Περιποίηση της γάτας σας

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Οι γάτες είναι εξαιρετικά καθαρά ζώα, αλλά ακόμα και η πιο ιδιότροπη γάτα θα επωφεληθεί από μια μικρή βοήθεια με την περιποίηση. Ειδικά αν έχει μακρύ τρίχωμα. Η περιποίηση της γάτας σας αποτελεί επίσης έναν υπέροχο τρόπο δημιουργίας δεσμών.

Μια καλή ιδέα είναι να βοηθήσετε τη γάτα σας να συνηθίσει το βούρτσισμα και το χτένισμα από νεαρή ηλικία. Αυτό θα αποτρέψει τους εκνευριστικούς κόμπους και θα απομακρύνει τις νεκρές τρίχες. Να το κάνετε συχνά κι έτσι όχι μόνο θα διατηρήσετε το τρίχωμα της γάτας σας καθαρό και υγιές, αλλά θα βοηθήσετε στην πρόληψη του σχηματισμού τριχόμπαλων.

Η περιποίηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δεθείτε με τη γάτα σας και θα σας δώσει επίσης την ευκαιρία να ελέγξετε για τυχόν παρατυπίες, όπως ψύλλους.

Πόσο συχνά;

Αν η γάτα σας έχει μακρύ τρίχωμα, πρέπει να την χτενίζετε μια φορά την ημέρα, ή τουλάχιστον μια-δυο φορές την εβδομάδα. Οι γάτες με μακρύ τρίχωμα χρειάζονται βούρτσισμα μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Τι θα χρειαστείτε

Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία περιποίησης για γάτες με μακρύ τρίχωμα, αλλά το λιγότερο που θα χρειαστείτε είναι μια καλή βούρτσα και χτένα. Αν η γάτα σας έχει κοντό τρίχωμα, θα χρειαστείτε μια λαστιχένια βούρτσα.

Βούρτσισμα

Αν η γούνα της γάτας σας δεν είναι μπλεγμένη, απλά βουρτσίστε το τρίχωμά της. Αυτό δε θα πάρει πάνω από 5 έως 15 λεπτά. Οι περισσότερες γάτες αγαπούν το βούρτσισμα, αλλά αν η δικιά σας δε φαίνεται πρόθυμη, αφήστε τη να φύγει και προσπαθήστε ξανά αργότερα.

Η γούνα των γατών με μακρύ τρίχωμα ορισμένες φορές μπλέκεται. Αν παρατηρήσετε μπλεγμένες μάζες με κόμπους τριχών στο τρίχωμα της γάτας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσεκτικό, υπομονετικό βούρτσισμα. Παραμένοντας πάνω στη γούνα ακριβώς κάτω από τον κόμπο ενώ βουρτσίζετε θα αποτρέψει το τράβηγμα των τριχών. Αν το τρίχωμα της γάτας σας είναι στα αλήθεια μη διαχειρίσιμο, θα πρέπει να σκεφτείτε την επαγγελματική περιποίηση.

Η Ώρα του Μπάνιου

Οι γάτες με κοντό τρίχωμα δε χρειάζεται να κάνουν μπάνιο, εκτός κι αν είναι βρώμικες ή έχουν αλλεργίες. Αλλά για φυλές με μακρύ τρίχωμα, ένα περιστασιακό μπάνιο θα βοηθήσει να διατηρηθεί το τρίχωμά τους σε καλή κατάσταση και να αποτραπεί η συσσώρευση λίπους. Ο κτηνιατρός σας θα χαρεί να σας συμβουλεύσει πως να κάνετε μπάνιο στη γάτα σας και θα συστήσει ένα ειδικό γατίσιο σαμπουάν.

Προετοιμαστείτε

Στις περισσότερες γάτες δεν αρέσει να βρέχονται, αλλά αν έχετε σαμπουάν και πετσέτα στο χέρι, η ώρα του μπάνιου θα είναι γρηγορότερη και ευκολότερη. Για να κάνετε τα πράγματα ακόμη πιο εύκολα, ζητήστε τη βοήθεια κάποιου – τότε ο ένας θα κρατάει τη γάτα ενώ ο άλλος θα την πλένει.

