Παρουσιάζοντας το γατάκι σε μια γάτα

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

«Χαιρετήστε τη νέα σας αδερφή!»

Η υποδοχή ενός νέου μικρού γατιού στο νοικοκυριό είναι μια ξεχωριστή και συναρπαστική στιγμή για όλη την οικογένεια...εκτός μάλλον από τη γάτα που ήδη έχετε!

 

Ανεξάρτητα από το πόσο καλή ανατροφή έχει η γάτα σας, παραμένει γάτα κι επομένως είναι από τη φύση της πολύ κτητική και γνωρίζει ποια είναι η θέση της σε μια αυστηρή κοινωνική ιεραρχία. Η προσθήκη μιας χαριτωμένης χνουδωτής μπάλας στο περιβάλλον της ίσως πυροδοτήσει όλων των ειδών τις αρνητικές αντιδράσεις. Ζήλια, επειδή ο νεοφερμένος ξαφνικά λαμβάνει όλη την προσοχή. Αναστάτωση, επειδή οι γάτες είναι διαβόητες για την ιδιοτροπία τους σχετικά με την καθαριότητα της δικής τους τουαλέτας. Επιθετικότητα και νευρικότητα, επειδή ένα εκνευριστικό νέο μέλος βρίσκεται «μπροστά της» κάθε ώρα της ημέρας.

Ωστόσο, με λίγο προοπτικό προγραμματισμό, καλή ψυχολογία και θεώρηση, μπορείτε να βοηθήσετε έτσι ώστε η διαδικασία της εισαγωγής να γίνει χωρίς στρες και να χτιστούν ισχυρά θεμέλια για το είδος της φιλίας και της συντροφικότητας που θα καθιστά τόσο ευχάριστη την “οικογένεια δύο-γατών”.

 

Βήμα 1: προετοιμάστε το σπίτι σας

Αν είναι δυνατόν, πριν έρθει σπίτι το νέο γατάκι, πάρτε ένα νέο παιχνίδι ή μια κουβέρτα από τον χώρο του εκτροφέα ή από το κατάστημα κατοικίδιων και τρίψτε πάνω μερική από τη μυρωδιά του νέου γατιού. Στη συνέχεια, αφήστε το σε κάποιο σημείο του σπιτιού για να εξοικειωθεί με αυτό η γάτα που έχετε. Όταν συναντηθούν για πρώτη φορά, θα αναγνωρίσει τη μυρωδιά ως μη-απειλητική.

Προετοιμάστε ένα ξεχωριστό δωμάτιο (ίσως ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο, ή το βοηθητικό δωμάτιο) για να εγκατασταθεί το νέο γατάκι για τις πρώτες ημέρες, το οποίο έχετε εξοπλίσει με το δικό της δοχείο νερού, φαγητοδοχείο, παιχνίδια και κρεβάτι. Χαλαρώστε, αυτό είναι μόνο ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο.

 

Βήμα 2: αφήστε τις να μάθουν η μία τη μυρωδιά της άλλης

Την ημέρα της άφιξης, κρατήστε την γάτα σας χωριστά σε άλλο δωμάτιο, περιστοιχιζόμενη από τα αγαπημένα της πράγματα. Φέρτε το νέο γατάκι μέσα στο σπίτι, κάντε μια σύντομη περιήγηση για να ξεκινήσει η διαδικασία του εγκλιματισμού κι έπειτα τοποθετήστε την στο δικό της δωμάτιο.

Μόνο τώρα πρέπει να επιτρέψετε στην διαμένουσα γάτα να βγει από το δωμάτιό της (σιγουρευτείτε ότι βρίσκεται μακριά από το γατάκι). Αφήστε την να μυρίσει τα χέρια σας, τα οποία είναι καλυμμένα με τη μυρωδιά του γατιού, και δώστε της λιχουδιές για να την παρηγορήσετε και να χτίσετε μια σχέση μεταξύ της νέας μυρωδιάς και “των καλών πραγμάτων που συμβαίνουν”.

Σταδιακά εισάγετε τις πρώτες ημέρες τη μυρωδιά της νέας γάτας στο νοικοκυριό, αλλάζοντας δοχεία φαγητού και κρεβάτια. Μόλις συνηθίσουν η μία τη μυρωδιά της άλλης, επιτρέψτε τους να εξερευνήσουν ξεχωριστά η μια την περιοχή της άλλης, ενώ θα εξακολουθείτε να τις κρατάτε χωριστά.

