Τι να κάνετε και τι να αποφύγετε για να πειθαρχήσετε μια γάτα

Δημοσιεύθηκε από Christine O'Brien
Χρόνος διαβάσματος: λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Όσο και αν αγαπάτε τη γάτα σας, σίγουρα ο τριχωτός σας φίλος αγαπά την ανεξαρτησία του και κατά καιρούς μπορεί να γίνει αρκετά δύστροπος. Πρέπει να μάθετε πώς να πειθαρχείτε μια γάτα, αλλά ίσως να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Για την αποτελεσματική πειθάρχηση μιας γάτας χρειάζεται προσπάθεια και πειραματισμός. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και το ίδιο ισχύει για τα ζώα. Μια μέθοδος διόρθωσης της συμπεριφοράς μπορεί να λειτουργήσει με μια γάτα ενώ μια άλλη ίσως την απορρίψει και η συμπεριφορά της χειροτερέψει. Επιπλέον, κάποιες μέθοδοι θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, ιδιαίτερα αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία ή αν οι προηγούμενες γάτες σας έμοιαζαν να μαθαίνουν από μόνες τους. Για να ξεκινήσετε σωστά, θα πρέπει να γνωρίζετε τι να κάνετε και τι να αποφύγετε όσον αφορά την πειθάρχηση της γάτας σας. Μόλις το γατάκι - ή η γάτα - σας καταλάβει ποια είναι η κατάλληλη συμπεριφορά, η ανάγκη διόρθωσης κακών συμπεριφορών θα είναι μικρότερη. Εξάλλου, πρόκειται για πολύ έξυπνα ζώα.

Τι να μην κάνετε

Μην συγκρίνετε τη γάτα σας με το σκύλο σας. Αν έχετε ήδη εμπειρία από την εκπαίδευση ενός σκύλου, ίσως να νομίζετε πως η μέθοδος θα είναι παρόμοια και για τη γάτα. Καθόλου! Οι γάτες και οι σκύλοι είναι πολύ διαφορετικά ζώα και δεν μαθαίνουν με τον ίδιο τρόπο. Εκεί που ο σκύλος συμμετέχει στη διαδικασία και προσέχει την κάθε εντολή, η γάτα παραμένει αδιάφορη χωρίς να αντιδρά. Το να γνωρίζετε ότι πρέπει να προσεγγίσετε τη γάτα σας με διαφορετικό τρόπο είναι το πρώτο βήμα προς την επιτυχία, και για τους δύο σας.


Μην χρησιμοποιείτε σωματική τιμωρία για την πειθάρχηση της γάτας σας. Η εκπαίδευση ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εμπειρία. Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει ποτέ να βλάψετε μια γάτα καθώς την πειθαρχείτε. Οι γάτες από τη φύση τους δεν ανέχονται τις ανθρώπινες μορφές τιμωρίας, όμως η επιβολή της κυριαρχίας σας με τη χρήση δύναμης θα διαταράξει τη σχέση σας μαζί της. Ποτέ μην ακινητοποιείτε, ταρακουνάτε ή χτυπάτε τη γάτα σας. Η άσκηση βίας εναντίον της γάτας σας μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει την κατάσταση και να προκαλέσει το ξέσπασμά της ή την απομάκρυνσή της. Επίσης, οι γάτες δεν κάνουν εύκολα τη σύνδεση μεταξύ σωματικής τιμωρίας και ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα να μην μαθαίνουν τελικά τι απαγορεύεται και τι όχι. Αν η εκπαίδευση της σας δυσκολεύει υπερβολικά, ζητήστε βοήθεια από άλλα μέλη της οικογένειας ή ακόμη και από έναν επαγγελματία εκπαιδευτή. Δεν πρόκειται για αποτυχία καθώς καλείτε απλά τις ενισχύσεις!Ριγέ γάτα καθώς δαγκώνει το δάχτυλο του ιδιοκτήτη της

Μην φωνάζετε για να περάσετε ένα μήνυμα. Δεν μιλάτε την ίδια γλώσσα με τη γάτα σας, συνεπώς με το να υψώσετε τη φωνή σας δεν θα καταφέρετε τίποτα. Φυσικά, η γάτα σας θα καταλάβει ότι η αλλαγή στην ένταση της φωνής σας σηματοδοτεί ότι κάτι έχει αλλάξει. Ωστόσο, ίσως αυτό την τρομάξει ή προκαλέσει επιδείνωση της κατάστασης. Οι φωνές μπορεί να προκαλέσουν άγχος και ανησυχία στη γάτα σας, με αποτέλεσμα να χειροτερέψει η συμπεριφορά της.

Μην τρίβετε τη μύτη της γάτας σας στην περιοχή όπου έχει ουρήσει. Το μόνο πράγμα που θα καταφέρετε με το να τρίψετε τη μύτη της στην περιοχή του 'ατυχήματος' είναι να την αναστατώσετε. Δεν πρόκειται να καταλάβετε τα κίνητρά τους για τη μη χρήση της αμμοδόχου ούτε πρόκειται να αποφύγετε την επανάληψη ενός τέτοιου περιστατικού στο μέλλον. Αυτή η μέθοδος στρέφει την προσοχή της στον τόπο του 'εγκλήματος' ενώ ενδέχεται ακόμη και να ενθαρρύνει τη γάτα σας να κάνει την ανάγκη της όπου θέλει. Η ιδανική αντίδραση είναι να καθαρίσετε την περιοχή σχολαστικά και να συνεχίσετε να την εκπαιδεύετε στη χρήση της αμμοδόχου.

