Προσωπικότητα της γάτας: κριτήρια σε σχέση με τον τρόπο ζωής σας

Δημοσιεύτηκε από
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Σκέφτεστε να αποκτήσετε μια γάτα; Οι γάτες είναι συχνά απρόβλεπτες, πράγμα που μπορεί να σας δυσκολέψει στην επιλογή της κατάλληλης γάτας για το σπίτι και τον τρόπο ζωής σας. Παρόλο που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ιδιοσυγκρασία μιας γάτας, ακόμη και αν πρόκειται για καθαρόαιμη, ειδικά σε σύγκριση με τους σκύλους, η κατανόηση των βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που εμφανίζει η κάθε φυλή είναι κρίσιμη για την επιλογή της σωστής γάτας. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων και να βεβαιωθείτε πως θα επιλέξετε τη σωστή γάτα για εσάς.

Γατάκι ή γάτα;

Beige kitten plays on a computer keyboardΚακά τα ψέματα, δεν υπάρχει πιο αξιαγάπητο πλάσμα από ένα γατάκι. Είναι πράγματι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό να πάρει ένα μικρό γατί στο σπίτι του. Το αν θα υποκύψετε σε αυτόν τον πειρασμό εξαρτάται από τα επίπεδα υπομονής και ανοχής σας. Τα γατάκια είναι διασκεδαστικά όμως η υιοθέτησή τους αποτελεί μεγάλη πρόκληση καθώς πρόκειται για μικρά ζωάκια τα οποία ακόμη ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους και αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους. Εάν δεν έχετε την υπομονή να αφιερώσετε μήνες, ή ακόμα και τα πρώτα δύο χρόνια, στην εκπαίδευση ενός ατίθασου και σκανταλιάρικου γατιού, προτιμήστε μια ενήλικη γάτα. Οι ενήλικες γάτες είναι πιο ήρεμες και υπάρχουν πολλές εκεί έξω που χρειάζονται θαλπωρή. Η προσωπικότητα μιας γάτας που έχει κλείσει τα δύο έτη είναι πλήρως ανεπτυγμένη, έτσι γνωρίζετε τι παίρνετε.

Οικογενειακό προφίλ

Όταν εξετάζετε τις διάφορες φυλές γάτας και τις αντίστοιχες ιδιοσυγκρασίες ώστε να κάνετε τη σωστή επιλογή, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το οικογενειακό σας προφίλ. Η επιλογή νεαρής γάτας εάν έχετε μικρά παιδιά, για παράδειγμα, ίσως να μην είναι ό,τι καλύτερο, εκτός εάν έχετε τόνους υπομονής και ελεύθερου χρόνου ώστε να επιβλέπετε την αλληλεπίδραση μεταξύ του κατοικίδιου και των παιδιών σας προς αποφυγή τυχόν ατυχημάτων. Μην ξεχνάτε πως τα γατάκια είναι ακόμη εύθραυστα και τα παιδιά συχνά άτσαλα. Από την άλλη, ορισμένες ενήλικες γάτες απεχθάνονται τα μικρά παιδιά. Θα πρέπει να βρείτε μια γάτα που θα ταιριάζει με τα παιδιά σας και δεν θα ζηλεύει την προσοχή που τους δίνετε. Εάν έχετε μικρά παιδιά, καλό θα είναι να τα πάρετε μαζί σας στο καταφύγιο ζώων και να τα αφήσετε να παίξουν και να αλληλεπιδράσουν με τη γάτα ή το γατάκι. Θα μπορείτε έτσι να καταλάβετε εάν ταιριάζουν ή όχι. Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα διευκολυνθεί η επιλογή σας.

Η απόφασή σας θα πρέπει φυσικά να βασιστεί και στο αν έχετε ήδη κατοικίδια ζώα στο σπίτι. Ορισμένες γάτες προτιμούν να είναι το μόνο κατοικίδιο ζώο, ενώ άλλες έχουν καλές σχέσεις με άλλα ζώα. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε την αντίδραση των ήδη υπάρχοντων κατοικίδιών σας. Η Ανθρωπιστική Εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί πως η υιοθέτηση γάτας δεν συνιστάται σε όσους έχουν ένα μεγάλο σκύλο με έντονο κυνηγετικό ένστικτο. Εάν έχετε ήδη μια γάτα στο σπίτι, αυτή μπορεί να χαρεί που θα αποκτήσει παρέα, δεν αποκλείεται όμως να δυσαρεστηθεί και να αντιδράσει άσχημα. Ενδέχεται να λάβει επιθετική στάση απέναντι στο νέο κατοικίδιο, να αρχίσει να κρύβεται ή και να ουρεί εκτός αμμοδόχου. Εξυπακούεται πως αν έχετε αλλά μικρά κατοικίδια ζώα όπως πουλιά, τρωκτικά ή ερπετά, θα πρέπει να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να τα προστατεύσετε από το θηρευτικό ένστικτο της γάτας.

Καθημερινότητα και συνήθειες

Σκεφτείτε το πολύ καλά πριν επιλέξετε μία γάτα καθώς θα πρέπει η προσωπικότητά της να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας. Εάν λείπετε συχνά από το σπίτι, θα πρέπει να επιλέξετε μια γάτα που να είναι ανεξάρτητη και να μπορεί να μένει μόνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Από την άλλη, αν είστε… σπιτόγατος, προτιμήστε ένα γατάκι στο οποία αρέσουν τα χάδια και η συντροφιά. Σας αρέσουν οι ομιλητικές γάτες που εκφράζουν τα συναισθήματά τους; Καλείτε συχνά κόσμο στο σπίτι σας; Αν ναι, μία κοινωνική γάτα θα ταιριάξει περισσότερο στον τρόπο ζωής σας και στο περιβάλλον του σπιτιού σας απ' ό,τι ένα ντροπαλό γατάκι που γίνεται ανήσυχο παρουσία ξένων.

Η διαμόρφωση του χώρου διαβίωσης παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Κάποιες προσαρμόζονται εύκολα σε μικρούς χώρους και είναι αυστηρά εσωτερικές γάτες, ενώ άλλες ευδοκιμούν σε σπίτια με άφθονο χώρο όπου μπορούν να παίξουν και να εξερευνήσουν.

Μακρύ ή κοντό τρίχωμα;

Οι γάτες με μακρύ τρίχωμα, όπως η Ιμαλαΐων ή η Μέιν Κουν, είναι όμορφες, αλλά απαιτούν πολλή περιποίηση και συντήρηση. Εάν δεν έχετε αρκετό χρόνο να αφιερώσετε στο καθημερινό βούρτσισμα και τον απαραίτητο προϋπολογισμό για τον καλλωπισμό της, είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια γάτα με κοντό τρίχωμα. Προτού όμως απορρίψετε τις φυλές με μακρύ τρίχωμα, σημειώστε πως το βούρτσισμα είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που ενισχύει τον δεσμό μεταξύ σας.

Τύπος προσωπικότητας και φυλή

Red Abyssinian kitten is playing with feather in a pink bag.Όταν κατασταλάξετε στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που επιθυμείτε να έχει η γάτα σας, θα μπορέσετε να ξεκινήσετε να αναζητάτε την κατάλληλη φυλή. Θα βρείτε εύκολα πολλές πληροφορίες για την κάθε φυλή γάτας στο διαδίκτυο καθώς και σε τοπικά καταφύγια. Σε σχέση με τους σκύλους, οι καθαρόαιμες φυλές γάτας είναι λιγότερες. Οι διαφορές ιδιοσυγκρασίας μεταξύ κάθε φυλής είναι επίσης μικρότερες στις γάτες. Ωστόσο, η κάθε φυλή γάτας παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν στην απόφασή σας. Για παράδειγμα, οι γάτες Βεγγάλης και άλλες εξωτικές φυλές, όπως οι γάτες Αβησσυνίας, είναι πολύ ενεργητικές και δραστήριες, ενώ οι Περσικές έχουν συνήθως πιο χαλαρή και ήσυχη ιδιοσυγκρασία. Παρομοίως, οι Αμερικάνικες Κοντότριχες δεν μιαουρίζουν πολύ, ενώ οι Σιαμαίες είναι εξαιρετικά φωνακλάδικες.

Μόλις περιορίσετε τις επιλογές σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε άτομα που έχουν εμπειρία με τις φυλές που σας ενδιαφέρουν. Εάν δεν γνωρίζετε κάποιον προσωπικά, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο όπου θα βρείτε σχετικά φόρουμ και ομάδες κοινωνικής δικτύωσης των οποίων οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες φυλές. Μπορείτε επίσης να συζητήσετε αυτό το θέμα με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με πιθανές γενετικές προδιαθέσεις οι οποίες μπορεί να προκύψουν λόγω υπερβολικής αναπαραγωγής.

Καθαρόαιμη γάτα ή από καταφύγιο;

Στα καταφύγια, θα βρείτε αρκετές καθαρόαιμες γάτες, ακόμη και μικρής ηλικίας, αν αυτό αποτελεί κριτήριο για την επιλογή σας. Απευθυνθείτε στο κοντινότερο σε εσάς καταφύγιο για να πληροφορηθείτε σχετικά με τις γάτες που φιλοξενούν. Εάν σκοπεύετε να απευθυνθείτε σε εκτροφείο, να είστε προσεκτικοί και επιμελείς κατά την αναζήτησή σας ώστε να αποφύγετε τους απατεώνες. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε ένα αναγνωρισμένο εκτροφείο.

Καθαρόαιμη ή ημίαιμη γάτα;

Τα τοπικά καταφύγια κατοικίδιων ζώων διαθέτουν πάντοτε μεγάλη ποικιλία ημίαιμων γατών. Οι γάτες μικτής φυλής, ή αλλιώς ημίαιμες ή κατοικίδιες γάτες, περιλαμβάνουν πολλές ποικιλίες τις οποίες συχνά οι άνθρωποι περνάνε για καθαρόαιμες, όπως π.χ. οι δίχρωμες, οι κάλικο ή τρίχρωμες και οι τιγρέ. Οι ονομασίες τους σχετίζονται με τα μοτίβα που εμφανίζουν τα τρίχωματά τους και όχι με την καταγωγή τους. Εάν δεν ψάχνετε για συγκεκριμένη φυλή, μια ημίαιμη γάτα μπορεί να σας καλύψει απόλυτα. Παρόλο που η ιδιοσυγκρασία μια γάτας μικτής φυλής είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, μπορείτε να μάθετε όλα όσα χρειάζεστε για αυτήν ρωτώντας τους εργαζόμενους στο καταφύγιο που έχουν περάσει χρόνο μαζί της και την γνωρίζουν καλύτερα. Ένας σύμβουλος υιοθεσίας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια γάτα που θα διαθέτει τα χαρακτηριστικά που επιθυμείτε. Τα περισσότερα καταφύγια επιτρέπουν στους υποψήφιους μελλοντικούς ιδιοκτήτες να επισκεφθούν τη γάτα που τους ενδιαφέρει ώστε να την γνωρίσουν πριν αποφασίσουν αν θα την υιοθετήσουν. Ένα άλλο πλεονέκτημα των γατών μικτής φυλής έγκειται στο γεγονός πως είναι συνήθως πιο γερές από τις καθαρόαιμες χάρη στο ευρύ φάσμα των γονιδίων τους.

Όπως και να’ χει όμως, όσο καλά και αν ενημερωθείτε για τα διάφορα χαρακτηριστικά της κάθε φυλής, στο τέλος της ημέρας, κάθε γάτα είναι διαφορετική. Οι γάτες έχουν, άλλωστε, δυνατές και κάποιες φορές δύσκολες προσωπικότητες, και αυτό είναι μέρος της γοητείας τους. Αν ξεκινήσετε τη διαδικασία υιοθεσίας οπλισμένοι με τις απαραίτητες γνώσεις, το πιθανότερο είναι να βρείτε τη γάτα που θα σας κάνει ευτυχισμένους.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus είναι μια ιδιοκτήτρια κατοικίδιων ζώων και blogger που έγραψε αυτό το άρθρο κάτω από τα άγρυπνα μάτια των δύο εξαιρετικά χαδιάρικων μικρών γατιών της. Τα οποία είναι πάντα δίπλα της, ακόμη και καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές.

 

Σχετικά Προϊόντα

 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Ξηρή τροφή για Νεαρές Ενήλικες Γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Καινοτόμος διατροφή που αποδεδειγμένα βοηθά τις ενήλικες γάτες να διατηρούνται υγιείς και  σε εξαιρετική φόρμα μετά τη στείρωση και με ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων συστατικών για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten τροφή με Κοτόπουλο

  ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Ξηρή Τροφή για Ενήλικες Γάτες

  <p>Οι στειρωμένες γάτες έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και να υποφέρουν από προβλήματα του ουροποιητικού. Η Hill's™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult έχει σχεδιαστεί για να καλυψει τις ανάγκες των στειρωμένων γατών. Σχεδιασμέμη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και μια μοναδική σύνθεση διαχείρησης βάρους.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Sensitive Stomach & Skin παρέχει μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή για τα ευαίσθητα πεπτικά συστήματα και για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος.</p><ul><li>Αυξημένα επίπεδα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων για υγιές δέρμα και τρίχωμα.</li><li>Ειδικό μείγμα ινών που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου</li><li>Θρέφει το δέρμα και αναπληρώνει τα φυσικά του έλαια</li><li>Κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά οφέλη</li><li>Χωρίς συνθετικά χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, ή συντηρητικά.</li></ul><p>100% ΕΓΓΥΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ</p><p>* Για τη ποιότητα τη συνέπεια και τη γεύση , ή τα χρήματά σας πίσω.</p><ul><br></ul>