Πώς να φροντίσετε τα πέλματα των ποδιών της γάτας σας

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Οι πατούσες της γάτας σας είναι εξίσου σημαντικές για εκείνη, όπως είναι τα χέρια και τα πόδια σας για εσάς. Ως κηδεμόνας γάτας, είναι σημαντικό να βοηθάτε τη γάτα σας να διατηρεί τις πατούσες της υγιείς. Αυτός ο σύντομος οδηγός για τη φροντίδα των πελμάτων της γάτας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιείς και καθαρές τις πατούσες του τριχωτού σας φιλαράκου.

Γιατί να φροντίζετε τα πέλματα των ποδιών της γάτας σας;

Πατούσα γάτας σε θολό φόντο

Πώς χρησιμοποιούν οι γάτες τις πατούσες τους; Σκεφτείτε το μια στιγμή. Περπατούν πάνω σε διάφορες επιφάνειες μέσα στο σπίτι σας, κάποιες από τις οποίες είναι βρώμικες, όπως η αμμοδόχος. Όταν κυκλοφορούν έξω, μπορεί να περπατήσουν σε ανώμαλο και βραχώδες έδαφος, να πατήσουν σε αγκάθια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα και να βρεθούν σε ζεστές ή κρύες επιφάνειες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Οι γάτες που βγαίνουν έξω το χειμώνα ενδέχεται επίσης να περπατήσουν πάνω σε σκληρά άλατα και άλλους παράγοντες αποπάγωσης που μπορεί να βλάψουν τις πατούσες τους.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η γάτα σας θα φροντίσει κάποια στιγμή να καθαρίσει τις πατούσες της γλείφοντάς τες, καταπίνοντας πιθανώς τυχόν βλαβερές ουσίες που μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί στα μικρά της πέλματα. Η τακτική περιποίηση των πατουσών της γάτας σας περιλαμβάνει ελέγχους και καθαρισμό. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις πατούσες της καθαρές και ασφαλείς, ενώ θα σας επιτρέψει επίσης να διασφαλίσετε την έγκαιρη ανίχνευση και φροντίδα σε περίπτωση ξηρών και σκασμένων πατουσών, κοψίματος και άλλων πληγών προτού μολυνθούν.

Οδηγός φροντίδας για τις πατούσες της γάτας

Πρώτα βήματα

Η τακτική εξέταση των πατουσών της γάτας σας συμβάλλει στη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση, ενώ σας επιτρέπει παράλληλα να εντοπίζετε τυχόν σημάδια ότι ίσως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αν διαπιστώσετε ότι η γάτα σας κουτσαίνει ή δυσκολεύεται να σταθεί σε ένα συγκεκριμένο πόδι, ίσως αυτό να σημαίνει ότι κάτι έχει σφηνωθεί σε εκείνο το σημείο ή ότι έχει τραυματιστεί. Μην ξεχνάτε ότι οι γάτες είναι καλές στο να κρύβουν τα σημάδια του πόνου, επομένως ίσως χρειαστεί να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Επιπλέον, η τραυματισμένη γάτα είναι συνήθως λιγότερο πρόθυμη να υποβληθεί σε εξέταση. Επομένως κάντε ό,τι μπορείτε ώστε να νιώθει άνετα και ήρεμη.

Αν η γάτα σας δεν είναι συνηθισμένη στο να της πειράζουν τις πατούσες, ίσως χρειαστεί να την εξοικειώσετε με την ιδέα. Καλό είναι να συνηθίσετε να κάνετε μασάζ στις πατούσες της γάτας σας όποτε την κρατάτε στα χέρια σας ή τη χαϊδεύετε, από μικρή ηλικία. Αυτό όχι μόνο θα τη βοηθήσει να εξοικειωθεί με την επαφή και την περιποίηση των ποδιών της, αλλά θα βοηθήσει και εσάς στον εντοπισμό τυχόν υπολειμμάτων που μπορεί να έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στα δάχτυλα και τα πέλματα των ποδιών.

Εξέταση πατούσας

Μόλις η γάτα σας συνηθίσει να αγγίζετε και να περιποιείστε τις πατούσες της, φροντίστε να τις εξετάζετε καθημερινά, ειδικά όταν επιστρέφει από εξωτερικές περιπλανήσεις. Αναζητήστε γρατζουνιές, πληγές και ξένα αντικείµενα. Αν βρείτε κάποιο αντικείμενο σφηνωμένο στην πατούσα της γάτας σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα τσιμπιδάκι για να το αφαιρέσετε προσεκτικά. Αν έχει εισχωρήσει βαθιά, καλέστε τον κτηνίατρό σας.

