Κάνοντας μπάνιο σε μια γάτα: Βασικές οδηγίες

Δημοσιεύθηκε από Christine O'Brien
Χρόνος διαβάσματος: λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Οι γάτες, και ιδιαίτερα τα φιλοπερίεργα γατάκια, είναι ικανές να βρεθούν σε κάθε είδους βρόμικες και δύσοσμες συνθήκες καθώς εξερευνούν το περιβάλλον τους. Η αποστροφή τους για το νερό είναι επίσης γνωστή. Αν και είναι απολύτως αληθές ότι οι γάτες είναι άριστες στην προσωπική φροντίδα, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου η βρόμα και η δυσωδία δεν φεύγουν με τίποτα, είναι απαραίτητο να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας. Συμβάλλει μάλιστα στη διατήρηση της υγείας του τριχώματος και του δέρματος των γατών. Είτε θέλετε να την κανακέψετε είτε να την καθαρίσετε έπειτα από την πιο πρόσφατη περιπέτειά της, φροντίστε να συγκεντρώσετε πρώτα αυτές τις προμήθειες και μάθετε πώς να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας προκειμένου η εμπειρία του μπάνιου να είναι ευχάριστη και για τους δύο σας.

  

1. Βοήθεια από φροντιστή γατών

Παρόλο που μπορεί να μη φαντάζεστε την προσθήκη ενός τρίτου ατόμου στη λίστα με τα απαραίτητα, μην υποτιμάτε την υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει ένας βοηθός. Μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός έμπιστου φίλου ή μέλους της οικογένειας, δεδομένου μάλιστα της δυσκολίας διαχείρισης τεσσάρων πατουσών με δύο μόνο χέρια. Για προφανείς λόγους, είναι προτιμότερο να ζητήσετε βοήθεια από έναν γατόφιλο που γνωρίζει πώς να μεταχειρίζεται σωστά μια γάτα.

2. Τακτικό βούρτσισμα

Το τακτικό βούρτσισμα της γάτας σας συμβάλλει στη συντήρηση του τριχώματός της, όμως είναι επίσης χρήσιμο πριν από το μπάνιο για την απομάκρυνση της περίσσειας ρύπων καθώς και για το ξέμπλεγμα τυχόν κόμπων.  Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ψαλίδια προκειμένου να κόψετε τις μπερδεμένες τρίχες, καθώς υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσετε τον τριχωτό σας φιλαράκο.

3. Να έχετε πρόχειρες πετσέτες

Θα χρειαστείτε μια μεγάλη πετσέτα μπάνιου για να τυλίξετε τη γάτα σας μετά το πλύσιμο, όμως δεν βλάπτει να υπάρχουν επιπλέον πετσέτες σε περίπτωση απροόπτου.

Μπάνιο γατούλας στο νεροχύτη της κουζίνας.

4. Επιλογή σαμπουάν

Θα βρείτε μια ευρεία γκάμα σαμπουάν για γάτες στο κοντινότερο πολυκατάστημα ή στο διαδίκτυο. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες με τα συστατικά και, όπως συνιστά η ιστοσελίδα VetStreet, μην αγοράζετε σαμπουάν για σκύλους ή ανθρώπους καθώς μπορεί να ερεθίσει το τρίχωμα και το δέρμα της γατούλας σας. Ορισμένα σαμπουάν για γάτες δεν απαιτούν νερό, ωστόσο συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι αυτός ο τύπος καθαριστικού είναι κατάλληλος για τη γάτα σας και ότι δεν παρουσιάζει αλλεργίες σε κάποιο από τα συστατικά.

5. Οι λιχουδιές βοηθούν

IΜια καλή ιδέα είναι να έχετε μαζί σας μερικές από τις αγαπημένες της κροκέτες ή μια ξεχωριστή λιχουδιά για να την επιβραβεύσετε για τη συνεργασία της κατά την ώρα του μπάνιου. 

Πάμε λοιπόν για μπάνιο

Αφού συγκεντρώσετε τις κατάλληλες προμήθειες, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη διαδικασία του μπάνιου. Μια μπανιέρα ή ένας μεγάλος νεροχύτης με απαλό ακροφύσιο ψεκασμού είναι ό,τι καλύτερο. Αν δεν διαθέτε ακροφύσιο ψεκασμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άθραυστο κύπελλο.   Ξεκινήστε ρίχνοντας λίγο σαμπουάν μέσα σε περίπου 5 με 12 εκ. νερό. Να χρησιμοποιείτε πάντα χλιαρό νερό και να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του σαμπουάν. Βρέξτε και σαπουνίστε τη γατούλα σας με ήπιες κινήσεις, ξεκινώντας από το πρόσωπό της και αποφεύγοντας τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη της. Για τον καθαρισμό του σώματός της, μπορείτε να τη σαπουνίσετε χρησιμοποιώντας τα δάκτυλά σας. Αφού τελειώσετε με το σαπούνισμα, ξεπλύντε την απαλά, με σχολαστικό όμως τρόπο και χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό (για το ξέπλυμα, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί, αν δεν διαθέτετε ακροφύσιο ψεκασμού). Φροντίστε να ξεπλύνετε όλο το σαμπουάν (και πάλι, αποφεύγοντας τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη) προκειμένου να αποφύγετε τους ερεθισμούς. Αφού τελειώσετε, θα φροντίσει από μόνη της τον εαυτό της για αρκετή ώρα, οπότε είναι σημαντικό να μην αφήσετε υπολείμματα τα οποία θα μπορούσε γλείψει.

