαντικό να είστε σταθεροί όσον αφορά την επίπληξη εάν επιθυμείτε να αλλάξει συμπεριφορά. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι χρήσιμο ή δίκαιο να επιπλήττετε τη γάτα σας αν την πιάσετε κατά τη διάρκεια της πράξης ή αμέσως μετά. Αν βρείτε κόπρανα που άφησε η γάτα σας στο πάτωμα πριν από μία ώρα, δεν υπάρχει λόγος να την τιμωρήσετε για αυτό. Ακόμα κι αν φέρετε τη γάτα στο μέρος της ακαταστασίας, δε θα μπορέσει να κάνει σύνδεση μεταξύ της επίπληξης και της συμπεριφοράς για την οποία την τιμωρείτε.

Ηχητική συμβουλή

Όποια μέθοδο διαλέξετε για να πειθαρχήσετε τη γάτα σας, πάντα να τη συνοδεύετε με ένα σταθερό “όχι”, ένα χτύπημα των δακτύλων σας ή ένα χτύπημα των χεριών σας.

Να το κάνετε αυτό συνέχεια και τελικά η γάτα σας θα μάθει να συνδέει τον ήχο που κάνετε με την επίπληξη. Στη συνέχεια θα χρειάζεται μόνο ένα χτύπημα των δαχτύλων ή ένα σταθερό “όχι” για να αφήσει ήσυχες τις κουρτίνες ή για να φύγει τρέχοντας από το τραπέζι της κουζίνας.

Ποτέ να μη φωνάζετε ή να ουρλιάζετε σε μια γάτα και ποτέ μην χτυπάτε ή επιπλήττετε σωματικά τη γάτα σας. Ορισμένες φορές λέγεται ότι “απλά πρέπει να τους δείξεις ποιο είναι το αφεντικό” ή “να τους το τρίψεις στη μούρη”. Δεν είναι αλήθεια. Οι γάτες δεν ανταποκρίνονται με καλό τρόπο στην αρνητική επίδειξη ισχύος και είναι πολύ αναποτελεσματικός τρόπος για την επίπληξη της γάτας σας. Στην πραγματικότητα, ενέργειες όπως αυτή είναι πιθανότερο να έχουν ως αποτέλεσμα η γάτα σας να σας αποφεύγει εντελώς παρά να διορθώσει τη συμπεριφορά της.

Σχετικά Άρθρα

 • Λίστα ελέγχου για διακοπές με τη γάτα σας

  Ετοιμάζεστε για διακοπές; Χρησιμοποιήστε αυτή τη λίστα ελέγχου για ταξίδια με γάτες για να διασφαλίσετε ότι έχετε ό,τι σημαντικό χρειάζεστε για το ταξίδι σας, όπως φαγητό, παιχνίδια και τα στοιχεία του κτηνιάτρου της.
 • Γάτες και γιορτές μαζί

  Μερικές φορές οι γάτες και οι γιορτές πάνε μαζί όπως το λάδι με το νερό. Πέρα από θέματα ασφάλειας για τις γάτες, υπάρχει και το ενδεχόμενο οι γάτες είτε να αγνοούνται μέσα στις ετοιμασίες των γιορτών είτε να υπερδιεγερθούν από την εορταστική ατμόσφαιρα.
 • Επιλέγοντας κτηνίατρο για τη γάτα σας

  Εκτός από εσάς και την οικογένειά σας, ο κτηνίατρος της γάτας σας είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή της.
 • Μετακόμιση με τη γάτα σας

  Εάν υπάρχει ένα πράγμα περισσότερο αγχώδες από τη μετακόμιση, αυτό είναι η μετακόμιση μαζί με τη γάτα σας.

Σχετικά Προϊόντα

 • Ideal Balance™ Feline Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span>  Feline Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων γατών . Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Feline Mature Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span>  Feline Mature Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων γατών . Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Kitten with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Kitten είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μικρών γατών έως 1ος έτους. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>