 

Βήμα 3: τελικά, επιτρέψτε τη συνάντησή τους

Η καλύτερη ώρα για να πραγματοποιηθεί η επίσημη εισαγωγή είναι η ώρα του φαγητού, όταν η επιθυμία για φαγητό υπερνικά όλους τους άλλους αντιπερισπασμούς. Όταν συναντηθούν για πρώτη φορά, να περιμένετε γρύλισμα και σφύριγμα – αυτό αποτελεί φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας καθιέρωσης των ατομικών τους χώρων εντός της ιεραρχίας. Να είστε έτοιμοι με μια κουβέρτα, για να τις χωρίσετε σε περίπτωση που αναπτυχθεί μάχη πλήρους κλίμακας. Αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι προσεκτικές προετοιμασίες σας θα σημαίνουν ότι σε αυτό το στάδιο, “αναγνωρίζουν” η μία την άλλη επαρκώς και μπορούν να συνυπάρξουν για λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια του γεύματος.

 

Βήμα 4: στηριχτείτε στην επιτυχία σας και αντιμετωπίστε τις ισότιμα

Αμέσως μετά το πρώτο γεύμα τους μαζί, χωρίστε τις και κρατήστε τις μακριά μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο που περνούν μαζί. Μοιράστε τις λιχουδιές, την τρυφερότητα και την προσοχή μεταξύ τους ίσα κατά τη διάρκεια του κοινού τους χρόνου, όχι μόνο για να χτίσετε θετικές σχέσεις αλλά επίσης για να δείξετε ότι δεν προτιμάτε κάποια περισσότερο.

Θυμηθείτε, ως “αρχηγός της αγέλης”, δεν είστε υπεύθυνοι να κρίνετε μεταξύ τους ή να εκτιμήσετε ποια πρέπει να αντιμετωπίζεται ως “αρχηγός γάτα” - αυτό θα το ξεκαθαρίσουν μεταξύ τους με φυσικό τρόπο. Απλώς πρέπει να διατηρήσετε αντικειμενικότητα και δικαιοσύνη από όλες τις απόψεις.

Όλοι αγαπούν ένα χαριτωμένο γατάκι, και μέρος της χαράς του να έχεις μια δεύτερη γάτα είναι να κάνεις τεράστια φασαρία για το νέο μωρό στην οικογένεια. Αλλά με μια ήρεμη σταδιακή προσέγγιση, θέτοντας τα θεμέλια μιας ευλαβικής συντροφικότητας μεταξύ της μεγαλύτερης και της νεότερης γάτας και με το μοίρασμα της αγάπης ισότιμα, θα προσλάβετε ακόμα περισσότερη αγάπη ως ανταπόδοση και από τις δύο γάτες.

Και αυτή είναι η συνταγή για μια χαρούμενη οικογένεια με δύο γάτες!

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Ξηρή τροφή για Νεαρές Ενήλικες Γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Καινοτόμος διατροφή που αποδεδειγμένα βοηθά τις ενήλικες γάτες να διατηρούνται υγιείς και  σε εξαιρετική φόρμα μετά τη στείρωση και με ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων συστατικών για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού.</p>
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Ξηρή Τροφή για Ενήλικες Γάτες

  <p>Οι στειρωμένες γάτες έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και να υποφέρουν από προβλήματα του ουροποιητικού. Η Hill's™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult έχει σχεδιαστεί για να καλυψει τις ανάγκες των στειρωμένων γατών. Σχεδιασμέμη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και μια μοναδική σύνθεση διαχείρησης βάρους.</p>
 • Hill's Science Plan STERILISED CAT ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ με ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

  <p>Οι στειρωμένες γάτες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και να υποφέρουν από ουροποιητικά προβλήματα . Η Hill's™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult έχει σχεδιαστεί για να καλυψει τις ανάγκες των στειρωμένων γατών. Σχεδιασμέμη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και μια μοναδική σύνθεση διαχείρησης βάρους.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Cat Young Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Οι στειρωμένες γάτες έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και να υποφέρουν από προβλήματα του ουροποιητικού. Η Hill's™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult έχει σχεδιαστεί για να καλυψει τις ανάγκες των στειρωμένων γατών. Σχεδιασμέμη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και μια μοναδική σύνθεση διαχείρησης βάρους.</p>