Παιχνίδι γάτας: Πώς να κρατάτε τη γατούλα σας απασχολημένη

Δημοσιεύθηκε από
Χρόνος διαβάσματος: λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Η γάτα όταν βαριέται δεν είναι χαρούμενη. Εξασφαλίζοντας στη γατούλα σας την απαραίτητη πνευματική διέγερση και δραστηριότητα μέσω του παιχνιδιού, θα είναι πιο χαρούμενη και πιθανότατα πιο ήσυχη, προσφέροντάς σας περισσότερη γαλήνη, ειδικά αν παρουσιάζει καταστροφικές συμπεριφορές, όπως το να σκίζει τις κουρτίνες σας ή να ξεθάβει τα φυτά σας από τις γλάστρες. Η γάτα σας μπορεί επίσης να εκδηλώσει σημάδια πλήξης με επιθετική συμπεριφορά ή κατάθλιψη. Αν ανησυχείτε για τη συμπεριφορά της γάτας σας, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη κατάσταση υγείας στην οποία οφείλονται τα προβλήματά της. Αλλά αν ο κτηνίατρός σας δεν εντοπίσει κάποιο πρόβλημα, ίσως απλά η γάτα σας να βαριέται. Παρακάτω θα βρείτε μερικές απλές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να εξασκείτε το μυαλό της γάτας σας, είτε είστε στο σπίτι είτε όχι:

1. Μετατρέψτε την ώρα του γεύματος σε πρόκληση

Αντί να γεμίζετε απλά το μπολ της γάτας σας με φαγητό, μπορείτε να προμηθευτείτε μια «ταΐστρα σε μορφή παζλ» ώστε να πρέπει η γάτα σας να καταλάβει πώς θα καταφέρει να βρει την τροφή μέσα από έναν λαβύρινθο ή μια σειρά από εμπόδια. Μπορείτε να αγοράσετε διάφορες ταΐστρες σε μορφή παζλ ή να φτιάξετε τις δικές σας. Αρκεί να ανοίξετε τρύπες αρκετά μεγάλες ώστε να περνάει η κροκέτα μέσα από ένα άδειο (και καθαρό) πλαστικό μπουκάλι, ένα σωλήνα από χαρτόνι ή κάποιο άλλο δοχείο. Άλλο ένα παιχνίδι το οποίο είναι εύκολο και διεγείρει το μυαλό της γάτας είναι να κρύψετε φαγητό σε όλο το σπίτι. Το κυνήγι θησαυρού για γάτες στήνεται εύκολα και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατάτε τη γάτα σας απασχολημένη όσο λείπετε, ενώ παράλληλα ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα. Κρύψτε μικρές ποσότητες τροφής σε όλο το σπίτι, χρησιμοποιώντας χάρτινες αυγοθήκες.

Τιγρέ γάτα σε σκυμμένη στάση έτοιμη να ορμήξει πάνω σε φτερωτό παιχνίδι.

2. Ενθαρρύνετε το φυσικό της ένστικτο κυνηγιού

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μηχανοκίνητο παιχνίδι σε μορφή ποντικού, μια φωτεινή δέσμη από φακό ή ακόμη και μια απλή κλωστή την οποία σέρνετε στο πάτωμα, για να κρατήσετε τη γάτα σας σε εγρήγορση, ενθαρρύνοντας το φυσικό ένστικτό της για κυνήγι. Το πλεονέκτημα; Η στάση της καθώς θα ετοιμάζεται να ορμήξει, θα προκαλέσει σίγουρα γέλιο και θα διασκεδάσει όλη την οικογένεια! Μπορείτε να ενισχύσετε μάλιστα το ενδιαφέρον της αφήνοντας μικρές κούτες μέσα στις οποίες μπορεί να κρυφτεί καθώς περιμένει να πλησιάσει το «θήραμα». Πέρα από τη διανοητική διέγερση, τέτοια παιχνίδια είναι ένας καλός τρόπος για εσάς και την οικογένειά σας να περνάτε χρόνο και να ενισχύετε το δεσμό σας με τη γάτα σας, καθώς και να την ενθαρρύνετε να ασκείται