Μην επιτρέπετε την επιθετικότητα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ίσως να νομίζετε ότι το γλυκό γατάκι σας δεν ξέρει τι κάνει όταν κλωτσάει ή δαγκώνει τα δάχτυλά σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ωστόσο, το δάγκωμα και το ξύσιμο είναι κάτι που σίγουρα θα θέλετε να αποφύγετε καθώς μεγαλώνει η γάτα σας. Εσείς καθορίζετε από νωρίς τις απαιτήσεις σχετικά με την αποδεκτή συμπεριφορά κάθε νέου ζώου που εντάσσεται στην οικογένειά σας. Αν η γάτα σας αρχίσει να γρατζουνάει ή να δαγκώνει - ακόμη και με αθώο τρόπο - διακόψτε αμέσως το παιχνίδι ώστε το γατάκι σας να καταλάβει τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Και αν πρόκειται για παιχνίδι με παιδιά, τότε θα πρέπει να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί. Αν την αφήνετε να δαγκώνει το δάχτυλό σας, τότε ενδεχομένως να πιστέψει ότι επιτρέπεται να συμπεριφέρεται έτσι και με τα παιδιά. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει στα παιδιά φοβία απέναντι στη γάτα σας, κάτι που είναι σίγουρα προτιμότερο να αποφύγετε.

Μην χρησιμοποιείτε φιάλη ψεκασμού. Λέγεται πως η χρήση μιας φιάλης ψεκασμού η οποία περιέχει τα ούρα της γάτας σας μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευσή της, ωστόσο η αλήθεια είναι πως πιθανότατα να μην κάνει τον συσχετισμό ανάμεσα στο ψεκασμό και την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Το πιθανότερο είναι να προσπαθήσει να αποφύγει το ψέκασμα αντί να καταλάβει πως η χρήση αυτής της μεθόδου οφείλεται σε μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Αυτή η μέθοδος ενδέχεται μάλιστα να προκαλέσει την αποστροφή της γάτας σας για τέτοιου είδους αντικείμενα και να αρχίσει να κρύβεται ακόμη και στη θέα ενός μπουκαλιού ψεκασμού. Καλύτερα να αποφεύγετε τέτοιες καταστάσεις.

Τι να κάνετε

Ενθαρρύνετε τις καλές συμπεριφορές. Οι γάτες δεν καταλαβαίνουν από τιμωρίες. Το αντίθετο μάλιστα. Μαθαίνουν καλύτερα όταν τις επαινείτε και και τους δίνετε υγιεινές λιχουδιές, ώστε να αναγνωρίζουν πότε η συμπεριφορά τους είναι ορθή. Φροντίστε να επιβραβεύετε τη γάτα σας όταν επιδεικνύει την επιθυμητή συμπεριφορά, ώστε να κάνει τη σύνδεση μεταξύ θετικής συμπεριφοράς και επιδοκιμασίας.

Μόλις εκδηλώσει κακή συμπεριφορά, σταματήστε αμέσως. Η πειθάρχηση της γάτας σας δεν χρειάζεται πάντα να γίνεται με ενεργό τρόπο. Στην πραγματικότητα, μια από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους για να μεταφέρετε το μήνυμα που θέλετε και να αποτρέψετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως το δάγκωμα, το μάσημα και το κυνηγητό, είναι η αδιαφορία. Η ανακατεύθυνση της προσοχής της είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε τις σωστές συμπεριφορές και να σταματήσετε εκείνες που είναι ανεπιθύμητες. Για παράδειγμα, αν η γάτα σας αποφασίσει να αρχίσει να ξύνει τον καναπέ σας, στρέψτε την αμέσως προς το ονυχοδρόμιό της.

Να λαμβάνετε υπόψη την υγεία της γάτας σας. Κάνει η γάτα σας την ανάγκη της εκτός αμμοδόχου; Τα γατάκια χρειάζονται λίγο χρόνο μέχρι να μάθουν ποιο είναι το κατάλληλο μέρος για να ανακουφίζονται, οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες πρέπει όμως να γνωρίζουν. Αν η γάτα σας αρχίσει ξαφνικά να ουρεί ή να αφοδεύει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, κλείστε ραντεβού με τον κτηνίατρό της. Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά ενδέχεται να υποδηλώνει κάποια ασθένεια η παθολογική κατάσταση. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να σας ενημερώσει για την κατάσταση της υγείας της. Δεν πρέπει ποτέ να τιμωρείτε τη γάτα σας εξαιτίας μιας κατάστασης για την οποία δεν ευθύνεται η ίδια. Συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας για να εντοπίσετε την υποκείμενη αιτία. Αν πρόκειται για πρόβλημα υγείας, θα είναι σε θέση να σας προσφέρει διάφορες επιλογές. Αν πρόκειται για συμπεριφορικό πρόβλημα, μπορεί επίσης να σας δώσει επιπλέον συμβουλές για τη διόρθωση της συμπεριφοράς σύμφωνα με τις αλληλεπιδράσεις που είχε στο παρελθόν με τη γάτα σας.