Καθαρισμός πατούσας

Είτε πριν είτε μετά την εξέταση, χρησιμοποιήστε ένα απαλό πανί για να καθαρίσετε τα μικροσκοπικά μαξιλαράκια στις πατούσες της γάτας, καθώς και γύρω από αυτά και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Αυτό θα απομακρύνει τη βρωμιά, τη σκόνη από την αμμοδόχο και τυχόν χημικές ουσίες ή ξένα σώματα από τα δάχτυλα των ποδιών τους.

 

Περιποίηση νυχιών

Γκρίζα γάτα γλείφει τις πατούσες της.

Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό ψαλίδι ή ένα νυχοκόπτη για να κόψετε τα νύχια της γάτας σας . Η PDSA συνιστά τη χρήση ενός σετ ψαλιδιών ή ενός νυχοκόπτη ειδικά σχεδιασμένων για γάτες, καθώς οι νυχοκόπτες που προορίζονται για ανθρώπους μπορεί να σπάσουν τα νύχια της γάτας σας.

Φροντίστε να κόψετε μόνο τις άκρες, προσέχοντας να αποφύγετε το τμήμα του νυχιού που περιέχει ευαίσθητα νεύρα και φλέβες. Αν κατά λάθος κόψετε εκείνο το σημείο, χρησιμοποιήστε αιμοστατική σκόνη για να σταματήσετε την αιμορραγία. Φροντίστε να έχετε πάντα στη διάθεσή σας αιμοστατική σκόνη, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το τοπικό κατάστημα προμηθειών για κατοικίδια ζώα, σε περίπτωση που τη χρειαστείτε.

Φροντίδα ξηρών πελμάτων

Αν τα πέλματα των ποδιών της γάτας σας είναι ξηρά, ερεθισμένα ή σκασμένα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Ενδέχεται να σας συστήσει να τα ενυδατώσετε με ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας ή κάποιο άλλο λάδι μαγειρέματος το οποίο η γάτα σας θα μπορεί να γλείφει χωρίς κίνδυνο. Πιθανώς να χρειαστεί να την κρατήσετε μέσα στο μπάνιο όσο απορροφάται το λάδι, ώστε να μην λερώσει αφήνοντας πατημασιές σε όλο το σπίτι. Αν χρειαστεί ένα πιο δραστικό προϊόν, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας προτείνει μια αποτελεσματική ενυδατική κρέμα για γάτες. Αποφύγετε τα σκευάσματα που προορίζονται για ανθρώπους ή άλλα ζώα, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν βλαβερά σε περίπτωση κατάποσης.

Πρόσθετες επισημάνσεις

Φυσικά, μία από τις καλύτερες λύσεις είναι να κρατάτε τη γάτα σας σε εσωτερικούς χώρους, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμού των πελμάτων της, την πιθανότητα επαφής με εξαιρετικά ζεστές ή κρύες επιφάνειες ή βλαβερές χημικές ουσίες. Ο ξηρός χειμωνιάτικος αέρας ενδέχεται να ξηράνει τις πατούσες της γάτας σας. Σκεφτείτε λοιπόν το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα κατά τη διάρκεια της περιόδου χαμηλών θερμοκρασιών. Σκεφτείτε επίσης να της πάρετε ένα ονυχοδρόμιο ώστε να διατηρεί τα νύχια της σε καλή κατάσταση αλλά και για να γλυτώσουν τα χαλιά και τα έπιπλά σας από το γρατζούνισμα.

Η φροντίδα μιας γάτας είναι τόσο απαιτητική που καμιά φορά ξεχνάμε την περιποίηση των πελμάτων και των νυχιών της. Υιοθετήστε μια καθημερινή ρουτίνα ελέγχου και καθαρισμού των πατουσών της ώστε να διατηρούνται πάντα σε καλή φυσική κατάσταση.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Η Jean Marie Bauhaus είναι ανεξάρτητη αρθρογράφος και blogger η οποία ασχολείται με θέματα που αφορούν την υγεία, τη φροντίδα και τις ανάγκες των κατοικίδιων ζώων από το 2014. Ανάμεσα στους πελάτες της συγκαταλέγονται η Hill's Pet Nutrition, η American Kennel Club, η Chewy και άλλοι.

Ελέγχθηκε από τον Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

 

Σχετικά άρθρα

 • Γάτα και μωρό

  Πληροφορίες στείρωσης γάτας από την Hill's Pet
 • Μετακόμιση με τη γάτα σας

  Εάν υπάρχει ένα πράγμα περισσότερο αγχώδες από τη μετακόμιση, αυτό είναι η μετακόμιση μαζί με τη γάτα σας.
 • Συνάντηση των συγκατοίκων

  Αν είχατε ήδη μια γάτα στο σπίτι, πιθανώς να γίνει εδαφική όταν φθάσει το νέο γατάκι.
 • Ταξιδεύοντας με τη γάτα σας

  Οι περισσότερες γάτες δεν είναι τόσο καλοί ταξιδιώτες – συνήθως δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή τους και νιώθουν ευάλωτες όταν βρίσκονται εκτός.

Σχετικά προϊόντα