Μετά το μπάνιο, τυλίξτε τη γάτα σας σε μια χνουδωτή πετσέτα και στεγνώστε την, ειδικά τις πατούσες της (αν θέλετε να αποφύγετε τα βρεγμένα ίχνη της γάτας σε όλο το σπίτι), όσο και εφόσον σας το επιτρέψει. Αξίζετε και οι δύο μια μικρή επιβράβευση μετά το μπάνιο, γι' αυτό ας έχετε έτοιμες μερικές μπουκιές από την αγαπημένη της κροκέτα για να την ευχαριστήσετε που συνεργάστηκε. Και φροντίστε να την αφήσετε ήσυχη καθώς, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα θέλει αγκαλίτσες αμέσως μετά από το πλύσιμο. Μόλις νιώσει έτοιμη θα σας πλησιάσει από μόνη της.

Με υπομονή, εμπιστοσύνη και επιμονή, μπορείτε να εντάξετε το μπάνιο στη ρουτίνα φροντίδας της γάτας σας χωρίς πολλές φασαρίες. Όχι, το πλύσιμο της γάτας σας δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο. Τώρα μάλιστα διαθέτετε τα απαραίτητα εφόδια και τις συμβουλές ώστε να την καθαρίζετε σωστά, και με ευχάριστο τρόπο, ώστε να παραμένει καθαρή και λαμπερή! Μην ξεχνάτε, όμως, ότι οι γάτες δεν χρειάζονται τακτικό μπάνιο, όπως οι σκύλοι. Δεδομένου ότι οι γάτες είναι εξαιρετικές στον καλλωπισμό, καθώς καθαρίζουν σχολαστικά τον εαυτό τους, το μπάνιο θα χρειαστεί μονάχα σε ατυχείς (και δυσάρεστες για την όσφρηση) περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση που την ψεκάσει ένα κουνάβι.

Πηγή εικόνας: Flickr

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

$authorImageAlt

Christine O'Brien

Βρείτε την και ακολουθήστε την στο Instagram και στο Twitter @brovelliobrien

Σχετικά άρθρα

 • Γάτα και μωρό

  Πληροφορίες στείρωσης γάτας από την Hill's Pet
 • Μετακόμιση με τη γάτα σας

  Εάν υπάρχει ένα πράγμα περισσότερο αγχώδες από τη μετακόμιση, αυτό είναι η μετακόμιση μαζί με τη γάτα σας.
 • Συνάντηση των συγκατοίκων

  Αν είχατε ήδη μια γάτα στο σπίτι, πιθανώς να γίνει εδαφική όταν φθάσει το νέο γατάκι.
 • Ταξιδεύοντας με τη γάτα σας

  Οι περισσότερες γάτες δεν είναι τόσο καλοί ταξιδιώτες – συνήθως δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή τους και νιώθουν ευάλωτες όταν βρίσκονται εκτός.

Σχετικά προϊόντα

 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Ξηρή τροφή για Νεαρές Ενήλικες Γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Καινοτόμος διατροφή που αποδεδειγμένα βοηθά τις ενήλικες γάτες να διατηρούνται υγιείς και  σε εξαιρετική φόρμα μετά τη στείρωση και με ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων συστατικών για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού.</p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten τροφή με Κοτόπουλο

  ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Ξηρή Τροφή για Ενήλικες Γάτες

  <p>Οι στειρωμένες γάτες έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και να υποφέρουν από προβλήματα του ουροποιητικού. Η Hill's™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult έχει σχεδιαστεί για να καλυψει τις ανάγκες των στειρωμένων γατών. Σχεδιασμέμη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και μια μοναδική σύνθεση διαχείρησης βάρους.</p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Sensitive Stomach & Skin παρέχει μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή για τα ευαίσθητα πεπτικά συστήματα και για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος.</p><ul><li>Αυξημένα επίπεδα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων για υγιές δέρμα και τρίχωμα.</li><li>Ειδικό μείγμα ινών που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου</li><li>Θρέφει το δέρμα και αναπληρώνει τα φυσικά του έλαια</li><li>Κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά οφέλη</li><li>Χωρίς συνθετικά χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, ή συντηρητικά.</li></ul><p>100% ΕΓΓΥΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ</p><p>* Για τη ποιότητα τη συνέπεια και τη γεύση , ή τα χρήματά σας πίσω.</p><ul><br></ul>
  Buy Now »