Πραγματοποιήστε αλλαγές στο περιβάλλον. Αν προσπαθείτε να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να γρατζουνάει τον δερμάτινο καναπέ σας ή να σκαρφαλώνει πάνω στα τραπέζια σας, μπορείτε να προβείτε σε ορισμένες αλλαγές στο περιβάλλον ώστε να σταματήσει. Για παράδειγμα, μπορείτε να αφήσετε ένα ταψί στην άκρη του τραπεζιού το οποίο θα πέσει κάτω όταν η γάτα σας πηδήξει σε εκείνο το σημείο και το ρίξει. Τοποθετήστε μια απαλή, μεταξένια κουβέρτα στον δερμάτινο καναπέ σας ώστε η γάτα σας να γλιστράει προς τα κάτω όταν προσπαθεί να σκαρφαλώσει. Μην κάνετε ποτέ αλλαγές οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να τη βλάψουν. Υπάρχουν πολλές ασφαλείς για τις γάτες μέθοδοι στο διαδίκτυο που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε τη συμπεριφορά της.

Η πιο σημαντική συμβουλή όμως όσον αφορά την πειθάρχηση της γάτας σας είναι να αφιερώνετε χρόνο, να ασχολείστε μαζί της και να την επαινείτε όταν επιδεικνύει καλή συμπεριφορά. Η γάτα σας μπορεί να είναι ανεξάρτητη, ωστόσο δεν παύει να επιθυμεί μια σχέση αγάπης μαζί σας.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Erin Ollila

Η Erin Ollila πιστεύει στη δύναμη των λέξεων και στη δυνατότητα που έχει ένα μήνυμα να πληροφορήσει, ακόμη και να μεταμορφώσει, το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Μπορείτε να βρείτε τα γραπτά της παντού στο Διαδίκτυο αλλά και σε έντυπη μορφή, μεταξύ άλλων σε συνεντεύξεις, ανώνυμη συγγραφή, αναρτήσεις σε ιστολόγια και δημιουργική μη μυθοπλαστική γραφή. Η Erin είναι λάτρης του SEO και των social media. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Fairfield με μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή. Επικοινωνήστε μαζί της μέσω Twitter, @ReinventingErin, ή μάθετε περισσότερα γι' αυτήν στο http://erinollila.com.

Σχετικά άρθρα

 • Γάτα και μωρό

  Πληροφορίες στείρωσης γάτας από την Hill's Pet
 • Μετακόμιση με τη γάτα σας

  Εάν υπάρχει ένα πράγμα περισσότερο αγχώδες από τη μετακόμιση, αυτό είναι η μετακόμιση μαζί με τη γάτα σας.
 • Συνάντηση των συγκατοίκων

  Αν είχατε ήδη μια γάτα στο σπίτι, πιθανώς να γίνει εδαφική όταν φθάσει το νέο γατάκι.
 • Ταξιδεύοντας με τη γάτα σας

  Οι περισσότερες γάτες δεν είναι τόσο καλοί ταξιδιώτες – συνήθως δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή τους και νιώθουν ευάλωτες όταν βρίσκονται εκτός.

Σχετικά προϊόντα

 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Ξηρή τροφή για Νεαρές Ενήλικες Γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Καινοτόμος διατροφή που αποδεδειγμένα βοηθά τις ενήλικες γάτες να διατηρούνται υγιείς και  σε εξαιρετική φόρμα μετά τη στείρωση και με ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων συστατικών για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού.</p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten τροφή με Κοτόπουλο

  ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Ξηρή Τροφή για Ενήλικες Γάτες

  <p>Οι στειρωμένες γάτες έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και να υποφέρουν από προβλήματα του ουροποιητικού. Η Hill's™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult έχει σχεδιαστεί για να καλυψει τις ανάγκες των στειρωμένων γατών. Σχεδιασμέμη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και μια μοναδική σύνθεση διαχείρησης βάρους.</p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Sensitive Stomach & Skin παρέχει μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή για τα ευαίσθητα πεπτικά συστήματα και για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος.</p><ul><li>Αυξημένα επίπεδα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων για υγιές δέρμα και τρίχωμα.</li><li>Ειδικό μείγμα ινών που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου</li><li>Θρέφει το δέρμα και αναπληρώνει τα φυσικά του έλαια</li><li>Κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά οφέλη</li><li>Χωρίς συνθετικά χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, ή συντηρητικά.</li></ul><p>100% ΕΓΓΥΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ</p><p>* Για τη ποιότητα τη συνέπεια και τη γεύση , ή τα χρήματά σας πίσω.</p><ul><br></ul>
  Buy Now »