Πρώτα από όλα, βουρτσίστε καλά το τρίχωμα της γάτας σας για να απαλλαγείτε από κόμπους. Αυτό θα αποτρέψει τη συρρίκνωση και το σφίξιμό τους μέσα στο νερό.

Αν πλένετε τη γάτα σας στην μπανιέρα, αφήστε το νερό να τρέξει προτού να φέρετε τη γάτα σας μέσα. Όσο λιγότερος θόρυβος και κίνηση υπάρχει κατά τη διάρκεια της ώρας του μπάνιου, τόσο το καλύτερο.

Γεμίστε το μπάνιο με αρκετό νερό ώστε αυτό να φθάνει στην κοιλιά της γάτας σας. Και σιγουρευτείτε ότι ελέγξατε το νερό για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ ζεστό. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μπανιέρα – μερικά δοχεία θα κάνουν επίσης τη δουλειά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο για το σαπουνόνερο και το άλλο για το ξέβγαλμα.

Υγρή, υγρή, υγρή

Όταν το μπάνιο είναι έτοιμο, φέρτε τη γάτα μέσα στο δωμάτιο και κλείστε την πόρτα – δε θέλετε μια σαπουνισμένη γάτα να τρέχει γύρω γύρω στο σπίτι! Ίσως θέλετε να βάλετε βαμβάκι στα αυτιά της γάτας σας για να μην μπει νερό μέσα. Έπειτα, κατεβάστε την ήπια μέσα στο νερό και καθησυχάστε την με καταπραϋντικά λόγια και συνεχή φυσική επαφή.

Απαλά, βρέξτε τη γούνα με μια κούπα ή μια υγρή πετσέτα προσώπου, αλλά μην χύνετε κατευθείαν νερό πάνω στο κεφάλι της γάτας και μην δοκιμάσετε να τη βυθίσετε.

Μόλις ξεκινήσετε να πλένετε τη γάτα σας, αυτή μπορεί να εναντιωθεί ουρλιάζοντας. Μην ανησυχείτε, αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό και η γάτα σας είναι καλά, απλώς λίγο πανικοβλημένη.

Σαπουνίστε απαλά τη γούνα με το σαμπουάν, προσέχοντας το πρόσωπο, τα αυτιά και τα μάτια. Όταν τελειώσετε με το σαμπουάν, ξεβγάλτε εντελώς τη γούνα, επειδή τυχόν κατάλοιπα μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα της. Αν χρησιμοποιείτε μια κινητή κεφαλή ντους για να ξεβγάλετε τη γάτα σας, έχετέ την κοντά στο σώμα της για να ελαχιστοποιήσετε το θόρυβο και το ψέκασμα.

Τυλίξτε ζεστά

Όταν βγάλετε τη γάτα σας έξω από το νερό, τυλίξτε την σε μια πετσέτα και στεγνώστε τη γούνα, χτυπώντας την απαλά. Αν η γάτα σας έχει μακρύ τρίχωμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε ήπιος για να αποφύγετε τη δημιουργία κόμπων. Δε θα τη στεγνώσετε εντελώς με την πετσέτα, οπότε βεβαιωθείτε ότι θα μείνει μέσα μέχρι να στεγνώσει εντελώς. Και μην αποπειραθείτε ποτέ να χρησιμοποιήσετε το πιστολάκι, επειδή ο ζεστός αέρας μπορεί να κάψει το δέρμα της γάτας σας.

Κόψιμο νυχιών

Οι γάτες γρατζουνίζουν για να διατηρούν να νύχια τους περιποιημένα, αλλά θα πρέπει να τις βοηθήσετε κι εσείς. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε την γάτα σας να το συνηθίσει ενώ είναι μικρή και μακροχρόνια θα γίνει ευκολότερο.

Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας δείξει την σωστή τεχνική και το σωστό ψαλίδι που πρέπει να χρησιμοποιήσετε

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>
 • Hill's™ Science Plan™ Adult Optimal Care™ τροφή για γάτες με Τόνο

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Αρνί

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)