3. Αφήστε τη να σκαρφαλώνει

Τα γατόδεντρα είναι καταπληκτικά για την ψυχική και σωματική διέγερση της γάτας. Η ανάγκη να στέκονται σε υψηλά σημεία, όπου είναι λιγότερο ευάλωτες σε επιθέσεις από θηρευτές, είναι κωδικοποιημένη στο DNA τους. Από εκεί ψηλά, παρακολουθούν ευκολότερα το θήραμά τους.Τα γατόδεντρα επιτρέπουν στη γάτα να σκαρφαλώνει και να ξύνουν τα νύχια τους, όπως ακριβώς και οι πρόγονοί τους. Διατίθενται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, οπότε θα βρείτε σίγουρα ένα που θα της αρέσει και, συγχρόνως, θα ταιριάζει με τη διακόσμηση του σπιτιού σας. Θα χαρείτε επίσης να παρακολουθείτε τη γάτα σας να σκαρφαλώνει και να παίζει κρυφτούλι με το νέο της παιχνίδι. Συμβάλλει επίσης στον περιορισμό των καταστροφικών συμπεριφορών, καθώς θα καταλάβει ότι μπορεί να ξύνει και να σκαρφαλώσει στο δέντρο, αλλά όχι στα έπιπλά σας.

4. Δώστε της θέα

Οι γάτες θέλουν να βλέπουν τι συμβαίνει. Αν έχετε ένα παράθυρο που να προσφέρει θέα σε μια ταΐστρα πτηνών ή σε κάποια άλλη εξίσου ελκυστική εικόνα, φτιάξτε ένα άνετο σημείο ώστε να σκαρφαλώνει η γάτα σας και να παρακολουθεί. Είναι απίστευτο το πόσο αρέσει στις γάτες να παρακολουθούν τα πουλιά από το παράθυρο, πράγμα που διατηρεί το μυαλό τους σε εγρήγορση. Αν το σπίτι σας δεν διαθέτει κάποια ιδιαίτερη θέα, μπορείτε να βάλετε την τηλεόραση να παίζει μια σκηνή φύσης με πουλιά ή σκίουρους. Μια γάτα μπορεί να καθίσει ώρες μπροστά σε ένα τέτοιο θέαμα. Μην ξεχάσετε όμως να βεβαιωθείτε ότι η τηλεόραση βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση, καθώς ενδέχεται να προσπαθήσει να την ξύσει.

Υπάρχουν επίσης πολλές εφαρμογές φιλικές προς τις γάτες. Μπορείτε να κατεβάσετε ένα από αυτά τα παιχνίδια στο tablet σας. Μη ξεχάσετε όμως πρώτα να σιγουρευτείτε πως είναι ασφαλές για χρήση από γάτες. Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές με σκοπό τη διέγερση των γατών, καθώς αγγίζοντας διάφορα αντικείμενα αυτά γλιστρούν κατά μήκος της οθόνης, όπως όταν παίζουν με ένα παιχνίδι στο σπίτι.

5. Υιοθετήστε έναν φίλο

Ίσως η λύση να βρίσκεται στην απόκτηση μιας δεύτερης γάτας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Companion Animal Psychology. Οι δύο γάτες κρατούν συντροφιά η μία στην άλλη όταν λείπετε, παίζουν μαζί, ή ακόμη περιποιούνται η μία την άλλη. Αλλά πριν σπεύσετε να υιοθετήσετε, υπολογίστε το επιπλέον κόστος και τη φροντίδα που συνεπάγεται η απόκτηση μιας δεύτερης γάτας. Μην το κάνετε αν δεν είστε σίγουροι ότι είστε έτοιμοι να αναλάβετε αυτή την ευθύνη. Επίσης, θα πρέπει η γνωριμία τους να γίνει σταδιακά, καθώς η εμπειρία μπορεί να προκαλέσει άγχος και στις δύο. Ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας και εσείς μπορείτε να συνυπάρξετε με μια δεύτερη γάτα είναι να την φιλοξενήσετε σπίτι σας πριν την υιοθεσία.

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, έτσι και οι γάτες συχνά βαριούνται να κάθονται όλη μέρα στο σπίτι. Εφαρμόζοντας όμως αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας προσφέροντας της ερεθίσματα, τα οποία θα την κρατήσουν απασχολημένη, δραστήρια και χαρούμενη για πολλά χρόνια!

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Kara Murphy

Kara Murphy

Η Kara Murphy είναι ανεξάρτητη αρθρογράφος που ζει στο Erie, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Έχει μια γάτα που την λένε Όλιβ, της οποίας το αγαπημένο παιχνίδι είναι ένα χαρτόκουτο.

 

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα